zondag 13 augustus 2023

Financieel expert maakt zich zorgen: ‘Deze maatregelen gaan ons onvoorstelbaar veel geld kosten’


We gaan betalen. We weten allemaal – iedereen, voor- en tegenstanders – dat al die klimaatmaatregelen immens veel geld kosten. We praten in Nederland over tientallen miljarden, in Europa over duizenden miljarden, zei financieel expert Ab Flipse in de podcast Brands & Flipse Blikken Terug.

Dat geld moet iemand betalen en die iemand zijn wij, dat is de samenleving, benadrukte Flipse.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Onze verzorgingsstaat gaat eraan

“Eén ding weten we zeker: die maatregelen gaan ons onvoorstelbaar veel geld kosten,” zei hij. “Als die maatregelen echt uitgevoerd gaan worden, gaat ons dat economisch de kop kosten. Dat is nogal wat. Onze verzorgingsstaat gaat eraan.”

Alles wat we hebben opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog wordt in recordtijd afgebroken. Met dat proces zijn we al bezig en na 22 november gaat het versneld ingezet worden bij een verkeerde politieke keus, aldus Flipse.

Veel partijen zetten vol in op de klimaatmaatregelen. Zo is de lijsttrekker van PvdA en GroenLinks Frans Timmermans klimaatpaus, de nieuwe lijsttrekker van D66 klimaatdrammer en beoogd lijsttrekker van het CDA een klimaatmens.

Daar maak ik me veel zorgen om

Als partijen zoals PvdA, GroenLinks, Volt en D66 straks een nieuw kabinet zouden vormen, dan krijgen we een versnelling van het proces waar we in zitten, stelt Flipse. “Daar maak ik me veel zorgen om.”

“Dat gaan we merken als we het over autorijden gaan hebben, over reizen, of we vlees kunnen eten, hoe onze mobiliteit eruit gaat zien, wat betekent dat voor ons bezit en vermogen?” 

Volgens Schwab moet jij ’totaal transparant’ zijn, maar het WEF is zelf volstrekt intransparant


In de nieuwe wereld moeten we complete transparantie accepteren. Alles zal transparant worden. Je moet daar aan wennen en je ernaar gedragen, zei World Economic Forum-oprichter Klaus Schwab in 2016 in een interview met RTS, de Franstalige publieke omroep van Zwitserland.

Het wordt als het ware geïntegreerd in je persoonlijkheid, maar als je niets te verbergen hebt, hoef je nergens bang voor te zijn, benadrukte Schwab.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Regering verbiedt WEF-documenten te verstrekken

“Dit terwijl het World Economic Forum zelf volstrekt intransparant is, alles geheim houdt (zoals de documenten in de ‘Great Reset Portal’ van het WEF) en de Nederlandse regering verbiedt WEF-documenten te verstrekken in antwoord op Kamervragen,” reageert Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD).

“Ik ben niet bang om transparant te zijn (want ik heb niks te verbergen) maar ik wil wel graag zelf bepalen aan wie ik me blootgeef. Privacy staat onder druk en daarmee onze vrijheid. En dát vind ik dan weer wél heel eng,” merkt gezondheidswetenschapper Yvonne Simons op.

Het nieuwe 1984

Journalist Joost Niemoller voegt toe: “Volgens Schwab is het de nieuwe burgerplicht om ‘totaal transparant’ te zijn naar de overheden. Je hebt niet langer meer het recht op geheimen. Overheden hebben die plicht niet.”

“De plicht tot transparantie. Het nieuwe 1984,” voegt Niemoller toe.

Een nachtmerrieverhaal over het Covid-vaccin dat iedereen moet lezen – De volgende persoon die kreupel, gehandicapt of dood is, kunt u zijn!

augustus 13, 2023   3479   21  

Er is een stille tragedie van epische proporties aan de gang in ons land. Het is stil omdat de media weigeren de punten met elkaar te verbinden.

Hebt u de tsunami van recente krantenkoppen opgemerkt over prominente Amerikanen die “plotseling stierven” of die op jonge leeftijd een hartaanval, beroerte of bloedstolsel kregen? Beroemdheden, atleten, entertainers en CEO’s vallen dood neer of krijgen hartaanvallen, schrijft Wayne Root.

Toch zijn de media ziende blind en horende doof

Er zijn altijd duizend excuses. Alles en nog wat, behalve het Covid-vaccin de schuld geven. Het kan nooit aan het vaccin liggen.

Maar er is iets vreemds aan de hand. Bijna al deze dode, kreupele, gehandicapte of ernstig zieke mensen hebben één ding gemeen: ze waren gevaccineerd. Wat een ongelooflijk toeval!

Ik zal binnenkort een column schrijven over 65 vrienden, kennissen en zakenrelaties van mij… mensen die ik persoonlijk ken… die gestorven zijn of aan een ernstige ziekte leden sinds ze gevaccineerd werden. De cijfers stapelen zich op. Dit zijn geen toevalligheden. Het is een patroon. Het bestuderen van zo’n patroon werd vroeger “WETENSCHAP” genoemd.

Ondertussen heb ik een persoonlijk verhaal dat elke Amerikaan moet horen. Vorige week ging ik uit eten met een van mijn beste vrienden (laten we hem Mike noemen). Hij vertelde me het verhaal van zijn eigen zus, die zwaar verwond en gehandicapt was geraakt door het Covid-vaccin. Hij vertelde toen dat ze een grote fan van mij was en elke zaterdag naar mijn Real Americas Voice TV show keek. Hij zei dat ze graag met me wilde praten om haar verhaal te delen.

 

We spraken elkaar gisteren. Dit is haar verhaal.

Laten we haar Jane noemen. Ze is een succesvolle vrouwelijke CEO. Jane leidt een medische organisatie die kinderen helpt. Ze wilde benadrukken hoe gezond ze was voordat ze het vaccin kreeg. Ze reisde de wereld rond voor zaken en sleepte haar eigen bagage overal mee naartoe. Ze fietste 25 kilometer per dag. Ze nam spinningslessen (indoor fietsen) van een uur. Ze at gezond. Ze gebruikte geen medicijnen.

Tijdens de Covid pandemie kreeg Jane nooit Covid. Ze bleef meerdere keren per week 25 kilometer fietsen. Ze wandelde 5 kilometer per dag.

Toen zette haar dokter haar onder druk om het Covid-vaccin te nemen. Ze was bezorgd en sceptisch, maar uiteindelijk gaf ze toe. Ze nam één Pfizer-vaccin. Eén. Geen tweede prik. Geen booster. Maar één prik.

Meer was er niet nodig om haar leven te ruïneren. Jane zal nooit meer dezelfde zijn.

Binnen vier uur voelde ze extreme zenuwpijn. Pijn zoals ze nog nooit in haar leven had gevoeld. Geestdodende pijn.

Toen kwam het hartkloppingen. Hart palpitaties. Hevige spiertrekkingen. Ernstige spierzwakte. Kortademigheid. Vreselijke vermoeidheid. Hersenmist zo erg dat ze zich niet meer kon concentreren of zelfs maar basistaken kon uitvoeren.

Daarna kwam wazig zien. Gevoeligheid voor licht en geluid. Droge ogen en een droge mond. Duizeligheid. Gerinkel in haar oren zo hard dat ze niet meer kon denken. Haaruitval in klonters. Hevig brandend maagzuur. Doorbloedingsproblemen- haar voeten werden paars. Ze kon nauwelijks lopen. Inwendige trillingen zo erg, dat het voelde alsof er een mobiele telefoon in haar lichaam trilde. Ze heeft ’s nachts zoveel pijn dat ze niet kan slapen.

 

Jane had ook last van menstruatieproblemen nadat ze het vaccin had gekregen. Afgelopen februari bloedde ze zo hevig dat ze in het ziekenhuis werd opgenomen en uiteindelijk een spoedoperatie nodig had.

In maart was het een nieuw probleem waarvoor een ziekenhuisopname nodig was. Haar hart klopte zo snel dat het voelde alsof het ging ontploffen. Het ging van 60 slagen per minuut naar 165 binnen enkele seconden. Haar hartaandoening is zo ernstig dat ze bang is dat ze elk moment “plotseling dood” kan gaan.

Dit is Jane’s nieuwe normaal. Haar hele leven was ze kerngezond. Toen nam ze het Pfizer Covid-vaccin. Haar leven veranderde meteen na dat ene vaccin. Nu is het moeilijk om naar het toilet te lopen.

Maar dit is geen toevalstreffer. Jane is lid geworden van een Facebook-groep voor slachtoffers van het Covid-vaccin. Er zijn nu 5.000 leden – allemaal met soortgelijke verhalen.

Zij zijn misschien de gelukkigen. Mijn vrouw en ik eten elke vrijdagavond in ons favoriete restaurant. De manager (noem hem John) kwam elke week bij ons langs om gedag te zeggen. Hij vertelde altijd verhalen over zijn vrouw en dochter. Zijn familie was zijn leven. We vonden het heerlijk om met John te praten.

Drie weken geleden liepen we het restaurant binnen. De manager vertelde ons dat John net “plotseling overleden” was. Hij was nog nooit ziek geweest, 52 jaar oud, en plotseling viel hij om en stierf aan een hartaanval voor de ogen van zijn vrouw. Aangezien elke werknemer gevaccineerd moest zijn om te mogen werken, weten we dat John gevaccineerd was. Komend weekend zullen we zijn herdenkingsdienst bijwonen.

 

De feiten zijn bekend. Het eigen interne rapport van de CDC toont meer dan 117.000 extra sterfgevallen onder Amerikaanse kinderen sinds het vaccin. KINDEREN. Dat zijn meer overtollige dode kinderen in twee jaar dan alle Amerikaanse soldaten die in een decennium in de Vietnamoorlog zijn gedood.

Levensverzekeringsmaatschappijen melden meer sterfgevallen onder Amerikanen in de werkende leeftijd sinds 2021 (het jaar waarin het Covid-vaccin begon) dan ooit tevoren in de geschiedenis. Wat hebben Amerikanen in de werkende leeftijd gemeen? De regering Biden dwong hen het vaccin te nemen of hun baan te verliezen.

Ed Dowd, de voormalige geldmanager van Blackrock, die als beroep cijfers analyseert, zegt dat het aantal arbeidsongeschikten sinds het vaccin met miljoenen is toegenomen. MILJOENEN. Daarom is er zo’n groot tekort aan werknemers.

We weten dat dit gebeurt. Het volgende slachtoffer zou u kunnen zijn, uw echtgenoot, uw kinderen. Om nu niets te doen; om te doen alsof dit niet gebeurt; om te hopen dat het weggaat; om te proberen het in de doofpot te stoppen; heeft niets meer te maken met onwetendheid, of misleiding, of zelfs hebzucht.

Op dit moment is niets doen, weigeren om te handelen, een combinatie van puur kwaad, massamoord en misdaden tegen de mensheid.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/een-nachtmerrieverhaal-over-het-covid-vaccin-dat-iedereen-moet-lezen-de-volgende-persoon-die-kreupel-gehandicapt-of-dood-is-kunt-u-zijn/


Bill Gates’ WHO zegt dat klimaatverandering massale vaccinaties tegen migrerende muggen vereist

augustus 13, 2023  3385   35   

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van Bill Gate zijn er binnenkort massale vaccinaties nodig om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, waaronder de dreiging van ziekten die verspreid worden door muggen die naar nieuwe gebieden migreren, bericht Thepeoplesvoice.

Dr. Maria Van Kerkhove, de technische leidster van de WHO voor COVID-19, maakte de verontrustende opmerkingen tijdens een recente persconferentie terwijl ze naast WHO-chef Tedros Ghebreyesus zat.

“Veel hiervan gaat ook over ander gebruik van bestaande instrumenten,” zei ze, “in gevallen waar we interventies hebben zoals medische interventies, therapeutica of vaccins, afhankelijk van de ziekteverwekker.”

“We moeten ons daarop voor kunnen bereiden.”


Van Kerkhove zei verder dat landen “moeten kijken naar hoe de veranderingen in klimaatverandering en de dynamiek van spillover en amplificatie veranderen – en zich daarop moeten voorbereiden.”

Ghebreyesus zei dat COVID-19 niet langer een noodsituatie is, maar dat het risico nog steeds hoog is. Hij klaagde ook dat veel landen hun COVID-gegevens niet meer aan de WHO rapporteren.

In de afgelopen maand heeft slechts 25% van de landen en gebieden COVID-19 sterfgevallen aan de WHO gemeld, aldus Ghebreyesus.

“En slechts 11% heeft ziekenhuisopnames en IC-opnames gemeld,” zei hij.

“Dit betekent niet dat andere landen geen sterfgevallen of ziekenhuisopnames hebben – het betekent dat ze deze niet aan de WHO rapporteren.”

Ghebreyesus vroeg landen om weer gegevens aan zijn organisatie te gaan rapporteren.

“Het virus blijft in alle landen circuleren, blijft dodelijk en blijft veranderen,” waarschuwde hij.

In juni ging de WHO een partnerschap aan met de Europese Unie om een wereldwijd digitaal vaccinpaspoortsysteem te creëren voor toekomstige pandemieën.

Ghebreyesus zei toen dat klimaatverandering, ontbossing en verstedelijking toekomstige pandemieën zullen verergeren tenzij landen “gezamenlijke en gecoördineerde actie ondernemen als één wereldgemeenschap.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/bill-gates-who-zegt-dat-klimaatverandering-massale-vaccinaties-tegen-migrerende-muggen-vereist/


GOOI UW KEUKENRESTEN NIET MEER WEG, FERMENTEER EN GEEF ER OPNIEUW WAARDE AAN MET DE BOKASHI-TECHNIEK!

 Bokashi betekent in het Japans "goed gefermenteerd organische materiaal". Deze techniek creëert een voedingsrijk materiaal voor de bodem en vermijdt de slechte geuren die vaak ontstaan tijdens het composteren.


Hiervoor heeft u nodig:

  • keukenresten
  • een Bokashi-emmer
  • Bokashi Starter


Tip

U kunt ook de Bokashi-container gebruiken. Naast voedselresten kunt u hierin uw maairesten, dode bladeren of verwelkte bloemen fermenteren. Uw organisch afval bewaart en de onaangename geuren worden ondertussen vermeden.

 

De nieuwe versie van de bokashi-emmers :

voldoet aan ieders verwachting !

De eerste versie is nl. de Bokashi Design emmer welke we graag voorstellen in vanillekleur met een inhoud van 9.6L. Hierbij is er rekening gehouden met de recyclering welke gemaakt is uit gerecycleerd plastic.  Deze kunt u aanschaffen per stuk of per set. We spreken hier over een compacte versie waarbij zowel aan de functionaliteit als aan de look werd gedacht (zie RED DOT Design Award).

 

  

Bokashi emmer Design (9,6L)


Om het fermentatieproces optimaal te laten verlopen, willen we oxidatie tot het minimum toelaten.

We raden aan om de bokashi-emmer goed aan te drukken en deze max 1x/dag te openen. Hierbij werd de Daily (verkrijgbaar in grijs en zwart) in het leven geroepen om zo de keukenresten te verzamelen en vervolgens in 1-handig beweging te ledigen in de bokashiemmer. Deze heeft een inhoud van 3,3L.

Deze is, vanuit een ecologisch standpunt, ook gemaakt uit gerecycleerd plastiek.


Bokashi Daily emmer (3,3L) grey


In de nabije toekomst

De bestaande bokashiemmer zal vervangen worden door een nieuwe look and feel die de Bokashi Essential zal heten.  

Hierbij zal de nieuwe emmer meer beantwoorden aan het verwachtingspatroon.

Deze zult u kunnen kiezen uit de volgende kleuren : zwart of grijs.  De kleuren zijn gedefinieerd omdat ze gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal.

De set + base versie zal u de mogelijkheid bieden om gemakkelijk de wissel te maken wanneer 1 bokashiemmer vol is en deze te wisselen met de lege versie.




Naam  Bokashi emmer SET + BASIS

Grootte 2 x 15,3 L

Afmeting (cm) 35,2 x 30,2 x 69,8

Inhoud

2 Bokashi-emmers, onderdelen, basis (voetstuk)

  



Doe uw keukenresten in de emmer, idealiter in stukjes van 
                 ongeveer 5 x 5 cm.

Zodra de eerste laag afval van 5 cm is gevormd, strooit u er een handvol Bokashi Starter (tarwezemelen gefermenteerd met EM®) over. De fermentatie van de voedselrestanten kan beginnen!

Druk de eerste laag goed aan.

Eenmaal vol, laat u de emmer nog 2 weken fermenteren met het deksel goed gesloten

Verzamel om de 2 dagen het sap dat ontstaat door de fermentatie via de aftapkraan om zo verrotting te voorkomen (de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het afval).

  


 EN DAARNA?


BOKASHI

Uw Bokashi is klaar als het een zoetzure geur afgeeft.

De restjes zijn qua uitzicht niet veel veranderd, ze zijn gewoon voorverteerd.

Door het in de grond te mengen, zullen bacteriën, schimmels en regenwormen de Bokashi verteren. Ze produceren de voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de wortels en de planten.

WAT TE DOEN MET GEVORMD SAP?

Dit sap is erg rijk aan voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Gooi het niet weg!

Het sap bewaart niet, dus het is beter om het direct te gebruiken. Hetzij in uw tuin om uw planten te voeden, of in toiletten en afvoeren: het sap heeft een preventief en natuurlijk reinigend effect.


Verdun ten minste 1% (10 ml voor 1 L water)

 

Als de planten nog niet geplant zijn

Meng de bokashi met de grond (tot ongeveer tien centimeter diepte) door een greppel te graven. wacht minimaal 2 weken voordat u gaat zaaien of planten.

U kunt bokashi ook mengen met potgrond voor potplanten.

 

Als de planten wel al geplant zijn

Meng de bokashi met de grond (ongeveer tien centimeter diep) door een greppel te graven. houd daarbij een afstand van minimaal 10 cm tussen de bokashi en uw beplanting.

 

In uw compost

Verrijk uw composthoop met Bokashi om hem later aan uw bodem toe te voegen.

 


1 kg bokashi / m² / jaar.

Als uw grond erg voedingsarm is, kunt u er tot 2 kg / m² / jaar aan toe voegen.

De Bokashi starter is een 100% natuurlijk product, samengesteld uit tarwezemelen, gefermenteerd met EM® technologie. Het activeert de fermentatie in de Bokashi-emmer, zodat je je overgebleven voedsel kunt recyclen tot een rijk materiaal voor de grond en planten, allemaal zonder slechte geuren of vliegen. 

 

De Bokashi-starter is gemaakt van 100% tarwezemelen, gefermenteerd door EM®. Het verrijkt de substraten en start de fermentatie in de Bokashi-emmer.

Bron: https://agriton.com/nl/


WIE ZIJN WE?

Bij EM Agriton verdelen we natuurlijke grondstoffen als Effectieve Micro-organismen (EM®) met en ook doel natuurlijke processen te verbeteren. Wij zijn de enige door EMRO (EM Research Organization) goedgekeurde distributeur in Franse, Belgische en Luxemburgse gebieden. EMRO is de organisatie die is opgericht rond professor Teruo Higa, uitvinder van de EM Technology®.

EM Technology® kan worden gebruikt in een groot aantal sectoren en voor allerlei toepassingen: van dierenverzorging tot plantenonderhoud, in uw tuin, op het veld, voor menselijk welzijn, voor schoonmaak of zelfs voor waterbehandeling of recycling van organisch materiaal, de mogelijkheden zijn eindeloos!

 

ONZE GAMMAS


Vind alle oplossingen aangepast aan de paardensector in het Equibiome-gamma. Van de verzorging van uw paarden tot de vergisting van mest, inclusief de behandeling van uw weiden, EM® en andere natuurlijke producten uit het Equibiome assortiment bieden u vele mogelijkheden.


 


Het Terrabiome-assortiment brengt oplossingen voor professionals in de groene sector: van landschapsarchitecten tot boeren, hoveniers en zelfs boomkwekers. Verzorg uw aarde en uw planten met EM® en andere natuurlijke producten die worden aangeboden in het Terrabiome-gamma.



Het assortiment van Huis & Tuin biedt alle oplossingen voor uw welzijn, dat van uw huisdieren of het onderhoud van uw huis en tuin. Ontdek elke dag de voordelen van EM® en andere natuurlijke producten.

 


Dierhouders, het Dierhouderij-assortiment van EM Agriton biedt oplossingen op basis van EM Technology® en andere natuurlijke producten. U kunt zorgen voor de gezondheid van uw dieren, de behandeling van uw gebouwen of zelfs de productiviteit van uw weiden.


Met het Aquabiome-assortiment kunt u de biodiversiteit en waterkwaliteit van uw waterputten optimaliseren: vijvers, meren, natuurlijke zwembaden, regenwatercollectoren, maar ook om uw aquarium te behandelen, of zelfs de kwaliteit en smaak van leidingwater verbeteren.


 

BOKASHI IN HET GROOT

Wat is het?

Bokashi is een manier om organisch materiaal voor te verteren en te verrijken. Hierdoor worden koolstof en voedingsstoffen dankzij het fermentatieproces en EM Technologie® weer in de bodem opgenomen.
Bokashi betekent in het Japans "goed gefermenteerd organisch materiaal". Dit alternatief voor compost maakt het mogelijk om organisch afval (planten of dieren) te recycleren tot een rijk materiaal voor de bodem, terwijl er maar heel weinig CO2 of geuren worden uitgestoten.

Welke materialen kunnen we fermenteren?

ALLES! Alle organische materialen kunnen met Bokashi vergist worden: mest, groenafval, gewasresten, vaste mest, keukenafval etc.

Zeer houtachtige materialen fermenteren minder goed, maar u kunt wel gemalen materiaal in redelijke hoeveelheden aan de stapel toevoegen.

 


In tegenstelling tot conventionele compost op basis van oxidatie, ondergaat Bokashi een fermentatieproces.

Fermentatie is een anaëroob (zuurstofloos) proces. Het proces kan plaatsvinden door twee soorten reacties: ontbinding en rijping. Bokashi doet aan rijping.

 


 

Hoe verder gaan?

Het recept van Bokashi is heel simpel:

1 ton organisch materiaal

Mest, vaste mest, dode bladeren, maaisel, gewasresten, keukenafval, e.a.

2 L Microferm

Verdund in +/- 10 L water, afhankelijk van de droogte van uw organische materie. Die moet 50 tot 70% droge stof bevatten.

De bijdrage van Effectieve Micro-organismen maakt het mogelijk om fermentatie op gang te brengen en de organische materie af te breken met als doel een rijping van de materie. Via het dominantieprincipe wordt het microbiologisch evenwicht in de bodem hersteld.

Eenmaal overdekt (zoals kuilvoer), moet de Bokashi 8-10 weken fermenteren voordat hij kan worden verspreid.

Opties

Mogelijkheid om mineralen toe te voegen om het product te verrijken (+/- 10 kg van elk product / m³):

Aegir is een bron van 100% natuurlijke kalksteen, die het mogelijk maakt om de pH duurzaam te verhogen zonder een pH-schok, die zeer schadelijk is voor de microbiologie, te veroorzaken. Gebruikt in Bokashi, voorkomt Aegir dat de verzuring te sterk is, zonder de activiteit van EM® te beïnvloeden.

Edasil® bestaat uit kleine kleiballetjes. Deze vormen samen met de humusdeeltjes het klei-humuscomplex. Het klei-humuscomplex is een echte voedingsbron voor planten en helpt de bodem te structureren en water vast te houden.


Voorbereidingstips

Om een ​​goede Bokashi te maken is het van essentieel belang om laag per laag te werken en de verschillende organische materialen zo goed mogelijk te mengen (als er meerdere zijn). Zo is de Microferm oplossing, en dus de Effectieve Micro-organismen, zo goed mogelijk  verdeeld.

Door het toevoegen van water kunnen micro-organismen bewegen en kan de fermentatie beginnen. Overtollig water kan echter leiden tot een verrottingsproces.

Het is essentieel om goed aan te drukken en vervolgens de stapel hermetisch te bedekken, elk contact met zuurstof te vermijden en dus oxidatie te voorkomen.

 


Bokashi regenereert uiteindelijk de grond en voorziet planten van de voedingsstoffen die ze nodig hebben.


Bokashi mag 30 tot 40 ton / hectare / jaar met uw conventionele strooier verspreid worden.

Het is ideaal om te strooien in het voor- of najaar minimaal 2 weken voor het zaaien.

In het geval van weides is het beter om de Bokashi in de herfst mee te verdelen. Bokashi is niet gevaarlijk voor dieren, maar om het gras optimaal voedingsstoffen te laten opnemen uit de Bokashi, is het aangeraden om de dieren uit de wei te halen.

De meerwaarde van Bokashi t.o.v compostering is vergeleken en is bij verschillende gelegenheden wetenschappelijk erkend. Neem voor meer informatie contact met ons op

 


De Bokashi mest opslagmethode

Aanleggen van een goede mesthoop met paardenmest. De natuur biedt ons mest aan die zeer nuttig is voor de bodem.  Alleen weten we soms niet welke voordelen er allemaal verloren gaan uit de mest door een ongecontroleerde mestopslag.

Even verduidelijken, als mest op een klassieke manier op een mesthoop gelegd wordt, is er een enorm verlies aan nutriënten en energie, dit kan tot een verlies van  -60%. Deze verloren nutriënten en energie zijn eigenlijk gratis meststoffen voor plant en bodem welke zomaar verloren gaan doordat de mesthoop een rottingsproces ondergaat. Indien we een gecontroleerde Bokashi mesthoop aanleggen wordt er, in plaats van een rottingsproces, een anaeroob fermentatieproces in gang gezet. Hierdoor is het behoud van nutriënten en de energie in de mest veel groter.

Kort samengevat zullen uw bodem en weides u zeer dankbaar zijn indien ze Bokashi mest toegediend krijgen in plaats van gewone klassieke mest. Niet alleen uw bodem en weides zullen u dankbaar zijn maar ook uw portemonnee, door de Bokashi mest hoeft u geen extra kunstmest meer aan te kopen.

 

Stappenplan om een bokashi mesthoop aan te leggen.

 

Stap 1: Vindt een geschikte plaats
Zoek een plaats waar je voldoende ruimte hebt naargelang de hoeveelheid mest. Deze mag zowel onverhard als verhard, als gebetonneerd als overdekt zijn.

Stap 2: Zorg voor een afdekzeil
De mesthoop moet zo hermetisch mogelijk afgesloten worden aangelegd zodat er geen zuurstof aan de mest kan (anaeroob proces). Hiervoor moet een afdekzeil voorzien worden, welke je kan vastleggen met bv zandzakken, stenen, banden, etc. Tip: landbouwfolie of plasticfolie uit de doe-het-zelf zaak.  Zorg voor  voldoende vocht in de mesthoop, zodat de micro-organismen kunnen migreren doorheen de volledige mesthoop. 

Stap 3: Aanbrengen van de mest
Nu kan de mest aangevoerd worden op de voorziene plaats om de Bokashi mesthoop op te bouwen. U kan kiezen om in de hoogte te werken met een kleinere breedte ofwel in de breedte en dus lager te blijven, afhankelijk van uw voorkeur en gebruiksgemak. Bij het aanvoeren van de mest, moeten telkens alle laagjes worden aangereden met een tractor om zoveel mogelijk zuurstof te verwijderen uit de mest.

Stap 4: Toevoegingen van EM producten
Om een nuttig fermentatieproces te bekomen in plaats van een schadelijke rotting is het noodzakelijk om effectieve micro-organismen® toe te voegen. Dit door gebruik van verschillende producten uit het EM Agriton gamma.

Producten voor 1 ton verse mest
- Microferm® 2L (verdund in ± 10L water)
- Vulkamin®, vulkanische mineralen 10 kg
- Aegir®, zeeschelpenkalk 10 kg
- Edasil®, kleimineralen 10 kg

Afhankelijk van de hoeveelheid mest die moet aangelegd worden, moeten deze doseringen herrekend worden. Bij het aanleggen van de mesthoop, is het wel van belang dat de producten gelijk aangebracht worden doorheen de volledige mesthoop. 

Tip: per aangevoerde laag mest, producten verdelen over de laag. 

 

Stap 5 : Hermetisch afsluiten van de mesthoop
Nu de mest en de producten aangevoerd zijn op de mesthoop, kunnen we deze voor de laatste maal aanrijden met de tracteur zodat er quasi geen zuurstof overblijft in de mesthoop. Nu mag deze hoop afgesloten worden. Ook hier moet ervoor gezorgd worden dat er zo weinig mogelijk zuurstof in de mesthoop kan. Daartegenover moet de mest wel nog vochtig genoeg zijn, omdat micro-organismen een transportmiddel nodig hebben om zich te migreren en te verspreiden doorheen de volledige mesthoop (via vocht). Er wordt bij het dichtvouwen van de plastic als het ware een pakketje gemaakt. Eenmaal het plastic is afgesloten moeten er gewichtjes op komen te liggen om ervoor te zorgen dat het plastic genoeg blijft liggen.

Astuce : als gewichtjes kunnen zandzakken of paletten of andere zware materialen gebruikt worden.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie

https://agriton.com/nl/


Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...