© Freepik

In haar nu bijgewerkte richtsnoeren voor de COVID-19 teststrategie raadt de WHO voorlopig massale coronatests af, inclusief zelftests,    bij mensen zonder symptomen. Dit komt omdat er geen bewijs is    voor de doeltreffendheid of de kosteneffectiviteit, aldus het rapport. Het is onwaarschijnlijk dat mensen zonder symptomen bijdragen        tot de verspreiding van het virus. In plaats daarvan moeten mensen met symptomen worden getest, ongeacht hun vaccinatiestatus.       Voor de exacte diagnose van COVID-19 beveelt de organisatie nu antigeentests aan in plaats van PCR-tests,        bericht theepochtimes.com.

Verspilling van geld en middelen

Tests moeten daar plaatsvinden waar zij het meest effectief zijn voor de volksgezondheid. Tests moeten in de eerste plaats worden uitgevoerd bij mensen die op grond van de symptomen verdacht worden van COVID-19, ongeacht hun vaccinatiestatus of ziektegeschiedenis.

Landen die nog steeds massaal willen testen, moeten bewijzen dat zij over de nodige infrastructuur beschikken om doeltreffend op alle positieve resultaten te reageren en        dat er geen nadelen verbonden zijn aan het testen van verdachte gevallen, die de    hoogste prioriteit hebben, aldus de WHO.

In gebieden waar het virus veel voorkomt, moet volgens de WHO iedereen die in        contact is geweest met een waarschijnlijk of bevestigd geval nog 14 dagen in quarantaine worden gehouden, ongeacht of het om een asymptomatisch geval gaat dat als “niet positief” is bevestigd.

Beproefd en getest in SARS en MERS

De huidige WHO-richtsnoeren zijn in overeenstemming met de richtsnoeren die vóór de pandemie bestonden voor de behandeling en diagnose van de virale ademhalingsziekten SARS (2003) en MERS (2012). Ook toen was de regel het testen te richten op symptomatische gevallen om overdracht van de ziekte te stoppen. Uit de gegevens blijkt    nu namelijk – in tegenstelling tot eerdere “studies” – dat de asymptomatische verspreiding van het coronavirus gering is en dat patiënten zonder symptomen het virus nauwelijks overdragen.

PCR-test resultaten geen maatstaf

In haar richtsnoeren van januari 2021 heeft de WHO de laboratoria en de gebruikers van    in-vitro diagnostica reeds gewaarschuwd om voor de diagnose niet alleen op PCR-tests te vertrouwen. Er moet ook rekening worden gehouden met de medische beoordeling en epidemiologische risicofactoren. De PCR-test kan geen betrouwbaar onderscheid maken tussen een levend infectieus virus en een geïnactiveerd, niet-infectieus virusfragment.

Personen die positief testen, met of zonder COVID-19 symptomen, worden als een “geval” beschouwd en aan het dagelijkse aantal COVID-19 gevallen toegevoegd. Dit cijfer wordt gebruikt om een mogelijke overbelasting van de gezondheidszorg te onderbouwen, die op haar beurt de basis vormt voor pandemische maatregelen.

Nieuwe aanpak met antigeentests

PCR-tests leveren alleen referentiewaarden op voor SARS-CoV-2-infectie. Nu kunnen antigeentests worden gebruikt om coronabesmetting vast te stellen, aldus de WHO. Zij kunnen worden gebruikt wanneer een PCR-test niet beschikbaar is of wanneer de    resultaten meer dan 48 uur op zich laten wachten. Landen die in hun land reeds een agressieve teststrategie toepassen, gebruiken overwegend antigeentests.

Antigeentests zijn immunoassays die binnen 15-30 minuten kunnen bepalen of een   persoon een actieve Corona-infectie heeft gehad. Er wordt gezegd dat deze test minder “gevoelig” is dan een PCR-test. Volgens de WHO “werken” antigeentests alleen bij    patiënten met een hoge virale belasting, d.w.z. cyclusdrempels van ongeveer 25-30. Maar de nauwkeurigheid van antigeentests wordt ook door sommige deskundigen en    specialisten in twijfel getrokken.

Drie scenario’s voor antigeentests zonder PCR-bevestiging

De WHO noemt drie scenario’s voor het gebruik van een antigeentest zonder bevestiging door een PCR-test. Zo hoeft bij symptomatische patiënten en een hoge prevalentie (aantal mensen met de ziekte in de totale bevolking) een positieve antigeentest niet te worden bevestigd door een PCR-test.

In geval van een negatieve antigeentest kan een aanvullende PCR-test worden uitgevoerd. Als de prevalentie laag is en de antigeentest negatief, is een vergelijking met een PCR-test niet nodig. Als de antigeentest positief is, beslist het ziekenhuis.

Bij asymptomatische personen die contact hebben met bevestigde gevallen of die vaak worden blootgesteld (gezondheidszorg, verpleeginrichtingen, enz.), hoeft het resultaat van de antigeentest niet te worden bevestigd met een PCR-test.


Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt    graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

COVID-19 VACCIN DOSSIER


-------------------

WHO verwerpt vaccinatiepaspoorten: “Coronapandemie zal in 10 maanden voorbij zijn”

5
6790

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwerpt de door               de EU-Commissie geplande vaccinatiepaspoorten. “Wij begrijpen        dat regeringen te maken hebben met politieke realiteiten.    Desondanks zijn er ernstige zorgen”, aldus de regionale directeur    van de WHO in Europa, Hans Kluge, in een bericht in het                dagblad Die Welt.

Kluge zei dat de uitrol, die voor de zomer was aangekondigd, waarschijnlijk onvermijdelijk was, maar geen aanbeveling van de WHO. Het is onzeker hoe lang de immuniteit zal    duren, zei hij. Evenmin kan een vaccin noodzakelijkerwijs voorkomen dat andere mensen besmet raken, aldus de regionaal directeur van de WHO.

Volgens hem zal de Coronapandemie over ongeveer tien maanden voorbij zijn. Dat zou    niet betekenen dat het virus tegen die tijd verdwenen zou zijn, maar het zou waarschijnlijk geen verstorende ingrepen meer nodig hebben, zegt Kluge tegen de krant, bericht DWN.

Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt    graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.