Een nieuw EU-document plant de nieuwe grote crisis en is ingebed in een alomvattende voorbereiding op oorlog en crisis. Of het nu gaat om bioterrorisme uit Rusland, cyberaanvallen of een klimaatramp, de EU is nog maar één stap verwijderd van de volgende grote verstoring, schrijft Thomas Oysmüller.
Vijf jaar na de eerste ‘lockdown’ in de menselijke geschiedenis maakt de EU plannen voor de volgende. Dit gebeurt als onderdeel van de nieuwe militaire bewapening, waar ook crisisplannen bij horen. We zijn immers slechts één biologische aanval van Rusland (nieuwe mysterieuze ziekte), een cyberaanval of een klimaatramp verwijderd van het terugbrengen van het openbare leven naar nul.
Oorlogs- en crisismanagement
Voordat we verslag doen van de concrete plannen van de EU, dacht ik: in theorie is het voldoende om alleen de kop te horen over een nieuwe mysterieuze ziekte (in de Baltische Staten of Polen zou dit een goed idee zijn), een paar door de media geënsceneerde virologen en militaire experts, en al snel wordt het duidelijk: Rusland heeft zojuist Europa aangevallen met een “nieuw virus”. De volgende stap: lockdown. Het bekende programma blijft van kracht totdat vaccinatie verplicht wordt.
Ook in het EU-document werd met een dergelijk scenario rekening gehouden. Naast een ‘dodelijke ziekte’ worden ook oorlog, cyberaanvallen en overstromingen als scenario’s gezien. Politico heeft het document in handen gekregen, waarin staat: “In het geval van extreme verstoring is de beginfase het meest kritisch” Er is immers al geoefend in 2020.
“Geen van de grote crises van de afgelopen jaren was geïsoleerd of van korte duur”, aldus het document. “Europa kan het zich niet veroorloven om reactief te blijven.” Bereid je voor: de volgende crisis en dus de volgende lockdown komt er zeker aan.
Volgens het 17 pagina’s tellende ontwerp heeft de strategie tot doel ‘een veilige en veerkrachtige EU te creëren met de nodige capaciteiten om dreigingen en gevaren te anticiperen en te beheersen, ongeacht hun aard en oorsprong.’
Dit omvat het verstrekken van richtlijnen aan lidstaten over ‘de opslag van essentiële voorraden, crisisplanning, beschikbaarheid van schuilplaatsen en het waarborgen van de beschikbaarheid van cruciale land- en ruimtebronnen’, aldus het voorstel. Slechts enkele weken na de publicatie van de eerste Europese Defensiestrategie stelt het Paraatheidsplan dat het voor de EU en haar landen “urgent” is om de paraatheid in alle sectoren te versterken.
Dat klinkt bijna professioneel, of op zijn minst dramatisch. De communicatie met burgers verloopt echter heel anders, namelijk net als met kleine kinderen. Zo richtte de EU-commissaris voor Crisismanagement (de EU heeft een Commissie voor Crisismanagement, maar geen voor crisisbeheersing), Hadja Lahbib, zich tot de burgers met een video die deed denken aan de baby-olifant van Corona:
EU-parlementslid Martin Sonneborn gaf commentaar op de video: “Met een goed humeur de Derde Wereldoorlog in, Smiley! Een paar nuttige tips van uw Belgische EU-commissaris voor Crisisvoorbereiding en -beheer… (We zitten in de problemen.)”
Militaire en civiele veiligheid
Maar achter de goede stemming schuilt een militarisering van de samenleving. Ook intern wordt de Bundeswehr toegerust om krachtiger te kunnen optreden ; Oorlogsvoorbereiding staat bovenaan de agenda. En de strategie moet de hele samenleving betrekken – van burgers tot bedrijven en overheden. In politieke termen betekent dit: “De samenwerking tussen het leger en de hulpdiensten in geval van een ramp zal worden versterkt.”
Politico:
Het plan van de Commissie bouwt voort op de conclusies van het Niinistö-rapport, waarin voorstellen werden gedaan om de paraatheid van de EU voor oorlog en civiele bescherming te verbeteren.
Door de staat gesponsorde hybride en cyberaanvallen zijn een “integraal onderdeel van de realiteit van vandaag” geworden, zo stelt het artikel. Een belangrijk voorstel is de oprichting van een “Europees systeem voor cyberveiligheidswaarschuwingen”, dat volgens de Commissie bedoeld is om de Europese dreigingsdetectie en het situationele bewustzijn te verbeteren. Ook wordt voorgesteld om landen die tot de EU willen toetreden, digitale training en ondersteuning te bieden. Ook wordt opgeroepen tot een grotere inzet van cyberdiplomatie en een betere samenwerking met de NAVO.
Waarschijnlijk is hier al ervaring mee, want inmiddels is bewezen dat de NAVO het lockdownbeleid rechtstreeks via de ministeries van Volksgezondheid heeft georkestreerd – dit is bijvoorbeeld in Nederland aan het licht gekomen.
En dus zou iedere burger voor 72 uur voorraden moeten hebben. Vroeger werden zulke individuele voorzorgsmaatregelen als ‘extreemrechts’ beschouwd. Maar dat was vóór de eerste lockdown. En wie weet of supermarkten bij de volgende lockdown nog open mogen blijven.
Bron: https://dissident.one/eu-oorlogsvoorbereidingen-plannen-voor-de-volgende-lockdown