woensdag 6 september 2023

Diep onder het ijs van Antarctica is een onverwachte ontdekking gedaan


Onderzoek suggereert dat Antarctica ooit wemelde van leven en bedekt was met bomen.

Tijdens een missie is een onverwachte ontdekking gedaan. Onderzoekers stuitten namelijk op gefossiliseerde plantenwortels die sinds de tijd van de dinosaurussen bewaard zijn gebleven.

Het ijzige landschap herbergde ooit een regenwoud. Dat bevond zich 90 miljoen jaar geleden op slechts 900 kilometer van de Zuidpool, zei wetenschapper Johann Klages van het Alfred Wegener Instituut in Duitsland.

Iets heel ongewoons

Zijn team gebruikte in 2020 een speciale boor om bij Antarctica een gat van 30 meter diep in de zeebodem te boren. Uit de monsters bleek dat het voor de westkust van Antarctica lang geleden gemiddeld 12 graden Celsius was, vergelijkbaar met Noord-Italiƫ.

In de boorkernen troffen Klages en zijn collega’s iets heel ongewoons aan. Ze besloten de kernen te scannen met behulp van een CT-scanner.

Netwerk

In de kernen zat lang, groengeel, draadachtig materiaal. Het bleek te gaan om gefossiliseerde wortels. “We hebben dunne wortels, we hebben dikke wortels en ze vormen een netwerk, zoals in een bos.”

Het team bestudeerde de kernen en analyseerde gefossiliseerde pollen en sporen in een poging te achterhalen hoe dit oude regenwoud eruit moet hebben gezien.

Dr. Klages is er zeker van dat er ook dinosaurussen en insecten hebben geleefd in het gebied, dat ongeveer vier maanden per jaar in duisternis gehuld was vanwege de poolnacht.

[Daily Express]

Slowaakse premier waarschuwt voor dreigende ineenstorting EU

  10/01/2025 Het blok zou eerder uit elkaar kunnen vallen dan gedacht, als gevolg van incompetentie bij het aanpakken van urgente zaken, hee...