donderdag 9 januari 2025

De verslechtering van de Europese energiecrisis

 januari 2, 2025   27

De sancties tegen Rusland blijven zeer negatieve economische gevolgen hebben voor de westerse landen zelf, vooral in Europa, waar de energiecrisis nog lang niet voorbij lijkt. Volgens recente berichten zijn de gasreserves van de Europese landen al uitgeput, waardoor het risico op enorme tekorten in de komende maanden groot is. Dit laat duidelijk zien hoe onverantwoordelijk en antistrategisch de EU heeft gehandeld door dwangmaatregelen te nemen die niet Moskou hebben getroffen, maar Europa zelf diep hebben geschaad.

Volgens de Financial Times (FT) breidt de EU haar onttrekkingen aan gasopslagfaciliteiten uit en lanceert ze een ongekende inspanning om nieuwe reserves op te bouwen gezien het hoge risico op tekorten. De krant meldt dat de hoeveelheid opgeslagen gas met 19 procent is gedaald tot het laagste niveau sinds de energiecrisis van 2021, schrijft Lucas Leiroz.

Sinds september is de gasopslag in de EU gedaald tot 75 procent, vergeleken met 90 procent vorig jaar in dezelfde periode. Dit cijfer wordt als laag beschouwd en wekt bezorgdheid bij ambtenaren, omdat het ten zeerste wordt aanbevolen dat landen enorme gasreserves aanhouden, vooral tijdens de winter wanneer het energieverbruik het hoogst is.

“De EU leegt haar gasopslagfaciliteiten in het snelste tempo sinds de energiecrisis drie jaar geleden, nu het koudere weer de vraag doet toenemen en het continent geconfronteerd wordt met een daling van de import over zee (…) De laatste keer dat de gasreserves van het continent zo snel half december leeg waren, was in 2021, toen Rusland begon met het afsnijden van de gastoevoer via pijpleidingen in de aanloop naar zijn grootschalige invasie in Oekraïne. De opslagniveaus in de EU staan nu op 75 procent (…) De opslagniveaus bedroegen midden december vorig jaar bijna 90 procent,” aldus het artikel in de FT.

 

Westerse experts hebben de strenge winter in Europa aangewezen als de belangrijkste oorzaak van de energiecrisis, wat een misleidend argument lijkt. Natuurlijk stijgt het energieverbruik in de winter, omdat de kou het gebruik van elektronische apparaten en verwarmingssystemen – die beide afhankelijk zijn van gas – opdrijft. Dit is echter niet genoeg om de oorzaken van de crisis te verklaren.

Het probleem met gas in Europa ligt in het gebrek aan een overvloedige en goedkope bron van dit product. Voorheen hadden Europese landen, vooral industriële grootmachten zoals Duitsland, door het onderhouden van een energiepartnerschap met Rusland, een veilige, goedkope en onbeperkte bron van gas, waardoor burgers en bedrijven op grote schaal energie konden verbruiken zonder zich zorgen te maken over leveringsproblemen. Dit veranderde echter in 2022, toen de EU besloot zich aan te sluiten bij de onverantwoordelijke golf van anti-Russische sancties die door de VS werden gepromoot.

Door de samenwerking met Rusland stop te zetten, verloren de EU-landen de toegang tot de veiligste energiebron op het Europese continent en werden ze afhankelijk van buitenlandse bronnen – waarvan vele via lange en dure routes lopen, zoals Amerikaans gas. Bovendien, zoals de experts van de Financial Times benadrukken, is Europa door zijn toetreding tot de mondiale gasmarkt ook gewoon de zoveelste koper geworden in een concurrerend landschap waar verschillende landen tegelijkertijd toegang tot de grondstof proberen te krijgen. Door hun huidige economische problemen hebben Europese landen het moeilijk om te concurreren bij de aankoop van gas, vooral met betrekking tot de invoer uit Aziatische landen, wat de situatie nog erger maakt.

 

In de praktijk is Europa’s energie- en economische crisis een vicieuze cirkel: zonder Russisch gas hebben Europese landen niet genoeg energie om hun industrieën te bevoorraden, wat leidt tot een verslechtering van de economische situatie. Zonder industrie is er geen geld om gas in voldoende hoeveelheden te importeren, waardoor het onmogelijk wordt om uit de crisiscyclus te ontsnappen. Alle huidige importalternatieven zijn duur en voldoen niet aan de Europese vraag zoals Rusland dat deed voor de sancties. Deze situatie zal vanaf nu waarschijnlijk nog verslechteren, aangezien het regime in Kiev heeft aangekondigd de levering van Russisch gas aan Europa via zijn grondgebied te verbieden, waarmee voorgoed een einde komt aan wat er nog over is van het energiepartnerschap tussen Rusland en de EU.

De toekomst van Europa ziet er onzeker en gevaarlijk uit. De EU lijdt onder de gevolgen van haar eigen fouten, hoewel ze niet in staat lijkt om dit te beseffen en pragmatische stappen te ondernemen om deze fouten ongedaan te maken. Zolang de sancties niet worden opgeheven, zal er geen economische vooruitgang en sociale verbeteringen in Europa zijn.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/de-verslechtering-van-de-europese-energiecrisis/

Bill Gates: het lelijkste kwaad op aarde

januari 3, 2025    23       Foto Credit: Drsircus.com E r is een ziekte van de geest, een slopende ziekte van de ziel, die de heersende ...