rsz tucker carlson sergei lavrovAls we kijken naar wie bij ons zomaar minister kan worden, dan is het niveau vaak om te huilen.
Sommigen landen hebben het geluk over echte ministers te beschikken, zoals Rusland die heeft in de vorm van Sergei Lavrov, de Minister van Buitenlandse Zaken.



Het volgende artikel is een bijdrage van Erick van Dijk, met aan het eind een door hem in Nederlands ondertitelde video. Een video waarin Sergei Lavrov wordt geintervieuwd door Tucker Carlson.

Erick schrijft het volgende:

De Friezen staan bekend als een trots volk. Eigen cultuur, eigen taal. Stel dat de Nederlandse regering zou besluiten om het spreken van de Friese taal te verbieden. Hun culturele uitingen. Zou dit trotse volk zich daar zo bij neerleggen? Ik ben geneigd te denken van niet.

Tegen het einde van 1991 kwam er een einde aan het Sovjet-tijdperk en viel het verbond uit elkaar. De leiding van wat nu de Russische Federatie ging heten kwam in handen van zwakkeling en dronkenlap Boris Jeltsin, en onder zijn niet zo vakkundige leiding werd het land grotendeels leeggeplunderd door oligarchen die in korte tijd schatrijk weren. Wat het land erg verzwakte.

Wat mooi was voor de Verenigde Staten. Hun doel was al tientallen jaren dominantie over de hele wereld, als enige zogenaamde supermacht. En Rusland, de Sovjet Unie, werd gezien als hun grootste concurrent.

Na de Tweede Wereldoorlog, die voor een groot deel werd gewonnen door de inspanningen van en enorme verliezen onder de Russen, werd het fabeltje in de wereld gebracht dat de machtige Sovjet Unie, en hun communisme, zich wilden verspreiden over de hele wereld. Eigenlijk dezelfde ambitie als de Amerikanen, maar dan anders. Kapitalisme versus communisme.

Overal ontstonden oorlogen. In Korea. In Vietnam. En telkens was daar de bemoeienis van de VS, zogezegd om te voorkomen dat landen in het oosten als dominostenen om zouden vallen en communistisch zouden worden, waardoor de macht van de Sovjet Unie in de wereld groter zou worden, ten koste van het ambitieuze Amerika.

Als je verder kijkt dan het NOS-journaal dan is er genoeg te vinden over alle smerige spelletjes die de VS de afgelopen decennia speelde onder het mom van het bestrijden van het communisme, het “rode gevaar.”

Om maar een voorbeeld te noemen, in vele speelfilms uit de jaren van de Koude Oorlog, onder andere de geliefde James Bond-films, zien we een Rus als meesterschurk die uit is op werelddominantie. Vermaak als propaganda?

Hoe weinig is er in al die jaren veranderd. Rusland, onder de vakkundige leiding van Vladimir Poetin, wist zich uit het slijk te werken en ontwikkelde zich tot een macht die kon concurreren met de VS. Dat vonden ze daar niet zo leuk.

Vanaf het moment dat deze dreiging doordrong tot de Amerikanen werd er alles aan gedaan om alles wat Russisch was, en Poetin in het bijzonder, te demoniseren. Bijvoorbeeld uitsluiting van internationale sportwedstrijden. Want het volk is zodanig geconditioneerd dat zij de waarheid niet van propaganda kunnen onderscheiden, dus dat werkt altijd, zo leert de ervaring.

Eén manier om het Rusland lastig te maken was de uitbreiding van de NAVO richting Rusland, tegen de belofte in die Ronald Reagan zou hebben gedaan aan Michaël Gorbatsjov. Daarover verschillen de meningen.

In dit interview zet Sergei Lavrov, Minister van Buitenlandse Zaken, het Russische standpunt uiteen. Er komt meer zinnigs uit zijn mond dan de oorlogshitserij van het Westen. Helder. Duidelijk. Misschien wel goed om te weten …

Om je nog breder te informeren raad ik aan te kijken naar de vierdelige documentaireserie van Oliver Stone, De vraaggesprekken met Poetin.

In het kader van hoor en wederhoor, het eerste principe van werkelijke journalistiek.