zaterdag 21 september 2024

‘Poetin is niet de vijand’: Italianen komen in opstand, overal duiken pro-Russische billboards op

 


Deze zomer zijn verspreid over Italië vele honderden billboards verschenen met daarop de tekst: ‘Rusland is niet onze vijand!’ Op de billboards staat een afbeelding van handen die elkaar schudden in de kleuren van de Italiaanse en Russische vlag.

In Rome verschenen ook borden met de tekst: ‘Genoeg geld voor wapens aan Oekraïne en Israël. We willen vrede. We zijn tegen oorlog’.

De posters verschenen in juni voor het eerst in het noorden van Italië en zijn gespot in Verona, Modena, Parma, Pisa en verschillende andere steden in de regio Calabrië.

‘Oorlogsstokers wakkeren russofobie aan’

De Oekraïense ambassade in Rome was not amused. “We maken ons grote zorgen over de arrogantie van Russische propaganda in de eeuwige stad,” schreef de ambassade op X, wat leidde tot veel boze reacties.

De burgemeester van Rome gaf opdracht om alle posters weg te halen.

De organisatie Sovranita Popolare, die achter de campagne zit, schrijft in een artikel op zijn website dat ‘Italiaanse oorlogsstokers al twee jaar lang russofobie aanwakkeren, haat jegens Russische mensen, cultuur en kunst’.

Meerderheid tegen extra steun

De Italiaanse regering van Giorgia Meloni staat achter de militaire steun voor Oekraïne. Meloni en de Oekraïense president Zelensky hebben elkaar meerdere keren in Rome ontmoet. Eerder deze maand hadden ze een ontmoeting in Cernobbio in het noorden van Italië.

Uit een peiling die in mei is gehouden, bleek dat een meerderheid van de Italianen tegen extra steun voor Oekraïne is.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Dit ervaren mensen na een hartstilstand aan ‘de andere kant’

Onderzoekers van het  NYU Langone-ziekenhuis in New York  wilden weten wat er gebeurt in de hersenen van stervende mensen met een hartstilst...