woensdag 4 december 2024

Gevreesde methaanremmer Bovaer ook ingezet in Nederland


Methaanremmer Bovaer van DSM-Firmenich (WEF) is onder vuur komen te liggen. Aanleiding zijn proeven die Arla samen met Britse supermarkten doet om melk ‘CO2-armer’ te maken. Via sociale media wordt opgeroepen om melk van Arla te boycotten omdat Bovaer schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

Volgens Arla is dit ‘desinformatie’ en de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA beweert dat het methaanreducerende voeradditief voor koeien veilig is. In Nederland vindt het breed ingang. In maart vorig jaar kondigden FrieslandCampina, DSM en Agrifirm aan een grootschalige pilot met Bovaer met succes te hebben afgerond.

Door grootschalige toepassing van de methaanremmer kan de landbouw significant bijdragen aan het terugdringen van broeikasgassen, staat in een jubelbericht. Er deden 158 melkveebedrijven met in totaal 20.000 koeien mee aan de Nederlandse pilot.

DuckDuckGo
DuckDuckGo heeft deze video geblokkeerd om te voorkomen dat Facebook je kan volgen
We hebben voorkomen dat Facebook je volgde toen de pagina werd geladen. Als je deze inhoud deblokkeert, kan Facebook je activiteit zien. Meer informatie

BlackRock

“De deelnemende bedrijven schreven in 2022 geschiedenis met de introductie van de eerste grootschalige pilot in Europa om praktijkervaring op te doen met Bovaer. Tijdens de pilot nam de methaanuitstoot gemiddeld met 28 procent af.”

In mei dit jaar werd bekend dat FrieslandCampina nagenoeg de beoogde 600 melkveehouders heeft gevonden die hun melkkoeien Bovaer willen gaan voeren. Bedrijven worden via EU-wetgeving gedwongen om zuivel met een lagere CO2-emissie aan te bieden. Een deel van de melkveehouders zet zich in voor Mars, waarvoor melkvet en room wordt geproduceerd. Ook zijn er andere duurzame samenwerkingsverbanden, onder meer met McDonalds en Mondelez.

Aandeelhouders willen een visie zien op rendement, maar ook op duurzaamheid. BlackRock en Vanguard behoren tot de grootste aandeelhouders van DSM-Firmenich.

methaan

Japanse risicoanalyse

Bovaer zorgt ervoor dat er minder methaan vrijkomt bij pensfermentatie. Methaan wordt in de pens gevormd onder invloed van een enzym. Het werkzame molecuul 3NOP onderdrukt dit enzym.

De Food Safety Commission of Japan (FSCJ) heeft onlangs een risicoanalyse van 3NOP afgerond. Uit een subacute toxiciteitsstudie bij muizen, ratten en honden bleek dat het absolute en relatieve gewicht van testis (teelbal) en epididymis (bijbal) afnam, de spermaproductie afnam en ook de activiteit van spermacellen afnam.

methaan

De FSCJ heeft de aanvaardbare dagelijkse inname vastgesteld op 1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

De huidige vogelgriepstam is afkomstig uit het Amerikaanse Biolabo –-onderzoek

      De huidige vogelgriepstam is afkomstig uit het Amerikaanse Biolabo –-onderzoek 2. Januari 2025 von  Dr Peter F. Mayer 4 minuten leesti...