zaterdag 20 januari 2024

Thierry Baudet lanceert Vlaamse tak van Nederlands extreemrechtse FvD

 

De Nederlandse politicus en FVD-partijleider Thierry Baudet houdt een toespraak tijdens een bijeenkomst om de afdeling 'Forum Voor Democratie' Vlaanderen op te richten, in Genk, zaterdag 20 januari 2024. FVD is een rechtse partij in Nederland en lanceert vandaag een Vlaamse afdeling van hun partij. © BELGA

“Het is ontzettend belangrijk dat ons verhaal ook in Vlaanderen wordt gehoord”, zo zei de Nederlandse politicus Thierry Baudet zaterdagavond in Genk. Voor een gemengd Vlaams-Nederlands publiek lanceerde hij de Vlaamse tak van het extreemrechtse Forum voor Democratie (FvD). Het doel: in juni ook met FvD Vlaanderen naar de Europese parlementsverkiezingen trekken.

IHB 20-01-24, 21:59 Laatste update: 22:21 Bron: Belga

 

“We zijn onderdeel van eenzelfde natie, we hebben zeshonderd jaar geleden eenzelfde beweging gestart. Het is raar dat Vlaanderen onderdeel is van België”, aldus de partijleider, die zaterdagavond meermaals refereerde aan de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. “Als we dan toch in een soort Europees verband met elkaar moeten samenwerken, is het raar dat de ‘Nederlanders’ dat niet doen.”

Alternatief voor rechtse partijen

Baudet wil met het FvD ook in Vlaanderen een alternatief bieden voor de andere partijen (op rechts). Zo zijn zowel Vlaams Belang als het PVV van Geert Wilders stof van hetzelfde laken, klinkt het. “Vlaams Belang vindt Israël belangrijker dan Europa, heeft geen poot uitgestoken tijdens de coronacrisis en staat achter Oekraïne in plaats van onze grootse Europese bondgenoot, Rusland.”

Toch belooft Baudet het Vlaams Belang “niet voor de voeten te lopen”, of toch tijdens de nationale verkiezingen. “Hopelijk doen ze het zo goed mogelijk en kunnen ze de onafhankelijkheid realiseren. En dan zorgen wij dat Vlaanderen uit de EU kan.”

Vlaams Belang vreest niet voor concurrentie

Eerder zei Chris Janssens, Genkenaar en fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, geen concurrentie te vrezen in de eigen achtertuin. “Voor iemand die zich niet laat leiden door feiten, is er in Vlaanderen geen voedingsbodem.”

De komende maand gaat FvD op zoek naar nieuwe leden in Vlaanderen. “Als de verkiezingen in juni een succes zijn, dan gaan we in de volgende verkiezingsronde nadenken over andere niveaus”, aldus Baudet.

FvD heeft momenteel één vertegenwoordiger in het Europees parlement, Marcel de Graaff. Hij maakte eerst deel uit van Identiteit & Democratie, de uiterste rechtse fractie waar ook Vlaams Belang, het Franse Rassemblement National en het Italiaanse Lega Italië toe behoren. Maar door een geschil over Oekraïne stapte De Graaff - die voor zijn pro-Russische houding bekend staat - in 2022 uit de fractie.

Tijdens de recente Nederlandse parlementsverkiezingen haalde FvD drie zetels.

https://www.hln.be/binnenland/thierry-baudet-lanceert-vlaamse-tak-van-nederlands-extreemrechtse-fvd~a07581a6/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...