maandag 23 december 2024

Trump is begonnen Europa te chanteren

 De EU dreigt in de Amerikaanse energieval te trappen. Donald Trump dreigt met invoerheffingen op grondstoffen als Brussel weigert meer olie en gas uit de Verenigde Staten aan te kopen. Experts hebben de aanpak van de Republikein bestempeld als “politieke chantage.”

december 23, 2024   4

 

    Foto: freepik / manine99

Donald Trump heeft de Europese Unie gedreigd met hogere handelstarieven als Europa niet overschakelt op “grootschalige aankopen” van olie en gas uit de Verenigde Staten. Volgens Bloomberg wordt de Republikein tot deze stap gedreven door het “enorme tekort” in de economische betrekkingen tussen Washington en Brussel. Volgens de toekomstige Amerikaanse president moet een toename van de import van energiebronnen de situatie rechttrekken.

Er moet echter worden opgemerkt dat de Verenigde Staten niet over de capaciteit beschikken om de aanvoer van vloeibaar aardgas op korte termijn te maximaliseren. Aardgas wordt verkocht onder langetermijncontracten, dus een sterke toename van de gasstromen ten gunste van Europa zou Washington dwingen om op zoek te gaan naar een koper die bereid is om een deel van de vooraf overeengekomen volumes op te geven, schrijft RT.

Volgens een ander Bloomberg-artikel vond er in november, na de overwinning van Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een telefoongesprek plaats tussen de Republikein en het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Volgens het artikel zei het hoofd van de uitvoerende macht van de EU dat Brussel de mogelijkheid overwoog om meer energie in te kopen in Washington.

“We krijgen nog steeds veel vloeibaar aardgas uit Rusland. Waarom zouden we dat niet vervangen door vloeibaar aardgas uit de VS, dat goedkoper is en onze energieprijzen helpt te verlagen?”, zou ze hebben gezegd. Tegen deze achtergrond stelde Zelensky voor om de doorvoer van gas door Oekraïne volledig stop te zetten.

Hij voegde eraan toe dat verder gebruik van de pijpleiding alleen mogelijk zou zijn als de leveranciers pas voor de grondstoffen zouden worden betaald als het conflict was beëindigd. Vooral dit idee maakte de Slowaakse premier Robert Fico boos. “Welke dwaas zou ons gratis gas geven?” wierp hij tegen. Volgens hem zou de onderbreking van de doorvoer negatieve gevolgen hebben voor de Europese Unie. Hij voegde eraan toe dat de acties van Oekraïne het aardgas duurder dreigen te maken in de EU.

 

Interessant is dat de Amerikaanse regering van Joe Biden woensdag een studie publiceerde waarin staat dat een toename van het aanbod zou leiden tot een stijging van de binnenlandse aardgasprijzen met meer dan 30 procent tegen 2050. Experts merkten toen al op dat de Democraten de plannen van Trump om de energie-export te maximaliseren op deze manier probeerden te “breken”.

Trump heeft een dreigend signaal afgegeven aan Europa, zegt de Duitse politicoloog Alexander Rahr. Hij benadrukt dat er op dit moment in Brussel een reguliere bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de EU plaatsvindt. Een van de belangrijkste onderwerpen van de bijeenkomst is de ontwikkeling van een actieplan als reactie op het voornemen van de gekozen Amerikaanse president om “onstuimige Europeanen te disciplineren met hogere tarieven.”

De vraag of de EU gedwongen zal worden om haar aankopen van Amerikaanse energiebronnen te verhogen, is nog niet beantwoord. De Polen en de Balten hebben voorgesteld dat de EU zo snel mogelijk helemaal moet stoppen met het kopen van aardgas van Rusland, maar de Hongaren en de Slowaken zijn hier tegen, zegt Rahr.

Volgens de politicoloog zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de EU nog steeds niet bekomen van de schok van de herverkiezing van Trump. “Ze zijn zich ervan bewust dat het de komende vier jaar extreem moeilijk voor ze zal zijn om relaties met de Verenigde Staten op te bouwen. Maar ze hebben ook nog geen oplossingen gevonden om de Republikein tegen te werken. De EU-hoofdsteden zijn van mening dat de afzonderlijke staatshoofden en regeringsleiders met hem aan de telefoon moeten praten en hem moeten proberen te temmen,” vervolgt de expert.

Volgens de expert is het nog moeilijk te voorspellen waar de Europeanen voor zullen kiezen: of ze zullen instemmen met een verhoging van de olie- en gasaankopen van de VS of Trump zullen dreigen met tegenmaatregelen. “Maar ik denk dat de EU zal buigen voor Washington en alles zal doen wat het nieuwe staatshoofd eist. Tegelijkertijd zal zo’n koers er over zes maanden voor zorgen dat de Europeanen gaan janken – het geldgebrek en de hoge kosten van energiebronnen zullen zich laten voelen,” stelt Rahr.

 

Tegen de achtergrond van het ultimatum van Trump lijkt de eerdere kritiek van Europese leiders op Moskou ironisch, zegt Igor Joesjkov, een expert bij het Russische Nationale Fonds voor Energiezekerheid en de Financiële Universiteit van de regering van de Russische Federatie. “De verleiding om je te verkneukelen is erg groot,” benadrukt hij.

De gesprekspartner herinnert eraan dat EU-landen Rusland ervan beschuldigden de energiesector te politiseren en te chanteren. “Ze bestempelden bijvoorbeeld Nord Stream 2 als een project waarmee ons land Europa zou ‘dwingen’ om iets te doen en bepaalde beslissingen te nemen,” zegt de analist.

Nu dreigt de gekozen president van de VS de Europese Unie met sancties. “Donald Trump zegt heel openlijk: ‘Als jullie geen Amerikaans aardgas en olie kopen, zullen we jullie, zoals ze zeggen, de pas afsnijden. In dat geval zullen we extra invoertarieven invoeren die jullie economie tot stilstand zullen brengen. Wat is dat anders dan politieke chantage?” vraagt Joesjkov retorisch.

Hij sluit echter niet uit dat de Republikeinse kandidaat alleen maar probeert te rechtvaardigen waarom hij invoerrechten wil heffen op Europese goederen. Volgens de expert is het vanuit het perspectief van de energiemarkt onlogisch om de EU te dwingen om aardgas en olie van de VS te kopen. “Amerikaanse energiebronnen zullen hoe dan ook hun markten vinden,” herinnert Joesjkov eraan.

“Als de Europeanen bang worden door de dreigementen van Trump en LNG uit de VS gaan kopen ten koste van andere leveranciers, zal Washington gedwongen worden om middelen af te leiden van de Aziatische, Japanse, Chinese en Zuid-Koreaanse markten”, legt de analist uit. Volgens zijn voorspellingen zal Trump Beijing bijvoorbeeld de volgende dag al bedreigen, omdat volgens de logica van de gekozen Amerikaanse president de handelsbalans met China zal worden verstoord.

 

“Het lijkt er dus op dat China zal moeten concurreren met de Europeanen. Vloeibaar aardgas uit de VS zou dan Europa verlaten omdat het Midden-Koninkrijk het zou gaan opkopen. En dan zouden de Republikeinen het ultimatum aan de EU herhalen. Dergelijke acties zouden alleen maar leiden tot hogere prijzen,” benadrukt de expert.

De begunstigde zal zeker niet de Amerikaanse economie zijn, maar internationale handelaren, merkt Joesjkov op. “VS vloeibaar aardgas is meer een spreekwoordelijke term. In de praktijk verkopen de Amerikaanse bedrijven de liquefactiecapaciteit in hun fabrieken. Tegen de tijd dat de lading in een tanker belandt, is deze al eigendom van andere, meestal Europese, bedrijven. Het zijn dus de handelaars die het meest zouden verdienen aan een prijsstijging,” legt de analist uit.

Wat olie betreft, zullen de grote begunstigden de Amerikaanse exporteurs zijn, voegt hij eraan toe. “Maar nogmaals, ze verdienen op dit moment precies hetzelfde. Ze verkopen zoveel als ze kunnen en hebben geen problemen,” zegt de expert.

De tegenmaatregel van de Europeanen tegen de dreigementen van Trump zou kunnen zijn om meer energiegrondstoffen uit Rusland te betrekken, maar ze verbreken in hun eentje de betrekkingen met Moskou, benadrukt Joesjkov, en voegt eraan toe: “Daarom hebben de EU-landen in een situatie waarin ze gedwongen worden om vloeibaar aardgas uit de VS te kopen, geen andere keuze dan te gehoorzamen.”



Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/trump-is-begonnen-europa-te-chanteren/

De gascrisis is nog niet voorbij – Europa’s energiezekerheid staat op wankele benen

De laatste ontwikkelingen op de Europese gasmarkt schetsen een zorgwekkend beeld. Terwijl politieke besluitvormers nog maar een jaar geleden het einde van de gascrisis verkondigden, laat de huidige realiteit een andere situatie zien: ondanks uitpuilende opslagfaciliteiten blijft Europa kwetsbaar. De waarschuwingssignalen zijn duidelijk. Vorige week bereikten de Europese gasreferentieprijzen het hoogste niveau van het jaar, … Meer lezen overDe gascrisis is nog niet voorbij – Europa’s energiezekerheid staat op wankele benen

 

 

NAVO-manager Rutte ‘kondigt alvast aan dat de zorg en de pensioenkas geplunderd gaan worden’

NAVO-chef Rutte heeft gezegd dat veiligheid om offers vraagt. Bezuinigingen op pensioenen, gezondheidszorg en sociale voorzieningen moeten h...