NAVO-baas Mark Rutte roept België op om meer te investeren in defensie: “Zo snel mogelijk naar de afgesproken 2 procent”
Ons land moet zo snel mogelijk meer investeren in defensie. Dat heeft NAVO-baas Mark Rutte tegen VRT NWS gezegd
op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos
. De Belgische defensie-uitgaven bedragen momenteel 1,3 procent van het bruto binnenlands product, en dat is nog ver van de norm van 2 procent.
Mark Rutte was eregast tijdens de Belgische receptie in Davos. Hij tapte een pint, ontmoette premier Alexander De Croo (Open VLD) en het Belgische koningspaar (Ook twee WEF Young Global Leaders red.) en nam deel aan een panelgesprek over “het oorlogsbestendig maken van de industrie”. Die sessie begon jolig. De Croo vroeg Rutte hoe het met zijn Russisch is gesteld. “Spasiba”, reageerde die, wat “bedankt” wil zeggen in het Russisch. De NAVO-topman waarschuwde vorige week dat we maar beter Russisch leren als we niet meer geld in defensie pompen.
Rutte had het tijdens het gesprek onder meer over private investeringen in defensiebedrijven. Doelstellingen rond duurzaam beleggen maken dat veel investeerders daar de laatste jaren van weg blijven. “Ik roep de bevolking van de NAVO-landen op om naar hun banken en pensioenfondsen te stappen om hen duidelijk te maken dat ze beschermd willen worden. Mooie projectjes rond de millenniumdoelstellingen allemaal goed en wel, maar eerst en vooral moeten we kunnen strijden tegen de Russen als ze ons aanvallen.” De millenniumdoelstellingen van de VN richten zich op het bannen van armoede in de wereld.
Uit de zaal kwamen gemengde reacties. De Croo stuurde meteen bij en stelde voor om beide investeringen op dezelfde hoogte te zetten, waarna Rutte terugkrabbelde. Toch had de Nederlander opnieuw zijn punt gemaakt: over een paar jaar dreigt de bescherming van Europa al te licht uit te vallen. Rutte wil dat de NAVO-landen minstens 2 procent van hun bruto binnenlands product aan militaire uitgaven besteden. België zit daar met 1,3 procent nog ver af.
Slaan en zalven
In een reactie aan VRT NWS zei Rutte te hopen dat ons land “zo snel mogelijk naar de afgesproken 2 procent gaat”. “Maar mag ik wel zeggen dat België een grote bijdrage levert aan de NAVO? Daar is geen discussie over”, ging hij meteen zalvend verder.
Momenteel behalen 23 van de 32 NAVO-lidstaten de 2 procent-norm die in 2006 is overeengekomen. Rutte zei dat alle NAVO-landen ervoor moeten zorgen dat ze de 2 procent-norm halen. “Daarna zullen we veel meer moeten doen”, aldus de Nederlandse ex-premier. De kersverse Amerikaanse president Donald Trump wil dat de NAVO-landen hun defensie-uitgaven opkrikken naar maar liefst 5 procent van het bbp. De Poolse premier Donald Tusk bepleitte woensdag in het Europees Parlement om die oproep van Trump ter harte te nemen. Van alle NAVO-landen investeert Polen het grootste aandeel van zijn bbp aan defensie: het land zit al bijna aan 5 procent. De VS schommelen rond de 3,50 procent.
Geen bommen en granaten
De oorlogsdreiging houdt ook de bedrijfsleiders op het Wereld Economisch Forum bezig. “We leven niet langer in vredestijd. We hangen momenteel tussen oorlog en vrede”, zei de CEO van de haven van Antwerpen-Zeebrugge Jacques Vandermeiren tijdens een panelgesprek eerder op de dag. Hij maakt zich zorgen over “oorlogsdaden” op zee, zoals vernielde kabels. “Misschien zijn we te lang naïef geweest. We zien te veel gebeuren om niets te doen”. De kwestie leeft ook bij andere bedrijven met kritieke infrastructuur zoals netbeheerders Fluxys en Elia.
De Vlaamse minister-president Matthias Diependaele (N-VA) wees er dan weer op dat de historische weerstand tegen investeringen in wapens in Vlaanderen wegsmelt. “We moeten daarom geen bommen en granaten beginnen maken, maar we kunnen wel nagaan hoe we innovatief kunnen werken in defensie.”
Handelsoorlog
Ook een oorlogsdreiging van een ander niveau hing deze week boven Davos. Trump wil met invoerheffingen de Amerikaanse industrie beschermen. Politici wikken hun woorden als het over die dreigende handelsoorlog gaat, maar vaak valt te horen dat Europa zich kan versterken.
De Croo is op dat vlak optimistisch en ook Diependaele zit op die lijn. “Ik voel veel strijdvaardigheid. Als je praat met westerse bedrijfsleiders hoor je niemand Europa helemaal afschrijven. We mogen onszelf niet in de grond praten. We kunnen de competitie aan”, zegt hij.
De Croo slaat en zalft. Als Trump Groenland opeist, moet de EU daar korte metten mee maken. Maar als hij klaagt over een onevenwicht in de handelsbalans, heeft Trump volgens de premier wel een punt. Als de Amerikanen dan toch een handelsconflict zouden starten, zijn er nog andere ernstige handelspartners in de wereld, zo merkte hij op.