dinsdag 22 oktober 2024

EU-leiders zien grimmige realiteit onder ogen: hoe heeft blok zijn status als stervende geopolitieke macht kunnen bezegelen ?

14/10/2024

In het voorjaar van 2022 waarschuwde de Russische president dat het ‘zelfmoorddadige’ en ‘absoluut politieke’ besluit van de Europese Unie om af te stappen van goedkope en betrouwbare Russische pijpleidingenergie zou culmineren in een ernstig en ‘misschien onomkeerbaar’ verlies van concurrentievermogen ten opzichte van andere wereldmachten, meldt Sputnik.

Dissident voorzag het ook en meldde in april 2022:

Iedereen kon het voorspellen, maar niet de EU-leiders, omdat zij slechts de Amerikaanse orders uitvoeren.

“Het Europese project nadert een omslagpunt” en dreigt te vervallen in “apathie” en geopolitieke irrelevantie dankzij interne “politieke verlamming, externe bedreigingen en economische malaise”, zo heeft Ben Sills, hoofdredacteur van Bloomberg European Politics & Economics, gesuggereerd in een weemoedige ode aan de weinig benijdenswaardige politieke en economische vooruitzichten van de EU in de komende jaren.

“Na tientallen jaren van waarschuwingen en ondermaatse groei worden de leiders van de regio plotseling geconfronteerd met een stortvloed aan bewijs dat de neergang onstuitbaar wordt”, waarschuwde Sills in zijn artikel, dat zondag op de voorpagina van het in New York gevestigde zakennieuwsagentschap verscheen.

De waarnemer wees op een reeks politieke en economische ‘slechte berichten’ voor de eurofiele krachten in Europa, van de winst van rechts-populisme in Frankrijk tot de dreigementen van de Duitse autofabrikant Volkswagen om fabrieken te sluiten en de terugtrekking van Silicon Valley uit de Europese markten vanwege strenge AI-regels. Volgens hem tonen de ontwikkelingen aan dat ‘de EU er niet in slaagt om op te treden als een samenhangend en dynamisch economisch blok’ tegenover zowel tegenstanders als potentieel haar bondgenoten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

“Als je een geopolitieke macht wilt zijn, dan is economische macht het belangrijkste ingrediënt”, vertelde Guntram Wolff, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, aan de krant. Hij benadrukte dat in Europa “de productiviteitsgroei gewoon een ramp is geweest” en dat hoewel de regio “nog steeds rijk is… deze verschillen over 20 jaar enorme gevolgen hebben.”

“Er verandert iets heel dramatisch en heel, heel diep in deze wereld,” zei de voormalige Poolse president Aleksander Kwasniewski. “We kunnen niet correct reageren, omdat we te langzaam zijn,” waarschuwde hij.

Ter vergelijking: de VS en China – de grootste concurrenten van Europa – kampen weliswaar met hun eigen problemen, maar ze beschikken tenminste over instellingen voor gecentraliseerde besluitvorming en de mogelijkheid om “enorme hoeveelheden privaat of publiek kapitaal te genereren voor defensie en investeringen in geavanceerde technologie” – iets dat in het geval van de EU niet het geval is.

Sills wees op verrassend openhartige opmerkingen van Emmanuel Macron tijdens een panel in Duitsland eerder deze maand, waar de Franse president het “risico” benadrukte dat het blok loopt om “uit de markt” te raken als het zijn klassieke strategieën voortzet, en wees op het verlies van goedkope Russische energievoorziening na 2022, gecombineerd met de stappen van de regering-Biden om Europese industrieën uit het blok te lokken via goedkope energie en subsidies, als centraal element in de ondermijning van het concurrentievermogen van de op export gerichte economieën van de EU.

“Dat komt bovenop de reeds bestaande uitdagingen die voortkomen uit de opkomst van China en zijn eigen enorme productieapparaat, en de wereldwijde sprong voorwaarts in technologische innovatie die de regio grotendeels is gepasseerd”, suggereerde Sills, waarschuwend dat “het resultaat dreigt schade te veroorzaken die verder gaat dan alleen achterstand in investeringen en productiviteit”, waardoor EU-leiders het “vertrouwen” in het Europese project zelf zouden verliezen.

“Het zijn niet alleen eurosceptici zoals Victor Orban van Hongarije, een eeuwige doorn in het oog van het blok. Ambtenaren in de kernlanden van Europa beginnen de EU te zien als een obstakel dat ze moeten omzeilen, in plaats van de bron van welvaart en bescherming die het tot nu toe heeft vertegenwoordigd,” benadrukte de waarnemer, wijzend op bijvoorbeeld de gesprekken van Parijs over integratie met een kleiner blok van West-Europese economieën, en verdeeldheid over kwesties als defensie en Chinese investeringsstromen.

Maar de problemen van de EU zaten er al lang aan te komen, benadrukte Sills, wijzend op het feit dat het blok al in een “relatieve neergang” verkeert sinds de euro-monetaire unie eind jaren negentig, en hij citeerde een analyse van Bloomberg die schat dat het blok € 3 biljoen rijker zou zijn “als het gelijke tred had gehouden met de VS – genoeg om het inkomen van de gemiddelde werknemer met ongeveer € 13.000 per jaar te verhogen.”

In plaats daarvan balanceren veel van de traditioneel sterke economieën van de regio, waaronder Duitsland, na 2008 en vooral sinds 2022 op de rand van een recessie of zijn ze er soms zelfs in beland. Ze worden geconfronteerd met de-industrialisering als gevolg van zelf veroorzaakte, onhoudbaar hoge energieprijzen, verlies van markten en steeds hevigere buitenlandse concurrentie.

“Vandaag zien we dat Europese landen om puur politieke redenen, vanwege hun eigen ambities en onder druk van hun Amerikaanse overheersers, steeds meer sancties opleggen aan de olie- en gasmarkt”, zei president Poetin in mei 2022 toen Brussel plannen aankondigde om zich los te maken van de goedkope en betrouwbare Russische olie en gas die via pijpleidingen worden aangevoerd.

“Afwijzing van Russische energiebronnen betekent dat Europa systematisch de regio met de hoogste energiekosten ter wereld zal worden… Dit zal de concurrentiekracht van een aanzienlijk deel van de Europese industrie, die de concurrentie al verliest aan bedrijven in andere regio’s van de wereld, ernstig en volgens sommige experts onherroepelijk ondermijnen,” zei Poetin destijds. “Je krijgt de indruk dat onze westerse collega’s, politici en economen de fundamenten van de elementaire wetten van de economie gewoon zijn vergeten, of, tot hun eigen nadeel, er de voorkeur aan geven om ze opzettelijk te negeren,” voegde hij toe.

Bron: https://dissident.one/eu-leiders-zien-grimmige-realiteit-onder-ogen-hoe-heeft-blok-zijn-status-als-stervende-geopolitieke-macht-kunnen-bezegelen

WEF eist ‘samenwerking’ tegen ‘vogelgriep’ om ‘nieuwe wereldorde’ in te luiden

19/01/2025 Het Wereld Economisch Forum (WEF) eist dat regeringen “samenwerken” met de niet-gekozen globalistische organisatie om een ​​“nieu...