05/12/2024
Vorige week publiceerden we een artikel over “Bovaer”, de chemische verbinding die momenteel in het Verenigd Koninkrijk wordt getest en die aan koeienvoer wordt toegevoegd om de methaanuitstoot te verminderen (naar verluidt).
Sindsdien is het verhaal langer geworden en ik wilde even een korte update doen en een vraag stellen die me dwarszit, maar daar komen we later op terug, schrijft Kit Knightly.
Ten eerste het goede nieuws: de wijdverbreide afkeer. Mensen in het hele land hebben bezwaar gemaakt tegen het medicijn met “lage emissie”, wat heeft geleid tot boycots van de zuivelgigant Arla en de bijbehorende merken.
Gebruikers van sociale media plaatsen foto’s van volle schappen vol onverkochte Lurpak-boter en Cravendale-melk.
Kleinere boerderijen en biologische zuivelproducenten hebben de kans op goede publiciteit aangegrepen en verklaringen uitgegeven waarin ze zichzelf “Bovaer-vrij” verklaren (sommige mensen hebben lijsten gemaakt )
Sommigen schieten zelfs op Bill Gates, wat altijd leuk is.
De BBC heeft Marianna Spring losgelaten om een feitencheck uit te voeren, en “deskundigen” hebben haar gerustgesteld dat Bovaer veilig is…wat vrijwel zeker zou gebeuren.
Een vreemdere ontwikkeling is te vinden in The Daily Mail, die een aantal artikelen over dit onderwerp heeft gepubliceerd, waaronder een volledige lijst van alle producten waarbij Arla betrokken is, om boycots mogelijk te maken.
Waarom zouden ze dat doen? Om hun publiek tevreden te stellen? Om mee te liften op de massa?
Misschien.
Maar er is meer. Het verhaal is eigenlijk niet nieuw, Bovaer werd in december 2023 goedgekeurd door de Britse overheid en werd in april van dit jaar al getest door Marks & Spencer.
Waarom nu, een jaar later, al die ophef?
Twee maanden voordat Bovaer werd goedgekeurd, afgelopen oktober, publiceerde het Britse ministerie voor Milieu, Landbouw en Plattelandszaken (DEFRA) een verklaring waarin het methaanreducerende veevoer steunde en plannen uiteenzette om het gebruik ervan te ‘stimuleren’ of zelfs verplicht te stellen tegen 2030 [nadruk toegevoegd]:
Defra is van mening dat methaanonderdrukkende veevoerproducten een essentieel hulpmiddel zijn om de landbouwsector te decarboniseren. We zetten ons in om samen te werken met de industrie om de markt te stimuleren en de opname van deze producten te bevorderen.
In Engeland zijn we van plan om de opname van zeer doeltreffende producten met bewezen veiligheid te stimuleren zodra geschikte producten op de markt komen (naar verwachting vanaf 2025). We zullen nauw samenwerken met de industrie om de beste aanpak te verkennen om prikkels te introduceren, die bijvoorbeeld advies, begeleiding en ondersteuning kunnen omvatten voor de ontwikkeling en het gebruik van producten op boerderijen via onze landbouwprogramma’s, zoals via het Farming Innovation Programme, het Animal Health and Welfare Pathway, onze Environmental Land Management-programma’s of een nieuw op maat gemaakt programma.
Onze ambitie blijft om een volwassen markt te ontwikkelen en het gebruik van veilige en effectieve producten in geschikte rundveehouderijsystemen in Engeland zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2030, verplicht te stellen.
En nu begint het een beetje te kriebelen en komen er vragen in mijn achterhoofd op.
Is het mogelijk dat dit hele verhaal bewust is verzonnen om te peilen hoe mensen zouden reageren op de geplande landelijke uitrol in de toekomst?
Of kan het nog subtieler zijn?
Als je mensen ervan wilt weerhouden zuivelproducten en rood vlees te eten, dan is het toch geen slechte strategie om te adverteren met de mogelijke giftige toevoegingen die je aan het voer van de koeien hebt toegevoegd?
Gewoon een idee.