dinsdag 28 maart 2023

Hoe u “minder” verandert in alles wat u nodig hebt

maart 27, 2023  7038   33  

Stelt u zich een eenvoudig diner voor, gemaakt van een aardappel die net uit de grond is gehaald. U hebt verse boter en verse zure room, gemaakt in de afgelopen week. U heeft niet veel exotische kruiden, alleen een beetje lokaal gerookte paprika, wat zeezout en wat zwarte peper. U heeft geen dure friteuses, 947 verschillende kookvaten of gadgets om het in mooie vormen te snijden, schrijft Daisy Luther.

U heeft uw aardappel, wat olijfolie, wat aluminiumfolie en uw oven.

U bakt uw vuistgrote aardappel nadat u hem hebt ingesmeerd met geurige, donkergouden olijfolie (plus een paar extra voor toekomstige maaltijden). U snijdt hem open, smeert hem in met de verse, gele boter en brengt hem op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Doe er een toefje zure room bij en ga aan tafel zitten. U heeft hier in totaal ongeveer 50 cent aan uitgegeven, of misschien heeft u elke hap zelf gekweekt.

De aardappel is mals, vlokkig en aards, subtiel op smaak gebracht met boter, en vult uw smaakpapillen. De schil is knapperig. De zure room is een koel en heerlijk contrast. De smaken van de eenvoudige kruiden zijn delicaat en tegelijkertijd rijk.

Dit is wat er gebeurt als u zegt: “Ik heb een heerlijke, verse aardappel gegeten boordevol lekkere dingen” in plaats van “Ik heb alleen een aardappel gegeten”.

Lessen uit anders leven

Zoals velen van u weten, heb ik een tijdje in Europa doorgebracht, en de dingen zijn hier heel anders. Ik ben hier voor een paar maanden, op tijdelijke basis, om te schrijven. Maar terwijl ik hier was, denk ik dat we hier enkele lessen uit kunnen trekken die ons kunnen helpen ons voor te bereiden op de economische crisis die ons boven het hoofd hangt.

Zoals de meesten van u weten, kreeg Griekenland in 2009 te maken met zijn eigen economische ineenstorting, die in de loop van de volgende vijf jaar steeds erger werd. (Ik heb er hier over geschreven.) Het was een verschrikkelijke tijd, maar geleidelijk aan heeft het land zich enigszins hersteld. De mensen verdienen echter nog steeds niet genoeg geld om gemakkelijk te overleven in de economie, de belastingen zijn exorbitant hoog, en de infrastructuur is zwaar aangetast. Door de economische crisis zijn de dingen hier minder “geavanceerd” dan in de VS. Er is minder afhankelijkheid van technologie, een feit dat zowel welkom (minder toezicht) als frustrerend is (je kunt hier niet alles online doen).

Maar er zijn dingen die we kunnen gebruiken om ons door moeilijke tijden heen te helpen. Nee, ik zeg niet dat Griekenland “beter” is dan de VS – ik zal altijd een Amerikaan blijven, hoe ver ik ook zal afdwalen. Ik zeg alleen dat mensen mensen zijn, waar ter wereld je ook bent. En de manier waarop anderen zich hebben aangepast, kan ons soms helpen onze weg te vinden.

Mensen hier hebben minder dan mensen in de Verenigde Staten, maar velen van hen hebben “minder” omgezet in alles wat ze nodig hebben om gezond, gelukkig en tevreden te zijn.

Lokale economieën

Allereerst zie je veel lokale economieën. Ik ben in Athene, een grote stad. Als ik zeg “lokaal” bedoel ik mijn buurt. Elke buurt lijkt te zijn opgebouwd rond verschillende cirkels met een klein park in het midden en bedrijven eromheen. Vlak bij mij in de straat vind ik allerlei speciaalzaken: een fruitkraam, een groentekraam, een slagerij, een zuivelwinkel, een bakkerij (voor brood en hartige producten), een banketbakkerij (voor desserts), en een winkel die zich richt op gedroogde producten zoals bonen, pasta, rijst en kruiden.

De mensen die de winkels runnen zijn nogal trots op de herkomst van het voedsel dat zij verkopen. Eén man vertelt me over de boerderij van zijn oom, waar zijn groenten worden verbouwd. “Mijn oom verbouwt dingen; hij raakt elke plant zelf aan,” vertrouwt hij me toe. Elke verkoper wil u laten weten waarom zijn product zoveel beter is dan al het andere dat u kunt vinden. Er zit een zekere trots in, en alles wat u koopt is van de allerhoogste kwaliteit. Na een paar weken van terugkeren naar dezelfde winkels en het zien van dezelfde mensen, begin je een relatie en een verstandhouding op te bouwen. Een schare winkeliers juicht enthousiast mijn pogingen toe om hun taal te leren, corrigeert me en laat me het woord goed terugzeggen.

Maar dat is niet het enige.

Elke week is er ook zoiets als een laiki, waar boeren uit de buitengebieden naar de stad komen en hun oranje tenten opzetten om hun huidige oogst te verkopen. Dit gebeurt overal in de stad, en elke buurt heeft een andere dag waarop hun laiki plaatsvindt. Ik heb hier heerlijke verse waren gekocht, en het is absoluut ongelooflijk eten. De prijs is verbluffend. Ik gaf laatst een muntstuk van twee euro (ongeveer 2,12 dollar) aan een man die achter een berg verse aardappelen stond en eindigde met bijna meer dan ik naar huis kon dragen. Ik heb olijfolie gedecanteerd in een container die eruitziet als een plastic waterfles. Ik heb honing van een boerderij waar tijm wordt verbouwd. Als het uit de aarde groeit en in het seizoen is, kun je het daar vinden.

Mensen betalen hier meestal contant omdat de belastingen zo buitensporig hoog zijn. Ze bouwen relaties op. Ze spotten met de supermarktketens en hun bleke aanbod in vergelijking met de rijke, verse lekkernijen die je in je straat kunt krijgen.

Misschien is dit iets waar we allemaal naar op zoek kunnen gaan. Misschien kunnen we boeren en verkopers vinden die trots zijn op hun aanbod, omdat ze het van begin tot eind hebben gezien. Misschien kunnen we teruggaan naar de basis, de dingen die niet uit pakjes komen, en kopen van mensen, niet van bedrijven.

Zuinigheid als levenswijze

Sinds de ineenstorting (en misschien al eerder, ik ben er nooit geweest) is zuinigheid een manier van leven. Hier heb je niet altijd warm water. Je moet je waterkoker ongeveer 20 minuten voordat je het nodig hebt aanzetten. Dit bespaart op elektriciteit omdat je het water maar 20 minuten per dag opwarmt. Als u voorzichtig bent, blijft er genoeg water in de tank om af te wassen en hebt u de rest van de dag ten minste warm water om uw handen te wassen.

Niemand heeft drogers en in elke straat waar u loopt hangt het wasgoed aan lijnen als vlaggen aan de balkons van de appartementen. Er is hier geen HOA-onzin. Elk balkon staat vol met wasgoed, tomatenplanten en kruiden. Op de daken staan zonnepanelen en watertanks. Elektriciteit wordt überhaupt zo min mogelijk gebruikt.

Een deel daarvan is dat de prijs hier omhoog is geschoten. Het is allemaal relatief. Ik was aangenaam verrast toen mijn eerste elektriciteitsrekening slechts 43 euro (46,50 USD) bedroeg, maar als ik maar 800-1000 per maand verdiende, het typische loon voor een Griek, zou dat behoorlijk rampzalig zijn.

Als u uw waterkoker de hele dag aan zou laten staan of uw verwarming of airconditioner aan terwijl u naar buiten gaat, zou de plaatselijke bevolking u aankijken alsof u volledig gek geworden bent.

Kleine pleziertjes

Een van de grootste guilty pleasures hier is koffie drinken. Grieken gaan buiten zitten in een van de vele cafés en drinken koffie als sociaal gebeuren, als onderbreking van hun werkdag of als afspraakje. In plaats van 10 dollar te besteden aan een diner of lunch, of 30 dollar aan een drankje in een bar, is het sociale uitje hier een latte van 2 dollar. En bovendien is koffie om van te genieten, zittend op één plek. Je staat niet op en loopt rond met je koffie. Je rijdt zeker niet door een drive-in om hem te halen. Je zit in een stoel, aan een tafel, als een beschaafd mens. Het is een hele ceremonie.

Een mooie dag breng je misschien door op een bankje in het park, kijkend naar je kinderen in een speeltuin of een boek lezend. Er is een park in de buurt vol sinaasappelbomen. U ruikt de vage geur van citrusvruchten in de lucht, en overal staan bankjes om van het uitzicht te genieten.

Wandelen is niet alleen vervoer – het is een genot. U loopt waar u kunt, want a) het verkeer is een nachtmerrie, en b) parkeren is een nachtmerrie. Maar het is geen tegenzin – er zijn mooie etalages om te bekijken, prachtige balkons vol bloemen en groenten, mollige zwerfkatten die naar je sissen vanuit lage takken als de beschermers van de bomen, en de glorieuze bezienswaardigheden van het oude Athene. Hierdoor zijn de meeste mensen fit en gezond en houden ze er echt van om buiten te zijn en naar hun bestemming te lopen.

Eenvoud

Dan is er nog de eenvoud. De maaltijd die ik hierboven beschreef is vrij eenvoudig, maar de versheid van de ingrediënten maakte hem heerlijk. Ik heb geen keukengadgets, weinig kruiden en slechts een koekenpan en een bakplaat. Dat is heel wat anders dan mijn goed uitgeruste keuken in North Carolina. Maar de maaltijden die ik hier maak zijn hartig en decadent omdat elk onderdeel zo vers mogelijk is.

Een andere veel voorkomende maaltijd hier is fascia gigantes, wat vertaald “reuzenbonen” betekent. Je vindt ze op bijna elke menukaart van een restaurant waar thuis gekookt wordt door Yiayia (oma) en het is een vaak voorkomend hoofdgerecht in de thuiskeuken. Dit zijn gewoon grote witte boterbonen gekookt in tomatensaus. De saus bevat grove tomaten, goede olijfolie, knoflook, ui, selderij en wortelen en wordt op smaak gebracht met oregano, tijm, laurier en een heel klein beetje kaneel. Het kookt de hele dag tot de bonen zacht zijn en het wordt geserveerd met vers, knapperig brood gedoopt in meer olijfolie of ingesmeerd met verse boter. (Hier is een recept dat aardig in de buurt komt van wat ik heb gegeten).

De maaltijden thuis zijn over het algemeen heel eenvoudig, maar er is veel aandacht voor detail en de best mogelijke ingrediënten.

Het leven hier is geen eindeloos Netflix of televisie kijken. Mensen zitten buiten en genieten van het weer. Ze praten met hun buren. Ze gaan koffie drinken (zoals hierboven vermeld) en de vele parken en groenzones getuigen van hun liefde voor de natuur. Ik vind het heerlijk om in een park te zitten en een boek te lezen terwijl de lentezon door de olijfbomen boven mij schittert.

Ik zie zelden mensen ruziën over politiek of schreeuwen over iets anders dan de (stomme) manier waarop een ander rijdt, en het is allemaal binnen een paar seconden vergeten, zonder harde gevoelens. Mensen kijken naar de vogels in hun tuinen, en bijna iedereen geeft de zwerfkatten te eten en water op de warme zomerdagen.

Geen enkele plek is perfect, maar onze houding is alles.

Nu klinkt dit misschien als een ode aan Athene, en dat is het in zekere zin ook. Maar de dingen die ik hier zie, hoeven niet uniek te zijn voor een ander deel van de wereld. We zouden ons allemaal kunnen richten op de perfectie van die ideale donkerrode aardbei of de tederheid van de bonen in onze soep, of de frisse geur van de planten om ons heen als we door een natuurgebied dwalen en proberen de verschillende geuren te herkennen en toe te passen op de juiste flora.

We kunnen ons richten op wat we wel hebben in plaats van op wat we niet hebben. We kunnen stilstaan bij de wereld om ons heen en ervan genieten. We kunnen contact leggen met andere mensen en gemeenschappelijke dingen vinden en een reden om samen te lachen.

Ik ben niet naïef. Ik weet dat we in de Verenigde Staten te kampen hebben met diepe problemen en kloven die onmogelijk te overbruggen lijken. Maar als we in onze eigen omgeving beginnen met het bouwen van die bruggen en het vinden van een gemeenschappelijke basis, kan dat zich misschien verspreiden. Misschien kunnen we onze eigen kleine hoekjes van de wereld beter maken door ze gewoon te waarderen. Het kan moeite kosten omdat we gewend zijn zoveel meer te hebben, maar een bewuste poging om het te proberen, om elk heerlijk, luxe, decadent detail van een met boter besprenkeld stuk vers brood in ons op te nemen, zal van dat brood het feest der koningen maken.

Terwijl wij onze levensstijl terugschroeven om deze economische chaos te beheersen, kunnen we een paar aantekeningen maken uit de manier waarop anderen dat hebben gedaan. We kunnen van hen leren, en we kunnen de dingen die we overhouden omarmen. Wie weet? Het zou kunnen blijken dat uw leven daadwerkelijk beter wordt zodra u uit het hectische hamsterwiel stapt.

Minder hebben hoeft niet slecht te zijn. Met de juiste waardering en aandacht voor details kan minder op magische wijze alles worden wat u nodig hebt.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/hoe-u-minder-verandert-in-alles-wat-u-nodig-hebt/

Europe Abandons All-Electric Car Mandate

 Stupidity of "switch to electric" while killing power generation

France24 and the Wall Street Journal (paywall-free link) report that the EU abandoned its much-ballyhooed transition to electric cars, which was supposed to culminate with a total ban on gasoline cars in 2035.

This transition was announced with a lot of pomp:

The transition was supposed to happen 13 years after its announcement in 2022 but was abandoned only a year after its adoption. What happened?

Prodded by climate activists, the EU was pressured to ban fossil fuel vehicles and replace them with battery-powered vehicles. The problem is that such a transition is impossible:

  • Transitioning to electric passenger vehicles will increase electricity demand by 25%.

  • Transitioning to electric trucks will further raise electricity demand to a total of 40% increase.

  • EU is phasing out fossil fuel generation and replacing it with unreliable solar and wind generation - thus decreasing power availability instead of increasing it to meet greater demand.

  • As cars and especially trucks are charged at night, solar and wind power cannot contribute to charging.

Are electric cars more efficient?

Running a gasoline car involves:

  • Burning gas in the internal combustion engine and converting thermal energy to mechanical energy. That’s it.

Charging an electric car’s battery from the grid and driving the car involves:

  • Burning gas at the power station and converting thermal energy of gas to mechanical energy of the gas turbine. This is only moderately more efficient in a power station than gasoline cars.

  • Then, losses begin:

  • Converting the mechanical energy of the turbine into electrical energy in the generator involves generator losses

  • Converting medium voltage from the generator into high transmission voltage involves transformer losses

  • Transmitting the power along the high voltage lines involves transmission losses

  • Stepping down the voltage in several substations involves transformer losses again

  • In a home charging station, converting 220v power into DC for car charging again involves conversion losses

  • A chemical process in the battery being charged heats the battery, involving charging losses

  • Running the car’s electrical motors from the battery requires inverter losses to generate electricity for traction motors and motor losses.

Take a look at what happens when a driver needs heat in the cab:

  • Heating a gasoline car in winter involves redirecting waste heat (hot antifreeze) from the engine into the cab heater, thus not requiring additional fuel.

  • Heating an electric car requires a resistance heater or a heat pump, needing to eventually consume more energy from the grid - with all the above conversion losses included.

Which process (gasoline car vs. electric) is less efficient at converting fuel, burnt directly in the car engine or at distant power stations, into usable energy to propel a car traveling on a highway? The gas engines win outright.

The situation would be different if we had a clean, weather-independent, and inexpensive electrical power source. But, alas, we do not have that yet.

Last December, eugyppius wrote a nice post about Switzerland banning electric cars due to a lack of electricity to charge them.

eugyppius: a plague chronicle
Switzerland, Facing an Unprecedented Power Shortage, Contemplates a Partial Ban on the Use of Electric Vehicles
The Swiss Confederation usually imports electricity from France and Germany to keep the lights on over the winter, but this year neither country has any power to spare. Many French nuclear power plants are down after years of postponed maintenance, while in Germany we suffer from a superfluity of idle wind turbines and a (self-imposed) shortage of natur…
Read more

The fact that a pompously announced thirteen-year “electric car transition” was canceled only one year after it was adopted strongly suggests that the original idea was untenably stupid.

The EU’s reversal allows “the sales of new cars with combustion engines that run on synthetic fuels,” which sounds very environmentally friendly. But synthetic fuels are similar to gasoline or diesel, so the decision allows internal combustion cars to continue being produced.

The Stupidity of the “CO2 Transition”

As I mentioned above, a 13-year policy canceled in its second year surely is stupid, almost by definition. However, the EU is not alone. California and New York, the bastions of virtue-signaling climate activism, are still going full speed ahead, banning gasoline cars while phasing out fossil fuel generation and doing nothing for nuclear power.

This so-called transition will make much money for the movers and shakers but is technologically unfeasible due to the lack of cheap, carbon-neutral baseload energy (baseload means not depending on weather).

The best outcome would be to see such plans canceled under the pretense of “unforeseen circumstances,” like it just happened in the EU.

The worse outcome would be our collective inability to have enough energy to heat our homes and drive cars. That would necessitate living in cramped “15-minute cities” that are being proposed everywhere.

Igor’s Newsletter
The WEF Wants Your House to Be Worth ZERO, to Achieve "Net Zero" Carbon
Does your residence look like one of these homes? Was your home (single family or multifamily) NOT built to the WEF’s 10 Green Building Principles published in 2021? Does your house NOT look like a “net zero structure of the future,” as shown below…
Read more

We Are Responsible For Our Planet

I want to share a thought that many people may disagree with. Feel free to share your thoughts in the comments.

  • Social experiments like banning gasoline cars and simultaneously killing reliable power generation are dangerous; most readers of this substack would agree.

  • Geoengineering experiments such as darkening the skies by spewing millions of tons of sulfur dioxide are dangerous. Most readers of this substack would agree with that as well.

  • But emitting billions of tons of CO2 into the sky yearly is also potentially dangerous.

The climate change field is full of crooks and is directed by those who recently gave us a non-working and dangerous Covid vaccine.

I do not believe them or their paid scientists any more than I believe the dishonest “Covid science.”

However, even though I do not believe those people, I have a concern and a feeling of responsibility for our planet.

We only have one planet. So we better be careful with it.

Somehow or other, honest humans need to band together and reach a better understanding of climate and the Earth.

At the same time, if a fraction of the billions of dollars wasted on electric cars and climate grandstanding were spent on nuclear fusion, we’d possibly have a clean, safe, and limitless energy source much sooner.

What do you think?

Share

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...