vrijdag 23 februari 2024

Dr. David Martin onthult wie achter de schermen aan de touwtjes trekken bij de WHO


Nadat Microsoft was veroordeeld in de antitrust-zaak, begon de Gates Foundation geld wit te wassen via de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Ook Wellcome Trust, de Rockefeller Foundation en enkele kleinere spelers – waaronder de Bloomberg Foundation – begonnen geld te pompen in de WHO.

Vanuit de WHO werd vervolgens de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) opgezet, waar Sigrid Kaag, Anthony Fauci en Jeremy Farrar van Wellcome Trust in de bestuursraad zaten. Dr. Chris Elias van de Gates Foundation zit er nog steeds in.

Criminele samenzwering

“Dit is een criminele samenzwering,” zegt dr. David Martin in de documentaire The Great Setup.

Volgden de FDA, CDC, enzovoorts orders van de WHO? Die criminele organisatie, die schuldig is gevonden aan afpersing, prijsafspraken, marktverdeling – stuk voor stuk misdrijven – kondigde aan dat zij de wereld zou overnemen en dat heeft zij gedaan, aldus Martin.

WHO-baas Tedros is slechts een stroman. Hij is een spreekbuis voor Wellcome, Gates en Rockefeller. 

Gates is inmiddels verantwoordelijk voor meer dan 88 procent van de filantropische donaties aan de WHO. “Dat is een controlerend belang.”

Verminderen van de wereldbevolking

“Is [de WHO] onafhankelijk? 

Nee. 

Is de Wereldgezondheidsorganisatie een non-profit in Zwitserland? 

Nee. Dit is in strijd met de Zwitserse wet.

De WHO is eigenlijk een verlengstuk van de afdeling eugenetica van de Carnegie Foundation die werd opgezet in het Cold Spring Harbor Laboratory, stelt Martin. Hij verwijst naar uitspraken van Bill Gates, die suggereert dat er te veel mensen op aarde zijn. Ook Bloomberg schreef dat er volgens wetenschappers te veel mensen zijn.

Wat is hun doel? 

Het verminderen van de wereldbevolking met behulp van vaccins, aldus Martin.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Linolzuur - het meest destructieve ingrediënt in uw dieet

   Videolink https://www.bitchute.com/video/W1Sned2DDDV8/  

Linolzuur in groenten en zaadoliën levert mogelijk de grootste bijdrage aan chronische ziekten in de westerse wereld. Lees hier de schokkende bevindingen.

DR. JOSEPH MERCOLA    8 MEI 2023

HET VERHAAL IN EEN NOTEDOP

·         Vetten zijn de belangrijkste bouwsteen van uw celmembranen. Dit is een van de redenen waarom het eten van de juiste soorten vet zo belangrijk is voor je gezondheid en levensduur

·         Hoewel de meeste voedingsdeskundigen de epidemie van chronische ziekten de schuld geven van de toename van de suikerconsumptie, is de rol van suiker relatief klein in vergelijking met de impact van zaadoliën. 

·         Er zijn twee basistypen vetzuren, gebaseerd op hoeveel van hun koolstofbindingen gepaard gaan met waterstof: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten worden verder onderverdeeld in enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten (PUFA's), afhankelijk van hoeveel paar waterstofatomen ze missen.  Omdat je weefsels voornamelijk bestaan uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, heeft je lichaam er meer nodig dan PUFA's.

·         De belangrijkste voedings-PUFA's zijn omega-3- en omega-6-vetten, en hoewel je lichaam deze wel nodig heeft, heeft het ze in relatief kleine hoeveelheden nodig. Het meest verderfelijke toxine in de moderne voeding en het vet dat je nodig hebt om de consumptie te minimaliseren, is het omega-6 vet linolzuur (LA). LA maakt 60% tot 80% uit van omega-6-vetten en levert de belangrijkste bijdrage aan chronische ziekten. 

Vetten - dit zijn in water onoplosbare biologische moleculen die ook bekend staan als lipiden 1 - zijn de belangrijkste bouwsteen van uw celmembranen. Dit is een van de redenen waarom het eten van de juiste soorten vet zo belangrijk is voor je gezondheid en levensduur. 

Welnu, na drie slopende peer review-rondes van de afgelopen drie maanden, is mijn paper over de gevaren van linolzuur (LA), een omega-6 meervoudig onverzadigd vet (PUFA), nu gepubliceerd in het high impact Nutrition-tijdschrift.2

Download het artikel en sla het op je harde schijf op, want je weet nooit wat er zal gebeuren met een toekomstige crisis. Je kunt het naar dokters sturen die nog niet geloven hoe gevaarlijk zaadoliën zijn, maar eerlijk gezegd is de video hierboven waarschijnlijk beter voor je vrienden.

Ik had het niet kunnen doen zonder mijn co-auteur Dr. Chris D'Adamo die vakkundig en diplomatiek hielp bij het navigeren door het mijnenveld van peer review. Ons volgende artikel gaat waarschijnlijk over reductieve stress, een van de belangrijkste fundamentele en onbekende concepten op het gebied van gezondheid. Het helpt verklaren waarom LA op moleculair biologisch niveau zo verwoestend is voor je gezondheid.

Het verlagen van uw LA is de belangrijkste strategie die u kunt nemen om niet alleen de reductieve stress in uw mitochondriën te verminderen, maar ook uw algehele gezondheid te verbeteren. Het kostte me meer dan zes maanden om de video hierboven te maken en ik zou jullie allemaal sterk willen aanmoedigen om meerdere keren te kijken, dus je verankert in je hersenen hoe belangrijk het is om LA te vermijden voor je gezondheid op lange termijn, zodat je onbewust reflexgedrag kunt ontwikkelen om te vermijden dit verderfelijk vet.  

Fatty Acid Basics

Wat het ene vet van het andere onderscheidt, is de specifieke combinatie van vetzuren waaruit het is samengesteld, en de eigenschappen van vetten en vetzuren zijn afhankelijk van hun waterstofverzadiging en de lengte van hun moleculen, ook wel "kettinglengte" genoemd."

Er zijn twee basistypen vetzuren, gebaseerd op hoeveel van hun koolstofbindingen zijn gekoppeld aan waterstof :3

·         Verzadigde vetten zijn volledig geladen met waterstofatomen die rechte kettingen vormen en zijn meestal stevig bij kamertemperatuur (voorbeelden zijn boter en kokosolie) 

·         Onverzadigde vetten ten minste één van de paren waterstofatomen uit hun koolstofketen hebben verloren en in twee soorten voorkomen: 

Mono verzadigde, die één paar waterstofatomen missen

Meervoudig onverzadigde vetten (PUFA's = Polyunsaturated Fats), die meer dan één paar waterstofatomen missen, vandaar de naam "poly",

 

Het verlies van waterstof resulteert in moleculen die knikken of buigen bij elke dubbele binding. Hoe meer waterstofparen er ontbreken, hoe meer de moleculen worden gebogen, waardoor de moleculen meer ruimte innemen. Dit is wat het vet bij kamertemperatuur tot vloeibare olie maakt.

Naast verschillende niveaus van waterstofverzadiging, variëren vetten ook in de lengte van hun koolstofketens, wat leidt tot een ander classificatieschema op basis van hun aantal koolstofatomen:4

·         Vetzuren met korte keten (SCFA's) - Twee tot vier koolstofatomen 

·         Vetzuren met middellange ketens (MCFA's) - Zes tot tien koolstofatomen 

·         Vetzuren met lange keten (LCFA's) - 12 tot 26 koolstofatomen 

·         Vetzuren met een zeer lange 5 (VLCFA's) - 26 tot 30 koolstofatomen

De ketenlengte en het waterstofverzadigingsniveau regelen het smeltpunt van een vet. Naarmate de ketenlengte toeneemt, neemt het smeltpunt toe. Evenzo hebben vetten die bij kamertemperatuur vast zijn (boter, kokosolie) langere ketenlengtes dan vetten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn (visolie, olijfolie). Omdat de ketenlengtes gelijk zijn, hebben de meervoudig onverzadigde vetten in zadenoliën lagere smeltpunten dan verzadigde vetten.

Omega-3 en Omega-6 Basics

PUFA's kunnen ook worden onderverdeeld in omega-3- en omega-6-vetten. Het uiteinde van de vetzuurketen dat tegenover het zure uiteinde ligt, is het 'omega-uiteinde'."De locatie van de eerste dubbele binding van het omega-uiteinde bepaalt of een vetzuur een omega-3, omega-6, omega-9 (oliezuur) of een ander lid van de omega-familie is.

Het meest verderfelijke toxine in de moderne voeding en het vet dat je nodig hebt om de consumptie te minimaliseren, is het omega-6 vet linolzuur (LA). LA maakt 60% tot 80% uit van omega-6-vetten en levert de belangrijkste bijdrage aan chronische ziekten.

Voor alle duidelijkheid, het is alleen giftig als het in buitensporige hoeveelheden wordt geconsumeerd, maar de overgrote meerderheid van de mensen consumeert tegenwoordig veel meer dan de ideale hoeveelheden. De geschiedenis van hoe zaadoliën uiteindelijk veel gezondere dierlijke vetten vervangen, wordt gedetailleerd beschreven in de video hierboven.

Velen zijn nog steeds van mening dat als je een vervormde omega-3 tot omega-6-verhouding hebt, de oplossing simpelweg is om meer omega-3 te consumeren, maar dat is een ernstige fout. Hoewel je zeker een bepaalde hoeveelheid omega-3 vetzuren nodig hebt voor een goede gezondheid, is het toevoegen van overmatige omega-3 vetzuren een recept voor een ramp, aangezien omega-3 ook een PUFA is.

Dus wanneer het in overmatige hoeveelheden wordt geconsumeerd, zal omega-3 metabole schade veroorzaken die vergelijkbaar is met die van LA, omdat het afbreekt tot gevaarlijke metabolieten die bekend staan als ALE's (geavanceerde lipoxidatie-eindproducten).

Algemeen verwarde vetsoorten

Het is ook belangrijk om een voornamelijk op planten gebaseerd omega-3-vet genaamd alfa-linoleenzuur (ALA) te benadrukken. ALA moet niet worden verward met LA, omdat ze nogal verschillen van biologisch oogpunt. LA is een omega-6-vet en ALA is een omega-3-vet. 

Verwar LA ook niet met CLA (geconjugeerd linolzuur). Hoewel CLA een omega-6-vet is en de meesten denken dat CLA en LA onderling uitwisselbaar zijn, zijn ze dat niet. CLA heeft veel krachtige gezondheidsvoordelen en zal niet de problemen veroorzaken die LA doet. 

Het probleem met PUFA's

In het algemeen bevatten plantaardige en zaadoliën veel PUFA's en weinig verzadigde vetten, terwijl dierlijke vetten het omgekeerde zijn. Verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten worden gemakkelijker door uw lichaam gebruikt dan PUFA's, daarom zijn dierlijke vetten over het algemeen gezonder dan zaadoliën. 

“Een belangrijk probleem met PUFA's is dat ze chemisch onstabiel zijn, waardoor ze zeer vatbaar zijn voor beschadiging door zuurstofsoorten die worden gegenereerd door de energieproductie in uw cellen.

Omdat je weefsels voornamelijk uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten bestaan, heeft je lichaam er ook meer nodig dan PUFA's. De belangrijkste voedings-PUFA's zijn omega-3- en omega-6-vetten, en hoewel je lichaam deze wel nodig heeft, heeft het ze in relatief kleine hoeveelheden nodig.

Een belangrijk probleem met PUFA's is dat ze chemisch onstabiel zijn, waardoor ze zeer vatbaar zijn voor beschadiging door zuurstofsoorten die worden gegenereerd door de energieproductie in uw cellen. Deze schade zorgt ervoor dat ze ALE's vormen, die op hun beurt gevaarlijke vrije radicalen genereren die je celmembranen, mitochondriën, eiwitten en DNA beschadigen.

Wat erger is, PUFA's zijn geïntegreerd in uw celmembranen en kunnen dat vijf tot zeven jaar blijven. De ontbrekende waterstofatomen maken PUFA's ook zeer vatbaar voor oxidatie, waardoor het vet afbreekt tot schadelijke metabolieten zoals OXLAM's (geoxideerde LA-metabolieten), die een diep negatieve invloed hebben op uw gezondheid. 

LA is geen 'essentieel' vet

"Essentiële vetzuren" (EFA's) is een term die verwijst naar de PUFA's waarvan wetenschappers denken dat ze cruciaal zijn voor de gezondheid en die je lichaam niet kan produceren. Daarom moet je ze uit je dieet halen. Momenteel worden slechts twee soorten vetten als "essentieel" beschouwd:

·         Omega-3 (EPA, DHA en ALA)

·         Omega-6 vet (LA)

De opname van LA is jammer, aangezien buitensporige hoeveelheden LA uw cellulaire en mitochondriale functie daadwerkelijk vernietigen. De realiteit is dat je heel kleine hoeveelheden LA nodig hebt, en omdat het in de meeste voedingsmiddelen voorkomt, is het vrijwel onmogelijk om tekort te schieten. Bovendien heeft modern onderzoek aangetoond dat tot 10 generaties dieren zonder enige LA in hun dieet kunnen worden grootgebracht en perfect gezond kunnen blijven.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat wanneer u een grote hoeveelheid LA in uw dieet heeft, een enzym genaamd delta-desaturase - dat het plantaardige omega-3-vet, ALA, omzet in de langketenige vetten DHA en EPA - wordt geremd. Dus het consumeren van grote hoeveelheden LA vergroot uw afhankelijkheid van zeevoedsel als een bron van voorgevormde EPA en DHA.

Dit is belangrijk, aangezien DHA en EPA inderdaad essentieel zijn en een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden. Een van de belangrijkste voordelen van DHA is het verminderen van ontstekingen, wat een factor is bij de meeste chronische en degeneratieve ziekten. EPA is ondertussen belangrijk voor hart- en cardiovasculaire gezondheid.6 7

Zaadoliën zijn de wortel van alle chronische ziekten

                    Video Link: https://youtu.be/-T79dJI3xIw

De video hierboven bespreekt de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan plantaardige oliën en zaadoliën, die in de meeste bewerkte voedingsmiddelen voorkomen. Het laat zien hoe chronische ziekten zoals hartaandoeningen omhoogschieten na de introductie van deze oliën op de markt.

Vóór 1866 consumeerde de westerse wereld voor het grootste deel alleen dierlijke vetten. Talg, niervet, reuzel en boter zijn voorbeelden van deze vetten. Oosterse samenlevingen gebruikten koudgeperste vetten zoals kokos en palmolie. Plantaardige oliën zoals we die vandaag kennen, bestonden gewoon niet.

De grootste verandering in het menselijke dieet in de hele geschiedenis was de introductie van industrieel verwerkte zaadoliën rond 1866. 8 Procter & Gamble gebruikte in die tijd een nieuw uitgevonden hydrogeneringsproces om overtollige onbruikbare katoenzaden om te zetten in een synthetische zaadolie, die tot op de dag van vandaag onder de naam Crisco werd verkocht. 

Kort daarna werd margarine geïntroduceerd, gemaakt van zaadoliën. In de afgelopen jaren is het bedrijf grotendeels overgestapt op het gebruik van palm-, soja- en koolzaadolie voor zijn Crisco, maar katoenzaadolie wordt nog steeds erg gebruikt om te koken, vooral in restaurants voor hun frituren.9

Historisch gezien zien we dat het gebruik van zaadolie is gestegen van ongeveer 2 gram per dag in 1865 tot 5 gram per dag in 1909 tot 18 gram per dag in 1999. Vanaf 2008 was het gemiddelde verbruik 29 gram per dag. In termen van percentages waren zaadoliën goed voor ongeveer 1 / 100ste van de totale calorieën in 1865 en stegen ze tot meer dan 1 / 4e van de totale calorieën tegen 2010 - een 25-voudige toename! 

Zaadoliën zijn veel erger dan suiker

Hoewel de meeste voedingsdeskundigen de epidemie van chronische ziekten de schuld geven van de toename van de suikerconsumptie, is de rol van suiker relatief klein in vergelijking met de impact van zaadoliën.

 In 1822 bedroeg het gemiddelde Amerikaanse suikerverbruik 6 pond per persoon per jaar. Deze steeg tegen 1999 tot een hoogtepunt van 108 pond per persoon per jaar.1010 Dit is een 17-voudige toename, maar de zaadoliën zijn in diezelfde periode 25 keer gestegen. 

 In de jaren zestig en zeventigIn the 1960s and ‘70s,1111 cardioloog Dr. Robert Atkins was grotendeels verantwoordelijk voor het creëren van de interesse in koolhydraatarme (suikerarme) diëten die voor velen leken te werken. Het elimineren van voedingsmiddelen zoals frites, chips, brood, pasta, pizza en donuts elimineert echter niet alleen koolhydraten op basis van suiker, maar ook zaadoliën. Het is niet intuïtief duidelijk, maar het met koolhydraten belaste voedsel dat zijn dieet elimineerde, zit ook vol met gevaarlijke geraffineerde zaadoliën. 

Verwerkte voedingsmiddelen bevatten doorgaans ongeveer 21% suiker. Maar tot 50% of meer van de totale calorieën in de meeste verwerkte voedingsmiddelen zijn afkomstig van zaadoliën.1212 1313 De verbinding wordt verder bevestigd door te kijken naar het Amerikaanse koolhydraatverbruik. Het neemt af sinds 1997, maar obesitas en diabetes type 2 zijn gestaag toegenomen. Interessant is dat deze aanhoudende stijging samenvalt met de stijging van het zaadolieverbruik. 

 

Een andere belangrijke reden waarom zaadoliën exponentieel schadelijker zijn voor uw gezondheid dan suiker, is dat ze veel langer in uw lichaam blijven. De halfwaardetijd van LA is ongeveer 600 tot 680 dagen, of ongeveer twee jaar. Dit betekent dat het ongeveer zes jaar duurt om 95% van de LA in je lichaam te vervangen door gezonde vetten. Dit is de belangrijkste reden om uw LA-inname zo laag mogelijk te houden.

Ondertussen zijn uw glycogeenwinkels binnen ongeveer één tot twee dagen uitgeput. Dus als je een suikerbui gebruikt, blijft die suiker jarenlang niet hangen en vernietigt je gezondheid zoals de LA in zaadoliën.

Hoe een overmatig LA-verbruik uw gezondheid kan schaden

De belangrijkste reden waarom overmaat LA ziekte veroorzaakt, is dat het voorkomt dat uw mitochondriën goed werken. Mitochondria zijn subcellulaire organellen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van het grootste deel van uw cellulaire energie in de vorm van ATP, en zonder ATP kunnen uw cellen niet functioneren en zichzelf niet normaal herstellen. 

Zoals eerder vermeld, worden PUFA's zoals LA gemakkelijk beschadigd door zuurstof in een proces dat oxidatie wordt genoemd 1414  die de creatie van schadelijke vrije radicalen veroorzaakt.1515  Deze geven op hun beurt aanleiding tot ALE's 1616 en in het geval van omega-6-vetten, OXLAM's 1717 1818

Deze ALE's en OXLAM's veroorzaken vervolgens mitochondriale disfunctie, wat een kenmerk is van bijna alle chronische ziekten. Naast oxidatie, ontsteking en mitochondriale disfunctie, kunnen verwerkte zaadoliën ook:

·         Schade van de cellen langs uw bloedvaten

·         Veroorzaken van geheugenstoornis en verhoog uw risico op de ziekte van Alzheimer (met name koolzaadolie is in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer) 

·         Verwijder gluthation uit uw lever en verlaag zo uw antioxidantverdediging

·         Remming van delta-6 desaturase (delta-6), een enzym dat betrokken is bij de omzetting van kortgeketende omega-3 vetzuren in een langere geketende omega-3 vetzuren in uw lever

·         Vernietig uw immuunfunctie en verhoog de sterfte

·         Maak uw vetcellen gevoeliger voor insuline, waardoor insulineresistentie wordt veroorzaakt

·         Rem cardiolipine, een belangrijk vet in het binnenmembraan van je mitochondriën

Het belang van Cardiolipin

De remming van cardiolipine in het binnenmembraan van je mitochondriën verklaart veel van de schade veroorzaakt door LA. Je hebt ongeveer 40 biljard tot 100 quadriljoen mitochondriën door de cellen van je lichaam. De cristae van het binnenmembraan van de mitochondriën bevat een vet genaamd cardiolipine1919 en de functie is afhankelijk van het type vet dat u uit uw dieet haalt.

Cardiolipine is belangrijk omdat het de structuur van de cristae in je mitochondriën beïnvloedt, het gebied waar energieproductie plaatsvindt. Als cardiolipine beschadigd is, zullen de complexen niet dicht genoeg bij elkaar zijn om supercomplexen te vormen en daardoor zal de mitochondriale energieproductie worden belemmerd.

Cardiolipin werkt ook als een cellulair alarmsysteem dat apoptose (celdood) veroorzaakt door caspase-3 aan te geven wanneer er iets misgaat met de cel. Als de cardiolipine beschadigd is door oxidatieve stress als gevolg van te veel LA, kan dit geen caspase-3 signaleren en daarom komt apoptose niet voor.

Als gevolg hiervan mogen disfunctionele cellen blijven groeien, wat kan veranderen in een kankercel. Het type dieetvet dat gezonde cardiolipine bevordert, is omega-3-vet en het type dat het vernietigt is omega-6, vooral LA.

 De onderstaande afbeelding illustreert links een typische mitochondriën. Figuur C laat zien hoe de plooien ervoor zorgen dat cardiolipine de curve in de mitochondriale cristae levert. Door het vouwen komen de supercomplexen in de elektronentransportketen dichter bij elkaar en brengen ze efficiënter elektronen over om ATP te produceren.

 Het goede nieuws is dat veranderingen in de voeding de samenstelling van vetten in uw cardiolipine binnen enkele weken of zelfs dagen kunnen verbeteren. Dus hoewel het jaren zal duren om uw totale lichaamsbelasting van LA te verlagen, zult u waarschijnlijk ruim voor die tijd verbeteringen opmerken.

LA draagt bij aan hartaandoeningen en kanker

Hartaandoeningen en kanker zijn twee van de belangrijkste moordenaars in de westerse wereld en LA levert een belangrijke bijdrage aan beide dodelijke aandoeningen. Een van de eerste dingen die gebeuren bij atherosclerose, de voorloper van hartaandoeningen, is dat je macrofagen (een soort witte bloedcel) veranderen in schuimcellen - in wezen een macrofaag gevuld met vet en cholesterol.

Atherosclerotische plaquette is in feite dode macrofagen en andere soorten cellen geladen met cholesterol en vet. Daarom wordt hartaandoeningen toegeschreven aan verzadigd vet en cholesterol. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat voor de vorming van schuimcellen de LDL (lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid) moet worden geoxideerd, en dat is precies wat zaadoliën doen.

Zaadoliën zorgen ervoor dat de LDL oxideert en zo schuimcellen vormt. LDL op zichzelf initieert dus geen atherosclerose. De gevoeligheid van LDL voor dit oxidatieve proces wordt bepaald door het LA-gehalte van uw dieet. Overtollige PUFA's maken celmembranen ook kwetsbaarder, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden beschadigd door oxidatie.2020 2121

Zaadoliën leveren ook een grote bijdrage aan kanker. In feite is een onfeilbare manier om kanker in veel diermodellen te veroorzaken, om ze zaadoliën te voeren. Dieren ontwikkelen doorgaans kanker zodra de LA in hun dieet 4% tot 10% van hun energie-inname bereikt.

En, zoals gezegd, de meeste Amerikanen halen ongeveer 25% van hun totale dagelijkse calorieën uit zaadoliën, dus we zijn ver boven de veiligheidsdrempel voor deze vetten - althans gebaseerd op het laboratoriumwerk bij dieren. Onthoud dat onze voorouders doorgaans minder dan 2% van hun calorieën binnenkrijgen in de vorm van omega-6.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat het elimineren van zaadoliën uit uw dieet uw risico op zonnebrand drastisch zal verminderen en uw risico op huidkanker zal verminderen,2222 2323 2424  aangezien de gevoeligheid voor UV-stralingsschade wordt beheerst door hoeveel LA in uw dieet zit.2525 2626

Wat voedsel te vermijden en hoe 

Primaire bronnen van LA zijn onder meer zaadoliën die worden gebruikt bij het koken, bewerkte voedingsmiddelen en restaurantvoeding gemaakt met zaadoliën, specerijen, zaden en noten, de meeste olijfolie en avocado-oliën (vanwege de hoge prevalentie van vervalsing met goedkopere zaadoliën) en dierlijk voedsel dat is gekweekt op granen zoals conventionele kip en varkensvlees.

Overweeg in het ideale geval LA terug te brengen tot minder dan 7 gram per dag, wat dicht in de buurt komt van wat onze voorouders kregen. Als u niet zeker weet hoeveel u eet, voer dan uw Ideële voedselinname in. Als u niet zeker weet hoeveel u eet, voert u uw voedselinname in Cronometer - een gratis online voedingstracker - en het zal u voorzien van uw totale LA-inname. 

Cronometer zal je vertellen hoeveel omega-6 je van je eten krijgt tot de 10e gram, en je kunt aannemen dat 90% daarvan LA is. Alles van meer dan 10 gram LA zal waarschijnlijk problemen veroorzaken. Gezonde vetvervangingen zijn onder meer talg, boter of ghee, die allemaal uitstekend zijn om te koken.

 De onderstaande tabel geeft een vrij uitgebreide lijst van de meest geconsumeerde oliën en hun geschatte LA-gehalte.2727 2828 2929 Over het algemeen zouden de laagste LA-bevattende vetten - boter en rundvet - de favoriete vetten zijn. Deze uitstekende kookvetten zouden niet alleen de laagste in LA zijn, maar zullen ook de in vet oplosbare vitamines A, D en K2 leveren. Kokosolie is ook erg laag in LA, maar biedt niet de belangrijke vetoplosbare vitamines die talg en boter bevatten. 

Grote meerderheid van olijfolie en avocado-olie wordt vervalst

De meeste mensen die kennis hebben gemaakt met het onderwerp omega-6-toxiciteit hebben vragen over olijfolie en avocado-olie. Het verbruik van olijfolie is de afgelopen 35 jaar meer dan vertienvoudigd in de Verenigde Staten.Most people introduced to the topic of omega-6 toxicity have questions about olive oil and avocado oil. Consumption of olive oil has increased more than 10-fold in the U.S. over the past 35 years.3030 Olijven en olijfolie staan bekend om hun vele gezondheidsvoordelen, vooral voor uw hart, maar het gebruik van vervalste olijfolie zal uw gezondheid geen dienst bewijzen. Olives and olive oil are well-known for their many health benefits, especially for your heart, but using adulterated olive oil will not do your health any favors.

Tests hebben aangetoond dat overal tussen 60% en 90% van de olijfolie die wordt verkocht in Amerikaanse supermarkten en restaurants wordt vervalst met goedkope, geoxideerde, omega-6 plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie of pindaolie, of niet-menselijke olijfolie, die op een aantal manieren schadelijk zijn voor de gezondheid. 3131

Dit geldt zelfs voor "extra vierge" olijfolie. Goedkope zaadoliën worden toegevoegd en zullen niet op het etiket worden vermeld, en de meeste mensen zullen ook niet kunnen onderscheiden dat hun olijfolie niet 100% zuiver is. De kans is groot dat je al zo lang olijfolie van slechte kwaliteit eet - of je hebt nog nooit een pure olijfolie van hoge kwaliteit geproefd - je realiseert je niet eens dat er iets mis mee is. 

Hetzelfde geldt voor avocado-olie. Velen geloven dat avocado-olie zo gezond is als olijfolie, maar dit is gewoon niet het geval. Een onderzoek uit 2020 toonde aan dat 82% van de avocado-olie vervalst, verkeerd gelabeld of van slechte kwaliteit is.3232

Over het algemeen geloven mensen dat de Amerikaanse Food and Drug Administration voedselfraude controleert en reguleert, maar dat is niet het geval. De belangrijkste aandachtspunten zijn ervoor te zorgen dat het ingrediëntlabel nauwkeurig is en voedselgerelateerde uitbraken van ziekten volgt. 

De FDA doet weinig om te voorkomen dat illegaal vervalste voedingsmiddelen worden verkocht. Dit maakt veeleisende kwaliteit een moeilijke taak, en tenzij je er op de een of andere manier voor kunt zorgen dat je 100% pure, onvervalste olijfolie en / of avocado-olie krijgt, kun je ze beter helemaal vermijden.

Doe het rustig aan met noten en zaden

De meeste mensen die geïnteresseerd zijn in gezondheid, zijn van mening dat noten en zaden 'hart-gezonde' nietjes zijn.Most people who are interested in health believe that nuts and seeds are “heart healthy” staples.3333 Zoals je echter in de onderstaande tabel kunt zien, zijn de meeste noten en zaden buitengewoon hoog in LA. Zo is 50% van het vet in pecannoten LA. 

Zo, terwijl noten en zaden vaak onverwerkt zijn en het beste type omega-6-vetten zijn om te eten, ze zullen nog steeds bijdragen aan de LA-inhoud van uw dieet, en als je eenmaal 5 gram LA per dag bereikt, de bederfelijke dubbele bindingen zullen oxideren en gevaarlijke vrije radicalen genereren die tot gezondheidsproblemen leiden. 

Noten en zaden moeten dus aanzienlijk worden geminimaliseerd of zelfs verwijderd als u uw LA wilt verlagen. Zoals gezegd is de uitzondering op deze regel macadamia. Aangezien slechts 2% van hun vet LA is, kunt u 10 tot 30 per dag hebben zonder uw LA-niveau aanzienlijk te verhogen.

LA in Animal Foods

Hoewel zaadoliën een primaire bron van LA zijn, zit een aantal diervoeding waarvan u misschien niet vermoedt dat ze ook vol met dit schadelijke vet zitten. Herkauwers zoals koeien, buffel, schapen, lam, geiten, hert, elanden en vele andere wilddieren hebben een laag LA-gehalte in hun melk en vlees, wat ze ook eten, dankzij het feit dat ze meerdere magen hebben met bacteriën die het hoge LA-vet dat ze eten kunnen omzetten in verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten.  

Dieren met een enkele maag, zoals kippen en varkens, kunnen deze omschakeling echter niet maken. Dus als ze maïs en soja krijgen, die hoog zijn in LA, zullen hun vlees en eieren ook hoog zijn in LA.3535 

Het meeste kip en varkensvlees hebben meer dan 25% LA. Kipeieren zijn echter acceptabel, aangezien elk ei minder dan 1 gram LA heeft, en dat veronderstelt dat ze commerciële voeders krijgen die vol zitten met hoge LA 

Interessant is dat het verschil in LA in herkauwers die 100% met gras worden gevoerd en die met maïs en soja slechts ongeveer 0,5% bedragen, daarom is er vanuit LA-perspectief niet veel verschil tussen conventioneel rundvlees en gras gevoerd alleen rundvlees. Dat gezegd hebbende, heeft grasgevoerd rundvlees nog steeds de voorkeur omdat het doorgaans minder glyfosaat en hormonen heeft. 

Kortom, uw beste optie is om het grootste deel van uw dierlijke eiwitten van herkauwers te halen en alle kip en varkensvlees te vermijden of te beperken. Mijn favoriete vlees is bizon en lamsvlees, maar elk van de hierboven genoemde zal werken. Idealiter zou het biologisch moeten zijn en mogen de dieren geen voedsel krijgen dat besmet is met glyfosaat of andere pesticiden. 

LA in zeevruchten

Idealiter zou je je omega-3's halen uit gezonde zeevruchten. Niet alle zeevruchten bevatten echter omega-3 vetzuren. Alleen vette, koudwatervissen doen dat. Voorbeelden zijn in het wild gevangen zalm uit Alaska, sardines, ansjovis, makreel en haring. 

Gekweekte vis, vooral gekweekte zalm, kan het beste geheel worden vermeden vanwege het overdreven risico op besmetting. Op het eerste gezicht lijkt gekweekte vis misschien een goed idee om wilde vispopulaties te helpen beschermen tegen overbevissing, maar in werkelijkheid wordt de sector geplaagd door veel van dezelfde problemen rond landgebonden geconcentreerde diervoederoperaties (CAFO's), waaronder vervuiling, ziekte, toxiciteit en inferieure voedingskwaliteit.

De meeste gekweekte vissen krijgen genetisch gemanipuleerde (GE) maïs en soja, wat een volledig onnatuurlijk dieet is voor het zeeleven en boordevol gevaarlijke omega-6-vetten zit. Anderen krijgen vismeel, waarvan bekend is dat het industriële chemicaliën zoals PCB's en dioxines ophoopt.

Vanuit voedingsoogpunt heeft gekweekte zalm ook het nadeel dat het slechts de helft van de omega-3-vetzuren van wilde zalm bevat,36 37 38 en een vierde de vitamine D,39 terwijl je meer dan 5,5 keer de hoeveelheid omega-6 hebt.40 41 Gekweekte zalm wordt ook routinematig blootgesteld aan antibiotica en pesticiden.

Carnosine kan door LA veroorzaakte oxidatieve schade helpen verminderen

Terwijl uw lichaam de opgeslagen LA in de loop van de tijd langzaam zal elimineren, op voorwaarde dat u uw inname vermindert, kan een peptidesupplement genaamd carnosine helpen de oxidatieve schade veroorzaakt door LA te verminderen terwijl uw lichaam zichzelf aan het opruimen is.

Carnosine is een dipeptide dat je lichaam aanmaakt en bestaat uit twee aminozuren, bèta-alanine en histidine. Het dient als een opofferingsput voor reactieve zuurstofsoorten (ROS) en ALE's, wat betekent dat deze zeer schadelijke moleculen deze kunnen vernietigen in plaats van je mitochondriën, DNA of eiwitten, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.


 Carnosine wordt aangetroffen in vlees en het is bekend dat het eten van dierlijke eiwitten het carnosinegehalte efficiënt verhoogt.42 Het wordt in geen enkel plantaardig voedsel aangetroffen. Als alternatief kunt u een supplement gebruiken. In dit geval is bèta-alanine een superieure keuze, omdat dit het snelheidsbeperkende aminozuur is bij de vorming van carnosine en het carnosinegehalte efficiënter verhoogt. Het is ook veel goedkoper dan carnosine.

Sammenvatting

Doe uzelf en uw gezin een plezier en begin vandaag nog aan een reis om alle zaadoliën uit uw dieet te verwijderen om vrijwel alle chronische degeneratieve ziekten af te weren. Dit betekent dat je alle zaadoliën moet vermijden, en zelfs fruitoliën zoals olijfolie en avocado-olie, omdat deze vaak worden vervalst met goedkope zaadoliën.

Kook met ghee, boter of rundertalk en vermijd alle bewerkte voedingsmiddelen, omdat ze meestal vol zitten met zaadoliën. Vermijd ook eten in restaurants, want bijna allemaal gebruiken ze enorme hoeveelheden zaadoliën om mee te koken en in hun sauzen en verbanden te doen. Vermijd ten slotte kip en varkensvlees en blijf bij bizons en lamsvlees als uw belangrijkste vleesbronnen.

Disclaimer: De volledige inhoud van deze website is gebaseerd op de mening van Dr. Mercola, tenzij anders vermeld. Individuele artikelen zijn gebaseerd op de mening van de respectievelijke auteur, die het auteursrecht behoudt zoals gemarkeerd.:

De informatie op deze website is niet bedoeld om een één-op-één relatie met een gekwalificeerde zorgverlener te vervangen en is niet bedoeld als medisch advies. Het is bedoeld als het delen van kennis en informatie uit het onderzoek en de ervaring van Dr. Mercola en zijn gemeenschap. Dr. Mercola moedigt u aan om uw eigen beslissingen over de gezondheidszorg te nemen op basis van uw onderzoek en in samenwerking met een gekwalificeerde zorgverlener. Het abonnementsgeld dat wordt aangevraagd, is voor toegang tot de artikelen en informatie die op deze site worden gepost en wordt niet betaald voor individueel medisch advies. 

Als u zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u producten gebruikt die op deze inhoud zijn gebaseerd.   ___________________________________________  

 

1  Britannica. LipidenBritannica. Lipids

2  Nutriënten 2023, 15 (14), 3129; doi: 10.3390 / nu15143129Nutrients 2023, 15(14), 3129; doi: 10.3390/nu15143129

3  Open Oregon. Vetzuursoorten en voedselbronnenOpen Oregon. Fatty Acid Types and Food Sources

4  Science Direct. VetzurenScience Direct. Fatty Acids

5  Cellen. 2021 juni; 10 (6): 1284Cells. 2021 Jun; 10(6): 1284

6  Mount Sinai. EPAMount Sinai. EPA

7  Heart & Stroke 6 februari 2021Heart & Stroke February 6, 2021

8  J Political Econ. 1930; 38 (1): 73-85J Political Econ. 1930;38(1):73-85

9  Smithsonian Magazine 23 november 2019Smithsonian Magazine November 23, 2019

10 'Profileren van voedselconsumptie in Amerika.”USDA Economic Research Service, Factbook, hoofdstuk 2. ND“Profiling Food Consumption in America.” USDA Economic Research Service, Factbook, Chapter 2. ND

11  Atkins HistoryAtkins History

12 Science Direct. VetzurenScience Direct. Fatty Acids

13 Cellen. 2021 juni; 10 (6): 1284Cells. 2021 Jun; 10(6): 1284

14 Oxid Med Cell Longev. 2014; 2014: 360438. doi: 10.1155 / 2014/360438Oxid Med Cell Longev. 2014;2014: 360438. doi: 10.1155/2014/360438

15 Pharmacognosy Review. 2010; 4 (8): 118-126Pharmacognosy Review. 2010;4(8):118-126

16 Biochemical Journal. 1982; 208 (1): 129-140Biochemical Journal. 1982;208(1):129-140

17 Nefrol dialyse transplantatie. 2001; 16 (8): 1598-1606Nephrol Dialysis Transplant. 2001;16(8):1598-1606

18 Gratis Radical Biol Med. 1992; 13: 341-390Free Radical Biol Med. 1992;13:341-390

19 YouTube, Omega-6 Apocalypse 2, Chris Knobbe 25 augustus 2021YouTube, Omega-6 Apocalypse 2, Chris Knobbe August 25, 2021

20 Steinberg D, et al. Beyond Cholesterol N Engl J Med 1989; 320: 915-924 6 aprilSteinberg D, et al. Beyond Cholesterol N Engl J Med 1989; 320:915-924 April 6

21 European Heart Journal, 21 juni 2020; 41 (24): 2313–2330European Heart Journal, June 21, 2020; 41(24): 2313–2330

22 Oncology Nurse Advisor 6 juli 2018Oncology Nurse Advisor July 6, 2018

23 Kankerepidemiologie, biomarkers en preventie. 4 juli 2018Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. July 4, 2018

24 Gratis Radic Res. 2015; 49 (7): 827-34Free Radic Res. 2015;49(7):827-34

25 Fotochem Photobiol. 2002 dec; 76 (6): 657-63Photochem Photobiol. 2002 Dec;76(6):657-63

26 Exp Dermatol. 2003; 12 Suppl 2: 18-21Exp Dermatol. 2003;12 Suppl 2:18-21

27 Hernieuwbare energie. 2018; 126: 403-419Renewable Energy. 2018; 126: 403-419

28 Int J Mol Sci. 2015; 16 (6): 12871-12890Int J Mol Sci. 2015;16(6):12871-12890

29 The Plan Journal. 2008; 54: 640-655The Plan Journal. 2008;54:640-655

30 North American Olive Oil Association. De toekomst van olijfolie in de Verenigde Staten. Maart 2019North American Olive Oil Association. The Future of Olive Oil in the United States. March 2019

31 Food Safety News 12 april 2022Food Safety News April 12, 2022

32 Green HS, et al. Eerste rapport over kwaliteits- en zuiverheidsevaluaties van avocado-olie verkocht in het Amerikaanse Food Control Volume 116, oktober 2020, 107328Green HS, et al. First report on quality and purity evaluations of avocado oil sold in the US Food Control Volume 116, October 2020, 107328

33 Int J Curr Pharm Rev Res. 2011; 2 (3): 145-160Int J Curr Pharm Rev Res. 2011;2(3):145-160

34 Toegepaste wetenschappen. 2019; 1 Artikel nr: 1531Applied Sciences. 2019;1 Article no: 1531

35 Veehouderij Wetenschap. 1998; 56: 145-156Livestock Production Science. 1998;56:145-156

36 Wetenschappelijke rapporten 2016; 6 Artikelnummer 21892Scientific Reports 2016; 6 Article number 21892

37 Ecowatch 8 oktober 2016Ecowatch October 8, 2016

38 CivilEats 8 december 2014CivilEats December 8, 2014

39 BU VandaagBU Today

40 Voedingsgegevens Wilde Atlantische zalmNutrition Data Wild Atlantic Salmon

41 Voedingsgegevens gekweekte Atlantische zalmNutrition Data Farmed Atlantic Salmon

42 Science Direct, Carnosine; Voedingssupplementen en metabolisch syndroomScience Direct, Carnosine; Nutritional Supplements and Metabolic Syndrome

698 Likes

91 Reacties91 Comments

BRON:  https://takecontrol.substack.com/p/linoleic-acid

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...