woensdag 26 juli 2023

Nederland: Rechter bekritiseert stelling over neerhalen MH17 door Rusland en stapt op na intimidaties

juli 26, 2023   1799   11  

In Nederland heeft, volgens mediaberichten, een vrouwelijke rechter van de rechtbank van Den Haag die het werk van wetshandhavingsinstanties in de zaak van het neerhalen van de vlucht MH17 boven de Donbass bekritiseerde en de stelling verwierp dat de Maleisische Boeing door een Russische raket was neergeschoten, ontslag genomen na interne disciplinaire maatregelen, bericht RT.

Een rechter van de rechtbank van Den Haag die zich publiekelijk kritisch uitliet over de conclusies van het Nederlandse Openbaar Ministerie in de zaak van het neerhalen van vlucht MH17 heeft ontslag genomen, meldt het Nederlands publiek omroepbestel.

Volgens de omroep noemde zij de hypothese van de Nederlandse Veiligheidsraad en het Openbaar Ministerie in de zaak een “opzettelijke doofpot” en op sommige punten zelfs “manipulatie en leugens”.

De broer van de rechter is de auteur van een boek waarin hij stelt dat de Maleisische Boeing niet door een Russische raket is neergeschoten. De vrouw verspreidde de boeken onder de rechters en aanklagers die betrokken waren bij de zaak van vlucht MH17. Hiervoor werd ze schriftelijk berispt door het Hooggerechtshof, dat zei dat haar gedrag “het vertrouwen in het gezag van de rechterlijke macht ondermijnde”. Ze werd ook overgeplaatst van de strafkamer van de rechtbank naar een andere afdeling. De rechter nam vervolgens ontslag.

De Maleisische Boeing MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in de buurt van Donetsk terwijl ze van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog. Er waren 298 mensen aan boord, die allemaal overleden. Kiev gaf onmiddellijk de milities van de Volksrepubliek Donetsk de schuld van de crash, die volgens eigen verklaringen echter niet over de middelen beschikte om het vliegtuig op zo’n hoogte neer te schieten.

Het MH17-proces vond tussen 2020 en 2022 plaats in de Rechtbank Den Haag. De Russen Igor Girkin, Sergei Dubinsky, Oleg Pulatov en de Oekraïner Leonid Kharchenko werden beschuldigd van betrokkenheid bij de crash. Het onderzoek is uitgevoerd door een gezamenlijke onderzoekscommissie onder leiding van het Openbaar Ministerie. Rusland was er niet bij betrokken.

Volgens het onderzoek werd de Boeing neergeschoten vanuit een door milities gecontroleerd gebied met behulp van een Buk luchtdoelraketsysteem dat toebehoorde aan de 53e Luchtdoelraketbrigade uit Koersk. Het zou vanuit Rusland zijn geleverd en vervolgens zijn teruggestuurd.

Rusland verstrekte Nederland radargegevens en documenten waaruit bleek dat de raket die de Boeing raakte eigendom was van Oekraïne en werd afgevuurd vanaf door Kiev gecontroleerd grondgebied, maar deze informatie werd door de onderzoekers genegeerd.

Oekraïne weigerde de gegevens van zijn radars te verstrekken en

de Verenigde Staten weigerden het onderzoeksteam satellietbeelden te geven waarop het moment van afvuren van de raket te zien zou zijn geweest.

Uiteindelijk heeft de rechtbank Den Haag op 17 november 2022 Girkin, Dubinski en Chartschenko bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en een totale boete van 16 miljoen euro. Pulatov daarentegen werd vrijgesproken van de aanklachten. De rechters waren ervan overtuigd dat de MH17 was neergeschoten met een BUK luchtverdedigingssysteem dat eerder door Rusland was geleverd.

De rechtbank kon niet vaststellen wie het precies had bediend. Het ging er ook van uit dat de operatoren hadden gehandeld in de overtuiging dat ze een Oekraïens militair vliegtuig als doelwit hadden. Naar de mening van het hof was er ook geen recht geweest om een Oekraïens militair vliegtuig neer te schieten, daarom gold de volledige strafrechtelijke verantwoordelijkheid ondanks de vergissing. De veroordeelden hadden niet zelf gehandeld, maar hadden ofwel de voorwaarden gecreëerd door het luchtverdedigingssysteem te leveren, of hadden niets gedaan om het gebruik van de Buk te voorkomen, ondanks de mogelijkheid. Als gevolg hiervan is het vonnis gebaseerd op het ontzeggen aan de Donbass-dissidenten van het recht om zichzelf te verdedigen tegen Oekraïense luchtaanvallen.

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken zei na het proces dat de rechtbank selectief bewijs had genomen en de principes van onpartijdige rechtspraak had genegeerd. Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat het verloop en de uitkomst van het proces zouden aantonen dat het gebaseerd was op een politieke opdracht om de theorie van Russische betrokkenheid te ondersteunen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/nederland-rechter-bekritiseert-stelling-over-neerhalen-mh17-door-rusland-en-stapt-op-na-intimidaties/

 

Hier haalde 98 procent van de inwoners de prik en kampen ze nu met een hartaanval-epidemie

In een county met een zeer hoge vaccinatiegraad kampen ze momenteel met een hartaanval-epidemie. Maar liefst 98 procent van de mensen in Kin...