woensdag 5 april 2023

82 procent Berlijnse kiezers stemt tegen klimaatneutrale stad in 2030

05 APRIL 2023    Redactie Blckbx

 


    2:30

In een bindend referendum hebben de inwoners van Berlijn vorige week massaal afgerekend met de eis van linkse activisten om de stad voor 2030 klimaatneutraal te maken. Maar liefst 82 procent is het klimaatgedram helemaal zat en stemde tegen.

Verbijsterd en vol ongeloof waren de reacties van de activisten van klimaatbewegingen FFF en Last Generation, toen ze vorige week de uitslag hoorden van het referendum ‘Klimaatneutraliteit in 2030’. “Hun maandenlange campagne, waarbij meer dan een miljoen euro werd uitgegeven, had niet mogen baten, ondanks het volhangen van de stad met posters, de optredens van beroemde artiesten en de onvoorwaardelijke steun en propaganda van de media,” schrijft Pierre Gosselin van Watts Up With That?

Toen het stof van het referendum was neergedaald, bleek dat de ja-stemmers bij lange na niet het vereiste aantal van 608.000 stemmen hadden gehaald om de maatregel goed te keuren. Slechts 442.210 stemden voor, wat neerkomt op amper 18 procent van de Berlijnse kiesgerechtigden. Maar liefst 82 procent stemde tegen. “De activisten hadden op veel meer steun gerekend,” zegt Gosselin. “De resultaten van het Berlijnse referendum over klimaatneutraliteit in 2030 laten zien dat FFF en Last Generation marginale bewegingen zijn, die zelfs buiten de mainstream van Berlijn staan. Het zal een lange tijd duren voor de radicale klimaatactivisten om te herstellen van deze grote tegenslag.”

Klimaatgedram zat

Het Berlijnse initiatief om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken, werd geleid door rijke jongeren uit de hogere klasse, zoals Luisa Neubauer. Maar de Berlijners, die maandenlang werden lastiggevallen door activisten die zich op straat plakten en het verkeer blokkeerden, zagen de dwaasheid van het initiatief in en de hoge kosten die het politiek en financieel met zich mee zou brengen. Ze besloten massaal dat ze er niets mee te maken wilden hebben.

De leiders van de beweging reageerden ongelovig en zuur op de nederlaag, zoals Georg Pazderski tweette: "Luisa en haar klimaatkruisridders hadden waarschijnlijk niet verwacht dat 85 procent NEE zou stemmen of zelfs niet naar de stembus zou gaan. Gaat ze zichzelf nu trakteren op een verre vliegreis om bij te komen van de schok van het mislukte referendum?"

 


Hoe hard de referendumnederlaag was aangekomen, bleek uit de beledigende reacties aan het adres van degenen die weigerden ‘ja’ te stemmen. In diverse media – waaronder de Berliner Zeitung – uitte medeleider van de beweging Luisa Neubauer cynische beschuldigingen aan het adres van de meerderheid, die ze ‘niet-meewerkende Berlijners’ noemde en ‘fossiele cynici’ en ‘klimaatvernietigers’. "Er zijn krachten in deze stad die er alles aan doen om het laatste vonkje klimaatvernietiging eruit te halen," sneerde ze.

"Sociaal-democraat Dario Schramm huilde op Twitter om het leedvermaak dat nu van de andere kant zou komen. Maar hij en andere aanhangers van de groene verbodspolitiek hoeven niet verbaasd te zijn. Zij verspreiden al jaren op zelfingenomen, arrogante en soms agressieve wijze hun ideeën over goede politiek," aldus het klimaatkritische medium Pleiteticker.

"Zij, meestal leden van de hogere middenklasse, hebben met hun destructieve klimaatmaatregelen de oorlog verklaard aan de lagere en lagere middenklasse. Buiten de Berlijnse politieke luchtbel en de andere stedelijke feel-good oases van Duitsland hebben de Neubauers van deze wereld nooit veel steun gehad. En nu is de zeepbel eindelijk gebarsten. In de districten Marzahn, Köpenick en Lichtenberg heeft de meerderheid van de kiezers tegen het referendum gestemd. De gewone werkende bevolking van Berlijn koos tegen de journalistieke en politieke elite."

BRON: https://www.blckbx.tv/klimaat/82-procent-berlijnse-kiezers-stemt-tegen-klimaatneutrale-stad-in-2030

Nieuwe hulplijn voor vaccinatieschade op eerste dag compleet overbelast


De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach zegde onlangs toe onderzoek te laten doen naar de langetermijngevolgen van de coronavaccinaties. Volgens hem komt ernstige schade van de vaccinaties zeer zelden voor, in minder dan één op de 10.000 gevallen. De langetermijngevolgen van vaccinaties moeten sneller worden erkend, vindt Lauterbach.

Uit gegevens van het Duitse federale statistiekbureau blijkt dat de sterfte in de laatste week van 2022 maar liefst 37,2 procent was. Daarmee had de sterfte een ‘pandemierecord’ gebroken. Dat terwijl het land één van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld heeft.

Geëxplodeerd

In oktober vorig jaar wees journalist Elke Bodderas van de Duitse krant Die Welt erop dat er op dat moment 20 procent meer sterfte was in Duitsland ten opzichte van de periode 2018 tot 2021.

De forse oversterfte leidde tot de nodige vragen. Vicevoorzitter Wolfgang Kubicki van de Duitse Bondsdag pleitte voor obductie bij mensen die kort na vaccinatie gestorven zijn.

Het Duitse parlementslid Martin Sichert (AfD) probeerde maandenlang gegevens boven water te krijgen van de Duitse artsenorganisatie KBV over plotselinge sterfgevallen. Wat bleek? Het aantal plotselinge sterfgevallen is vanaf januari 2021 letterlijk geëxplodeerd. Volgens Sichert is er een link met de mRNA-injecties.

Compleet overbelast

In de Duitse deelstaat Beieren is nu een telefonische hulplijn gestart voor coronavaccinatieschade. De hulplijn was op de eerste dag compleet overbelast. Slechts een derde van alle telefoontjes kon worden verwerkt, zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat tegen de Augsburger Allgemeine.

Niets te zien hier, doorlopen.

Dr. Coleman: Nucleaire oorlog komt eraan

april 2, 2023   11433   29  

Lange tijd heb ik gehoopt dat elke video die ik maak de laatste zal zijn. Ik heb andere dingen te doen. Het enige wat ik krijg van deze verdomde video’s is intimidaties, verbanningen en doodsbedreigingen. Ik heb ze nooit te gelde gemaakt, ik heb nooit advertenties toegestaan en ik heb altijd iedereen toegestaan kopieën te maken, schrijft Dr. Vernon Coleman.

In de drie jaar dat ik video’s maak, heb ik u niets verteld dat niet waar was. Ik heb geen voorspellingen gedaan die niet uitkwamen. Misleidende factcheckers hebben voortdurend geprobeerd en gefaald om fouten te vinden – hoewel veel van hen hebben gelogen terwijl ze het probeerden. Ik heb gewaarschuwd voor verplichte vaccinaties en een maatschappij zonder contant geld in februari, maart 2020. Ik waarschuwde voor de neppandemie, voedseltekorten, DNA-diefstallen enzovoort. Ik waarschuwde, voordat ze het begonnen te doen, hoe de covid-prik mensen zou doden. Ik waarschuwde voor inflatie en rentestijgingen in 2020 en herhaalde de waarschuwing in augustus 2022.

Alle scripts van alle video’s zijn gratis beschikbaar op www.vernoncoleman.com.

Op 3 mei 2022 maakte ik een video getiteld Waarom ze wereldoorlog III nodig hebben en in een video van 9 februari 2022 wees ik erop dat de Derde Wereldoorlog was begonnen en legde ik uit hoe de Amerikanen de Nord Stream pijpleiding hadden vernietigd. Biden pochte dat hij dat zou doen. En zoals gepland dwong het opblazen van de pijpleiding een bevriezend Europa met meer enthousiasme de oorlog in. Het betekende ook dat Europa Amerikaans gas moest kopen. De krankzinnige samenzweerders beweren dat de pijpleiding werd vernietigd door onbekende saboteurs – waarschijnlijk twee tienerjongens in een roeiboot die met hun visgerei in de pijpleiding verstrikt raakten en deze beschadigden.

Ik heb onlangs veel onthullingen gepubliceerd over de oorlog tegen www.vernoncoleman.com en www.vernoncoleman.org.

Het is nu duidelijk geworden dat de westerse leiders die deze oorlog via de NAVO leiden, wanhopig willen dat het een nucleaire oorlog wordt. En ik zou er niet om wedden dat deze kwaadaardige, krankzinnige mensen krijgen wat ze willen.

Waarom?

Nou, vergeet niet dat het plan voor de Grote Reset een ontvolkingsplan omvat. De samenzweerders, de krankzinnige globalisten achter de klimaatfraude, de neppandemie, de nieuwe griep, de covid-prik (nu beter bekend als ’s werelds meest giftige farmaceutische product) pochten dat zij de wereldbevolking wilden terugbrengen van ongeveer 8 miljard tot 500 miljoen. Zelfs de giftige, experimentele covid-prikdoodt mensen niet snel genoeg voor hen – hoewel dat hen wel van pas is gekomen. Door duizenden ouderen te vermoorden hebben ze miljarden bespaard op pensioenkosten. Daar scheppen ze over op.

 

Vandaar de oorlog.

De oorlog in Oekraïne is natuurlijk niet begonnen in 2022 en ook niet door Rusland. Het begon in 2014 toen Oekraïne een afgescheiden pro-Russische provincie begon aan te vallen. In 2015 gaf Obama toe dat de Amerikaanse regering Zelenksy op zijn plaats had geïnstalleerd en hem miljarden dollars had gegeven om mee te spelen. Het was de NAVO die besloot dat een escalatie nodig was – en besloot het conflict in Oekraïne te gebruiken als een ontwerpoorlog, een proxy-oorlog. Bekijk mijn video getiteld “Dringende waarschuwing voor iedereen”.

Nu heeft het Verenigd Koninkrijk de lat hoger gelegd door granaten met verarmd uranium naar Oekraïne te sturen. Sunak, die zich eerder effectief voordeed als een grijnzende idioot (hij werd overigens geciteerd toen hij zei dat het nu geen tijd was voor vrede) moet nu absoluut naast de walgelijke Tony Blair staan als een grote oorlogsmisdadiger. De media hebben dit verhaal genegeerd of begraven op pagina 23.

Ik weet iets over verarmd uranium.

In mijn boek Rogue Nation, dat ik in 2003 schreef uit protest tegen de illegale invasie van Amerika in Irak (en wat heeft me dat in de problemen gebracht) schreef ik:

Tijdens Amerika’s oorlog tegen Joegoslavië dropten de VS meer dan 10.000 ton verarmd uranium op (onder andere) passagierstreinen, televisiestudio’s, bezette kantoorgebouwen, diverse ambassades en vluchtelingenkonvooien. Deze typisch onnauwkeurige Amerikaanse bombardementen werden uitgevoerd zonder toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties of zelfs van het Amerikaanse Congres. Het was, kortom, een illegale oorlog die als terrorisme zou zijn bestempeld als Amerika niet verantwoordelijk was geweest.

En ik heb erop gewezen: stralingsniveaus in Irak zijn gevaarlijk hoog als gevolg van verarmd uranium dat door Amerika in de Golfoorlog is gebruikt. Iraakse baby’s worden geboren zonder hersenen, ogen of genitaliën. Bloed stroomt uit hun oren en monden.

 

Het is dus niet verwonderlijk dat de heer Poetin meer dan een beetje boos is dat Groot-Brittannië vuile bommen is gaan gebruiken in Oekraïne. Deze granaten zullen het stralingsniveau in Oekraïne 1000 keer of meer verhogen. Toen ze in Irak werden gebruikt, veroorzaakten ze kanker en miskramen en droegen ze, met vaccinatie, bij tot het Golfoorlogsyndroom.

Wij kennen het langetermijneffect van verarmd uranium. Toen Amerikaanse troepen het gebruikten in Irak en Joegoslavië – waar de NAVO 31.000 granaten met verarmd uranium dropte – leden tienduizenden mensen aan de gevolgen. Soldaten en burgers zullen eraan sterven. Het aantal leukemieën zal met 38% toenemen. Erger dan de nasleep van Hiroshima. Er was een zwakke oproep voor een moratorium op het gebruik van dat verdomde spul.

En het verdomde spul vernietigt zelfs het land en alle gewassen die erop zouden kunnen worden verbouwd – wat zal leiden tot voedseltekorten en hongersnood voor de komende generaties. Granaten van verarmd uranium zullen het land 100 jaar lang aantasten. Oekraïne, ooit de graanschuur van de wereld, zal een woestijn worden. Er zal geen enkele toekomst zijn voor het land dat Biden en Sunak beweren te helpen, maar dat zij gebruiken als wapen tegen Rusland. De idioten die met Oekraïne-vlaggen zwaaien, maken deel uit van hun duivelse samenzwering.

Sunak heeft ons een stap verder gebracht. We staan nu op de rand van een volledige nucleaire oorlog. Dat is wat Poetin heeft geïmpliceerd. Rusland heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij verarmd uranium beschouwen als vuile kernbommen.

Feit is dat Biden, Sunak en de EU geen vrede willen. Zij willen oorlog. We hebben al te horen gekregen dat de NAVO van plan is troepen naar Oekraïne te sturen. En er wordt gesproken over een directe aanval op Rusland tijdens hun meifeesten. En de NAVO wil blijkbaar de Krimbrug aanvallen.

En als, of liever gezegd wanneer, deze oorlog volledig nucleair wordt, zullen miljarden mensen sterven. Dat is wat de klootzakken willen. Wie gaat er nog meer meedoen? Israël? Noord-Korea? China?

Naar mijn mening heeft Sunak, het boegbeeld van de Britse premier – die Schwab verving die het te druk had – zich nu bij Biden gevoegd als een grote oorlogsmisdadiger. Het zijn allebei verachtelijke individuen.

Uiteraard hebben de reguliere media dit verhaal genegeerd. Misschien zouden ze het serieus nemen als een paar beroemdheden de moed hadden gevonden om zich erover uit te spreken. Maar dat doen ze natuurlijk niet. Biden en Sunak zijn praktiserende communisten en de beroemdheden die zendtijd krijgen zijn allemaal linkse maniakken. De reguliere media over de hele wereld worden gevoed met verkeerde informatie en desinformatie door de eigen experts van de CIA. Ze geven ons bijvoorbeeld onzin over de protesten in Georgië.

Biden en Sunak en de anderen leiden ons opzettelijk naar een nucleaire oorlog en het eerste wat de meeste mensen daarvan zullen weten is wanneer ze dood wakker worden.

Ondertussen is hier een tip.

Houd in de gaten waar Biden, Sunak, Trudeau, zijn koninklijke hypocriet Charles (die niet mijn koning is), Macron en de rest uithangen. Als ze allemaal besluiten dat het tijd is voor een uitstapje naar een of ander afgelegen deel van het land weet u dat het einde nabij is.

Bedankt voor het luisteren naar een oude man in een stoel.

Moge God met u zijn. De woorden parafraserend van Rick van het uitstekende TruNews (klik op de volgende link om hun website trunews.com te bezoeken) Ik beloof u de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid te geven, zo helpe mij God.

Wantrouw de regering, vermijd de massamedia en bestrijd de leugens. Deel dit alstublieft met iedereen die u kent. YouTube heeft mij lang geleden verbannen en ik ben volledig verbannen van alle sociale media voor de merkwaardige, nieuwe misdaad van het vertellen van de waarheid. Maar u kunt mij vinden op www.vernoncoleman.com – waar ik al waarheden deel sinds lang voordat het kwaadaardige Google en YouTube waren geboren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/dr-coleman-nucleaire-oorlog-komt-eraan/

---------------------  

Dr. Coleman: Derde Wereldoorlog Update

april 5, 2023  2805   8  

 

    The Road

Terwijl de westerse media geobsedeerd blijven door Donald Trump, de Harry en Meghan-rechtszaken, Gary Lineker, Gwyneth Paltrow op een skipiste en ga zo maar door, gaat de Derde Wereldoorlog gewoon door. Hier zijn een paar feiten die u niet zult hebben gezien in of op de mainstream media. Deel dit artikel zo breed mogelijk. Onze enige hoop om een kernoorlog te voorkomen is ervoor te zorgen dat meer mensen weten hoe dicht we bij een echte ramp zijn, schrijft Dr. Vernon Coleman.

Ten eerste wordt de Derde Wereldoorlog met de dag groter en ernstiger. Herinnert u zich die plannen om de wereldbevolking terug te brengen tot 500 miljoen? Het lijkt nu duidelijk dat de arrogantie van Amerika ons steeds dichter bij een kernoorlog brengt. Veel landen die hebben gewacht op een zwakker Amerika zullen toeslaan. Nu al wordt het Oostblok met de dag sterker. Amerika zal niet onderhandelen, maar hijgen en puffen. De petrodollar zal volledig sterven en Amerika zal de reservemunt verliezen en in een wanhopige poging zichzelf te redden van een onvermijdelijke val, zal Amerika de NAVO gebruiken om Rusland hard te blijven duwen. Ik geloof dat we ons nu in een veel gevaarlijker tijd dan ooit tevoren bevinden. Zonder de dollar als reservevaluta van de wereld zal Amerika een van de armste en minst betekenisvolle naties ter wereld worden – van minder betekenis dan bijvoorbeeld Canada.

De oorlog in Irak (mijn verontwaardiging en verzet leidde tot mijn ontslag uit mijn laatste column in een nationale krant – van de best betaalde columnist in het land werd ik werkloos) was niets vergeleken met wat er nu gebeurt en zelfs de Cubaanse raketcrisis (die ik me herinner) kwam niet in de buurt van dit. Gaan er echt zeven miljard mensen sterven om een man te beschermen wiens enige aanspraak op roem is dat hij piano kan spelen met zijn penis, en een land dat vooral bekend staat om zijn corruptie?

De massa van de mensen lijkt zich niets aan te trekken van wat er gebeurt. Hun verbijsterende onwetendheid maakt hen medeplichtig aan de misdaden die worden gepleegd. Hoeveel mensen weten dat Oekraïne deze oorlog in 2014 is begonnen Hoeveel mensen beseffen dat de politieke leiders geloven dat de Derde Wereldoorlog officieel is begonnen? Hoeveel mensen beseffen wat er met Taiwan gebeurt? Hoeveel mensen weten hoe belangrijk het is wat er in het Midden-Oosten gebeurt? En in Korea? Ik ben wanhopig. Het wordt tijd dat degenen onder ons die het begrijpen, en die dat nog niet hebben gedaan, zich gaan voorbereiden.

Ondertussen naderen we het einde van Geschiedenis Deel I en stevenen we meedogenloos en zeer snel af op massale inflatie, digitale munten, de cashloze maatschappij, sociaal krediet, slimme meters voor alles en 15-minutensteden.

Ik denk dat de Amerikaanse globalisten en samenzweerders een enorme fout hebben gemaakt. De krankzinnige klimaatveranderingsgekken dachten dat zij de nieuwe wereldregering zouden leiden en dat zij de leiding zouden hebben na de Grote Reset. Ik begin te denken dat ze bedrogen zijn en dat China de totale, exclusieve controle zal krijgen. Misschien was het WEF nooit geïnteresseerd in het helpen van Amerika, maar zag het altijd China als de betere partner. Zo gaan de ontwikkelingen in ieder geval. En de gestoorde linkse gekken die nu alles in het Westen besturen, zullen ons uit wanhoop in een kernoorlog duwen, die China en Rusland veel beter zullen overleven dan Amerika.

Dit gebeurt allemaal al heel, heel snel. (Lees mijn artikel over de groeiende energiecrisis dat ook vandaag 3 april 2023 werd gepubliceerd). China zal zich zoveel mogelijk buiten de oorlog houden. En raad eens van welk land de bevolking het grootste deel van de overlevende wereldbevolking zal uitmaken.

Hier zijn enkele dingen die u moet weten…

Het IMF leent 15,6 miljard dollar van ons geld aan Oekraïne. Ze weten dat ze het nooit zullen terugkrijgen, dus het is een gift. Het geld wordt geleend met veel rente en speciale betalingen, en uiteindelijk zal Oekraïne meer leningen moeten afsluiten om de rente te betalen. Zo werkt dat. Uiteindelijk wordt Oekraïne natuurlijk volledig afhankelijk van het Westen. Ondertussen zal het Westen een deel van het geld dat het aan Oekraïne heeft geleend gebruiken als betaling voor de wapens die het heeft “gegeven”. (Veel van de wapens zijn oud en moesten hoe dan ook worden vervangen, zodat de donorlanden hun wapenbedrijven tevreden kunnen houden door meer te kopen). Niemand vergeet dat Oekraïne al tientallen jaren corrupt is en behoorlijk blut was voordat het in 2014 de oorlog begon.

Als China Rusland steunt dan zal Japan waarschijnlijk de VS steunen in Oekraïne. Dan wordt de wereld in tweeën gesplitst. Brazilië doet nu een deal met China zonder petrodollars te gebruiken. Mogelijk komt er een deal tussen Mexico en China. En wie weet – misschien plaatst China wel raketten in Mexico. De oliedollar loopt op zijn laatste benen en wankelt.

De censuur in Oekraïne is nu bijna net zo erg als in het VK en de VS. De Oekraïense regering (aka Zelensky – ’s werelds best betaalde acteur) kan nu media die haar niet aanstaan verbieden zonder de rechter in te schakelen. Mensen denken dat dit slecht is. Dat is het ook. Het is precies wat er in de VS en het VK al drie jaar gebeurt. Het Westen was al onderdrukkend en censorisch voordat Oekraïne er was. (Ik ben het beu dat beroemdheden beweren dat ze gecanceld zijn terwijl ze geen idee hebben wat echt gecanceld zijn betekent. Ik ben overal van verbannen, behalve van mijn eigen websites. Overigens beschouw ik iedereen die nog een YouTube-kanaal heeft als een plant).

Christelijke kerken in Oekraïne worden vervolgd en gesloten. Dit gebeurt met de steun en goedkeuring van het Westen – dat ook het christendom onderdrukt.

De EU is vurig pro-oorlog. De enige beslissing die tegenwoordig wordt genomen is: hoeveel wapens en hoeveel geld moet er naar Oekraïne worden gestuurd? Er is geen sprake van vrede of vredesbemiddeling. De oorlogszuchtigen hebben het voor het zeggen. De EU wil de komende 12 maanden 1 miljoen artilleriegranaten naar Oekraïne sturen. (Ze verwachten natuurlijk dat het conflict minstens zo lang zal duren.) De EU is nu een satelliet van de VS geworden.

De landen met de grootste handelskredieten ter wereld zijn China, Rusland en Saoedi-Arabië. De armste landen ter wereld zijn de VS, het VK en de landen van de EU. Dat is allemaal officieel.

Voor meer informatie over de toestand van de wereld waarin wij leven kunt u mijn boek They want your money and your life lezen. U kunt een exemplaar kopen via de boekwinkel op deze website. En bekijk mijn video van 3 mei 2022 met de titel ‘Why THEY Need World War III‘.

Er is gemeld dat 50.000 soldaten uit Noord-Korea zich bij de Russen zullen voegen die in Oekraïne vechten. Maar dat is nog maar het begin. Noord-Korea heeft al gezegd dat het 800.000 vrijwilligers heeft, klaar, bereid en in staat om Rusland te steunen en de NAVO in Oekraïne te verslaan. (Ik denk niet dat iemand nog pretendeert dat dit geen oorlog is tussen de NAVO en Rusland). Rusland voorziet Noord-Korea van voedsel in ruil voor wapens. Er wordt aangenomen dat China dit allemaal heeft goedgekeurd. En Rusland krijgt aanvalsdrones van Iran.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/dr-coleman-derde-wereldoorlog-update/


OPEC: Saoedi’s zijn niet meer bang voor VS – De toekomst van de petrodollar lijkt steeds onzekerder te worden

 april 5, 2023   2012   10  

 

     © nomadsoul1 / Freepik

De schokkende olieproductieverlagingen van mei die de OPEC+ zondag bekendmaakte, betekenen in wezen dat acht belangrijke OPEC-landen besloten om samen met Rusland de olieproductie te verlagen, met de boodschap dat de OPEC en de OPEC+ de oliemarkt nu weer onder controle hebben, schrijft M.K. Bhadrakumar.

Geen enkel olieproducerend land fungeert hier als rattenvanger. Het mooie is dat Saoedi-Arabië en zeven andere grote OPEC-landen onverwacht hebben besloten de inspanningen van Rusland te steunen en de productie eenzijdig te verlagen.

Terwijl de 8 OPEC-landen het hebben over een vermindering van een miljoen b/d (vaten per dag) van mei tot het einde van het jaar, zal Rusland zijn vrijwillige aanpassing die al in maart is begonnen, met 500.000 vaten verlengen.

Voeg daarbij de productieaanpassingen waartoe de OPEC+ al eerder heeft besloten, en het totaal van de extra vrijwillige productieaanpassingen bedraagt maar liefst 1,6 miljoen b/d.

Wat heeft hiertoe geleid? Zoals veel analisten al hadden gewaarschuwd, hebben de westerse sancties tegen Russische olie in wezen verstoringen en anomalieën op de oliemarkt veroorzaakt en het delicate ecosysteem van vraag en aanbod verstoord, die nog werden versterkt door de ongelooflijk riskante beslissing van de G7, in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Financiën, om een prijsplafond op te leggen voor de Russische olieverkoop in het buitenland.

Bovendien bleken de provocerende stappen van de regering-Biden om regelmatig olie vrij te geven uit de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve in een poging om de olieprijzen te micromanagen en abnormaal laag te houden in het belang van de Amerikaanse consument en om de inflatiedruk onder controle te houden, een krenking te zijn voor de olieproducerende landen, waarvan de economie sterk afhankelijk is van de inkomsten uit de olie-export.

De OPEC+ noemt de productieverlagingen “een voorzorgsmaatregel om de stabiliteit van de oliemarkt te ondersteunen”. In de nasleep van het OPEC+ besluit verwachten analisten dat de olieprijzen op korte termijn zullen stijgen en dat de druk op de westerse centrale banken zal toenemen vanwege de mogelijke stijging van de inflatie.

Wat opvalt in het OPEC+ besluit is dat de beslissing van Rusland om de olieproductie tegen het einde van het jaar te verminderen unaniem gesteund wordt door de belangrijkste Arabische producenten. Onafhankelijke maar in de tijd gecoördineerde verklaringen werden afgelegd door Saoedi-Arabië, de VAE, Koeweit, Irak, Algerije, Oman en Kazachstan, terwijl Rusland zijn voornemen bevestigde om zijn eigen productievermindering met 500.000 vaten per dag, die in maart begon, tot het einde van het jaar te verlengen.

 

Veelzeggend is dat deze verklaringen juist zijn afgelegd door de grootste olieproducenten in de OPEC, die hun bestaande quota volledig hebben benut. Anders gezegd, de productieverlaging zal reëel zijn, en niet alleen op papier.

De bankencrisis in de VS en Europa heeft de OPEC+ er tenminste gedeeltelijk toe aangezet om in te grijpen. Hoewel Washington het zal bagatelliseren, daalde de Brent-olieprijs in maart voor het eerst sinds 2021 tot 70 dollar per vat, naar aanleiding van het faillissement van verschillende banken in de VS en de bijna-dood-ervaring van Credit Suisse, een van de grootste banken in Zwitserland. De gebeurtenissen leidden tot bezorgdheid over de stabiliteit van het westerse banksysteem en vrees voor een recessie die de vraag naar olie zou beïnvloeden.

Het is zeer waarschijnlijk dat de spanningen tussen de VS en Saoedi-Arabië zullen toenemen, aangezien hogere olieprijzen de inflatie zullen opdrijven en het voor de Amerikaanse Federal Reserve nog moeilijker zullen maken om een evenwicht te vinden tussen het verhogen van de belangrijkste rentevoet en het handhaven van de financiële en economische stabiliteit. Ook moet de regering Biden woedend zijn dat de praktische samenwerking tussen Rusland en de OPEC-landen, met name Saoedi-Arabië, nog steeds voortduurt, ondanks het westerse prijsplafond voor Russische olie en het besluit van Moskou om de productie in maart eenzijdig te verlagen.

De regering Biden heeft echter slechts een beperkt aantal opties om te reageren op de verrassingszet van de OPEC+: één, opnieuw olie vrijmaken uit de Strategic Petroleum Reserve; twee, Amerikaanse producenten onder druk zetten om de binnenlandse olieproductie te verhogen; drie, wetgeving steunen waarmee de VS de dramatische stap kunnen zetten om de OPEC-landen aan te klagen; of vier, de export van benzine en diesel door de VS aan banden leggen.

Zeker, de OPEC+ productieverlaging druist in tegen de westerse eis om de olieproductie te verhogen, zelfs toen er sancties werden opgelegd tegen de Russische olie- en gasexport. Anderzijds heeft de verstoring van de olietoevoer uit Rusland bijgedragen tot de stijgende inflatie in de EU-landen.

De VS wilden dat de Arabische Golfstaten ingrepen en de olieproductie verhoogden. Maar die wilden niet meewerken omdat ze vonden dat er in het Westen niet genoeg economische activiteit was en er tegen de verwachting in duidelijke tekenen van recessie waren.

Als gevolg van de sancties tegen Rusland wordt Europa dus geconfronteerd met de complexe situatie van inflatie en bijna-recessie die bekend staat als stagflatie. In werkelijkheid heeft de adaptieve en wendbare OPEC + de situatie goed gelezen en laten zien dat zij bereid is vooruit te lopen op de curve. In een tijd waarin de wereldeconomie moeite heeft om in een gezond tempo te groeien, zou de vraag naar olie relatief minder zijn, en is het zinvol de olieproductie te verlagen om het prijsevenwicht te handhaven.

Het enige waar de westerse leiders over kunnen klagen is dat de OPEC+ verlaging van de olieproductie op een ongepast moment komt. Maar de problemen van de westerse economieën kunnen niet aan de OPEC+ worden toegeschreven, want er zijn inherente problemen die nu aan de oppervlakte komen. De grootschalige protesten in Frankrijk tegen de pensioenhervorming of de wijdverbreide stakingen in Groot-Brittannië voor hogere lonen tonen bijvoorbeeld aan dat er in deze economieën diepe structurele problemen bestaan, en de regeringen lijken machteloos te staan om deze aan te pakken.

In geopolitieke termen kwam de stap van OPEC+ na een ontmoeting tussen de Russische vicepremier Alexander Novak en de Saudische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman in Riyad op 16 maart, waarbij de samenwerking op de oliemarkt centraal stond. Daarom wordt het algemeen gezien als het aanhalen van de band tussen Rusland en Saoedi-Arabië. In mei, wanneer de grootste leden van de OPEC zich aansluiten bij de unilaterale vermindering van Rusland, zullen de quota en de verhouding tussen de marktaandelen van en tussen de deelnemers aan de OPEC+-deal namelijk weer op het niveau komen dat bij het sluiten van de deal in april 2020 werd vastgesteld.

De grote vraag is hoe Moskou kan profiteren van het OPEC+ besluit. De stijging van de prijzen voor ruwe olie komt vooral Rusland ten goede. Eenvoudig gezegd zullen de productiebeperkingen de oliemarkt krapper maken en zo Rusland helpen betere prijzen te krijgen voor de ruwe olie die het verkoopt. Ten tweede bevestigen de nieuwe beperkingen ook dat Rusland nog steeds een integraal en belangrijk deel uitmaakt van de groep olieproducerende landen, ondanks de westerse pogingen om het land te isoleren.

Ten derde zijn de gevolgen van het besluit van zondag des te groter omdat, in tegenstelling tot de vorige verlagingen door de OPEC+ groep op het hoogtepunt van de pandemie of afgelopen oktober, de mondiale vraag naar olie nu een stijgende en geen dalende lijn vertoont – wat te danken is aan het verwachte sterke herstel van China.

Dat wil zeggen dat de verrassende vermindering van de OPEC+ de Saoedisch-Russische energiealliantie verder consolideert, doordat hun productieniveaus op één lijn worden gebracht, waardoor zij op gelijke voet komen te staan. Het is een klap in het gezicht van Washington.

Vergis u niet, dit is opnieuw een signaal voor een nieuw tijdperk waarin de Saoedi’s niet meer bang zijn voor de VS, aangezien de “hefboomwerking” van de OPEC aan de kant van Riyad staat. De Saoedi’s doen alleen wat ze moeten doen, en het Witte Huis heeft er niets over te zeggen. Het is duidelijk dat een herziening van de regionale en mondiale dynamiek die de laatste tijd in gang is gezet, aan momentum wint. De toekomst van de petrodollar lijkt steeds onzekerder te worden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/opec-saoedis-zijn-niet-meer-bang-voor-vs-de-toekomst-van-de-petrodollar-lijkt-steeds-onzekerder-te-worden/

 

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...