zaterdag 21 september 2024

Verbazing alom na terreuraanslag Erasmusbrug: ‘Werkelijk ongelofelijk hoe dit wordt goedgepraat en gebagatelliseerd’


De 22-jarige man van Marokkaanse afkomst die donderdagavond bij de Erasmusbrug in Rotterdam om zich heen stak met een mes wordt verdacht van moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Een 32-jarige man uit Rotterdam overleed, een 33-jarige man uit Zwitserland raakte gewond, maar heeft het ziekenhuis kunnen verlaten.

De verdachte, een bekende van de politie die al eerder is veroordeeld voor geweldsincidenten, riep tijdens het plegen van de feiten een aantal keer Allahoe Akbar, aldus het OM.

Dit is zo ziek

Veel mensen verbazen zich over de manier waarop de media verslag deden van de terreuraanslag. Ook veroorzaakte deze terroristische daad opvallend genoeg geen ophef. Opening van de krant? Nee, weggestopt als eenkolomsbericht op pagina 4 (!) van De Telegraaf: ‘Man steekt om zich heen in Rotterdam: een dode’.

“Gewoon een berichtje, ergens. Dit is zo ziek,” reageert journalist Joost Niemoller.

De NOS schreef dat de verdachte van de steekpartij een ‘Amersfoorter’ is. Ja, echt.

‘Nare daad’

En wat te denken van de reactie die de burgemeester van Rotterdam gaf. Burgemeester Aboutaleb sprak van ‘een nare daad’ en een ‘nare gebeurtenis’.

“Sinds wanneer is een moord plegen uit naam van Allah een ‘nare’ daad en het moeten aanschouwen hiervan een ‘nare gebeurtenis’? Het is een gruwelijke daad en een traumatische ervaring dit te moeten zien – temeer omdat de dader weer eens een ‘bekende van de politie’ is,” zegt Telegraaf-journalist Wierd Duk.

Ongelofelijk

Ook zei Aboutaleb dat hij tientallen keer per dag Allahoe Akbar roept. “Ongelofelijk. Zelfs in het hyper politiek correcte Duitsland is je loopbaan na zo’n opmerking per direct afgelopen,” merkt historicus en publicist Roelof Bouwman op.

Gezondheidswetenschapper Yvonne Simons voegt toe: “Bagatelliseren. Leuk voor de nabestaanden van het slachtoffer.”

“Het is werkelijk ongelofelijk hoe islamitisch terrorisme wordt ontkend, goedgepraat en gebagatelliseerd,” stelt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Dit ervaren mensen na een hartstilstand aan ‘de andere kant’

Onderzoekers van het  NYU Langone-ziekenhuis in New York  wilden weten wat er gebeurt in de hersenen van stervende mensen met een hartstilst...