Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bij elkaar gekomen. De startbijeenkomst werd geopend door ministers Hermans van Klimaat en Uitermark van Binnenlandse Zaken.
“Beleid dat gaat over mensen moeten we maken mét mensen. Dit is de eerste keer dat in Nederland een nationaal burgerberaad over klimaat wordt gehouden. Het biedt de inwoners van dit land een unieke kans om heel direct hun mening en ideeën aan ons te laten horen. Een burgerberaad geeft ook een goed beeld van hoe men over dit onderwerp denkt in Nederland, en helpt bij het vinden van breed gedragen oplossingen,” zei minister Uitermark bij de opening.
Aan het burgerberaad nemen 175 mensen deel. In september geeft het advies aan het kabinet.
Saillant detail: de leden van het burgerberaad worden eerst ‘bijgeschoold’ over ‘klimaatverandering’.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Opmerkelijk
Uitermark noemde in Goedemorgen Nederland een voorstel van één van de deelnemers: ‘Je krijgt aan het begin van je leven een aantal reisbonnetjes’.
Wetenschapsjournalist Marcel Crok reageert: “Tja, wel opmerkelijk dat dit ideetje – reizen gaat op de bon – er nou door de minister werd uitgepikt.”
Schokkend
“Ze laten er met het Nationaal Burgerberaad Klimaat geen gras over groeien: nog voordat de deelnemers de kans hebben gehad om enige gedachte te vormen, wordt door een minister het ‘persoonlijk koolstofbudget’ al gepusht,” merkt arts en advocaat Lucas Bergkamp op.
Hij noemt de reactie van de minister en de interviewers bij Goedemorgen Nederland ‘schokkend’. “Ze zijn hun verstand verloren.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.