dinsdag 15 oktober 2024

Voedsel uit de vuilnisbak gewonnen: Oostenrijke rechtbank veroordeelt dit als diefstal

 oktober 9, 2024   34

 

Foto Credit: Report24.news

Een “bezorgde inwoonster” waarschuwde de politie en zette de waanzin in gang: in Wenen werd een man veroordeeld omdat hij weggegooid voedsel uit de vuilnisbak van een supermarkt had gevist. Hem hangt vier weken gevangenisstraf boven het hoofd.

Je vraagt je af wat er in het hoofd van zulke mensen omgaat: een “bezorgde inwoonster” werd zo woedend bij het zien van voedselredders die voedsel uit de afvalbak van een supermarkt visten, dat ze de politie waarschuwde. Die arriveerde en arresteerde een man en zijn metgezel, schrijft Vanessa Renner.

Volgens Der Standard vond het incident plaats in de nacht van 26 mei: Christian A. en zijn vriendin waren op de fiets naar de discountsupermarkt in de Stromstraße in het 20e district gereden om afval te verzamelen. Hiervoor moesten ze de afvalruimte van de supermarkt binnengaan, die niet op slot was: ze drukten gewoon op de deurklink. Ze vonden fruit, eieren, sappen, brood en worstjes in het afval – totdat de agenten arriveerden en hen arresteerden voor diefstal en inbraak.

Het Weense openbaar ministerie bracht de zaak voor de Weense arrondissementsrechtbank, maar de arrondissementsrechtbank wilde er niets mee te maken hebben en verklaarde zichzelf niet ontvankelijk. Het “bedienen van de deurklink” was niet voldoende om het delict inbraak te plegen.

Op 20 augustus stond Christian A. voor de Wenen-Leopoldstadt rechtbank. Hier stond hij terecht voor poging tot diefstal. De rechter oordeelde dat A. had geprobeerd om zichzelf “onwettig te verrijken” door het afval van de supermarkt mee te nemen. De waarde van de goederen werd door het Openbaar Ministerie geschat op 50 euro, voor de rechter ging het om “roerende zaken van derden, namelijk levensmiddelen waarvan de waarde niet meer kan worden vastgesteld en in ieder geval niet meer bedraagt dan 5.000 euro.” Als toeschouwer vraag je je af welke waarde producten nog kunnen hebben die uiteindelijk in de verbrandingsoven belanden en kennelijk niet meer verkocht kunnen worden. A. wilde een deel van het voedsel zelf consumeren, maar ook aan andere mensen in nood geven. Hij is zelf werkloos en heeft schulden.


Supermarkt diende geen aanklacht in

Hij wees ook op het gebrek aan afvalscheiding bij de discounter: tijdens Dumpster Diving zorgt hij er bovendien voor de correcte manier waarop het afval wordt gescheiden. Hij ziet zichzelf dus ook als een milieuactivist. Een opmerkelijk feitje: bij navraag door de “Standaard” verklaarde de supermarkt zelf dat het “noch de politie had gewaarschuwd, noch een klacht had ingediend.”

Geen obstakel voor het parket en de rechter! De laatste hekelde het feit dat A. “geen inzicht in schuld of aanvaarding van verantwoordelijkheid voor het door hem gepleegde feit” had getoond. De “niet onaanzienlijke hoeveelheid eetbaar voedsel dat gereedgemaakt was om weg te nemen, het duidelijk weloverwogen en geplande plegen van het misdrijf buiten de openingsuren ’s nachts met fietsen en kisten erop om het wegnemen te vergemakkelijken,” en het “gebrek aan altruïstisch handelen ten gunste van derden door van plan te zijn een groot deel van het voedsel zelf op te eten,” rechtvaardigden niet dat de zaak geseponeerd werd, zoals de “Standaard” citeerde. A. werd veroordeeld tot vier weken gevangenisstraf voor poging tot diefstal, voorwaardelijk voor drie jaar. Als hij tijdens deze periode opnieuw wordt betrapt en veroordeeld voor containerdiefstal, kan hij een maand gevangenisstraf krijgen.

“Dit is zeker een van de eerste zaken in Oostenrijk waarin een Dumpster is veroordeeld,” zei advocaat David Jodlbauer, die de zaak inmiddels heeft overgenomen. A. wil in hoger beroep gaan. Hij houdt voet bij stuk: hij vindt niet dat hij iets heeft gedaan dat strafbaar is. Hij wees strafvermindering af: “Ik ga geen boete betalen voor een goede daad.”

 

Niemand heeft schade ondervonden

Het eten was toch bij het vuilnis beland, dus heeft niemand schade geleden. Integendeel: A. nam de afvalscheiding over en wilde niet alleen zichzelf, maar ook andere mensen van voedsel voorzien dat nog eetbaar was. In het voorjaar werden cijfers gepubliceerd waaruit bleek dat Oostenrijkse supermarkten in het vierde kwartaal van 2023 meer dan 16.200 ton voedsel weggooiden. Daarentegen werd slechts 4.900 ton voedsel gedoneerd, wat volgens een woordvoerder van de detailhandel ook te wijten is aan belachelijke regelgeving:

“Als de levensmiddelenwinkelier bijvoorbeeld voedsel wil doorgeven aan de Weense voedselbanken, moeten ze het product op nul prijzen omdat ze het weggeven. Volgens de wet betekent dit echter dat het niets meer waard is en dus niet meer verhandelbaar. Met andere woorden, je mag het niet doorgeven. Maar als hij het product niet tot nul reduceert, moet hij de belasting betalen, ook al verdient hij geen euro als hij het doorgeeft.”

Het is nog maar de vraag wie er schade ondervindt als mensen eetbare producten uit het afval vissen om zichzelf en anderen te voeden en iets te doen aan de enorme voedselverspilling in het land. Terwijl de gewone burger in een absurde klimaatschuldcultus wordt gedreven, worden echte problemen van bovenaf gestimuleerd. Wie is er geholpen als eetbare producten in de verbrandingsoven belanden en opnieuw moeten worden geproduceerd – zodat een deel ervan weer bij het vuilnis belandt? Hoe kunnen we mensen bekritiseren voor hun consumptie van dierlijk voedsel en de ellende van de bio-industrie betreuren, terwijl we tegelijkertijd degenen veroordelen die deze producten met respect behandelen en ze niet willen verspillen?

 

Dit alles was alleen mogelijk dankzij één dappere blokwacht: de vrouw die de politie waarschuwde uit angst voor het o zo waardevolle afval. Vroeger waren het vooral daklozen en behoeftigen die in hun wanhoop in de vuilcontainers rommelden. Bewoners of voorbijgangers met fatsoen en een beetje kleingeld boden hen misschien wat geld voor een warme maaltijd, maar ze zouden zeker niet de politie hebben gewaarschuwd. In tijden van een bloeiende verklikking leven de armen gevaarlijk, net als degenen die willen helpen en goed willen doen zonder anderen te schaden…


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/voedsel-uit-de-vuilnisbak-gewonnen-oostenrijke-rechtbank-veroordeelt-dit-als-diefstal/

 


Een paar woorden over voedsel: Kijk en luister je naar de trends en wat dat betekent voor de keukentafel van je gezin?

Bereid jij je voor op een lange periode van ontberingen, inclusief voedselgebrek? China wel. De communistische regering van China legt voorraden aan van tonnen en tonnen voedsel. Waarom? schrijft Leo Hohmann. All News Pipeline meldt dat Tommy Waller, voorzitter en CEO van de denktank Center for Security Policy in Washington, D.C., zegt dat de meeste … Meer lezen overEen paar woorden over voedsel: Kijk en luister je naar de trends en wat dat betekent voor de keukentafel van je gezin?

https://www.frontnieuws.com/een-paar-woorden-over-voedsel-kijk-en-luister-je-naar-de-trends-en-wat-dat-betekent-voor-de-keukentafel-van-je-gezin/


DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...