zondag 7 januari 2024

Bekende oorlogsmisdadiger mogelijke opvolger Klaus Schwab

You vill eat de bugzAls je de opvolger wil worden van WEF baas Klaus Schwab dan moet je voor wat betreft ‘evil’ (het kwaad) toch wel wat in je mars hebben.
Wat dat betreft voldoet de mogelijke opvolger van Schwab ruimschoots aan die voorwaarde.
We weten ondertussen dat trouwe dienaars van de sekte in de achtergrond vaak worden gechanteerd.
Ze zijn dan ook bereid alles te doen wat hun opdrachtgevers verlangen en als daar miljoenen mensenlevens mee gemoeid zijn, dan moet dat maar.

Dat telt ongetwijfeld ook voor de voormalig Britse premier Tony Blair. Deze man was destijds één van de sleutelfiguren bij de oorlog in Irak, een oorlog die later gebaseerd bleek te zijn op totale leugens en die van Blair een oorlogsmisdadiger maakte.


In naam van de grotere agenda was Blair bereid om oorlogsmisdadiger te worden met ontelbare doden op zijn geweten.

In 2012 schreven wij het volgende over Blair.

Ieder jaar komt de crème de la crème van de wereld bijeen op een hermetisch afgesloten locatie in de buurt van San Francisco, Californië. Daar houden ze zich bezig met duistere satanische rituelen, waaronder het brengen van een offer aan Moloch.

Via een hacker genaamd Guccifer is RT News in het bezit gekomen van een e-mail die aantoont dat ook de Britse ex premier Tony Blair werd uitgenodigd voor die jaarlijkse bijeenkomst. De e-mail is afkomstig van Andrew Knight, een directielid van News Corp en is gericht aan de oud Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Het is een bericht uit maart 2012 en hierin adviseert Knight Colin Powell om Tony Blair toch vooral aan de jaarlijkse bijeenkomst in Bohemian Grove te herinneren. (Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding).

blair

Er waren tot nu toe wel altijd geruchten geweest over Tony Blair en Bohemian Grove, maar nu blijkt uit bovenstaande e-mail dat de oud premier van Engeland wel degelijk is uitgenodigd. Of hij ook daadwerkelijk is geweest blijkt niet uit de tekst, maar als je goed leest zit er een soort dreigend toontje in, zo van: Tony moet wel zorgen dat hij zijn prioriteiten op orde heeft.

Tot zover het eerdere artikel.

En nu is Tony Blair wederom prominent in het nieuws.

Het Israëlische Channel 12 wist te melden dat Blair onlangs in Israël was en een bespreking had met Netanyahu.

Daar werd gesproken over een mogelijke rol voor Blair in de vrijwillige gedwongen export van Palestijnen naar andere delen van de wereld zodat Israël de Gazastrook in handen krijgt. Dit alles werd vervolgens door Blair ontkend.

Daarnaast wordt Blair niet alleen getipt als mogelijke opvolger van Klaus Schwab, maar speelt hij via het WEF ook een heel belangrijke rol bij het wereldwijd invoeren van de digitale vaccinatiepaspoorten.

‘Je moet weten wie gevaccineerd is’.

Tijdens zijn toespraak op het WEF in januari 2023 benadrukt de voormalige Britse premier en vaak genoemde opvolger van Klaus Schwab, Tony Blair, de noodzaak van een ‘digitale infrastructuur’ voor het monitoren van ieders vaccinatiestatus in het geval van een toekomstige ‘pandemie’.

“Sommige van de vaccins die in de toekomst op de markt zullen komen, zullen meervoudig zijn, er zullen meerdere injecties zijn. Dus je moet – om redenen die meer in het algemeen met de gezondheidszorg te maken hebben, maar zeker voor een pandemie – over een goede digitale infrastructuur beschikken."

Tienduizenden Duitse boeren komen in opstand tegen de netto-nul agenda van het WEF – Media Blackout

januari 7, 2024

   Ralf Roletschek / Roletschek.at / Wikimedia (CC BY-SA 2.5 DEED)

Tienduizenden Duitse boeren hebben zich op de snelwegen opgesteld om te protesteren tegen het verwoestende beleid van de socialistische regering, dat erop gericht is boeren uit hun bedrijf te verdrijven om te voldoen aan de netto-nul doelstellingen van de groene agenda van het World Economic Forum, schrijft Baxter Dmitry.

Duitse boeren hebben hun protesten van december voortgezet met een opstand in januari die de massale tractorkonvooien van de afgelopen twee jaar in andere Europese landen evenaart – en de mainstream media is vastbesloten om de omvang van de protesten te bagatelliseren.

De linkse coalitieregering van Duitsland, bestaande uit de Sociaal-Democraten (SPD), de Vrije Democraten (FDP) en de Groenen, kondigde het anti-boerenbeleid half december aan als onderdeel van hun verschuiving naar het behalen van de draconische netto-nul doelen van Klaus Schwab.

Volgens de Duitse boeren zal het nieuwe overheidsbeleid hen uit de markt drukken en de voedselvoorziening in het land verwoesten, waardoor de prijs van vlees de pan uit zal rijzen voor gewone mensen.

De controversiële beslissing heeft een breuk veroorzaakt tussen de coalitieregering, waarbij de minister van Landbouw, Cem Özdemir, de kant van de boeren heeft gekozen door te zeggen dat ze “geen alternatief” hebben.

“Ik sluit me er niet voor uit dat we moeten besparen, maar het moet gebeuren op een manier dat we de mensen met ons meenemen – en de boeren zijn degenen die ons van voedsel voorzien,” zei hij.

“Deze bezuinigingen … overbelasten de sector,” voegde Özdemir eraan toe.

Vrijdag blokkeerden Duitse boeren, die boos waren over de enorme stijging van de dieselkosten, de veerboot waarmee vice-kanselier Robert Habeck terugkeerde van vakantie.

    Nederland landroof: Nederlandse boeren bereiden zich voor op strijd

 

Verwacht wordt dat de boerenprotesten zullen aanhouden terwijl ze druk blijven uitoefenen op de regering om de beslissing terug te draaien die hen uit de markt zal zetten en de natie in chaos zal storten.

“Op 8 januari zullen we overal aanwezig zijn op een manier die het land nog nooit heeft meegemaakt. We zullen dit niet accepteren,” zei Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse landbouwlobby DBV.

De meerderheid van de familieboerderijen en landbouwbedrijven hebben erkend dat de belastingverhogingen in verband met de netto-nul hen uit hun bedrijf zullen verdrijven.

“Wat moeten we doen? Het land is er. Het moet geoogst worden en als het in een jungle verandert, wint niemand er iets bij,” zegt Erwin Decker, een wijnboer in het zuidwesten van Duitsland.

Vorig jaar kwamen meer dan 10.000 Nederlandse boeren en vrijheidsbetogers naar Den Haag nadat de regering had aangekondigd dat ze minstens 3000 boeren zou dwingen hun land te verkopen om te voldoen aan de klimaatagenda en emissiereductiedoelstellingen van de EU.

In de Verenigde Staten heeft Biden’s klimaatgezant John Kerry expliciet gedreigd met inbeslagnames van Amerikaanse boeren om te voldoen aan de WEF netto-nul doelstellingen, zoals eerder dit jaar in Nederland.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/tienduizenden-duitse-boeren-komen-in-opstand-tegen-de-netto-nul-agenda-van-het-wef-media-blackout/

BREAKING – Hoofd gezondheidszorg Florida roept op tot een volledige stop op mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna

 januari 4, 2024

    Image by Freepik

Dr. Joseph A. Ladapo is een in Harvard opgeleide arts, gepromoveerd en waarschijnlijk een van de beste experts op het gebied van COVID-19 ter wereld. Voordat hij benoemd werd tot Surgeon General in Florida, had Dr. Ladapo een academische praktijk aan de UCLA en publiceerde hij samen met mij, Dr. John McKinnon en Dr. Harvey Risch over de werkzaamheid van vroege hydroxychloroquine bij acute COVID-19, schrijft Dr. Peter McCullough.

Op 6 december 2023 stuurde de State Surgeon General Dr. Joseph A. Ladapo een brief naar de US Food and Drug Administration (FDA) Commissioner Dr. Robert M. Califf en Centre for Disease Control and Prevention (CDC) Director Dr. Mandy Cohen over vragen met betrekking tot de ontdekking van DNA-proces-gerelateerde onzuiverheden in de Pfizer en Moderna COVID-19 mRNA vaccins.

Ladapo’s bezorgdheid richt zich op lipide nanodeeltjes doorspekt met Simian Virus 40 (SV40) promoter/enhancer/origin of insertion DNA-sequenties die wijd verspreid zijn door het lichaam. SV40 is een bekende promotor van proto-oncogenen.

In 2007 verscheen de FDA ‘Guidance for Industry: Considerations for Plasmid DNA Vaccines for Infectious Disease Indications (Richtlijnen voor de industrie) uit 2007 beschrijft belangrijke overwegingen voor vaccins die gebruikmaken van nieuwe toedieningsmethoden met betrekking tot DNA-integratie:

·         DNA-integratie kan theoretisch invloed hebben op de oncogenen van de mens – de genen die een gezonde cel kunnen veranderen in een kankercel.

·         DNA-integratie kan leiden tot chromosomale instabiliteit.

·         De richtlijn voor de industrie bespreekt de biodistributie van DNA-vaccins en hoe een dergelijke integratie onbedoelde delen van het lichaam zou kunnen beïnvloeden, waaronder bloed, hart, hersenen, lever, nieren, beenmerg, eierstokken/testes, longen, drainerende lymfeklieren, milt, de plaats van toediening en subcutis op de injectieplaats.


Anti-Booster: Meer doses Covid-"vaccins" betekenen groter hartrisico

 

De FDA gaf een schriftelijk antwoord op 14 december 2023, waarin werd aangegeven dat de sponsors de risico’s die de FDA zelf in 2007 had geschetst NIET hebben aangepakt. Omdat de FDA deze problemen niet heeft opgelost, heeft Dr. Ladapo de volgende verklaring uitgegeven:

Het antwoord van de FDA bevat geen gegevens of bewijs dat de DNA-integratiebeoordelingen die ze zelf heeft aanbevolen, zijn uitgevoerd. In plaats daarvan verwijst het naar genotoxiciteitsstudies – wat inadequate beoordelingen zijn voor het risico op DNA-integratie. Bovendien verdoezelt het het verschil tussen de SV40-promotor/enhancer en SV40-eiwitten, twee elementen die verschillend zijn.

DNA-integratie vormt een uniek en verhoogd risico voor de menselijke gezondheid en voor de integriteit van het menselijk genoom, inclusief het risico dat DNA dat is geïntegreerd in zaadcellen van sperma of eicellen kan worden doorgegeven aan nakomelingen van ontvangers van het mRNA COVID-19 vaccin. Als de risico’s van DNA-integratie niet zijn beoordeeld voor mRNA COVID-19 vaccins, zijn deze vaccins niet geschikt voor gebruik bij mensen.

Zorgverleners die zich zorgen maken over de gezondheidsrisico’s van patiënten in verband met COVID-19 moeten prioriteit geven aan de toegang van patiënten tot niet-mRNA COVID-19 vaccins en behandeling. Het is mijn hoop dat, met betrekking tot COVID-19, de FDA op een dag serieus zal nadenken over haar regelgevende verantwoordelijkheid om de menselijke gezondheid te beschermen, met inbegrip van de integriteit van het menselijk genoom.

Ladapo riep op tot het stoppen van de mRNA COVID-19 vaccinatie door Pfizer en Moderna. Hij riep echter niet het niet-genetische, Spike-eiwit antigeen Novavax vaccin terug. Het bio-farmaceutische complex promoot Novavax niet, voornamelijk omdat Weber Shandwick een PR-contract heeft met het CDC-vaccinbureau om alleen Pfizer en Moderna te promoten. Senator Rand Paul heeft deze belangenverstrengeling en duidelijk betaalde bevoordeling van mRNA boven het veiligere maar even ineffectieve Novavax product aan de kaak gesteld.

Duitsland spendeert 2,5 miljard euro aan 100 miljoen Bivalente Boosters om te ontdekken dat niemand ze wil

 

Het hele bulletin van het Florida Department of Health is hier te lezen.


Copyright © 2023 door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/breaking-hoofd-gezondheidszorg-florida-roept-op-tot-een-volledige-stop-op-mrna-vaccins-van-pfizer-en-moderna/

Consumenten wijzen de Grote Reset af

 januari 2, 2024   42  

 

Een vriend kreeg tijdens de vakantie een Tesla te huur. Het is zonder twijfel de industriestandaard voor EV’s (Electric Vehicles red.) en een compleet feest om in te rijden. Het probleem: het is helemaal geen praktische auto. Hij reed in de kou en de auto was na twee uur bijna leeg. Zoeken naar een oplaadpunt was geen gemakkelijke taak. De eerste werkte niet. Bij de tweede stond dat hij in 10 uur opgeladen zou zijn, maar die had hij niet. De derde laadde op in een uur, maar dat was een vol uur verloren, schrijft Jeffrey A. Tucker.

Zijn conclusie: dit is inderdaad een veredeld golfkarretje, ontworpen om je thuis en onder de duim van de fabrikant te houden. En dit is nog maar een test. De reparaties zijn erger. Houd in gedachten dat dit het beste is wat de industrie te bieden heeft. De andere fabrikanten van deze dingen maken producten die lang niet zo goed beoordeeld worden. Dat is de reden waarom er zo veel van deze producten onverkocht op de markt staan en waarom de bestellingen voor deze machines zo laag zijn.

Het lijkt erop dat de EV-rage zijn hoogtepunt al heeft bereikt. De groei in benzineauto’s is nu veel hoger dan in elektrische auto’s, waarmee een trend van 12 maanden geleden wordt omgedraaid. Eindelijk hebben consumenten het door. Dit is een goede tweede auto, op voorwaarde dat je in je eigen stad rijdt, je thuis een aansluiting hebt en hem ’s nachts kunt opladen, en je niet plotseling de stad uit hoeft. Het is speelgoed, soms leuk, maar geen echte auto. Daar heb je benzine voor nodig.

Het idee dat deze auto de Verenigde Staten gaat veranderen in “schone energie” is absurd. Als elke auto elektrisch zou zijn, zou het elektriciteitsnet crashen en zou rantsoenering de norm zijn. En misschien is dat juist wel de bedoeling. Je rijdt alleen met toestemming. Niets over je vervoer heb je zelf in de hand. Autoriteiten beslissen alles voor je. Het is een perfecte strategie om een samenleving van afhankelijken te creëren.

Gelukkig spelen consumenten niet mee. We leven nog steeds met de overblijfselen van een kapitalistisch systeem waarbij fabrikanten winst moeten maken. Dus dat is een serieus probleem voor de hele industrie. Het zou heel goed in 2024 kunnen instorten.

Natuurlijk zal Tesla nog steeds luxe auto’s en vrachtwagens maken voor welgestelde stedelingen, en daarvoor zijn ze gezegend. Maar het is niet voor iedereen. Het is zelfs niet voor iedereen die nog een lange weg te gaan heeft. Zelfs nu nog zijn Californië en Washington D.C. de enige gebieden waar veel mensen een auto bezitten (meer dan 20 procent). Het heartland weet wel beter en mensen in hele koude streken ook.

Nu we het toch over mislukkingen hebben, denk eens aan nepvlees. Weet je nog dat het echt vlees ging vervangen? Nou, kijk eens naar de supermarkten van vandaag. Dit is nog een product dat zijn hoogtepunt heeft gehad. Het aandeel Beyond Meat was $196 in 2019. Het is gedaald en gedaald. Vandaag is het een koopje op $8,72, waarbij niemand bijzonder geïnteresseerd is. Het ziet er naar uit dat deze ook niet lang meer op deze wereld zal leven, waardoor je je afvraagt waarom muckety-mucks ons deze onzin nog steeds opdringen. Consumenten willen het gewoon niet.

Hetzelfde geldt voor de COVID-19 vaccins, waarvoor je belastinggeld hebt betaald. De bedrijven hebben aandelen verkocht en patenten en een schijnbare vraag van het publiek. Behalve één ding: ze werken niet. Ze zijn ook zeer gevaarlijk. Dit is een ongelooflijke ramp voor zowel Moderna als Pfizer. De aandelen van Pfizer zijn gedaald van $59 naar $28 in twee jaar tijd. Moderna is gedaald van $384 naar $100 in dezelfde periode. Ze hebben allebei enorme voorraden van deze vaccins, terwijl er bijna geen vraag meer is naar hun eindeloze boosters. Ze worden ook geconfronteerd met rechtszaken waarin wordt beweerd dat de bedrijven de voordelen sterk hebben overdreven. In elk geval waren ze nooit nodig voor de overgrote meerderheid van de mensen en zeker niet voor kinderen. Ze betaalden de Food and Drug Administration om hen toestemming te geven om zelfs producten te verkopen die onder normale omstandigheden nooit zouden zijn goedgekeurd.

Wederom hebben we dit te danken aan de overblijfselen van het kapitalisme. De overheid probeerde iedereen te dwingen om het vaccin te nemen. Dat lukte een tijdje bij sommige delen van de bevolking. Ze maakten ook gebruik van Hollywoodsterren en allerlei “influencer” (ik haat die term) om mensen te dwingen het vaccin te halen. Complete steden (New York, New Orleans, Chicago en Boston) werden zelfs gesloten voor ongevaccineerden. De bedrijven en meewerkende overheidsfunctionarissen zouden op zijn minst hun excuses moeten aanbieden voor deze ramp.

En nu we toch bezig zijn met deze vlaag van leedvermaak, denk eens aan Mark Zuckerbergs alternatief voor X (Twitter) genaamd Threads. Het kwam eerder dit jaar met veel tamtam uit. Hier is een sociale mediadienst die grondig wordt gecensureerd! Alsof dat een soort marketingpraatje is. Het was altijd al belachelijk. Het begon met 4 miljoen gebruikers, voornamelijk door het opnemen van de gebruikers van Instagram. Vandaag de dag zijn het er nog maar 1 miljoen, maar zelfs zij zijn nauwelijks actief.

Toen ik zag hoe Instagram werd misbruikt, heb ik meteen mijn account en duizend foto’s verwijderd. Wat een opluchting! Wat bleek, ik had toch al een hekel aan dat ding. Opgeruimd staat netjes!

Threads was een ramp voor dit bedrijf, naast de andere ramp van meneer Zuckerberg’s Metaverse zelf, die compleet leeg en saai is. Het blijkt dat meneer Zuckerberg helemaal geen goede zakenman is. Misschien had de film “The Social Network” gelijk dat hij alleen maar het hele idee van Facebook zelf had gestolen. Hij heeft nooit echt zakelijk inzicht gehad. En nu we het toch over Facebook hebben, wat is er met dat ding gebeurd? Er is in wezen geen bereik op het platform.

Facebook is niets meer dan een advertentieplatform geworden dat je gegevens verkoopt. Het is eigenlijk alleen nuttig voor de marktplaats. Wat is anders het nut van dit ding? Het is een wonder dat de aandelenkoers nog niet is gekelderd, nog niet.

Een ander stuk toast dit jaar was online leren. Eerlijk gezegd zijn mensen het zat. Klaslokalen moeten echt zijn. De nepheid van lessen op afstand is voor iedereen duidelijk.

Zelfs DEI [Diversity, equity, and inclusion] heeft het moeilijk! Wisconsin heeft net alle financiering teruggeschroefd en de programma’s bevroren.

Zie je hier een patroon? Markten in de echte wereld verwerpen de “Grote Reset”. Of het nu insecten eten is, in EV’s rijden, nepvlees eten of in de metaverse leven met censuur, het werkt allemaal niet. We kunnen alleen maar hopen dat deze trend zich in 2024 voortzet en dat de bedrijven die zich op deze hele onderneming hebben gestort, failliet gaan. Laten we hopen dat de consumentenmarkt zijn definitieve oordeel kan vellen voordat al deze jazz verplicht wordt, wat het echte doel is.

Laten we in de tussentijd dankbaar zijn voor elke hoeveelheid kapitalisme die we nog hebben, want markten betekenen keuze voor de consument. En als ze de keuze hebben, weten we nu dat consumenten niet houden van Klaus Schwab’s plannen voor ons leven, hoezeer Bill Gates ze ook steunt.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/consumenten-wijzen-de-grote-reset-af/

De WHO streeft naar absolute overheersing: ‘Onthutsend wat hier wordt blootgelegd’


Op dit moment wordt op internationaal niveau besproken hoe een organisatie als de WHO de grondwet van landen opzij kan schuiven. Dat is waar het in essentie op neerkomt.

We zitten midden in een staatsgreep, waarschuwde bioloog Bret Weinstein in gesprek met Tucker Carlson.

In mei dit jaar tekent Nederland hoogstwaarschijnlijk een overeenkomst die de WHO in het geval van een ‘volksgezondheidscrisis’ heel veel bevoegdheden geeft.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Gentherapie

De WHO en de WHO-lidstaten zouden zelf kunnen bepalen wanneer er sprake is van een volksgezondheidscrisis en de bevoegdheid krijgen om maatregelen te treffen, waaronder vaccins – gentherapie-technologie wordt letterlijk genoemd – en reisbeperkingen (lees: paspoorten). Daarnaast kunnen de WHO en de aangesloten landen bepaalde medicijnen verbieden. Denk aan hydroxychloroquine en ivermectine. Verder zal ‘desinformatie’ worden bestreden (lees: censuur).

Het lijkt er dus op dat ze zich voorbereiden op een reprise.

Het is altijd erger dan u denkt

“Het is onthutsend wat Weinstein bij Carlson blootlegt,” reageert partijleider van BVNL Wybren van Haga. “De WHO streeft naar absolute overheersing. Onze vrijheden staan op het spel. Wij moeten deze tirannieke machtsgreep afwijzen en onze soevereiniteit met vuur verdedigen. Nederland moet direct uit de ongekozen WHO.”

Oud-senator René Dercksen (BVNL) voegt toe: “Het is altijd erger dan u denkt. De WHO kan onder elk mom onze democratie uitschakelen als wij niet in opstand komen en ook bij de Europese verkiezingen het kartel volledig kaltstellen.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Hoeveel vaccindoden hebben overheden op hun geweten? Bekijk dit gesprek met Bret Weinstein


Hoeveel vaccindoden hebben overheden op hun geweten? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Bioloog Bret Weinstein zocht het uit en komt tot de conclusie dat er door de COVID-vaccinaties al 17 miljoen doden zijn gevallen. Dat zei hij in gesprek met Tucker Carlson op X.

Dat zijn net zoveel slachtoffers als bij een wereldoorlog, reageerde Carlson verbaasd. “Ja, absoluut,” zei Weinstein, die sprak van een ‘grote tragedie’.

Pfizer en Moderna evenals medicijnwaakhond FDA wisten al minstens sinds juli 2021 dat de mRNA-vaccins ernstige bijwerkingen veroorzaakten met mogelijk fatale afloop. Maar toch gingen ze ermee door, merkt advocaat Carine Knapen op.

Misdrijf

Overheidsexperts en overheden kunnen volgens haar niet terugvallen op de bewering ‘wir haben es nicht gewusst’. “Het is verdomme hun taak om het te weten en zich te informeren. Liegen over de veiligheid en efficiëntie en zich verschuilen achter het argument ‘de nadelen wegen niet op tegen de voordelen’ – wat ook een pertinente leugen is – is een misdrijf,” benadrukt ze.

Veel mensen vinden het interview met Weinstein een aanrader. Wat hij zegt, klopt helemaal, stelt de Britse cardioloog Aseem Malhotra, die erop wijst dat deze gevaarlijke technologie nog altijd gepusht wordt en dat tot dusver niemand zich hoeft te verantwoorden voor een prik die volgens hem nooit goedgekeurd had mogen worden.

“Iedereen wil Covid vergeten, maar er is genoeg reden om dat niet te doen. Eén ervan is dat we leerzame lessen moeten trekken uit deze bizarre tijd. Vaccins, early treatment, grondrechten, de rol van de media en WHO, et cetera,” schrijft Europarlementariër Rob Roos. “Weinstein zet hier een aantal belangrijke punten uiteen.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

Duistere agenda

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) zegt: “Prachtig gesprek over de duistere agenda van de WHO die door globalisten is en wordt gebruikt voor het vernietigen van onze grondrechten en het bewerkstelligen van een wereldwijde machtsovername.

Ook huisarts Frank Peeters raadt mensen aan het interview met de oud-professor biologie te kijken. “Er wordt teruggekeken op de desastreuze aanpak van Covid en vooruitgekeken op wat kan mislopen als het pandemieverdrag van de WHO werkelijkheid wordt.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

‘Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis, wat de biotechindustrie ook beweert’

 

IPS      6/01/2024 om 10:00

De kans dat er momenteel genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) op uw bord belanden is uiterst klein, vanwege strenge Europese regels. De EU staat echter onder druk van de biotechsector om bepaalde ggo’s toe te laten, zonder label of bijkomende veiligheidstest. Volgens de Belgische agro-ecologen Anneleen Kenis en Barbara Van Dyck gebeurt dat onder valse voorwendsels.

De Europese Commissie lanceerde in juli 2023 een voorstel om een groot aantal planten die met behulp van nieuwe genetische technieken worden gekweekt te dereguleren.

Ondanks de verwoede pogingen van het Spaanse voorzitterschap om een doorbraak te forceren, hebben de EU-leden nog geen consensus bereikt over dit plan. Maar als het voorstel wordt goedgekeurd, zouden deze planten op dezelfde manier worden behandeld als conventionele gewassen. In dat geval zouden er geen extra veiligheidstests of labels meer nodig zijn voor genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen.

Wantrouwen tegenover ggo’s

Vanaf het moment dat de technologie werd ontwikkeld heeft het Europese publiek geweigerd om genetisch gemodificeerd voedsel blindelings te aanvaarden. Dat kwam grotendeels vanwege bezorgdheden over gezondheid, milieu en de invloed van grote bedrijven op het productieproces.

Biotechbedrijven proberen al tientallen jaren genetisch gemodificeerde gewassen aan Europeanen te verkopen. Maar de meeste Europese burgers blijven overtuigd dat gewassen die gemaakt zijn met zowel oude als nieuwe genetische technieken, getest en gelabeld moeten worden.

Waar komt dit voorstel dan vandaan? Biotechbedrijven zijn erin geslaagd de Europese Commissie ervan te overtuigen dat we nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen nodig hebben om de klimaatverandering aan te pakken. Ze beweren dat de klimaatverandering een minder grote uitdaging wordt als we gewassen beter bestand maken tegen droogte of hun vermogen om CO2 op te vangen verbeteren.

Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Biotechbedrijven hebben gebruik gemaakt van de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering om de Europese Commissie te beïnvloeden met een strak geregisseerde lobbycampagne.

Klimaatdoelstellingen als PR-strategie

In 2018 oordeelde het Europese Hof dat planten gemaakt met nieuwe genetische technieken gereguleerd moeten worden zoals elk ander genetisch gemodificeerd organisme. Biotechbedrijven – en hun bondgenoten binnen biotechnologische onderzoekscentra – zijn sindsdien in actie geschoten om de Europese Commissie te overtuigen van de noodzaak van compleet nieuwe wetgeving.

De eerste stap was het rebranden van de technieken die ze gebruiken, om zo afstand te nemen van de slechte reputatie van genetische modificatie. Biotechbedrijven begonnen in plaats daarvan onschuldiger termen te gebruiken, zoals genbewerking en precisiekweek.

Vervolgens beweerden ze dat hun productieprocessen niet echt verschillen van wat er in de natuur gebeurt. Het zou eerder een geavanceerde versie zijn van wat de natuur doet. Op die manier proberen biotechbedrijven van de labelingsgplicht af te komen, aangezien dat de verkoop tempert omdat de publieke opinie nu eenmaal negatief staat tegenover het concept.

Als derde stap gebruikten ze de urgentie van de klimaatcrisis om te stellen dat we ons geen tijdrovende veiligheidstesten kunnen veroorloven. Dergelijke tests zouden innovatie belemmeren in tijden van een escalerende klimaatcrisis.

Er zitten verschillende fouten in deze benadering. De termen ‘genbewerking’ of ‘precisiekweek’ klinken misschien wat geruststellender, maar wij stellen dat dit in wezen marketingtermen zijn en niets zeggen over de doeltreffendheid van de gebruikte technieken of hun mogelijk negatieve effecten.

Studies hebben aangetoond dat nieuwe genetische technieken de eigenschappen van een soort kunnen veranderen ‘in een mate die onmogelijk, of op zijn minst zeer onwaarschijnlijk, zou zijn bij het gebruik van conventionele veredeling’. Ze kunnen ook onbedoelde veranderingen teweegbrengen in het genetisch materiaal van planten.

Maar vooral: genetisch gemodificeerde planten zijn niet de oplossing voor de klimaatcrisis. Het is een valse oplossing die uitgaat van de verkeerde vraag.

Valse beloften

Het is algemeen bekend dat ons huidige landbouwmodel aanzienlijk bijdraagt aan de klimaatverandering. De ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen wordt grotendeels gestuurd door dezelfde agrochemische bedrijven die deze vorm van landbouw hebben uitgevonden en bestendigen.

Bedrijven als Corteva en Bayer (dat in 2018 het Amerikaanse agrochemische bedrijf Monsanto overnam) staan te popelen om patenten op nieuwe genetische technieken en hun producten te bemachtigen.

Typische voorbeelden zijn patenten voor sojabonen met een verhoogd eiwitgehalte, wasachtige maïs (die rijk is aan zetmeel) of rijst die het gebruik van herbiciden kan verdragen. Deze gewassen zijn ontworpen voor een landbouwmodel dat gericht is op de grootschalige teelt van enkelvoudige gewasvariëteiten die bestemd zijn voor de wereldmarkt.

Dit landbouwmodel is afhankelijk van enorme hoeveelheden brandstof voor de distributie en maakt boeren afhankelijk van zware machines, kunstmest en pesticiden. Al deze zaken vereisen fossiele brandstoffen voor de productie of het gebruik ervan.

Onderzoek heeft aangetoond dat dit landbouwmodel bodemuitputting veroorzaakt en de soortenrijkdom aantast. Het vergroot ook de kwetsbaarheid voor plagen en ziekten, waardoor andere en mogelijk giftigere pesticiden en herbiciden nodig zijn.

Hoewel biotechbedrijven de klimaatkaart spelen, heeft slechts een klein deel van de genetisch gemodificeerde gewassen die worden ontwikkeld potentieel om bij te dragen in de strijd tegen klimaatverandering.

Bij veel van deze gewassen zijn er vraagtekens te plaatsen bij hun klimaatvoordelen. Modificaties zoals een langere houdbaarheid of het beter bestand zijn tegen transport zijn slechts bedoeld om ons niet-duurzame voedselsysteem makkelijker te laten functioneren.

In plaats van ons niet-duurzame landbouwmodel te versterken, moeten we ons richten op het herstellen van wat de industriële landbouw heeft vernietigd: het levensonderhoud van boeren, de biodiversiteit en de gezondheid van de bodem. Alleen dan zullen boeren in staat zijn om lokale gewassen te kweken die van nature CO2 opslaan en optimale omstandigheden bieden voor voedselproductie zonder het milieu zo onder druk te zetten.

De prijs betalen

Biotechbedrijven pleiten voor een beleid zonder veiligheidstesten omdat ze beweren dat nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen veilig zijn. Maar de door de Europese Commissie voorgestelde wetgeving maakt het onmogelijk om er ooit achter te komen of deze beweringen kloppen.

Gezondheids- en milieuproblemen zijn vaak het gevolg van complexe, op elkaar inwerkende en grotendeels onzichtbare oorzaken. Indien tracering en labeling niet verplicht is, zal het erg moeilijk zijn om eventuele negatieve gevolgen te linken aan hun oorzaken.

Uiteindelijk zullen mensen en de planeet de prijs betalen wanneer niet geteste genetisch gemodificeerde gewassen ons milieu en de voedselketen binnendringen.

Reactie

In reactie op deze opinie zei een woordvoerder van de American Seed Trade Association dat plantenkwekers alle middelen tot hun beschikking moeten hebben om verbeterde plantenvariëteiten aan landbouwers te leveren, zodat ze kunnen blijven produceren in een uitdagende omgeving.

De vereniging zei dat er consensus is onder plantenkwekers en regelgevende instanties dat innovatieve technieken, zoals genoombewerking, veilig kunnen worden geïntegreerd in kweekprogramma’s om plantenvariëteiten te ontwikkelen die niet te onderscheiden zijn van de variëteiten die zijn ontwikkeld door middel van de conventionele kweek. Ook Bayer en Corteva werden benaderd voor een weerwoord, maar hadden op het moment van publicatie nog niet geantwoord.

Anneleen Kenis is docent Milieu en Maatschappij aan King’s College Londen, post-doctoraal onderzoeker van het FWO Vlaanderen en coauteur van ‘De mythe van de groene economie’. Barbara Van Dyck is onderzoekster Politieke Agro-ecologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner The Conversation

Bron: https://www.knack.be/nieuws/milieu/klimaat/genetisch-gemodificeerd-voedsel-is-geen-oplossing-voor-de-klimaatcrisis-wat-de-biotechindustrie-ook-beweert/

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...