zaterdag 31 december 2022

Op naar een beter en bewuster 2023

 






Is de elektrische auto nu al overbodig?

 

"Het gebruik is helemaal niet beperkt tot oldtimers", legt Benjamin Cuyt van P1 Fuels uit. "Die zijn voor ons een mooie springplank, maar zowel de oudste als de nieuwste auto’s kunnen er zonder problemen op rijden.” © Steven Richardson, Photonews

Deze synthetische brandstof heeft het potentieel om élke wagen CO2-neutraal te maken

Tijdens een oldtimerrally in Ieper trokken twee auto’s de aandacht. De reden? Ze bolden op synthetische brandstof die CO2-neutraal is. Volgens voorstanders heeft deze benzine het potentieel om de CO2-balans van alle auto’s - niet alleen van oldtimers - met een brandstofmotor te neutraliseren. Maar wat weten we al over deze hoogtechnologische benzine? Kan elke auto op deze brandstof rijden? En kan je het al tanken in België? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn trok op onderzoek.

Brecht Vanhaelewyn 28-12-22, 08:00 Laatste update: 28-12-22, 08:23

 

Twee opgemerkte deelnemers op de 100 Miles of Ypres, half december. Tijdens de oldtimerrally die zich uitsluitend richt op vooroorlogse klassiekers, treden twee auto’s aan die rijden op hoogtechnologische benzine. Synthetische brandstof van fabrikant P1 Fuels. Helemaal CO2-neutraal, zo wordt beloofd. Benzine die de oldtimerliefhebber hier een hart onder de riem moet steken.

“We zijn ervan overtuigd dat de oldtimer een toekomst heeft. Dat oldtimers vervuilend zouden zijn is een vooroordeel - dat blijkt nergens uit de statistieken. Daarvoor rijden ze eenvoudigweg te weinig kilometers”, weet organisator Lawrence Bossaert. “Maar het is ongetwijfeld voor veel liefhebbers een geruststelling dat zelfs genieten van het erfgoed kan met perfecte CO2-neutraliteit. Het is een sterk argument voor het voortbestaan van deze mooie hobby. We zijn als organisator dan ook fier dat we dit perfecte huwelijk kunnen aanbieden: traditionele mechaniek met hoogtechnologische brandstof. En dit is slechts de tip van de ijsberg - alle auto’s kunnen profiteren van de ervaring die we hier opdoen.”

Benjamin Cuyt van P1 Fuels, is ook naar Ieper afgezakt om tekst en uitleg te geven bij die nog jonge brandstof.

Synthetische brandstof, wat is dat precies?

“Dat is brandstof die gemaakt is van ‘niet fossiele componenten’. Dat wil zeggen dat er geen aardolie bij wordt gebruikt. Wij starten eigenlijk bij biomassa. Afval uit de voedingsindustrie, bijvoorbeeld. Daarin verwerken we CO2 die uit de lucht wordt gehaald. We maken dat gewoon in een fabriek.”

“Elke auto met een verbran­dings­mo­tor kan rijden op syntheti­sche brandstof.”

Benjamin Cuyt van P1 Fuels

CO2-neutraal, wat betekent dat eigenlijk?

“Dat wil zeggen dat er bij de verbranding van de benzine alleen CO2 vrijkomt die we eerst uit de lucht hebben gehaald. Dat is een cruciaal verschil met gewone benzine - die voegt CO2 toe die daarvoor nog niet in de atmosfeer zat. Dat heb je hier niet: alle CO2 die vrijkomt, hebben we er eerst uitgehaald. Er komt dus geen CO2 bij. De CO2-balans blijft dus gelijk. Of anders gezegd: de brandstof is CO2-neutraal.”

Is CO2 het enige voordeel?

“Neen, omdat we de brandstof eigenlijk op moleculair vlak samenstellen, vermijden we wat ongewenste stoffen die in aardolieproducten zitten. De verbranding die plaatsvindt, is dan ook zuiverder dan bij conventionele brandstoffen. Zo elimineren we bijvoorbeeld volledig de uitstoot van zwavel, en komen er veel minder van de gehate partikels -fijnstof- vrij. En nog een leuk extraatje: dat is niet alleen goed voor milieu en klimaat, maar ook voor de mechaniek.”

De brandstof is niet alleen goed voor milieu en klimaat, maar ook voor de mechaniek, zegt Benjamin Cuyt van P1 Fuels. © Steven Richardson

Kan elke auto rijden op synthetische brandstof en bestaat die dan ook als diesel?

“Ja, elke auto met een verbrandingsmotor kan rijden op synthetische brandstof. Zowel een benzine- als een dieselequivalent bestaan nu reeds.”

Dus ze is niet alleen bestemd voor oldtimers?

“Precies, het gebruik is helemaal niet beperkt tot oldtimers. Die zijn voor ons een mooie springplank, maar zowel de oudste als de nieuwste auto’s kunnen er zonder problemen op rijden. Alle auto’s van het World Rally Championship rijden nu op onze brandstof en we hebben ook al een auto uit 1904 op onze benzine laten rijden. Dat verliep zonder het minste probleem.”

Kan ik ze al ergens tanken?

“Jazeker. In België is onze verdeler Historic Competition Services (een oldtimerbedrijf uit Wommelgem, red.). Nu mikken we nog op nichegebruik, maar naarmate de productie vergroot, moeten meer toepassingen mogelijk worden. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je ze gewoon in het tankstation kan tappen.”

“Met syntheti­sche brandstof kan je je CO2-voetafdruk neutralise­ren zonder dat je in nieuwe technolo­gie - bijvoor­beeld de aankoop van een dure elektri­sche auto - moet investeren.”

Benjamin Cuyt van P1 Fuels

Wat gaat dat allemaal kosten?

“Dat is een goede vraag. Momenteel is de literprijs zo’n vijf euro. Dat is duur, maar die prijs kan nog naar omlaag. Als de productie toeneemt, zakt die automatisch. Bovendien wordt er nu nog een taks op geheven die geldt voor aardolieproducten - een technische eigenaardigheid die de overheden moeten oplossen. Maar we schatten hoe dan ook dat we over een jaar of twee te koop zijn voor dezelfde prijs als de bestaande aardolieproducten.”

Waarom zou ik synthetische brandstof tanken?

“Met synthetische brandstof kan je je CO2-voetafdruk neutraliseren zonder dat je in nieuwe technologie - bijvoorbeeld de aankoop van een dure elektrische auto - moet investeren. We zien voor onze brandstof in de toekomst dan ook een rol naast alle andere technologie (EV, waterstof,...). We kunnen autorijden zowel CO2-neutraal als betaalbaar houden en dat kunnen we op korte termijn. Tenminste - wanneer de politiek zich bewust wordt van deze piste. Maar we merken uit die hoek ook steeds meer interesse.”

"Omdat we de brandstof op moleculair vlak samenstellen, vermijden we ongewenste stoffen die in aardolieproducten zitten", aldus Benjamin Cuyt van P1 Fuels. © Steven Richardson

Age of surveillance

 Autoriteiten hebben nu nog meer controle over de gewone mensen

Donderdag 29 december 2022 door: Kevin Hughes
Tags : AmazonAmnesty InternationalAustraliëgrote regeringBig TechCCTV-camera'sChinaFacebookGezichtsherkenningGlitchGoogleinformatietechnologieInstagramInternet of Thingsiot apparatenvrij levenmetaprivacy horlogebewakingbewakingstechnologieëntechnocratenVerenigde NatiesVerenigde Statenbekeken

Dit artikel kan verklaringen bevatten die de mening van de auteur weerspiegelen

5.480WEERGAVEN

   

(Natuurlijk nieuws) De wereld leeft nu in de age of surveillance.”

Camera's met gezichtsherkenningssystemen, satellieten, straatsensoren, kentekenlezers, drones, creditcards, computers, telefoons, televisies, slimme apparaten en andere technologieën kijken al naar elke beweging die mensen maken

En bedrijven gebruiken deze cascade van gegevens om meer geld te verdienen.

Een tijd geleden, in 2013, bestudeerde een groep wetenschappers 15 maanden de menselijke mobiliteit bewegingsgegevens verzameld van 1,5 miljoen mensen. Ze concludeerden dat slechts vier punten in ruimte en tijd voldoende waren om 95 procent van die mensen te identificeren.

Bijna 10 jaar later dringen bewakingstechnologieën door in alle aspecten van het leven van mensen. En ze verzamelen gegevensverpakkingen van iedereen in verschillende vormen en vaak zonder dat ze het weten.

China heeft meer dan 50 procent van alle bewakingscamera's ter wereld geïnstalleerd, met bijna 34 camera's per 1.000 mensen.

In Australië heeft Sydney 4,67 bewakingscamera's per 1.000 mensen en Melbourne heeft er vorig jaar 2,13.

CCTV-camera's kunnen worden gebruikt voor juridische doeleinden, bijvoorbeeld het bevorderen van de veiligheid in steden en het helpen van de politie bij strafrechtelijk onderzoek. Maar het gebruik ervan kan ook door de autoriteiten worden misbruikt.

De politie van New South Wales werd ervan verdacht camerabeelden te gebruiken in combinatie met gezichtsherkenning om mensen te identificeren die vorig jaar anti-lockdown-protesten bijwoonden.

De Verenigde Naties bevestigden ook dat cameratoezicht wordt gebruikt om "ernstige schendingen van de mensenrechten" uit te voeren tegen Oeigoerse en andere voornamelijk islamitische etnische minderheden in het Xinjiang-gebied in het noordwesten van China. Veel CCTV-camera's in China zijn ook uitgerust met gezichtsherkenning, waarvan sommige naar verluidt zijn getest om emoties te detecteren.

De Verenigde Staten hebben ook een lange geschiedenis in het gebruik van CCTV-camera's om racistische politiepraktijken te ondersteunen. Amnesty International meldde dat buurten met een groot percentage niet-blanke bewoners meer CCTV-camera's hebben.

Een ander probleem met cameratoezicht is beveiliging, aangezien veel van deze camera's geen wachtwoordbeveiliging hebben en gemakkelijk online toegankelijk zijn.

Miljarden IoT-apparaten worden door Big Tech gebruikt voor 'surveillancekapitalisme'

Net als CCTV-camera's is het internet of things (IoT) -apparaat eenvoudig te hacken. Een IoT-apparaat is elk apparaat dat mensen kan verbinden met een draadloos netwerk om te functioneren, inclusief slimme thuisapparaten zoals Amazon Echo of Google Dot, een babyfoon of zelfs slimme verkeerslichten (Related: “Smart” homes are just modern-day surveillance systems that spy on you and share all your audio and video with police and the FBI.)

De wereldwijde uitgaven voor IoT-apparaten zullen dit jaar naar verwachting $ 1,2 biljoen bedragen. Ongeveer 18 miljard gerelateerde apparaten vormen het IoT-netwerk.

Bedrijven kunnen ook via IoT-apparaten verzamelde gegevens gebruiken om klanten met producten en diensten te targeten. IoT-geïnde gegevens kunnen ook worden overgedragen met derden via gegevenspartnerschappen zonder directe toestemming van klanten.

Voor Big Tech-bedrijven is het verzamelen van persoonlijke informatie van gebruikers een normale praktijk. Hoe meer informatie ze verzamelen, hoe meer geld ze krijgen.

Deze winst maken door gerichte reclame wordt 'surveillancekapitalisme' genoemd."

Meta, dat zowel Facebook als Instagram bezit, had alleen al in het derde kwartaal van dit jaar bijna $ 23 miljard aan advertentie-inkomsten.

De documentaire uit 2021 getiteld "The Social Dilemma" liet mensen zien hoe sociale mediaplatforms afhangen van de psychologische zwakheden van mensen om ze zo lang mogelijk online te houden, waarbij ze hun acties meten tot de seconden die ze besteden aan het zweven boven een advertentie.

Volg Surveillance.news voor meer nieuws over bewakingssystemen.

Bekijk de onderstaande video over bewaking in China.

    Video Link: https://www.brighteon.com/2d4e05b5-a42e-44c5-99b4-af61d197c782

This video is from the Schots Watchman-kanaal op Brighteon.com.

Meer gerelateerde verhalen :

Atlas of Surveillance database reveals THOUSANDS of law enforcement agencies unlawfully surveilling Americans.

Chinese surveillance firms helping CCP draft “standards” to allow surveillance systems to track ethnic minorities.

Former Israeli surveillance agents hold hundreds of positions with big tech giants like Google, Facebook, Microsoft.

Social media IS surveillance: Platforms like Facebook and Twitter are infested with federal agents from the CIA and FBI.

 Bronnen zijn onder meer:

HarbingersDaily.com

ABC.net.au

Bron: https://www.naturalnews.com/2022-12-29-age-of-surveillance-authorities-have-more-control.html 

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...