dinsdag 17 oktober 2023

Aarde wordt steeds donkerder en dat is geen goed nieuws: “Extra opwarming door verminderde weerkaatsing van zonlicht”

Het “donkerder worden van onze planeet” heeft een invloed op de klimaatverandering © Getty Images

Uit satelliet metingen blijkt dat de Aarde de afgelopen 20 jaar steeds minder zonlicht weerkaatst. Het “donkerder worden van onze planeet” leidt tot een extra verstoring van de energiebalans, wat op zijn beurt invloed heeft op de klimaatverandering. De redenen voor de afname in weerkaatsing van het zonlicht zijn divers, al is de afname van lage wolken boven zee waarschijnlijk de voornaamste oorzaak.

Lander Van Tricht 10-10-23, 19:28 Laatste update: 16-10-23, 13:09  HlN.be

 

Uit satelliet metingen van het Clouds and the Earth’s Radiant Energy System (CERES) project van NASA blijkt dat de aarde de laatste jaren steeds minder zonlicht weerkaatst. Een maatstaf hiervoor is het ‘albedo’, dat aangeeft hoeveel zonlicht wordt teruggekaatst. Gemiddeld gezien weerkaatst de aarde ongeveer 30 % van de invallende zonnestraling. Dit percentage is nu relatief met zo’n 2 % gedaald.

De afname in weerkaatsing van zonlicht kan door twee redenen komen: ofwel door minder invallend zonlicht, ofwel door minder weerkaatsing en dus meer absorptie van zonlicht. Metingen tonen aan dat de hoeveelheid invallend zonlicht vrijwel constant is gebleven, wat betekent dat het de weerkaatsing is die is afgenomen. Maar welke factoren spelen hierbij een rol?

Onderkant formulier


Gemiddeld albedo van de Aarde van 1998 tot 2017, uitgedrukt in watt per vierkante meter (W/m2). © Goode et al. (2021), Geophysical Research Letters

De factoren die een rol spelen bij de afname van het albedo van de aarde zijn veelzijdig. Een vaak genoemde reden is het smelten van ijs en sneeuw op aarde. Sneeuw kan tot 90 % van het invallende zonlicht reflecteren. Bij ijs is dit percentage lager, maar nog steeds hoger dan bijvoorbeeld landoppervlak of oceaanwater. Door de afnemende hoeveelheid zee-ijsterugtrekkende gletsjers en een kleiner besneeuwd oppervlak, krimpt het gebied met een hoge reflectiewaarde. Dit leidt tot een afname van het totale albedo van de oppervlakte van de Aarde.

Echter, het grootste deel van de afname in de reflectie van de Aarde wordt veroorzaakt door de wolken-feedback. Wolken, vooral lage wolken, weerkaatsen het grootste deel van invallend zonlicht. Door de opwarming van de aarde neemt de hoeveelheid wolken, met name de laaghangende wolken boven de zee, af. Hierdoor wordt er minder zonlicht weerkaatst. Observaties tonen het grootste effect hiervan over de oostelijke Stille Oceaan.

 

De verminder­de reflectie van de aarde leidt tot een extra opwarming wat op zijn beurt opnieuw zorgt voor een verminder­de reflectie

Tot slot is er ook nog een bijdrage van de aerosolen, deeltjes in de atmosfeer die zonlicht weerkaatsen. Omdat de atmosfeer schoner is geworden (door striktere regelgeving en minder vervuiling), neemt de hoeveelheid aerosolen en dus ook hun reflectie af.

De verminderde reflectie van de aarde leidt tot een extra opwarming. Momenteel weerkaatst de Aarde ongeveer 0.5 Watt minder per vierkante meter dan 20 jaar geleden. Deze extra energie wordt gebruikt om de atmosfeer verder op te warmen waardoor de klimaatverandering versterkt. Een vicieuze cirkel dus, of een positieve feedback, want door de klimaatverandering neemt de reflectie van de aarde verder af.

Bron: https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/aarde-wordt-steeds-donkerder-en-dat-is-geen-goed-nieuws-extra-opwarming-door-verminderde-weerkaatsing-van-zonlicht~ae94c18f/ 

Als de elektriciteit uitvalt

  oktober 11, 2024   17       Image by freepik O oit was ik een groot voorstander van alles wat digitaal was, maar nu heb ik ernstige tw...