zaterdag 21 september 2024

SELCO: Hoe het echt is om te leven in een belegerde stad

Selco overleefde de Balkanoorlog van de jaren 90 in een belegerde stad, zonder elektriciteit, stromend water of voedseldistributie.

september 21, 2024   4

   TheDigitalArtist / Pixabay

Als de SHTF toeslaat, staat er misschien geen leger buiten op je te schieten, maar wel bendes die op je jagen om je voorraden te pakken te krijgen. Belegerd zijn voelt alsof iemand de grond wegneemt waar je op liep.

Niets is meer zoals het was. Als je je huis verdedigt, moet je een mentaliteitsverandering ondergaan. Thuis is geen gezellige veilige plek meer. Thuis is de plek die je hebt gekozen om jezelf en je dierbaren te verdedigen. Je zult je heel anders voelen over de plek die je altijd als verdedigingsbasis hebt gebruikt, schrijft Selco.

Om beschermd te blijven of je te proberen te beschermen tegen beschietingen en beschietingen was enige vaardigheid, kennis en vaak ook geluk nodig.

Het geweld was schokkend

Ik kan zeggen dat mensen zich in het begin heel dapper gedroegen. Maar aan de andere kant was dat geen moed, maar een gebrek aan kennis over hoe gemakkelijk iemand gedood kan worden. Mensen gingen er als kinderen op uit met waterpistolen, alleen wisten ze niet dat als je nat zou worden, je eigen bloed of dat van een vriend over je heen zou kunnen krijgen.

Ik heb een paar keer gezien hoe een man een andere man aanviel die zich achter een schuilplaats verschool. De aanvaller rent gewoon naar de man achter de dekking en schiet constant. De andere man achter dekking leunt even naar voren, heeft de juiste timing en doodt de dwaze aanvaller.

Als je een groep burgers met veel wapens hebt, kunnen er vreemde situaties ontstaan. Onthoud dat ik het over burgers heb. De meesten van hen wisten niet veel over oorlog, vechten, tactieken en al het andere.

We hadden geen slimme filosofie over straatvechten, zeker niet in het begin. Maar naarmate de tijd verstrijkt, komen sommige voor de hand liggende dingen aan het licht.

Als iemand iemand in een huis wilde aanvallen, was de meest gebruikelijke manier het gebruik van RPG’s of handgranaten op sommige openingen om de mensen binnen te shockeren en wat rondvliegende granaatscherven te veroorzaken.

 

Vaak gebruikten ze menselijke schilden om het huis binnen te komen. Veel mensen werden gedood omdat ze het niet OK vonden om een arme gevangene te doden om het huis te verdedigen.

Stel je voor dat er drie slechteriken op je afkomen en ze duwen twee oudere vrouwen voor zich uit. Vreselijke situaties. En na verloop van tijd schoten de meesten op alles wat er verdacht uitzag… wat er ook gebeurde.

De meeste gevechten in de stad waren schieten en verstoppen, vechten terwijl je beweegt. Het was als vechten met schaduwen, ze zijn overal en elke schaduw kan je doden. Je vecht vaak tegen mensen die je niet eens goed ziet, dus snel lopen of rennen was de sleutel.

Vaak zie je de vijand niet en schiet je op wat dan ook. Klinkt slecht, maar in veel situaties was het heel goed om te schieten op alles wat ook maar in de buurt van verdacht leek, en in de meeste situaties niet eens te stoppen om het later te controleren.

Je weet nooit hoe goed je raakt. Gewoon je spullen pakken en wegwezen.

Bewegen…

Bewegen…

Bewegen…

Ik herinner me dat. Altijd op de vlucht.

Psychologie in stedelijke oorlogvoering

Angst was een van de grootste bondgenoten in gevechten, dus als een van de groepen een andere groep wilde doden of verdrijven uit een straat, positie of gebouw, was de gebruikelijke methode om urenlang met ze te praten via de megafoon.

Vanuit dit perspectief ziet het er misschien belachelijk uit, maar als je uren of dagen naar hetzelfde verhaal luistert over hoe je goed behandeld zult worden als je jezelf overgeeft, zullen veel mensen daar na verloop van tijd in gaan geloven.

Of in een ander geval luister je een uur lang naar wat die man met je familie en jou gaat doen als je je niet overgeeft.

Het is moeilijk voor te stellen hoe verkeerd dingen kunnen zijn

Na het bekijken van een video van Syriƫ en de mensen daar, kwamen er wat herinneringen naar boven. Sommige donkere herinneringen die zich meestal diep in me verstoppen. Het is niet gemakkelijk om bij ze te komen. Maar deze kwam terug.

Mijn vriend werd samen met zijn maatje betrapt in een huis, twee van hen waren achter de vijandelijke linies achtergelaten, in de kelder van een verwoest huis. Een vijandelijke groep van zo’n 150-200 man was bezig die straat schoon te vegen, burgers te beroven en te doden die geen tijd hadden gehad om te vluchten. Hij vertelde me dat ze twee dagen in de kelder doorbrachten, bedekt met allerlei troep, naar buiten kijkend door een kleine opening. Een paar meter van de opening lag het lijk van een klein meisje, misschien 10 jaar oud.

Om te zien of er iemand naar hun kelder kwam, moest een van hen constant bij die kleine opening staan kijken. Hij zei dat het hem lukte om te kijken naar de wreedheden die die mensen met burgers deden en dat op de een of andere manier diep in zijn hersenen te duwen, na verloop van tijd, om deze herinneringen weg te stoppen. Maar om al die tijd naar een dood kind te staren, met haar ogen wijd open en haar blonde haar, hij verloor bijna zijn verstand.

Een van hen had een pistool en een paar kogels, de ander een geweer, 30 kogels en een zelfgemaakte granaat (gemaakt van een niet-ontplofte tankgranaat).

Ze spraken af dat als ze zagen dat de vijand naar de kelder kwam, ze alles zouden afvuren en zichzelf zouden opblazen met die granaat. Niemand kwam echter in hun kelder. Een afgebrand huis was niet interessant voor andere mannen. Na twee dagen trok de vijandelijke groep zich terug.

Ze overleefden de oorlog, allebei. Een van hen werd drugsverslaafd, leefde een paar jaar erg snel en stierf aan een overdosis.

De andere man is nog steeds mijn vriend. Hij is midden 40, voorbereid, bewapend, sterk, bekwaam. Hij heeft twee kinderen, een jongen en een meisje, tieners. Ze weten allebei hoe ze moeten schieten en hoe ze zichzelf moeten verdedigen. Iedereen gaat er anders mee om.

De realiteit is anders dan alles wat je kunt lezen

Ik kan hier alleen maar verhalen schrijven. De realiteit is iets heel anders. Als dingen eenmaal lelijk worden, kunnen sommige dingen zo verkeerd aanvoelen dat ze niet begrepen of verwerkt kunnen worden met een normaal verstand.

Eigenlijk is er geen manier om daarmee om te gaan.

Soms kunnen we met vrienden over deze dingen praten. Soms lachen we. Andere keren zijn sommige van mijn vrienden dagenlang stil. Ik heb ook zulke periodes.

Ik denk dat niemand van ons daar goed mee omgaat, misschien dat we het van tijd tot tijd wegduwen. Ik heb bijvoorbeeld periodes waarin ik te agressief ben, gemakkelijk ontplof. Het gebeurt nu nog maar zelden, maar ik heb die periodes nog steeds.

Ik hoop dat we dit allemaal nooit meer hoeven mee te maken. Maar als het zover is, ben ik er klaar voor en dat zou jij ook moeten zijn.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/selco-hoe-het-echt-is-om-te-leven-in-een-belegerde-stad/

 

Voorzitter van Russische Doema vertelt Europa dat nucleaire oorlog eraan komt

  september 21, 2024    8     Alban_Gogh / Pixabay O p donderdag nam het Europees Parlement een niet-bindende resolutie aan die opriep o...