donderdag 3 februari 2022

Wybren van Haga somt op: ‘Er is een absurde stapeling van grondrechtschendingen’

van haga
Foto: Wybren van Haga (Videostill Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

Wybren van Haga somt op: ‘Er is een absurde stapeling van grondrechtschendingen’

Dinsdag debatteerde de Tweede Kamer over de vierde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. Kamerlid Wybren van Haga merkte op dat de verlenging betekent dat het inperken van onze grondrechten wordt verlengd.

Nu de fundamenten voor de tijdelijke wet vermorzeld worden, horen we in de debatten een nieuw argument om vooral door te gaan met het beleid. De VVD schreef dat ‘het voor het leven met het coronavirus in de toekomst helaas noodzakelijk kan zijn om maatregelen in de gereedschapskist te hebben om, zodra er landelijk of regionaal weer een uitbraak is, deze snel in te kunnen zetten om uitbraken direct de kop in te drukken’.


Volstrekt onacceptabel

“Een gereedschapskist waarin de minister van VWS naar hartenlust kan shoppen om grondrechten in te perken: dit is volstrekt onacceptabel. Het coronabeleid en de coronawetten zijn werktuigen waarmee onze grondrechten geschonden worden. De tijdelijke wet en de tijdelijke regelingen die daaronder hangen maken dat mogelijk, en de almachtige Staat gaat steeds verder met het inperken van onze grondrechten,” zei Van Haga. Hij noemde er vervolgens een aantal.

Artikel 7: het recht op vrije meningsuiting. Kritiek op het coronabeleid wordt weggezet als nepnieuws en je wordt verwijderd door de sociale media. Een zorgmedewerker en een trouwambtenaar werden zelfs ontslagen.

Artikel 9: de vrijheid om met een groep mensen bij elkaar te komen. Betogingen tegen het coronabeleid werden verboden of letterlijk uit elkaar geslagen.

Artikel 10: het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De verplichte 1,5 meter doet daar afbreuk aan, om niet te spreken over het checken van de medische status via de QR-code.

Artikel 11: de onaantastbaarheid van het lichaam. Dat artikel is geschonden door de mondkapjesplicht en de agressieve dwang en drang om iedereen te vaccineren.

Artikel 14: het recht op eigendom. Dat artikel is aangetast bij de ondernemers die hun bedrijven failliet zagen gaan als gevolg van het coronabeleid.

Artikel 15: het recht op bewegingsvrijheid. Dat is ingeperkt door de avondlockdown en de quarantaineplicht.

Artikel 19: het recht op werk. Dat is voor veel mensen ingeperkt. Ik noem bijvoorbeeld het dichtgooien van de culturele sector. Wat is het alternatief voor deze beroepsgroep? We zouden het toch samen doen?

Artikel 20: het recht op inkomen. Dat is aangetast door het maandenlang sluiten van winkels, horeca en kermissen en het verbieden van evenementen. Dat gebeurde nota bene tijdens de kerst, de tijd waarin veel ondernemers hun jaaromzet moeten halen. De staatssteun compenseert de schade slechts marginaal.

Artikel 22, lid 1: het recht op gezondheid. Dat is een hele bijzondere in dit rijtje, omdat dit artikel wordt gebruikt om het coronabeleid door te drukken, maar de gezondheidswinst niet opweegt tegen de aantoonbare gezondheidsschade die het coronabeleid aanricht. De mentale gezondheid van jongeren, het sluiten van sportscholen, de gewichtstoename, het afschalen van de reguliere zorg: onze gezondheid gaat eraan kapot, dus ook het grondrecht op gezondheid wordt aangetast. En de overheid heeft dit nota bene bewust gedaan, gelet op het rapport over de 620.000 vernietigde levensjaren ten opzichte van 100.000 gewonnen levensjaren.

Artikel 22, lid 3: het recht op maatschappelijke en culturele ontplooiing en vrijetijdsbesteding. Dat artikel is ingeperkt door het sluiten van theaters, bioscopen en sportscholen.

En ten slotte artikel 23: het recht op onderwijs. Ook dat grondrecht is op een zeer vergaande manier ingeperkt, door onlinelessen, het naar huis sturen van klassen bij positieve testen en de quarantaineplicht van leerlingen en leraren. De opgelopen leerachterstand is immens en voor veel kwetsbare leerlingen is die niet meer in te halen.

Het is klaar

Van Haga benadrukte: “Genoeg is genoeg. Het is klaar. Er is een absurde stapeling van ge- en verboden die indruisen tegen onze grondrechten. Mensen gaan eraan onderdoor. Jongeren gaan over tot zelfdoding, horecaondernemers zien geen uitweg meer en de culturele sector is op sterven na dood. Het is op geen enkele manier meer vol te houden dat vanwege een kleine 200 coronapatiënten op de ic’s voor bijna 18 miljoen Nederlanders zo veel grondrechten vergaand en langdurig worden aangetast.” 

Beelden: Protesten in Eindhoven, Sittard, Sneek & Utrecht tegen coronabeleid – ‘Mensen zijn het zat!’

sittard

Foto: Screenshot Twitter/LotfyAmira

Beelden: Protesten in Eindhoven, Sittard, Sneek & Utrecht tegen coronabeleid – ‘Mensen zijn het zat!’

Woensdagavond werden in het hele land fakkeltochten gehouden. Op talloze plekken liepen groepen mensen met lichten in welke vorm dan ook door hun woonplaats. Een mars voor de vrijheid, wordt de tocht ook wel genoemd.

Mensen die meelopen, zeggen dat ze pas stoppen wanneer we weer volledig vrij zijn. “Anders niet.” De tochten trokken ook in het buitenland de aandacht. Het populaire Twitteraccount Anonyme Citoyen plaatste een filmpje en schreef erbij dat onder meer in Eindhoven, Sittard, Sneek en Utrecht werd gedemonstreerd tegen de coronapas en andere maatregelen.

Het klopt niet!

Advocate Amira Lotfy maakte beelden van het protest in Sittard, waar betogers zich verzamelden op de markt. “Mensen zijn het zat! De markt stroomt vol,” schrijft ze. Mensen hielden borden omhoog met daarop teksten als ‘Genoeg is genoeg’ en ‘Het klopt niet!’

Ook droegen mensen Canadese vlaggen, uit solidariteit met de vrijheidstruckers die al dagenlang protesteren bij het Canadese parlement.

Enorm Amerikaans truckerskonvooi gaat Washington DC bezetten, Witte Huis ‘in paniek’

 truckers

Foto: Vrijheidskonvooi Canadese truckers (Unsplash)

Enorm Amerikaans truckerskonvooi gaat Washington DC bezetten, Witte Huis ‘in paniek’

Niet alleen in Canada en Europa, maar ook in de Verenigde Staten verenigen de truckers zich. In een verwijderde Facebookgroep die meer dan 130.000 leden telde, werden Amerikaanse truckers opgeroepen een konvooi te vormen en naar Washington D.C. af te reizen om te protesteren tegen de coronamaatregelen die zijn ingesteld door president Joe Biden.

Het zogenoemde U.S. Freedom Convoy, dat zich heeft laten inspireren door het 50.000 vrachtwagens tellende konvooi van Canadese truckers die het parlement in Ottawa hebben omsingeld, zou vertrekken vanuit Californië en vervolgens naar de hoofdstad afreizen. De exacte vertrekdatum is nog niet bekend.

Brian Von D., die de Facebookgroep beheerde, zei afgelopen donderdag dat ‘Amerika hierna aan de beurt is’. “Amerika, jullie zijn aan de beurt. Het is jullie beurt om te laten zien wat jullie kunnen,” schreef Von D., toevoegende dat ‘Amerika veel meer trucks heeft’ dan Canada.

“Er komt een einde aan de overmatige overheidsbemoeienis en dit is hoe we het gaan doen,” voegde hij toe.


Een andere organisator van het Amerikaanse konvooi zei dat het hier gaat om een wereldwijde beweging die opstaat tegen de coronatirannie. Volgens geruchten is het Witte Huis ‘in paniek’.



[Infowars]

Europese Commissie wil coronacertificaat verlengen tot zomer 2023

 Europese Commissie wil coronacertificaat verlengen tot zomer 2023

Te gek voor woorden, maar “the great reset” komt weer een stapje dichterbij, “One lie, one EU-covid-ticket to rule them all…”  En dan te weten dat het CST een vals gevoel van veiligheid geeft, nooit een goed instrument is geweest en vooral zonder wetenschappelijke onderbouw en ethisch niet te verdedigen!  Maar … toch volhardt de EU-commissie bij monde van Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders nog  in de boosheid.   

     Illustratiebeeld. © EPA

De Europese Commissie stelt voor om het Europees digitaal coronacertificaat – dat ook als basis dient voor het Covid Safe Ticket (CST) – een jaar langer te gebruiken, tot de zomer van 2023.

Iedereen die gevaccineerd is tegen het coronavirus, recent een negatieve test heeft afgelegd of hersteld is van een opgelopen besmetting, krijgt een geldig certificaat.  EN wie een boosterprik krijgt, behoudt sowieso zijn certificaat. Intussen werden al meer dan 1,2 miljard certificaten uitgereikt, meer dan 60 landen hebben zich verbonden met het Europese platform.  Wat had je gedacht, de boosterprik is dan wel niet effectief meer maar ja Big Farma zwelgt nog niet genoeg in de miljarden winsten. Het gaat echter niet langer meer om een virus maar om controle!

Afschaffen dat CST

Uit de laatste motivatiebarometer blijkt dat de samenleving erg gepolariseerd is over het onderwerp. De quarantaineregels kunnen nu op de schop, net zoals in Denemarken, het VK, Ierland enz…

“Het beleid staat opnieuw voor een aartsmoeilijke keuze”, staat in het rapport van de interuniversitaire psychologengroep te lezen. “Wat er ook wordt beslist, het vertrouwen in de politiek zal er bij sommige groepen bij inschieten.”

Er bestaat enkel nog steun voor het CST bij volledig gevaccineerde personen die de risico’s op ernstige ziekte matig tot hoog inschatten.

Minister Vandenbroucke: “Coronabarometer respecteren”

De minister benadrukte in de commissie nog eens zijn geloof in het CST. “Als je een café binnen wilt gaan en je CST wordt gescand en je uitslag is rood, betekent dit dat je ofwel niet gevaccineerd bent, geen negatieve test hebt, ofwel geen immuniteit hebt ontwikkeld.

Hier begaat Minister Vandenbroecke zijn zoveelste flater: Het is niet omdat je niet gevaccineerd bent dat je geen immuniteit hebt tegen Corona.  Hij had beter eens ‘aandachtig’ naar Geert Vanden Bossche geluisterd.

Premier De Croo: “Belangrijk instrument dat we geen dag te lang zullen gebruiken”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet tijdens de persconferentie na het laatste Overlegcomité nog optekenen dat het CST “een belangrijk instrument” is. “Het zorg ervoor dat we het maatschappelijk leven zo veilig mogelijk kunnen houden. Maar als we na omikron zien dat de situatie in de ziekenhuizen gestabiliseerd is, dan zullen we het geen dag te lang gebruiken”, klonk het. De premier zei ook dat het CST een middel was om de vaccinatiegraad op te krikken.  M.a.w. de reden van het CST was zich laten prikken voor een pint en een bord spaghetti te kunnen gaan eten.  Slim gespeeld.  Maar weet wel dat na prikpret komt er ….

Data-expert Joris Vaesen betwist echter dat het coronacertificaat een groot effect had op de vaccinatiegraad. Ook de cijfers lijken dat te bevestigen: voor de invoering van het CST was 73 procent van de Belgische bevolking volledig gevaccineerd, vandaag is dat 77 procent. “De geesten zijn gerijpt, de data geanalyseerd. Het is tijd om afscheid te nemen van het Covid Safe Ticket”, schrijft Vaesen dan ook op Twitter. 

Zeger Debyser, co-voorzitter van het comité voor de bio-ethiek: “Geeft vals gevoel van veiligheid”

Zeger Debyser (KU Leuven), co-voorzitter van het comité voor de bio-ethiek en N-VA-gemeenteraadslid in Leuven, trekt al langer ten strijde tegen het Covid Safe Ticket. “Laat het nogmaals duidelijk zijn, een CST heeft geen enkele wetenschappelijke onderbouw meer, en ethisch is het ook niet meer te verdedigen”, klonk het onlangs in een gesprek met ‘Het Laatste Nieuws’. “Maar het dringt nu pas door dat het geen goed instrument meer is. Het werkt bovendien contraproductief - het geeft mensen een vals gevoel van veiligheid.”

Debyser pleit in de eerste plaats voor het afschaffen van het CST bij min-18-jarigen. “Er werd altijd gezegd dat er bij tieners geen onderscheid mocht gemaakt worden tussen niet-gevaccineerden en gevaccineerden. Maar dat is dan stoemelings gepasseerd. Nu moeten tieners een booster hebben om te gaan skiën, en dat zorgt voor polarisatie”, vindt Debyser.

Tot slot veegt Debyser ook het argument dat het CST kan dienen om mensen te overtuigen van het nemen van een boosterprik van tafel. “Daarover hadden we met het comité voor bio-ethiek in een advies gezegd dat het niet ethisch was. Je mag mensen op die manier niet dwingen”, is hij duidelijk. “Verder zijn de belangrijkste groepen intussen geboosterd, denk maar aan de risicogroepen en senioren, dus dat argument om het CST te behouden valt ook al weg.”

Infectioloog Steven Callens: “Ticket naar de vrijheid is het niet”

“Voor de invoering ervan werd gezegd: als iets niet meer nodig is, moet het afgeschaft worden. Of we nu cijfermatig kunnen bewijzen dat het CST een verschil heeft gemaakt in de pandemie in België? Dan ga ik je moeten teleurstellen, want het is geen alleenstaande maatregel geweest”, zegt ook professor Steven Callens, infectioloog aan het UZ Gent.

“Initieel werd het gecreëerd om economie en toerisme mogelijk te maken op Europees niveau. Maar het werd onhandig in de markt gezet, want een ticket naar vrijheid is het niet. Voor mij heeft een CST nut als het past binnen een welomschreven kader. Maar of het nog nut heeft, met de minder ziekmakende omikronvariant en de zeer hoge vaccinatiegraad? In de toekomst niet. Daar geloof ik niet in. Het heeft minder effect dan het had moeten hebben in België, in tegenstelling tot in andere Europese landen.”

De Gentse infectioloog twijfelt vooral aan de coronapas op plaatsen waar een mondmasker verplicht is en er voldoende ventilatie is. “Een CST kan dus wel nog een bijdrage leveren bij gelijk welke evenementen waar er ‘geschreeuwd’ wordt, zoals in discotheken of bij sportwedstrijden. Anders dan als je rustig een theaterstuk gaat bekijken”. “Maar dan moet je weer de maatschappelijke vraag durven stellen: schatten we het risico zo hoog in dat we denken dat een CST cruciaal is? En is het te verantwoorden om het CST in bepaalde sectoren af te schaffen en in andere niet? Volgens mij niet.”

Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet: “Tijd om stap vooruit te zetten”

Volgens Georges Gilkinet zetten de omikronvariant en zijn impact op de cijfers de deur open voor versoepelingen. “We moeten daar alle mogelijke politieke conclusies aan verbinden. Zeggen dat het Covid Safe Ticket en de uitzonderlijke maatregelen die we hebben moeten nemen ‘geen dag langer dan nodig’ behouden moeten blijven, mag geen slogan zijn”, zegt hij in ‘Le Soir’. De dag waarop de daad bij het woord gevoegd wordt, nadert dan ook, aldus Gilkinet.

“Het normale leven betekent dat de Belgen zo snel mogelijk al hun vrijheden terugkrijgen. Dat moment is gekomen. We gaan de dagelijkse statistieken van Sciensano blijven in de gaten houden, maar het is tijd om een stap vooruit te zetten.”

-----   

digital id
Foto: Koningin Maxima (Ministerie van Defensie CC0)

De Europese digital ID: Wat is de rol van Nederland in dit angstaanjagende project?

De coronacrisis heeft in veel landen momentum gecreëerd om nieuwe ID-systemen te implementeren, zei koningin Máxima op 21 oktober 2020 tijdens een digitale toespraak bij een evenement van de Wereldbank Groep over de digital ID.

ID-systemen, die onderdeel uitmaken van een aantal digitale publieke goederen, hebben individuen en bedrijven geholpen om te profiteren van de digitale economie, zei koningin Máxima, die sprak in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Eerste versie

De regering werkt samen met de Europese Commissie aan de ontwikkeling van een Europese digitale identiteit. Het kabinet wil hierin zelfs het voortouw nemen. De corona-QR was versie 1.0 van dit project. Kamerlid Freek Jansen (FVD) heeft Kamervragen gesteld.

In het geheim wordt al jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een Europees digital ID, waarbij Nederland volgens journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money een hoofdrolspeler is, schrijft zijn partij.

Het ontwerp van de Europese corona-app was slechts een ‘eerste versie van wat zich kan ontwikkelen tot een volmaakte digital wallet’, zo liet de Europese Commissie aan Follow the Money weten. Die ontwikkeling gaat snel, meldde de woordvoerder.

Wat zijn de gevolgen hiervan?

De invoering van een digital ID is een opmaat naar een sociaalkredietsysteem, waarbij alle transacties, bewegingen en gedragingen van mensen worden bijgehouden en beoordeeld door de staat, stelt FVD.

Jansen wil weten wat de rol is van Nederland in dit angstaanjagende project en wat de gevolgen hiervan zijn voor de Nederlandse bevolking.



corona
Foto: Unsplash

Europese Commissie wil coronareispas met JAAR verlengen: ‘Bizar én onnodig’

De Europese Commissie wil vrij reizen in de EU met een digitaal coronacertificaat, oftewel de coronareispas, verlengen tot 1 juli 2023. Met zo’n certificaat kun je bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent, hersteld of een recente negatieve PCR-test hebt.

Het certificaat is bedoeld om het reizen binnen de EU voor EU-burgers te ‘vergemakkelijken’. Sinds begin deze maand heeft het een geldigheidsduur van 270 dagen.

In ieder geval niet dít coronabeleid

Er wordt kritisch gereageerd op de plannen. “Let wel: dit zou dus een Europese/internationale QR-code voor nog minstens een jaar betekenen – de opmaat naar een digital ID op EU-niveau. Weg met die QR-code op nationaal en internationaal niveau en géén digital ID,” twittert jurist en filosoof Raisa Blommestijn.

“Brussel wil. Brussel wil. Brussel wil. Wat wil twee derde van de Nederlanders? In ieder geval niet dít coronabeleid!” schrijft PVV-Kamerlid Fleur Agema.

Jurist Kim Boon voegt toe: “Waarom zou je een ‘coronareispas’ met een jaar verlengen als nu al blijkt dat omikron ervoor zorgt dat die pas in de praktijk niks waard is. Daarnaast is omikron waarschijnlijk het einde van de pandemie. Verlengen is bizar én onnodig.”

Lazer op, EU

“Dat willen wij niet. De EU blaast zichzelf op,” reageert auteur en spreker Hans van Tellingen. Freelance journalist Arno Wellens spreekt van een salamitactiek: “Het deze zomer weghalen was nooit de bedoeling. Elke maand een beetje rekken.”

Journalist Lucas Hartong trekt van leer: “Excusez le mot, maar: lazer op, EU!”

Huisarts Annemie Dom weigert zich te vaccineren en moet dus vanaf 1 april haar praktijk sluiten

 

© David Legreve

Niet-gevaccineerde huisarts uit Berlaar stopt met praktijk: “Ik ga patiënten niet dwingen om prikje te halen”

BERLAAR  “Ik kan nu mijn prik halen en mijn praktijk voortzetten, maar dan zou ik met mezelf in de knoop liggen.” Huisarts Annemie Dom (46) stopt op 1 april, de dag dat de vaccinatieplicht ingaat voor de zorgsector, met haar praktijk in Berlaar omdat ze niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. De dokter mist voortschrijdend inzicht van de overheid en klaagt de tweedracht die er volgens haar werd gecreëerd. “Ik ben niet pro of contra het vaccin, wel pro gezond verstand.”

Antoon Verbeeck 03-02-22, 14:27 Laatste update: 15:05

 

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...