dinsdag 26 april 2022

De centrale banken staan voor een mission impossible.

 


 

 

De centrale banken staan voor een mission impossible. 

Ze moeten én de inflatie onder controle krijgen, én genoeg geld printen om de overheden te financieren én de rentelasten laag houden.

Wel, ik zou zeggen veel succes daarmee.

We weten allemaal dat centrale banken geen strakker monetair beleid kunnen voeren zonder overheden en bedrijven in het faillissement te duwen. 

Het enige wat rest, zijn praatjes. Perceptiemanagement. 

Door nu de indruk te geven dat ze flink op de rem gaan staan, gaan we met z’n allen in risk off en kan de boel een beetje afkoelen waardoor de inflatie afneemt.

Dat is de gok die centrale banken nu wagen.

Veel ruimte is er echter niet. De lange termijn rente in de VS is nu reeds boven de 3% gestegen en dat op zich zorgt al voor behoorlijk wat stress. 

Een rente van 3% op $30 biljoen aan overheidsschulden betekent namelijk dat je straks $900 miljard per jaar aan interesten mag betalen. 

Dat is ruwweg één vijfde van de totale fiscale ontvangsten.

Tot hoever mag de rente oplopen vooraleer de overheid “stop” roept? 

De inflatie bedraagt nu 8%. Om goed te zijn, zou de rente dus naar 9% moeten stijgen. Dat zou een rentelast van $2.700 miljard inhouden, of 61% van de $4.400 miljard aan overheidsinkomsten. 

Ik hoef je wellicht niet uit te leggen dat dit natuurlijk niet realistisch is en dat het in de praktijk dan ook geen optie zal zijn voor de centrale banken. 

En dan is er nog de issue van financiering. De Amerikaanse overheid verwacht voor dit jaar een overheidstekort van $850 miljard en dat tekort moet gedekt worden via de uitgifte van nieuwe obligaties.

Wie gaat deze obligaties kopen? 

De Federal Reserve wil ons laten geloven dat ze in de toekomst de balans gaan afbouwen waardoor ze obligaties gaan verkopen.

De Amerikaanse banken hebben hun aankopen van overheidsobligaties het voorbije jaar flink opgevoerd maar hebben hun limiet bereikt. 

Door de stijgende rentes dalen namelijk de prijzen van obligaties en dat zorgt voor oplopende verliezen in hun portefeuille:

 

 


 

 

Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, schreef in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders dat hij nog hogere rentevoeten verwacht. Veel appetijt voor extra obligatieaankopen zal er vanuit die hoek niet zijn. 

Het buitenland dan maar? Op China en Rusland hoef je niet meer te rekenen, en ook olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië kopen liever goud dan Amerikaans staatspapier. Er is trouwens steeds minder interesse in de dollar nadat de VS de Russische tegoeden bevroor. 

En ook van particuliere beleggers moeten we niet veel meer verwachten. Wie wil er nog obligaties kopen die 3% rente bieden bij 8% inflatie?

Je kan het bekijken hoe je wil, maar je kan niet om de vaststelling heen dat centrale banken niet anders kunnen dan steeds meer overheidspapier op de balans te nemen. 

Dat is de terugkeer van de suikernonkel waar ik eerder al over schreef. 

Tot die tijd zal de turbulentie op de financiële markten toenemen en is het goed om relatief voorzichtig te blijven. 

Goud en zilver zijn wat mij betreft dichtbij hun bodem en ook bij de mijnaandelen zijn er weer koopjes te doen. 

Ik blijf vasthouden aan mijn maximale allocatie van 30% voor de mijnaandelen en reken op nieuwe highs later dit jaar.

 

 


 

 

 

 


Markt 9 bus 1, 3990 PEER

België

 

moeten we vrezen voor het sociaal kredietsysteem?, de Digital Services Act en meer...

 blckbx today

25 APRIL 2022

 


https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-04-25

Het sociaal kredietsysteem begint ook in Europa vorm te krijgen. We gaan in op de huidige ontwikkelingen én we kijken naar China. Ook aandacht voor de Digital Services Act; een EU-wet die mogelijk een een bedreiging vormt voor de vrijheid van meningsuiting op internet. Dat en meer in blckbx today.

 

Maandag 25 april 2022

In de uitzending van vanavond onder andere:

·         Het sociaal kredietsysteem begint ook in Europa vorm te krijgen in o.a. Rome, Bologna, de Duitse deelstaat Beieren en Oekraïne. Wat is nu eigenlijk een sociaal kredietsysteem? Moeten we ons zorgen maken?

·         In China leidt het sociaal kredietsysteem al tot censuur en zelfs uitsluiting van grote groepen burgers. Is dit ons voorland?

·         De 27 landen van de Europese Unie hebben ingestemd met de Digital Services Act (DSA). Wat houdt deze wet in en wat betekent voor de (online) vrijheid van meningsuiting?

·         Aan de desk staan onderzoeksjournalist Daan de Wit, redacteur David Boerstra en rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek

·         Presentatie: Bjorne Willemsen

Relevante achtergrondinformatie en bronnen

·         Artikel NU.nl Wereldwijde wapenhandel op recordhoogte, ook Rusland schroefde uitgaven op.

·         Artikel The Nation America’s Defense Budget Is Bigger Than You Think

·         Artikel blckbx EU (in)direct betrokken bij optuigen sociaal kredietsysteem Rome

·         Artikel Great Game India Italy Creates New Social Credit App To Reward Citizens For Virtuous Behavior

·         Artikel Gebiedsontwikkeling.nu AP: maak burger brein van de smart city

·         Uitzending blckbx “Wie regeert de Smart City?” vraagt Marleen Stikker van de Waag Society...

·         Website World Economic Forum ‘The EU wants to create 10 million smart lampposts'

·         Artikel Vastgoedmarkt.nl 'Slimme straatverlichting en verduurzaming gaan hand in hand’

·         Video Leiden Asia Centre Wat is het Chinese Social Credit System?

·         Artikel Universiteit Leiden Rogier Creemers in Schweizer Monat about China's social credit system

·         Website Daan de Wit:AnderMens.nl

·         Magazine van Bjorne Willemsen: We Are Pioneers

Iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE om 19:00 uur

Het nieuws belicht vanuit het oogpunt dat je van blckbx gewend bent, diepgravend en kritisch. Dat is wat je van blckbx today kan verwachten. Onder aanvoering van Flavio Pasquino verzorgt het team van redacteuren, de webredactie, video editors, de regie en de techniek drie keer in de week dit unieke live actualiteitenprogramma. Hierbij zal geen enkel onderwerp geschuwd worden en streven wij ernaar om de nodige balans aan te brengen in het brede medialandschap.

blckbx today is iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE te zien op blckbx.tv om 19:00 uur. Heb je de uitzending gemist of wil je op een later moment blckbx today terugkijken? blckbx today is na afloop altijd terug te kijken via blckbx.tv.

Kijken dus en deel blckbx today in jouw eigen omgeving!

 

Over Stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorg ragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

 

AfD-leider Alice Weidel wil dat er verantwoording wordt afgelegd na ‘vele vaccindoden’

Er waren zo veel vaccindoden en zo veel mensen met bijwerkingen, zei AfD-leider Alice Weidel donderdagavond tijdens  een bijeenkomst in Hamb...