vrijdag 30 september 2022

Vijf ‘samenzweringstheorieën’ die in 2021 werden bewaarheid

januari 4, 2022


2021 heeft een aantal dramatische gebeurtenissen gezien in de pogingen van regeringen om “COVID te bestrijden.” Wat ooit werd beschouwd als paranoïde samenzweringstheorieën, science-fiction, of ideeën uit de films, zijn in het afgelopen jaar een deel van het leven geworden. In 2020 zagen we lockdowns, massale tests en gezichtsmaskers – en zo ging het verder in 2021. Maar 2021 zag de opkomst van nieuwe anti-COVID maatregelen en nieuwe onthullingen die rechtvaardigden wat sommigen samenzweringstheorieën noemden, voorheen verbannen naar de marge op het web, bericht David Heller.

Vaccinpaspoorten

Vaccinpassen of immuniteitspaspoorten werden ooit afgedaan als paranoïde samenzweringstheorieën die nooit in vrije samenlevingen zouden worden ingevoerd. Maar zoals we in 2021 hebben geleerd, hebben talrijke politici en beleidsmakers het idee eerst verworpen, om vervolgens van richting te veranderen en het invasieve en controlerende mechanisme op te leggen – onder het mom van het willen openen van de samenleving van de lockdowns die ze eerder oplegden. Ondanks het ontbreken van een ethische en epidemiologische basis voor een dergelijk idee, gingen in 2021 de vaccins de wereld over. De Britse premier Boris Johnson verzette zich aan het begin van het jaar tegen binnenlandse COVID-passen, en voerde ze aan het eind van het jaar in. De Canadese premier Justin Trudeau was aan het begin van het jaar ook tegen vaccinatiepaspoorten en noemde ze “splijtzwam”, maar omarmde ze later. Een soortgelijk verhaal speelde zich af in een groot deel van de ontwikkelde wereld, wat ooit werd afgedaan als een samenzweringstheorie is nu regeringsbeleid.

COVID-kampen

Het idee dat regeringen van plan waren om quarantainekampen te bouwen was een ander gerucht dat de ronde deed in 2020. De angst was dat de overheid mensen zou opsluiten, zelfs gezonde mensen in interneringskampen – dit werd door de media en politici afgeschreven als gewoon meer ‘desinformatie’. Eind 2020 werden in de wetgevende macht van Ontario, in Canada, vragen gesteld door parlementslid Randy Hillier over kampen. Hij werd uitgejouwd, er werd geroepen dat hij moest gaan zitten, en zijn microfoon werd uitgezet. In Australië werd over kampen gesproken, maar alleen voor reizigers – iedereen die zei dat ze misschien voor anderen zouden worden gebruikt, werd gebrandmerkt als samenzweringstheoreticus en verspreider van nepnieuws. Naarmate de tijd verstreek werden deze kampen zowel in Canada als in Australië gebouwd en geopend. De faciliteiten in Canada werden niet alleen gebruikt voor reizigers of voor mensen die “vrijwillig wilden isoleren”, maar ook voor andere Canadezen die werden vastgehouden omdat ze zich niet hielden aan de COVID-regels.

Ook Australië bouwde kampen onder het voorwendsel reizigers te helpen een plaats te vinden waar zij zich kunnen afzonderen, maar begon vervolgens burgers zonder eerlijk proces vast te houden wegens overtreding van de COVID-voorschriften. Er waren gevallen van drie tieners die uit hun “vrijwillige” verblijf in het kamp ontsnapten nadat zij waren vastgehouden hoewel zij negatief op COVID hadden getest. Hayley Hodgson die in een interview beschreef hoe zij onder bedreiging van arrestatie werd vastgehouden en gedurende twee weken in een kamp werd ondergebracht – hoewel zij geen COVID-patiënt was. Om de zaak nog dramatischer te maken, werd het Australische leger ingeschakeld om te “assisteren” bij het vervoer van mensen naar quarantaine-kampen. Met de details nog steeds onduidelijk, deden de aboriginals een oproep (zie hierna) aan de internationale gemeenschap om hulp.


Wat begon als een wilde theorie in de marge van het web, werd later uitgevoerd en, zouden sommigen kunnen zeggen, misbruikt door de autoriteiten, is nu een feit – de COVID-kampen zijn er. Canada heeft besloten het programma uit te breiden, en soortgelijke programma’s bestaan in Duitsland en Nieuw-Zeeland.

              Video Link: https://youtu.be/R1o3zQPADEc

               Video Link: https://youtu.be/vQok3GMMSAI

5G en COVID

Aan het begin van de pandemie speculeerden sommigen dat COVID niet bestond, en dat de ziekte werd veroorzaakt en overgedragen door 5G – deze speculatie was weinig gefundeerd en nooit bewezen waar te zijn. Tegelijkertijd waren velen bezorgd dat draadloze straling griepachtige symptomen kon veroorzaken die lijken op COVID, of dat straling iemands immuunsysteem kon onderdrukken waardoor mensen vatbaarder werden voor COVID. Heeft microgolfstraling mensen ziek gemaakt met COVID-achtige symptomen? Deze bewering werd op gefactchecked en afgedaan als “ongegrond” omdat er “geen bewijs is dat 5G schadelijk is voor mensen”. De BBC, die een wetenschapper citeerde, noemde de bewering “complete onzin“. Het COVID-19 beleid van Facebook verbiedt nog steeds dergelijke beweringen op zijn platform.

Fast forward naar september 2021, toen het National Institute of Health (NIH) een studie publiceerde die juist bevestigde dat “het hier gepresenteerde bewijs een premisse ondersteunt dat WCR [Wireless Communications Radiation] en, in het bijzonder, 5G, die een verdichting van 4G inhoudt, de COVID-19-pandemie kan hebben verergerd door de immuniteit van de gastheer te verzwakken en de virulentie van SARS-CoV-2 te verhogen. “In het bijzonder versterkte het “immuundisfunctie, waaronder immunosuppressie, auto-immuniteit en hyperontsteking” en “het verhogen van intracellulair Ca2+ dat essentieel is voor virale ingang, replicatie en vrijlating, naast het bevorderen van pro-inflammatoire paden.” De studie legt uit dat het zeker niet de eerste studie is die concludeert dat WCR lichamelijke schade kan veroorzaken; “Al tientallen jaren benadrukken onafhankelijke onderzoekswetenschappers wereldwijd de gezondheidsrisico’s en cumulatieve schade veroorzaakt door WCR [hierhier]. Het hier gepresenteerde bewijs is in overeenstemming met een groot corpus van gevestigd onderzoek.” Helaas heeft dit onderzoek nog geen invloed gehad op beleidsmakers, terwijl draadloze communicatiesystemen nog steeds over de hele wereld worden uitgerold.

De oorsprong van COVID

De oorsprong van COV-SARS-2 was duidelijk wat de gevestigde orde betrof – het virus was van een dier (waarschijnlijk een vleermuis) op een mens overgegaan op de dierenmarkt van Wuhan. Dit was de beoordeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het begin van 2020. Om de theorie van de natuurlijke oorsprong verder te staven, publiceerde een groep wetenschappers een ferme verklaring in The Lancet, waarin ze zeggen dat ze “samenzweringstheorieën die suggereren dat COVID-19 geen natuurlijke oorsprong heeft, sterk veroordelen” en dat wetenschappers “overweldigend concluderen dat dit coronavirus afkomstig is van wilde dieren.” Gesteund door de censuur van big tech, werd deze theorie vastgesteld als de onbetwistbare waarheid.

Tegen 2021 begon de onbetwistbare bewering van een natuurlijke oorsprong te ontrafelen. David Asher, die het onderzoek van het State Department naar de zaak leidde, onthulde dat verschillende werknemers van het Wuhan Institute of Virology in het ziekenhuis waren opgenomen met een ziekte die sterk leek op COVID, ongeveer een maand voordat het nieuwe virus werd geïdentificeerd. In een studie van Steven Quay en Richard Muller, die in februari werd gepubliceerd in de Wall Street Journal, werd de volgorde van de aminozuren in het genoom van het virus onderzocht. Zij stelden vast dat “in de hele klasse van coronavirussen waartoe CoV-2 behoort, de combinatie CGG-CGG nooit op natuurlijke wijze is aangetroffen” en concludeerden “De aanwezigheid van de dubbele CGG-sequentie is een sterk bewijs van gen-splicing, en de afwezigheid van diversiteit in de publieke uitbraak suggereert een versnelling van de gain-of-function. Het wetenschappelijke bewijsmateriaal leidt tot de conclusie dat het virus in een laboratorium werd ontwikkeld.”

In de populaire cultuur werd het vermoeden van een lek in een laboratorium beter aanvaardbaar nadat president Biden het National Security Agency opdracht had gegeven een onderzoek in te stellen naar de zaak, en de populaire komiek Jon Stewart in The Late Show verscheen. In een humoristische tirade zei hij dat het voor de hand ligt om het lab te verdenken aangezien het nieuwe virus voor het eerst opdook in dezelfde stad waar toevallig een lab is gevestigd dat met virussen experimenteert. Van de 27 wetenschappers die het artikel in de Lancet ondertekenden en opriepen tot het onderdrukken van de lab-lektheorie, bleken er 26 banden te hebben met het lab in Wuhan in kwestie, en tegen het einde van het jaar erkende de redacteur van de Lancet dat er sprake was van aanzienlijke concurrerende belangen van de auteurs.

Microchippen van mensen

Theorieën over nieuwe pogingen van regeringen en technologiebedrijven om mensen te volgen doen al tientallen jaren de ronde. Sinds COVID zijn er twee belangrijke theorieën die het concept van het implanteren van microchips in mensen betreffen. De eerste is dat het vaccin zelf een soort communicatie-apparaat bevat, deze theorie is niet correct gebleken. De tweede theorie was dat een vaccinpasje of RFID bij mensen zou worden geïmplanteerd en zou worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van mensen te handhaven of te beperken. Deze theorie werd in april 2020 door Reuters als onjuist bestempeld.


            Video Link: https://youtu.be/vnuJgvQB7kU

In november 2021 kondigden de Zweedse autoriteiten aan dat zij een bewijs van vaccinatie zullen eisen om bijeenkomsten met meer dan 100 mensen te mogen betreden. Tegelijkertijd heeft een Zweeds bedrijf, DSruptive genaamd, dat implanteerbare micro-elektronica maakt, een nieuwe toepassing voor hun product gevonden. In plaats van een vaccinatiepasje op papier of op een smartphone-app bij zich te dragen, implanteert het bedrijf het direct in de hand van de persoon. Directeur Hannes Sjoblad legde in een korte video uit hoe het proces werkt, en hoe mensen het handiger vinden. Momenteel kunnen de implantaten niet de locatie van een persoon traceren en geen biometrische gegevens doorgeven die niet op de chip zijn gezet. Hoewel de autoriteiten hebben toegestaan dat de geïmplanteerde chips worden gebruikt als vaccinatiepas, zijn ze (nog) niet verplicht gesteld.

Pandemieën en tijden van snelle sociale veranderingen wekken onvermijdelijk argwaan en wantrouwen over wat er aan de hand is. Hoewel sommige complottheorieën theorieën blijven en misschien nooit als waarheid zullen worden bewezen, zijn in 2021 enkele zeer belangrijke onthullingen die ooit als vergezocht en hoogst onwaarschijnlijk werden beschouwd, een alledaagse realiteit geworden.


Bron: https://www.frontnieuws.com/vijf-samenzweringstheorieen-die-in-2021-werden-bewaarheid/

12 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN MIERIKSWORTEL

 

Ik heb altijd al van mierikswortel gehouden, maar ik betwijfel dat ik, toen ik nog jong(er) was, wist hoe een mierikswortel eruit zag, laat staan dat ik nadacht over de voordelen ervan voor de gezondheid.

Het blijkt dat mierikswortel niet alleen een smakelijke plant is die goed past bij een broodje, maar dat het ook nog eens buitengewoon goed voor je is... en dat is wat we graag willen zien!

Mierikswortel (of Armoracia Rusticanaom het maar even bij zijn wetenschappelijke naam te noemen) is een vaste plant uit de Brassicaceae familie waartoe ook broccoli, kool en mosterdgroenten behoren. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Europa en West-Azië, maar wordt tegenwoordig wereldwijd verbouwd.

Wanneer de wortel nog intact is, heeft de wortel eigenlijk geen geur maar wanneer het wordt gesneden of geraspt, produceren de enzymen uit de plantencellen allylisothiocyanaat, of mosterdolie, en dat kan de ogen en de slijmvliezen irriteren. Een beetje zoals het bekende ui-effect.

 

Inhoudsopgave artikel: 

 De geschiedenis van mierikswortel

·         Interessante weetjes over mierikswortel

·         De voedingswaarde van mierikswortel

·         De gezondheidsvoordelen van mierikswortel

·         Waar kun je mierikswortel kopen, en hoe te bereiden?

·         Mierikswortel versus wasabi - wat is het verschil?

·         Wat zijn mogelijke bijwerkingen van mierikswortel?

·         Vragen, vragen, vragen...

·         Tot slot…


De geschiedenis van mierikswortel

Er is niets nieuws aan de teelt van mierikswortel en al sinds de oudheid verbouwt men het. In de Griekse mythologie werd mierikswortel beschreven als goud. Het wordt ook in oude Egyptische teksten, en door Catoin zijn Romeinse handleiding over landbouw, genoemd. Ook in Rome benoemde Pinyin zijn boek Natural History,dat dateert uit de eerste eeuw na Christus, de geneeskrachtige eigenschappen van de mierikswortel.

In de Middeleeuwen werden zowel het blad van de plant als de wortel als medicijn gebruikt en door heel Europa werd het steeds vaker gebruikt als een specerij voor met name vleesgerechten.

Interessante weetjes over mierikswortel

·         Mierikswortel tast zilver aan, dus pas op dat je tijdens het bereiden geen zilveren borden of bestek gebruikt.

·         Wij kunnen mierikswortel gewoon eten, maar het is eigenlijk giftig voor paarden.

·         Onderzoeken hebben aangetoond dat peroxidase - één van de enzymen die aanwezig is in mierikswortel - afvalwater kan reinigen.

·         Veel stadia van het productieproces, waaronder het planten, het oogsten en het bewerken worden nog steeds met de hand uitgevoerd.                         

De voedingswaarde van mierikswortel

De reden dat mierikswortel zo goed is voor je gezondheid, kan worden toegeschreven aan de hoge niveaus van verschillende voedingsstoffen en mineralen, die het bevat. Het is zeer rijk aan voedingsvezels en folaat, vitamine C, calcium, kalium, magnesium en mangaan. Het bevat ook nog andere nuttige organische chemicaliën, oliën en enzymen zoals bijvoorbeeld glucosinolaten waarvan bekend is dat het je kan beschermen tegen kanker.

Een eetlepel mierikswortel bevat het volgende:

·         7 kilocalorieën

·         7,9 milligram omega-3 vetzuren

·         42,7 milligram omega-6 vetzuren

·         0,5 gram voedingsvezels

·         47 milligram natrium

·         3,7 milligram vitamine C

·         8,6 microgram folaat                                                                            

De gezondheidsvoordelen van mierikswortel


Versterkt het immuunsysteem

Zoals we al hebben vermeld, zit mierikswortel boordevol nuttige voedingsstoffen, waaronder essentiële mineralen en fytochemicaliën die verantwoordelijk zijn voor het bekende, penetrante aroma van de wortel. Sommige van de bestanddelen in mierikswortel zijn uitstekende natuurlijke antioxidanten die kunnen helpen om de witte bloedcelvoorziening van het lichaam te verbeteren en ons tegen ziektes te beschermen.

Mierikswortel bevat ook een hoog gehalte aan vitamine C, waarvan bekend is dat het de immuunfunctie van het lichaam stimuleert. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een gezond immuunsysteem absoluut cruciaal is voor de algehele gezondheid van het lichaam en het voorkomen van ziekte.

Antioxidanten helpen ook om de lichaamscellen te beschermen tegen schade die is aangericht door vrije radicalen en beschermen tegen ziekten, terwijl ze ook veroudering kunnen tegen gaan.

 Beschermd je tegen kanker

Volgens recent onderzoek bevat mierikswortel verschillende stoffen die kunnen helpen om het lichaam te ontgiften en kanker te elimineren waardoor gifstoffen uit het lichaam kunnen worden verwijderd. Een verbinding die wordt aangetroffen in mierikswortel en die ook wel bekend staat als glucosinolaat, veroorzaakt bepaalde chemische reacties die de enzymen, die verantwoordelijk zijn voor het ontgiften van het lichaam, activeren.

Een onderzoek, dat is uitgevoerd door de University of Illinois,was in staat om de antikankercapaciteiten van de enzymen die in mierikswortel zitten voor de allereerste keer te documenteren. Het onderzoeksteam merkte op dat mierikswortel ongeveer tien keer hogere niveaus van glucosinolaten bevat dan andere groente uit dezelfde familie zoals bijvoorbeeld broccoli, wat betekent dat je geen borden vol hoeft te eten om gezond te blijven.

 Helpt bij urineweginfecties

Vanwege zijn natuurlijke antibiotische eigenschappen is mierikswortelwortel zeer effectief bij de behandeling van acute UTI's of urineweginfecties. Meestal worden urineweginfecties behandeld met een antibioticakuur, maar gezien de mogelijke bijwerkingen en de aanhoudende bezorgdheid over bacteriële resistentie, kan een natuurlijke remedie wenselijker zijn.

De wortel van mierikswortel bevat ook een glycoside genaamd sinigrin, dat natuurlijke diuretische eigenschappen heeft, wat betekent dat het toxines via de urine kan helpen elimineren. Vanwege deze activiteiten kan mierikswortel ook helpen bij de behandeling van urineweginfecties en nierinfecties. Mierikswortel bevat ook een stof genaamd allylisothiocyanaat waarvan onderzoekers denken dat ze ook kunnen bijdragen aan de genezing van urineweg- en blaasinfecties.

 Helpt bij het afvallen

Mierikswortel bevat helemaal geen vet en extreem weinig calorieën en zou dus zeker een geweldige aanvulling zijn op een dieet voor gewichtsverlies. Mierikswortel bevat ook omega 3 en omega 6 vetzuren, die essentieel zijn voor het metabolisme van het lichaam.


 Omdat het rijk is aan voedingsvezels en eiwitten, kan mierikswortel je helpen om langer een verzadigd gevoel te behouden en gedurende de dag minder snel te snacken. Omdat zo ook de calorie-inname veel minder is kan dat je helpen om op de lange termijn af te vallen en zeker als je het ook nog combineert met lichaamsbeweging.

 Verbetert de spijsvertering

Meer vezels opnemen in je dieet is cruciaal voor een betere spijsvertering. Extra vezels kunnen helpen om de ontlasting soepeler te maken, waardoor je veel voorkomende aandoeningen zoals constipatie en diarree en een opgeblazen gevoel kunt overwinnen. Mierikswortel bevat ook veel fytochemicaliën en verbindingen die de spijsvertering helpen stimuleren en de opname van voedingsstoffen verbeteren.

 Reguleert de bloeddruk

Mierikswortel is een goede bron van kalium, dat essentieel is voor het verbeteren van de bloedstroom en het verwijden van de slagaders. Een tekort aan kalium wordt gekoppeld aan een hoge bloeddruk en het hebben van een hoge bloeddruk kan het risico op het krijgen van een hartaanval en een beroerte en andere hartaandoeningen zoals atherosclerose verhogen.

Het eten van veel kaliumrijk voedsel zoals mierikswortel kan op de lange termijn een grote invloed hebben op de gezondheid van je hart en zal helpen om hartziekten op afstand te houden.

 Verbetert de gezondheid van je botten

Hoewel het niet de beste bron van calcium is, bevat mierikswortel toch goede hoeveelheden van het mineraal die de gezondheid en het herstel van de botten kan stimuleren. Het is om je botten te laten groeien en te laten regenereren en om ze te beschermen tegen slopende botaandoeningen zoals osteoporose essentieel om voldoende calcium binnen te krijgen.

Hoewel het weliswaar niet de beste bron van calcium is, kan mierikswortel zeker bijdragen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je lichaam nodig heeft.

 Verbetert het metabolisme

Omdat het boordevol zit met essentiële mineralen, belangrijke vitaminen en eiwitten en omdat het geen vet bevat, kan mierikswortel helpen bij de manier waarop eiwitten door het lichaam worden gemetaboliseerd.

Het zorgt ervoor dat eiwitten op een efficiënte manier worden gebruikt om het lichaam te herstellen en de immuunafweer tegen ziekte te beschermen. Het eten van mierikswortel kan helpen om je energieniveau te verhogen, zodat je helderder, gefocust en fysiek capabel blijft.

 Verbetert de gezondheid van je ongeboren kind

Mierikswortel bevat een goede hoeveelheid folaat en folaat wordt als essentieel beschouwd voor de ontwikkeling van een ongeboren kind. Een tekort is in verband gebracht met neurale defecten bij pasgeboren kinderen, dus het is essentieel voor aanstaande moeders om voldoende hoeveelheden ervan binnen te krijgen.

 Helpt om je ademhaling te verbeteren

Als je ooit de wortel van een mierikswortel hebt fijngesneden of geraspt, zul je bekend zijn met het doordringende aroma dat het afgeeft waarvan je neus kan gaan lopen en wat je ogen laat prikken. Deze geur maakt eigenlijk deel uit van wat mierikswortel zo goed voor je maakt. Het kan helpen bij het oplossen van overtollig slijm in de luchtwegen en in de sinussen. Het inademen van verse mierikswortel kan echt helpen om de luchtwegen te reinigen, zodat je comfortabeler kunt ademen.

 Heeft diuretische eigenschappen

Mierikswortel heeft enkele milde diuretische eigenschappen, die zowel de frequentie als het volume van de urine stimuleren. Dit kan nuttig zijn bij het ontgiften van het systeem, het helpen afvoeren van overtollig gewicht aan vocht en het behandelen van aandoeningen zoals jicht. Als je al een diuretica gebruikt, moet je voordat je veel mierikswortel gaat eten even overleggen met je arts.

 Heeft een antibacteriële werking

Het isothiocyanaat in mierikswortel heeft krachtige en natuurlijke antimicrobiële effecten die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen tal van bacteriële infecties, waaronder Staphylococcus aureus en E.Coli.

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat mierikswortel kan helpen bij het behandelen van andere soorten infecties, waaronder gistinfecties zoals Candida albicans.

Een ander onderzoek met dieren wees uit dat mierikswortel de antimicrobiële activiteiten van fagocyten, die ons helpen om ziekte en infectie te bestrijden, kunnen verbeteren.


 Waar kun je mierikswortel kopen, en hoe te bereiden?

Je kunt het hele jaar door gemakkelijk overal mierikswortel kopen maar de lente is qua smaak de beste tijd om het te kopen. De wortels zijn meestal 8 tot 10 centimeter lang, maar de hele wortel kan wel 40 centimeter lang worden. Let bij het kiezen van je mierikswortel op plekjes en zachte stukken. Vermijd ook zeer droge, verschrompelde wortels omdat die niet erg vers zijn.

Als je geen goede, verse mierikswortel kunt vinden, dan kun je het ook ingelegd in zout en azijn vinden. Je kunt ook mierikswortelsaus kopen maar hier zijn meestal wel een aantal ingrediënten aan toegevoegd. Dit wordt vaak verkocht in supermarkten of in delicatessezaken. Gedroogde mierikswortelwortel is ook verkrijgbaar en deze kan worden gebruikt nadat het een tijdje in wat water heeft geweekt.

Je kunt mierikswortel op dezelfde manier bewaren zoals je gember bewaart. Je kunt het koel houden in de koelkast of het verzegelen in een plastic zak. Maar omdat het de neiging heeft om uit te drogen zodra je het aansnijdt, moet je het wel zorgvuldig bewaren. Je kunt het vanaf het moment waarop je het koopt nog ongeveer twee weken bewaren. Tenzij je de mierikswortel geraspt invriest, want dan kun je het maximaal zes maanden bewaren.

Hoe langer je mierikswortel laat liggen, hoe meer het zijn scherpe smaak verliest en als het begint te verkleuren of begint te beschimmelen. Dan is het tijd om het weg te gooien.

Om je mierikswortel te kunnen bereiden, moet je eerst met een stijve borstel de donkere schil verwijderen. Verwijder ook alle vezelachtige wortels omdat de smaak erg bitter is. Nadat je je mierikswortel hebt schoongemaakt, kun je het raspen of fijnhakken, waardoor de smaak goed tot zijn recht komt. Als alternatief kun je jezelf het leven gemakkelijker maken door een keukenmachine te gebruiken. Als je de mierikswortel heel fijn maakt kun je het gebruiken om je vlees in te marineren of om een sandwich-spread mee te maken.

Als je geen idee hebt hoe je de groente moet gebruiken, zijn er op internet tal van heerlijke recepten voor mierikswortel en mierikswortelsaus te vinden.

 Mierikswortel versus wasabi - wat is het verschil?

De overeenkomst is dat ze allebei tot dezelfde plantenfamilie behoren (Brassica genaamd) waar ook broccoli, kool, spruitjes en mosterdgroenten toe behoren. En beiden staan bekend om hun pittige, doordringende smaken.

Even over de verschillen gesproken. Mierikswortel wordt vooral vanwege de grote wortels (die van buiten bruin en van binnen wit zijn) gekweekt. En wasabi wordt vanwege zijn felgroene stengel gekweekt.

En hoewel ze allebei een sterke smaak hebben, die op je keel zou kunnen slaan, heeft wasabi net een beetje meer zoetigheid. Mierikswortel is echt ronduit pittig en prikkelend.

Dat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen mierikswortel en wasabi. En het is belangrijk om te weten dat de meeste wasabi, die in de Verenigde Staten worden verkocht, gewoon gekleurde mierikswortel is Mierikswortel groeit sneller en wordt groter dan zijn neef en is daarom goedkoper in aanschaf en in gebruik.

Maar goed, niet alles over deze hete smaakmaker is rooskleurig. Wat we daarmee bedoelen, wordt verderop duidelijk.

 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van mierikswortel? 

Spijsverteringsproblemen bij kinderen

Kinderen jonger dan 4 jaar moeten, omdat dit problemen kan veroorzaken in het spijsverteringskanaal, bij mierikswortel uit de buurt blijven.

Problemen tijdens de zwangerschap en de borstvoeding

Mierikswortel bevat mosterdolie, dat irriterend en zelfs giftig kan zijn. Daarom moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wegblijven van alle vormen van mierikswortel.

Spijsverteringsproblemen

Hoewel mierikswortel bepaalde spijsverteringsproblemen kan helpen behandelen, zijn er ook aanwijzingen dat het darmzweren, inflammatoire darmaandoeningen of andere spijsverteringsproblemen kan verergeren. Neem daarom contact op met je arts.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening die als gevolg van een te traag werkende schildklier optreedt. Mierikswortel kan deze aandoening verergeren.

Nierproblemen

Mierikswortel kan de urinestroom verhogen en dit kan een zorg zijn voor mensen met nieraandoeningen.

 

Vragen, vragen, vragen...


Hoe kun je mierikswortelsaus maken?

Dit is redelijk makkelijk. Je hebt 180 milliliter zure room, 50 gram geraspte mierikswortel, 1 theelepel witte wijnazijn, ½ theelepel koosjer zout, 1 eetlepel Dijon-mosterd en ¼ theelepel versgemalen zwarte peper nodig.

Meng in een middelgrote kom alle ingrediënten goed door elkaar en koel het gedurende ongeveer 4 uur zodat de smaak goed los komt. Je kunt de saus in een luchtdichte verpakking gedurende 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren.

Hoe kun je mierikswortel eten?

Je kunt geraspte mierikswortel tussen een sandwich smeren of, voor wat extra pit, op je vlees doen. Of je kunt het met roerei en salsa eten. Je kunt ook een theelepel aan je saladedressing toevoegen.

Je kunt de mierikswortelbladeren ook eten, maar onthoud dat ze een scherpe, bittere en gepeperde smaak hebben. Je kunt ze rauw of gekookt eten.

 Hoe moet je mierikswortel kopen en bewaren?

Als je voor verse mierikswortelwortel gaat, zorg dan dat de wortels stevig zijn en geen zachte of groene vlekken hebben. Ze zouden ook geen schimmelplekjes mogen hebben. Vermijd oudere wortels die er verschrompeld en droog uitzien of beginnen te ontkiemen. Je kunt ook een potje mierikswortel kopen en dit kun je langer bewaren. Je vindt het op de afdeling met conserven.

Je kunt de ongewassen wortel in een plastic zak in de groentelade van je koelkast bewaren.

En we raden je af om de hele stukken in te vriezen. Maar geraspte mierikswortel kan tot 6 maanden worden ingevroren.

Hoeveel mierikswortel kun je per dag eten?

Te veel mierikswortel consumeren is niet goed. Er is echter nog geen concreet onderzoek gedaan met betrekking tot de dosering. Raadpleeg daarom voordat je het in je dieet opneemt even je arts.

 


Tot slot…

Mierikswortel wordt meestal in vrij kleine hoeveelheden gegeten en er zijn geen gezondheidsproblemen in verband gebracht met het eten van normale porties mierikswortel.

Een ding om op te merken is dat mierikswortel een hoog natriumgehalte heeft en het merendeel van zijn calorieën uit suiker bestaat, dus wees voorzichtig dat je niet overdrijft.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat mensen met nieraandoeningen en mensen die diuretische medicatie gebruiken, voordat ze mierikswortel gaan eten vanwege de diuretische werking hun arts even moeten raadplegen.



Bronnen

www.meghantelpner.com/blog/109-things-to-do-with-horseradish/

www.motherearthnews.com/organic-gardening/grow-and-cook-with-horseradish-zmaz03onzgoe

 https://www.optimalegezondheid.com/mierikswortel/ 

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...