dinsdag 14 januari 2025

Resultaten met hennep om PFAS uit bodem te halen op Campus Vesta zijn spectaculair: concentraties zijn al met 67 procent gedaald

Emblem/Ranst - 

Het proefproject van C-biotech waarbij op een deel van de terreinen van Campus Vesta in Emblem (Ranst) hennep werd geplant om PFAS uit de bodem te halen, blijkt een groot succes. In drie maanden tijd is de aanwezigheid van PFAS met liefst 67 procent gedaald.

Kristin Matthyssen

14/01/2025 om 14:44


In juni vorig jaar werd bekendgemaakt dat het multidisciplinaire opleidingscentrum Campus Vesta in Emblem wilgen, hennep en enzymen inzet om de PFAS uit de vervuilde bodem en het grondwater te halen. Oorzaak van de vervuiling van een deel van de terreinen van Campus Vesta is het gebruik van PFAS-houdend blusschuim voor de brandweeropleidingen voor 2011. “Wereldwijd kijken ze toe”, zei Erik De Bruyn van C-biotech toen. “Deze plantaardige sanering kan echt een gamechanger worden.”


Het industriële hennepveld op Campus Vesta deze zomer. — © Campus Vesta

C-biotech, een bedrijf uit Temse, is gespecialiseerd in biobased bouwmaterialen en sanering met hennep. De eerste resultaten van het proefproject werden dinsdag toegelicht. In drie maanden tijd is de aanwezigheid van PFAS met maar liefst 67 procent gedaald. Op het meest vervuilde perceel is de PFAS-concentratie van 25 tot 30 microgram naar 4,5 tot 6 microgram gegaan. De hennep sloeg zo goed aan dat twee derde van het vervuilde terrein nu zo goed als gesaneerd is.

Bodemadditieven

Saneringsprojecten met industriële hennep zijn op zich niet nieuw en werden ook al op andere plaatsen uitgevoerd. Maar wat het project op Campus Vesta zo uniek maakt, is dat voor het eerst werd geëxperimenteerd met het toevoegen van verschillende bodemadditieven. Doel van die additieven is het versnellen van de opname van PFAS. “En dat is goed gelukt”, zegt Erik De Bruyn, projectmanager bij C-biotech en de drijvende kracht achter het project van fytoremediëring.


Erik De Bruyn, projectmanager bij C-biotech, in het hennepveld op Campus Vesta. — © Campus Vesta

 

“In alle 25 percelen is het PFAS-niveau gedaald. Bij de meeste percelen zit er zo’n acht keer meer PFAS in de hennepbladeren dan in de bodem”

Erik De Bruyn

Projectmanager bij C-biotech

 

“In alle 25 percelen is het PFAS-niveau gedaald. Bovendien zitten de PFAS niet zozeer meer in de bodem, maar vooral in de bladeren of in een deel van de wortel. Bij de meeste percelen zit er zo’n acht keer meer PFAS in de hennepbladeren dan in de bodem. Bij het best presterende perceel is dat zelfs 27 keer meer. Positief ook is dat de PFAS niet terechtkomt in het grondwater. Uit stalen van een halve meter diepte blijkt dat de vervuiling in de bovenste 20 centimeter van de bodem blijft zitten en dat er in het grondwater niets verandert. Dat betekent dat de PFAS ook niet weggespoeld kunnen zijn.”

Spectaculaire resultaten

Bij de start van het project zat één op de vier vervuilde percelen op Campus Vesta onder de Vlaamse saneringsnorm van 3,8 microgram. Nu zit al twee derde onder die wettelijke norm. Dat dit al in één teeltcyclus is gebeurd, is spectaculair. In 2022 deed C-biotech, samen met de universiteit Hasselt al een beperkt onderzoek naar de invloed van hennep in de door 3M gecontamineerde zone in Zwijndrecht. Daar werden echter geen additieven toegevoegd.


Een zakje PFAS-houdende hennep. — © Campus Vesta



Vergelijking van PFAS-concentraties in bodem en bladeren. — © Campus Vesta

Het is dus niet enkel het louter inzaaien en telen van hennep die het succes verklaren. Het geheim zit in de interactie tussen de plant en een specifiek bodemadditief. “Dit proefproject is een mijlpaal voor onze provincie”, zegt gedeputeerde Jinnih Beels, bevoegd voor Campus Vesta. “Het toont niet alleen hoe innovatieve technieken vervuilde bodems duurzaam kunnen herstellen.”

Bijkomend onderzoek

Vlaanderen heeft alvast beloofd om geld uit te trekken voor nieuw onderzoek naar fytoremediëring met hennep in 2026. Er komt nog bijkomend onderzoek, maar niet meer op Campus Vesta. Daar is de PFAS-concentratie intussen zelfs al te laag voor verder onderzoek. Campus Vesta is wel vragende partij om ook het resterende derde van het terrein dat nog boven de wettelijke norm zit, te saneren.


De PFAS-concentraties zijn al sterk gedaald in enkele maanden tijd. — © Campus Vesta

De plantaardige sanering is efficiënter dan afgraven van grond. De PFAS blijven in de bladeren van de planten die na oogst worden verbrand. Voor alle duidelijkheid: het is geen enorm wietveld. Industriële hennep zoals gebruikt op Campus Vesta heeft een THC-gehalte van 0,3 procent. Bij nederwiet ligt het percentage van de psychoactieve stof – die ook cannabinoïde wordt genoemd – tussen de 15 en 18 procent. Het is dus geen drugsplantage.

 

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20211020_93699174

WEF Elites onthullen plan om koolstofcontrole te gebruiken als Trojaans paard voor wereldwijde DEI

De globalisten willen de manier waarop we groei berekenen herdefiniëren volgens hun illusoire maatstaven. Hoe kwantificeer je geluk, of eerl...