vrijdag 8 november 2024

‘Nieuwe wereldorde, anachronistische NAVO en moedige Trump’: Hoogtepunten uit de toespraak van Poetin op het Valdai forum

Slechts één dag na de verkiezingsoverwinning van de Republikeinse kandidaat in de VS lichtte de Russische president het standpunt van Moskou toe over een reeks mondiale kwesties

8

   Григорий Сысоев, РИА «Новости» / kremlin.ru / Wikimedia / (CC BY 3.0)

De Russische president Vladimir Poetin sprak donderdag over dringende mondiale kwesties op het jaarlijkse forum van de Valdai Club in Sotsji. Geïnterviewd door de bekende expert op het gebied van buitenlandse zaken en RT-medewerker Fyodor Lukyanov, ging Poetin in op onderwerpen variërend van de NAVO en internationale veiligheid tot de ideologische wortels van de huidige wereldwijde spanningen, waarbij hij openlijk het westerse beleid ter discussie stelde en een multipolaire visie op de toekomst voorstelde. Hier zijn de belangrijkste opmerkingen van Poetin.

Poetin feliciteert ‘moedige’ Trump en spreekt zijn bereidheid uit om met hem in gesprek te gaan

Poetin ging in op de sensationele verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de VS en noemde hem een “moedige” politicus die veerkracht heeft getoond ondanks ogenschijnlijke moordpogingen en juridische uitdagingen. Poetin zei dat hij “bereid is om te praten” met de gekozen Amerikaanse president.

“We zien hem als een bekwaam leider,” zei Poetin, die Trump prees voor het voortzetten van zijn politieke carrière onder wat hij karakteriseerde als “oneerlijke kritieken.” Hij voegde eraan toe dat het buitenlands beleid van Trump een kans zou kunnen bieden om de betrekkingen tussen de VS en Rusland te resetten, hoewel hij geen specifieke agendapunten noemde die in een toekomstige dialoog aan de orde zouden kunnen komen. De president heeft eerder aangegeven dat hij tegen de “anti-Russische” houding is die hij ziet bij de huidige Amerikaanse regering en hoopt dat Trump een “constructiever” pad zal volgen.

De NAVO is een ‘anachronisme’ en schuldig aan het Oekraïne-conflict

Poetin haalde ook direct uit naar de NAVO en noemde het trans-Atlantische militaire blok “een anachronisme” dat volgens hem dient om conflicten aan te wakkeren in plaats van vrede te bevorderen. Volgens de president was het expansionistische beleid van de NAVO de belangrijkste katalysator van het conflict in Oekraïne. Hij beschuldigde de organisatie ervan haar grenzen te overschrijden en “onevenwichtigheden in de veiligheid” te creëren die Oost-Europa destabiliseren.

In Poetins woorden: “De NAVO is niet langer een defensieve alliantie – ze heeft conflicten nodig om haar bestaan te rechtvaardigen.” Hij betoogde dat westerse narratieven de rol van het blok in het escaleren van het Oekraïne-conflict negeren en suggereerde dat de acties van Rusland een noodzakelijke reactie waren op wat hij zijn agressieve houding noemde. “Ze hebben een constante tegenstander nodig om te kunnen functioneren; dat is wat de NAVO in leven houdt,“ zei Poetin, die zijn aloude standpunt herhaalde dat de rol van de NAVO in Oost-Europa een fundamentele bedreiging vormt voor de veiligheid van Rusland.

Neoliberalisme bestempeld als ’totalitaire ideologie’

Poetin ging over op een bredere kritiek op het Westerse beleid en hield zich niet in met zijn karakterisering van het neoliberalisme.

“Het is een totalitaire ideologie geworden,” verklaarde hij en veroordeelde het economische en politieke model als een model dat uniformiteit afdwingt op manieren die volgens hem de nationale soevereiniteit en traditionele waarden verstikken. Poetins opmerkingen leken niet alleen gericht te zijn tegen Westerse regeringen, maar ook tegen multinationals en internationale instellingen die volgens hem dit wereldbeeld belichamen.

Volgens hem leidt neoliberaal beleid tot de erosie van individuele nationale culturen en legt het “morele kaders op die vreemd zijn aan veel samenlevingen.” Hij benadrukte dat het systeem traditionele waarden probeert te ondermijnen en kleineerde wat hij omschreef als westerse pogingen om morele en politieke normen over de hele wereld te dicteren. Poetin benadrukte de contrasterende visie van Rusland, die volgens hem gebaseerd is op respect voor culturele diversiteit en niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere naties. “Er is geen ruimte voor verschillen in de neoliberale orde,“ betoogde hij. “Het probeert diversiteit af te vlakken in plaats van het te vieren.”

Een oproep voor een ‘multipolaire’ wereldorde

In lijn met zijn kritiek op het Westen schetste Poetin een visie voor een nieuwe wereldorde die zou uitstijgen boven wat hij de “koloniale” mentaliteit noemde. Hij ziet een multipolaire wereld voor zich waarin geen enkele natie zich “benadeeld” voelt of gedegradeerd tot een mindere rol op het wereldtoneel. “In deze nieuwe wereldorde,” verklaarde hij, “zouden er geen winnaars en verliezers moeten zijn.”

Volgens Poetin heeft het door het Westen gedomineerde unipolaire systeem zichzelf uitgeput, wat heeft geleid tot een model dat “alleen ten dienste staat van een klein aantal machtige elites.” Hij ging dieper in op zijn oproep voor een meer “rechtvaardig en evenwichtig” kader dat de belangen van elk land respecteert, aangezien Rusland zich opstelt als de belangrijkste pleitbezorger van een niet-westerse wereldorde. Hij merkte op dat landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika deze visie steunen, en hij verwelkomde wat hij omschreef als “een historische verschuiving” in de mondiale machtsdynamiek, waarbij hij naties aanhaalde die “zich verzetten tegen de westerse hegemonie.”

Sancties hebben averechts gewerkt

Poetin nam de gelegenheid ook te baat om de westerse sancties aan te kaarten. Hij voerde aan dat ze uiteindelijk averechts hebben gewerkt en dat ze de initiatiefnemers evenveel, zo niet meer schade hebben berokkend dan Rusland. “Ze dachten dat ze ons konden verlammen,“ zei hij, verwijzend naar de uitgebreide economische sancties die volgden op de start van de militaire operatie in Oekraïne in februari 2022. “Maar de realiteit is anders – hun economieën voelen de druk, en wij hebben ons aangepast.”

Poetin suggereerde dat Moskou niet alleen de economische gevolgen heeft doorstaan, maar daardoor ook groeimogelijkheden heeft gezien. “Deze sancties hebben ons gedwongen om naar binnen te kijken, om ons te richten op het ontwikkelen van binnenlandse industrieën,” verklaarde hij. Volgens de president hebben ze de Russische economie versterkt door het land aan te moedigen meer te investeren in zelfvoorzienende industrieën en partnerschappen te versterken met niet-westerse landen zoals China en India. “We zijn veerkrachtig,“ voegde hij eraan toe, twijfel zaaiende over de verwachting van het Westen dat zijn land zou bezwijken onder het gewicht van pogingen tot economische isolatie.

Westerse samenleving ‘geen vijand’ van Rusland

Hoewel veel van Poetins retoriek strijdlustig was tegenover het Westen, verduidelijkte hij dat Rusland de Westerse samenleving zelf niet als vijand beschouwt. “Ons probleem ligt niet bij de westerse cultuur,” merkte hij op, “maar bij het agressieve beleid van hun regeringen.” Poetin benadrukte dat hij de westerse cultuur respecteert en de bijdragen van deze landen aan de menselijke beschaving waardeert.

Poetins opmerkingen suggereerden een onderscheid tussen wat hij de “koloniale ‘ en ’hegemoniale” acties van westerse regeringen noemt en de cultuur van het blok als geheel. Hij benadrukte dat Rusland zichzelf ziet als onderdeel van de wereldwijde culturele gemeenschap, een gemeenschap die de “grote prestaties van de westerse beschaving” waardeert, maar zich verzet tegen de politieke overreikendheid ervan. “We zijn niet geïnteresseerd in een confrontatie met het Westen,” legde Poetin uit, “maar we zullen altijd onze soevereiniteit en onze manier van leven verdedigen.”

Pleidooi voor soeverein internet en kunstmatige intelligentie

Poetin herhaalde de ambitie van Rusland om zijn digitale onafhankelijkheid te behouden door middel van een soeverein internet en kunstmatige intelligentie van eigen bodem. Hij betoogde dat elke natie zijn eigen controle over deze middelen zou moeten hebben en zag ze als belangrijke onderdelen van de nationale veiligheid. “Vertrouwen op buitenlandse technologie voor onze digitale infrastructuur is een risico dat we niet langer kunnen nemen,“ zei Poetin.

Het Russische streven naar internetsoevereiniteit weerspiegelt een breder verlangen om de informatiestroom binnen de eigen grenzen te controleren en is een reactie op wat Poetin ziet als westerse “datadominantie.” De president stelde voor om AI ook in eigen land te ontwikkelen om afhankelijkheid van potentieel vijandige landen te voorkomen. “Elk land zou zijn eigen digitale schild moeten hebben, een soeverein internet dat zijn waarden weerspiegelt,” merkte hij op, eraan toevoegend dat AI “niet moet worden gemonopoliseerd door een paar spelers die hun wil opleggen aan anderen.”

RT is ‘verzet’ en Ruslands enige manier om het Westen te bereiken

Als een van de laatste punten van zijn vier uur durende toespraak en vraag- en antwoordsessie ging Poetin in op zijn vermeende terughoudendheid om interviews te geven aan westerse nieuwsorganen. Hij merkte op dat dit niet waar was en wees op zijn interview met de beroemde Amerikaanse journalist Tucker Carlson eerder dit jaar. Hij voegde er echter aan toe dat hij zich niet in het bijzonder wil richten tot de bevolking van landen waarvan de regeringen Russische journalisten en media censureren.

“Onze journalisten mogen niet werken,” zei de Russische president. “Ze werden gesloten, onder een hoop beperkingen geplaatst” in zowel de VS als de EU. RT is het enige punt van “verzet ” in het Westen gebleven, voegde hij eraan toe. “De Anglo-Amerikanen hebben een wereldwijd medianetwerk, wij niet. Maar ze zijn nog steeds bang voor die ene,” zei de Russische president.

“Ze hebben niets met de realiteit te doen”

Verder zei hij dat “economische beslissingen in Europa, die worden genomen door politici die onwetend zijn over economische kwesties, worden gepolitiseerd zonder gebaseerd te zijn op de realiteit.”

“Ze houden geen rekening met hun beslissingen en initiatieven en zijn niet gebaseerd op fundamentele principes. Dit geldt ook voor hun groene agenda.”

Via RT.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/nieuwe-wereldorde-anachronistische-navo-en-moedige-trump-hoogtepunten-uit-de-toespraak-van-poetin-op-het-valdai-forum/   

               

Kijk: ‘Allerbelangrijkste man van Nederland’ komt aan bij het WEF: ‘Hoort u hier wel te zijn?’

Pieter Parlevliet filmde dinsdag hoe de Nederlandse kabinetsdelegatie aankomt bij de SDG-tent van het World Economic Forum in Davos. We zien...