rsz vervuild drinkwaterEr wordt dan wel alarm geslagen over de absurde hoeveelheid PFAS in ons milieu, maar een oplossing lijkt verder weg dan ooit tevoren.

Er zijn een aantal aanwijzingen waaruit blijkt dat de komende jaren de situatie van ons drinkwater alleen nog maar beroerder zal worden.

Wat politici zeggen en/of doen is iets heel anders dan het leven in de praktijk.

Een aantal van hen kan nu wel opgewonden raken over de absurde hoeveelheid PFAS in ons mileu, maar al hun woorden zullen althans voorlopig in de praktijk geen enkel verschil maken.

Als je iets wil doen tegen PFAS, dan is het zaak om bij de bron te beginnen en te zorgen dat er niet nog veel meer PFAS in met name het drinkwater terecht komen.

En daar zit nu net het probleem, want uit berichten blijkt dat de situatie voorlopig alleen nog maar veel slechter gaat worden.

En dat wordt veroorzaakt door de instanties die onder andere moeten letten op wat bedrijven nu eigenlijk allemaal lozen in het water of de natuur.

In veel regio's hebben de mensen die in de gaten moeten houden of bedrijven illegaal giftige stoffen in het afvalwater lozen onvoldoende kennis van zaken. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen en de NOS naar het functioneren van omgevingsdiensten.

Als iemand onvoldoende kennis bezit hoe kan deze dan ooit controleren of bedrijven zich aan de milieuregels houden en niet stiekem overal illegaal het water nog veel meer verontreinigen?

Bij zeker 10 van de 28 omgevingsdiensten is de kwaliteitscontrole op afvalwater onvoldoende. Bij de Friese omgevingsdienst FUMO zijn bijvoorbeeld tekortkomingen in opleiding en aanvullende kennis van de medewerkers met deze specialiteit. RUD Utrecht geeft aan dat de medewerkers die dit werk doen niet voldoen aan alle opleidingseisen.

Uit eerder onderzoek van de regionale omroepen en de NOS bleek al dat het de omgevingsdiensten niet lukt om genoeg milieucontroles uit te voeren. Hoofdreden was een tekort aan deskundig personeel.

Heel veel controles worden niet uitgevoerd door gebrek aan deskundig personeel, maar doen ze wel wat ze eigenlijk zouden moeten doen, dan komt daar het volgende uitrollen.

Ze keken daarbij naar de zogenaamde "zeer zorgwekkende stoffen". Dat zijn de meest schadelijke stoffen die kunnen voorkomen bij lozing van bedrijfsafvalwater in het riool en die gevaarlijk kunnen zijn voor het oppervlaktewater. Het gaat dan om bijvoorbeeld zware metalen zoals arseen en lood, maar ook om PFAS.

De resultaten waren niet mals bij veel van de 77 bedrijven waar monsters werden genomen van het afvalwater. "Daaruit bleek dat 80 procent van de bedrijven een of meer zorgwekkende stoffen loost", aldus het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Maar, als er wel creatief wordt gedacht door burgers, dan wil men daar niets van weten.

Zo schrijft een lezer onder andere:

Ik ben geen wetenschapper. heb een bedrijfje ( ZZP ) in de water recycling en doe graag onderzoeken als iets zogenaamd niet mogelijk is, dan ben ik daarop gefocust, dat het wel mogelijk is.

Helaas wordt dit niet in dank aangenomen , en krijg je heel veel het deksel op de neus. Want de ( R ) overheid werkt liever met mensen rn bedrijven die ja en amen zeggen. Helaas voor hun zit ik niet zo in elkaar.

Heb een paar jaar geleden een vraag gekregen over Pfas in grond of dat verwijderd kon worden. Mijn eerste reactie was je kan alles verwijderen uit water en uit grond , dus waarom niet.

Ben aan de slag gegaan eerst met water van Dupont ( illegaal ) verkregen en daar kreeg ik dus schoon water uit, dus nog geen drinkwater, dat was een stap verder.

Toen de grond en dat ook op dezelfde manier, ook zeoliet gebruikt, en ja we gingen het schoon krijgen van 12 ug / kgds naar 0,03 ug /kgds. Vervolgens dit verteld aan dat bedrijf, maar helaas, geen interesse. En de grond werd gewoon weer gebruikt.

Het lijkt waarachtig wel alsof ze ook hier alles doen om de mens zo ziek mogelijk te maken.

We krijgen nu regelmatig meldingen van poepbacteriën in het water en de hoeveelheid PFAS die we via water binnen krijgen, stijgt enorm, mede veroorzaakt door bovengenoemde problemen.

Volgens de RIVM (volksgezondheid in Nederland red.) moeten we maar leren leven met het feit dat PFAS niet wordt afgebroken in het lichaam en daar eigenlijk voor altijd blijft.

En dat betekent dat er maar heel weinig keus is om toch veilig en schoon water te drinken.

Je kunt zoals Martin stelt een grote regenton kopen, je kunt flessen water kopen, je kunt water koken, je kunt een waterfilter kopen, je kunt bier of wijn drinken en tenslotte kan je ook helemaal niets doen en hopen dat jouw lichaam niet zo vatbaar is voor de gevolgen van PFAS.

Het enige positieve bij dit alles is misschien nog wel het feit dat de eerste wetenschappelijke onderzoeken op gang komen om te kijken welke rol zeoliet kan spelen bij de afvoer van PFAS uit ons lichaam. De eerste resultaten zijn hoopvol, maar het zou nooit zover moeten komen.

Schoon, veilig en niet vervuild drinkwater voor de burger is toch iets wat boven aan de todo lijst van de overheid zou moeten staan, maar hetgeen uiteraard niet het geval is, want Zelenski en de asielzoekers zijn veel belangrijker dan de gezondheid van burgers.

Bovendien zijn zieke mensen nodig om de medische industrie draaiende te houden, dus willen we absoluut niet te veel gezonde mensen.

Er worden miljarden euro's uitgegeven aan het klimaat, dit terwijl niemand in ons land nadelige gevolgen ondervindt van het klimaat. 

Daarentegen wordt er nauwelijks geld beschikbaar gesteld voor iets dat wel aantoonbaar een probleem is en dat probleem is dat de bevolking langzaam maar zeker steeds meer schadelijke stoffen binnen krijgt met alle mogelijke gevolgen van dien.