woensdag 26 juli 2023

Boerin slaakt noodkreet: van dit verhaal gaan je nekharen recht overeind staan


Boerin en logopedist Sonja van Rijn slaakt op social media een noodkreet. Volgens de overheid heeft ze een piekbelastend melkveebedrijf.

Het bedrijf van de familie Van Rijn heeft nog geen 100 melkkoeien en bevindt zich in Drenthe. Tussen het huis van het gezin en het Dwingelderveld liggen de A28 en de doorgaande weg naar de vuilverbranding Attero, met een CO2-uitstoot van 1,5 miljoen ton per jaar.

Van Rijn schrijft dat er dagelijks honderden vrachtwagens vol afval uit heel Europa langs haar boerderij komen. “Maar blijkbaar zijn deze twee drukke wegen, de grote vuilverbranding en de schapen en koeien op het Dwingelderveld minder schadelijk voor de natuur dan onze 100 koeien op onze boerderij,” verzucht ze.

Niet zo ‘woest aantrekkelijk’

Van Rijn voegt toe dat de stikstofmetingen al meerdere keren wetenschappelijk zijn weerlegd. “Maar blijkbaar zijn wij als boerengezin om bepaalde redenen niet meer welkom in ons eigen Nederland.”

“Wanneer de politiek het heeft over onteigenen, dan voelt het alsof wij met onze gezinnen het niet waard zijn om te zoeken naar alternatieven,” merkt Van Rijn op.

Bij het uitkopen kijkt men overigens puur naar het bouwjaar, ongeacht de staat van onderhoud en eventuele renovaties. Dan is 120 procent keer bijna ‘nul’ niet zo ‘woest aantrekkelijk’, zoals demissionair stikstofminister Van der Wal eerder beweerde.

Beroepsverbod

“Blijkbaar zijn wij zo slecht voor onze dieren en voor onze natuur dat we met een schop onder de kont maar moeten zien waar we naartoe vertrekken, als we het maar niet wagen om elders, waar ook in Europa, ons boerengezin voort te zetten. Want na onteigening krijgen boeren(gezinnen) een beroepsverbod voor heel Europa.”

Van Rijn vraagt de politiek uit de grond van haar hart om te helpen boerengezinnen niet te verjagen vanwege politieke wensnatuur.

Ze krijgt veel steun. Zo schrijft Robert Jan Vonk, fractievertegenwoordiger van PvdD bij de Provinciale Staten in Zuid-Holland: “Verschrikkelijk dat jullie onteigend worden!”

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...