zondag 29 december 2024

kanker? - Papaya zaden


written by Teni May 6, 2021

 

Aaaah papaya’s. Oprecht één van mijn favoriete fruitsoorten die ik pas veel later in mijn leven ontdekte (rond mijn 28e ofzo). Nu zul je vast begrijpen dat fruit gezond en goed voor je is, waaronder de papaya. Maar wat je misschien nog niet wist is dat er veel verhalen rondgaan (vooral op TikTok) rondom het eten van de zaden van de papaya.

Mensen claimen dat deze zaden schimmels en parasieten in je maag kunnen bestrijden en daarnaast ook anti-kanker eigenschappen hebben.

Dat klinkt goed, maar is er wetenschappelijk bewijs hiervoor? Dat vertel ik in dit artikel!

 

De voedingswaarde van papaya zaden

Papaya zaden bevatten veel polyfenolen, een groep antioxidanten die je lichaam helpt beschermen tegen celbeschadiging en ziektes zoals hart- en vaatziekten (1)(2)(3)(4).

Daarnaast staan worden ze verteerd door je darmbacteriën. Deze polyfenolen verhogen de activiteit van je darmbacteriën en beïnvloeden hierdoor waarschijnlijk ook je cognitieve functies (beter kunnen leren bijvoorbeeld) positief (5)(6).

Ook bevatten papaya’s een lekkere hoeveelheid enkelvoudige onverzadigde vetzuren; dit zijn de zogenaamde ‘goede vetten’, waaronder oliezuur. Dit is ook het soort vet dat in olijfolie en avocado’s voorkomt en geassocieerd wordt met talloze gezondheidsvoordelen (7)(8).

Papaya zaden zijn ook een geweldige bron van vezels en hoe meer vezels we eten (rond de 25 gram per dag wordt geadviseerd) hoe beter dat voor onze gezondheid is.

En laten we niet vergeten dat papaya zaden veel antioxidanten bevatten, deze zijn nodig en goed voor je gezondheid (lees hier meer over antioxidanten).

 

Nuttig bij diabetes type 2

Uit onderzoek met mensen met diabetes type 2 is gebleken, dat wanneer ze een voedingspatroon met veel enkelvoudige onverzadigde vetten hebben, dit hun triglyceriden levels en slechte cholesterol (LDL) verlaagde (dat is dus positief voor de gezondheid!) (9).

 

Tegen infecties

Uit onderzoek blijkt dat papaya zaden bepaalde schimmels en parasieten kunnen doden. Uit een in-vitro onderzoek (reageerbuisstudie) bleek dat wanneer er papaya zaden werden gegeven aan schimmel stammen, waaronder een specifieke ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van schimmelinfecties, dit effectief was om de schimmel te doden (10).

Een ander klein onderzoek laat zien dat het drinken van een papaya-zaad-drankje waar ook honing aan was toegevoegd, significant effectiever was bij het doden van parasieten dan de placebo (11).

Er zijn echter nog wel meer en grotere onderzoeken nodig om echt te kunnen zeggen of deze effecten ook op grote schaal terug te zien zijn.


Beschermt de nierfunctie

Je nieren spelen een grote rol binnen je gezondheid. Ze filteren en verwijderen een teveel aan vloeistof uit je lichaam met allemaal restjes mineralen en eiwitten.

Uit onderzoek blijkt dat het eten van papaya zaden de gezondheid van je nieren kan beschermen en onderhouden.

Bij een onderzoek kregen ratten giftige medicatie toegediend, hier moeten je nieren normaal gesproken extra hard voor werken om deze giftige stoffen je lichaam uit te krijgen wat kan resulteren in schade aan de nieren. Het papaja-zaadextract dat de ratten kregen beschermde de nieren van eventuele beschadiging (12).

Zoals je hierboven kon lezen bevatten papaya zaden veel antioxidanten, deze kunnen de beschadiging van oxidatieve stress tegengaan en je nieren beschermen (13)(14)(15).

Let wel, ook hierbij geldt dat er nog meer onderzoek nodig is (vooral op mensen in plaats van dieren) om duidelijkere conclusies te kunnen trekken.

Anti-kanker eigenschappen

Doordat er zo ontzettend veel goede stofjes in de papaya zaden zitten, kun je wel stellen dat ze je gezondheid kunnen bevorderen. Uit een in-vitro onderzoek  bleek dat papaya zaden hielpen beschermen tegen ontstekingen en beschermden tegen de ontwikkeling van kanker (16).

Uit een ander in-vitro onderzoek bleek dat papaya zaden de groei van prostaatkanker-cellen af liet nemen (17).

Dit soort resultaten zijn waanzinnig en veelbelovend, hier dient alleen nog wel op voortgeborduurd te worden met grootschalig onderzoek. Dit kan echter nog wel enkele jaren duren.

TEGENGELUID!

Afname vruchtbaarheid mannen

Het is belangrijk om ook de keerzijde te benoemen, want deze is net zo belangrijk.

Het het volgende onderzoek met apen bleek dat een grote dosis papaja-zaadextract zorgde voor een aandoening genaamd azoöspermie. Dit wordt gekenmerkt door een gebrek aan zaadcellen in het sperma (18).

Uit een onderzoek met ratten kwamen soortgelijke resultaten, ook hier zorgde papaja-zaadextract voor een vermindering in zaadcellen en de beweeglijkheid van het sperma. Maar wat wel bleek is dat deze bevindingen stopten en terugkeerden naar normaal na 45 dagen van het papaja-zaadextract af te zijn (19).

Nogmaals: hier zijn meer onderzoeken voor nodig (met mensen!).


Hoge hoeveelheden kunnen schadelijk zijn

Papaja zaden bevatten benzylisothiocyanaat, een verbinding die ook in veel soorten kruisbloemige groenten voorkomt (20). Uit in-vitro onderzoeken blijkt dat dit stofje goed kan zijn als het aankomt op de anti-kanker werking ervan (21)(22)(23). Maar dat is toch juist goed?

Nou, uit andere onderzoeken blijkt dat wanneer je dit in een hoge hoeveelheid binnenkrijgt, dit juist schadelijk kan zijn. En dan heb ik het wel over extreme hoeveelheden die tijdens een onderzoek direct toegediend zijn aan individuele cellen. Hierdoor bleek dat dit een significante beschadiging teweegbracht aan het DNA. Maar wanneer dit bij ratten geprobeerd werd na te bootsen, bleef dit resultaat uit (24).

Het is dus nog vaag, maar er is ook een onderzoek met ratten waaruit blijkt dat benzylisothiocyanaat een giftig effect had op hun gezonde cellen (25).

 

Conclusie

De voordelen klinken geweldig. De nadelen klinken slecht. Er is nog veel meer onderzoek nodig zoals je ziet om te kunnen bepalen welke kant we uit kunnen met papaya zaden.

Mijn gedachtegang?

Ik word niet zo snel bang van de negatieve kant, waarom? Omdat we het hier hebben over extreme hoeveelheden. Ik ben zelf een vrij gebalanceerd persoon wat betreft gezond eten. Ik zoek dingen uit, relativeer, gebruik mijn gezonde verstand en laat me niet gek maken.

Zoals ik laatst vertelde over die vrouw die elke dag 250 ml appelazijn dronk omdat ze wilde afvallen (in dit artikel). Dit zijn EXTREME varianten van een ‘gezond advies’. Dit gebeurt niet met een paar eetlepels appelazijn of in dit geval; papaya zaden. Als dat wél gebeurde, dan waren we goed de sjaak met alle junkfood en zooi die we wekelijks eten.

We zijn niet de sjaak met junkfood en zooi op zijn tijd, hier en daar. Daarom zijn we ook niet de sjaak met wat papaya zaden op zijn tijd, hier en daar. Snap je een beetje wat ik bedoel?

Maak jezelf niet bang, maar lees je in en gebruik je gezonde verstand!


Bron: http://fitbeauty.nl/kun-je-papaya-zaden-eten-anti-parasieten-anti-kanker  

Mebendazole (MBZ) een antiparasieten middeltje blijkt… >


23 juni 2020:

Omdat iemand mij hiernaar vroeg even gezocht of er nog meer studies zijn gedaan met mebendazole. En ik vond deze review studie: Mebendazole as a Candidate for Drug Repurposing in Oncology: An Extensive Review of Current Literature

Het is teveel om dat hier allemaal te plaatsen maar klik op de studielink.

30 november 2017: Op facebook schreef Vincent dat er in Duitsland een studie loopt met niclosamide (een andere parasietenmedicijn) bij operabele darmkanker. Het gaat om deze studie:  A Study of Niclosamide in Patients With Resectable Colon Cancer

28 november 2017:

Met dank aan Hanna die mij een artikel over mebendazole (een antiparasieten middeltje / wormkuur en  verkrijgbaar onder de naam Vermox in elke drogisterij en apotheek in Nederland en België) stuurde met de vraag waarom mebendazole van de markt is gehaald in Amerika en waarom dit niet al overal gebruikt wordt bij een behandeling van kanker. Want in het artikel dat Hanna mij stuurde: Mebendazole, inexpensive cancercure? staat heel veel informatie met ook studielinks die zouden aantonen dat mebendazole ook bij vormen van kanker kan werken.

Vanuit die informatie ben ik op zoek gegaan naar meer over mebendazole en kom tot een aantal publicaties met hoopvolle resultaten. Hier het werkingsmechanisme van mebendazole uit een dierstudie bij muizen met een hersentumor. (tekst gaat verder onder grafiek)

Mebendazole bij hersentumoren werkingsmechanisme

Mebendazole blijkt goed te werken bij in ieder geval verschillende vormen van kanker, zoals bij hersentumoren laaggradig, bij melanomen met een bepaalde mutatie (MAK mutaties).
En mebendazole gaf 2 jaar stabiele ziekte bij een man (48 jaar) met uitgezaaide bijnierschorskanker waar alle andere behandelingen hadden gefaald. Na 2 jaar ontstond weer progressie van de ziekte bij de man, maar ik kan verder geen informatie vinden wat ze toen hebben gedaan en of hij nog leeft want normaal gesproken is deze vorm van kanker wel operabel.De man gebruikte 2x per dag een tablet van 100 mg mebendazole, dus niet een erg hoge dosis. Hij had ook geen bijwerkingen van de mebendazole.

Het abstract van deze studie met de man met uitgezaaide bijnierschorskanker: Mebendazole monotherapy and long-term disease control in metastatic adrenocortical carcinoma, staat onderaan dit artikel. Voor het volledige studieverslag moet betaald worden,

Blijkbaar werkt medendazole als een vorm van immuuntherapie dat een tijd lang de reeds aanwezige tumoren onder controle houdt en laat verdwijnen. Maar minder effect heeft op de zogeheten kankerstamcellen. Bijnierschorskanker is ook een hormoon gerelateerde vorm van kanker. In andere dierstudies lijkt het ook dat hoe minder tumorload hoe beter dus zou wellicht juist toch effect kunnen hebben op de kankerstamcellen. 

Mebendazole bij hersentumoren:

Bv. in enkele dierstudies met ingeplante laaggradige tumoren in de hersenen (anaplatische oligodendrongliomen) werd mebendazole vergeleken met vinchristine. Uit het onderzoek bleek dat de opneembaarheid van mebendazole veel beter was dan de opneembaarheid van vinchristine in de tumoren in de hersenen. Het aantal dagen dat de muizen overleefden lag bij de muizen die mebendazole hadden gekregen 50 procent hoger voor de hoogste dosis mebendazole.

Mebendazole bij hersentumoren

The control group had a mean survival of 10.1 d after treatment onset (95% confidence interval , 9.2–11, Figure 3). Weekly intraperitoneal administration of vincristine at either 0.5 mg/kg (mean survival of 11 d, 95% CI, 10.16–11.8) or 1.0 mg/kg (mean survival of 11.9 d, 95% CI, 8.9–14.9) did not show a significant survival benefit. Daily oral gavage of mebendazole, however, significantly enhanced animal survival with both 50 mg/kg (mean survival of 17 d, 95% CI, 13.4–20.6) and 100 mg/kg (mean survival of 19 d, 95% CI, 15.3–22.9).

In een andere studie: Antiparasitic mebendazole shows survival benefit in 2 preclinical models of glioblastoma multiforme werd mebendazole in 2 verschillende dierstudies onderzocht bij muizen met een hersentumor van het agressiefste soort, een glioblastoma multiforme1 studie waarin alleen Temodal werd vergeleken met Temodal plus mebendazole met een controlegroep die geen behandeling kregen. En een studie waarin het effect van mebendazole en abendazole (een ander medicijn uit de familie van de Benzimidazolen) werd vergeleken bij muizen met een hersentumor.

Uit het studierapport een citaat: Onze 2 verschillende dierstudies met GBM (Glioblastoma) toont een overall betere overleving voor mebendazole (MBZ) met minimale toxiciteit / bijwerkingen. Verschillende andere in vivo studies (laboratoriumstudies) met benzimidazoles (MBZ is een van de verschillende benzimidsazoles) onderzochten het effect tegen tumorcellen en gaven vergelijkbare resultaten te zien zoals bij niet-kleincellige longkanker, bijnierschorskanker, leukemie, en darmkanker Zie ref in referentielijst. 11,12,23,35,36

In de ene muisstudie (GL261), verlengde Temodal (TMZ) met een dosis van 15 mg/kg de mediane overleving tot 41 dagen versus 29 dagen in de controle groep. Met de toevoeging van mebendazole (MBZ) aan Temodal steeg de mediane overleving naar 50 dagen (Fig. 4C). Dit betekent een verbetering van de overleving in vergelijking met de controlegroep van 72.4%.

Mebendazole (MBZ) plus temozolomide (TMZ) extends survival further than TMZ alone in the GL261 mouse model. (A) The half-maximal inhibitory concentration (IC50) levels of MBZ and TMZ with various glioblastoma multiforme (GBM) cell lines and normal mouse astrocytes. (B) Inhibition of GBM cell growth by MBZ, TMZ, or MBZ and TMZ combined. (C) Kaplan–Meier survival curve of C57BL/6 mice implanted with GL261 glioma cells and treated with TMZ (15 mg/kg) or TMZ plus MBZ (50 mg/kg). MBZ and TMZ were administered daily starting 5 days post tumor implantation for 20 days, followed by dosing 5 days per week. The TMZ + MBZ treatment increased the mean survival to 50 days, compared to the 30 days for controls (P < .0001) and 41 days for TMZ alone. The P = .0015 for TMZ plus MBZ versus TMZ. M, mean survival in days; n, number of animals. (D) Mice implanted with GL261 cells expressing firefly luciferase were injected with 100 mg/kg luciferin and measured by Xenogen after 25 days of MBZ treatment. Four animals in the TMZ and TMZ plus MBZ groups were randomly selected and are shown in the top picture, whereas the total photon counts are displayed on the lower graph. The color bars were set as follows: min = 2e + 5; max = 2e + 7.

 

Hier een andere grafiek uit de andere studies:

Fig. 2.

Mebendazole (MBZ) improved the survival in the 060919 human glioblastoma multiforme (GBM) xenograft mouse model. (A) The half-maximal inhibitory concentration (IC50) levels of albendazole (ABZ), MBZ, and temozolomide (TMZ) in the 060919 human GBM neurosphere line are shown. (B) Hematoxylin and eosin staining of a coronal section of a nude mouse brain implanted with 060919 cells in the frontal lobe (10x). White arrows point to the invasive tumor cells. (C) Kaplan-Meier survival curve of 060919 xenografts treated with oral MBZ (50 mg/kg), ABZ (150 mg/kg), or TMZ (15 mg/kg) started 5 days after tumor implantation. Mice were treated daily for 20 days, followed by the same daily dose for 5 days per week. MBZ treatment increased the mean survival to 65 days compared with the 48 days of control. M, mean survival in days; n, number of animals. Significance values were as follows: MBZ versus control, P = .0016; ABZ versus control, P = .45; TMZ versus control, P = .30. (D) Mice implanted with 060919 cells expressing firefly luciferase were injected with 100 mg/kg luciferin and measured by Xenogen before and after 20 days of MBZ treatment. Three animals in each group were randomly selected and shown in the picture on the left side. Different color bars were applied on day 0 and day 20 of treatment. (E) The total photon counts of animals displayed in D were shown in the graph.

Bijwerkingen / toxiciteit van mebendazole:

Opvallend is dat mependazole nagenoeg geen (extra ) bijwerkingen geeft. In alle studies constateren onderzoekers mebendazole is veilig en geeft nagenoeg geen toxiciteit. Al lees ik wel hoe hoger de dosering hoe hoger de toxiciteit. Met name de lever komt onder druk te staan blijkbaar. Maar dat is niet zo vreemd want de lever is ons ontgifitigingsorgaan en hoe meer medicijnen hoe meer druk op de lever denk ik dan.

Hier een bijwerkingenprofiel uit een studie waarin mebendazole werd vergeleken met vinchristine bij hersentumoren:

mebendazole bijwerkingen grafiek

Mebendazole in combinatie met tramitinib blijkt in deze in vivo studie: The repurposed anthelmintic mebendazole in combination with trametinib suppresses refractory NRASQ61K melanoma uitstekende resultaten te geven op een vorm van melanoom met een bepaalde mutatie.

De onderzoekers van die studie schrijven in hun conclusie: mebendazole (MBZ), a well-tolerated off-patent approved drug, should be considered as a therapeutic option in combination with trametinib, for patients with NRASQ61mut or other non-V600E BRAF mutant melanomas.

Samenvattend kunnen we stellen dat mebendazole in potentie een interessant medicijn lijkt voor vele vormen van kanker. Of mensen dit zelf kunnen gaan gebruiken als experimenteel middel durf ik niets over te zeggen. Het lijkt op zich niet erg gevaarlijk gezien het door heel veel mensen ook gebruikt wordt in de vorm van een wormenkuur. En twee tabletten van 100 mg per dag gaf in ieder geval bij de man met bijnierschorskanker geen bijwerkingen. En ook in de dierstudies met hersentumoren blijkt er geen toxiciteit te zijn. Maar is uiteraard aan iedere persoonlijk of die hiermee wilt experimenteren. Doe het dan wel onder begeleiding van een arts, dat is wel het minste wat ik zou doen in ieder geval.

Hier nog het abstract van de man met bijnierschorscarcinoom en een referentielijst behorend bij de dierstudies met hersentumoren.

Mebendazole may achieve long-term disease control of metastatic adrenocortical carcinoma. It is well tolerated and the associated adverse effects are minor.

Mebendazole Monotherapy and Long-Term Disease Control in Metastatic Adrenocortical Carcinoma
Irina Dobrosotskaya1Gary Hammer2David Schteingart2Katherine Maturen3Francis Worden1

1 Department of Internal Medicine, Division of Hematology-Oncology, University of Michigan, Ann Arbor, Michigan

2 Division of Metabolism, Endocrinology, and Diabetes, University of Michigan, Ann Arbor, Michigan

3 Department of Radiology, University of Michigan, Ann Arbor, Michigan

Objective: To describe successful long-term tumor control in metastatic adrenocortical carcinoma, a relatively rare tumor with limited treatment options outside of surgery.

Methods: We present the clinical, radiologic, and pathologic findings in a patient with failure of or intolerance to conventional treatments for metastatic adrenocortical carcinoma.

Results: A 48-year-old man with adrenocortical carcinoma had disease progression with systemic therapies including mitotane, 5-fluorouracil, streptozotocin, bevacizumab, and external beam radiation therapy. Treatment with all chemotherapeutic drugs was ceased, and he was prescribed mebendazole, 100 mg twice daily, as a single agent. His metastases initially regressed and subsequently remained stable. While receiving mebendazole as a sole treatment for 19 months, his disease remained stable. He did not experience any clinically significant adverse effects, and his quality of life was satisfactory. His disease subsequently progressed after 24 months of mebendazole monotherapy.

Conclusion: Mebendazole may achieve long-term disease control of metastatic adrenocortical carcinoma. It is well tolerated and the associated adverse effects are minor.

References mebendazole studies

13;31:337–43. [PMC free article] [PubMed]

Buckner JC , et al. Radiation plus Procarbazine, CCNU, and Vincristine in Low-Grade Glioma. N. Engl. J. Med. 2016;374:1344–55. [PMC free article] [PubMed]
Boyle FM, Eller SL, Grossman SA. Penetration of intra-arterially administered vincristine in experimental brain tumor. Neuro. Oncol. 2004;6:300–05. [PMC free article] [PubMed]
Wang F, Zhou F, Kruh GD, Gallo JM . Influence of blood-brain barrier efflux pumps on the distribution of vincristine in brain and brain tumors. Neuro. Oncol. 2010;12:1043–9. [PMC free article] [PubMed]
Ajaz M, Jefferies S, Brazil L, Watts C, Chalmers A. Current and investigational drug strategies for glioblastoma. Clin. Oncol. (R. Coll. Radiol.) 2014;26:419–30. [PubMed]
Gidding CE, Kellie SJ, Kamps WA,, de Graaf SS . Vincristine revisited. Crit. Rev. Oncol. Hematol. 1999;29:267–87. [PubMed]
Moore A, Pinkerton R. Vincristine: Can its therapeutic index be enhanced? Pediatr. Blood Cancer. 2009;53:1180–7. [PubMed]
Bai RY, Staedtke V, Aprhys CM, Gallia GL, Riggins GJ. Antiparasitic mebendazole shows survival benefit in 2 preclinical models of glioblastoma multiforme. Neuro. Oncol. 2011;13:974–82.. [PMC free article] [PubMed]
Bai RY, Staedtke V, Rudin CM, Bunz F, Riggins GJ . Effective treatment of diverse medulloblastoma models with mebendazole and its impact on tumor angiogenesis. Neuro. Oncol. 2015;17:545–54. [PMC free article] [PubMed]
Rodriguez-Caabeiro F., et al. Experimental chemotherapy and toxicity in mice of three mebendazole polymorphic forms. Chemotherapy. 1987;33:266–71. [PubMed]
Bai RY, et al. Brain Penetration and Efficacy of Different Mebendazole Polymorphs in a Mouse Brain Tumor Model. Clin. Cancer Res. 2015;21:3462–70. [PMC free article] [PubMed]
Sasaki J, et al. The anthelmintic drug mebendazole induces mitotic arrest and apoptosis by depolymerizing tubulin in non-small cell lung cancer cells. Mol. Cancer Ther. 2002;1:1201–9. [PubMed]
Issa NT, Peters OJ, Byers SW, Dakshanamurthy S. RepurposeVS: A Drug Repurposing-Focused Computational Method for Accurate Drug-Target Signature Predictions. Comb. Chem. High Throughput Screen. 2015;18:784–94. [PubMed]
Poruchynsky MS, et al. Tumor cells resistant to a microtubule-depolymerizing hemiasterlin analogue, HTI-286, have mutations in alpha- or beta-tubulin and increased microtubule stability. Biochemistry. 2004;43:13944–54. [PubMed]
Wurdinger T, et al. A secreted luciferase for ex vivo monitoring of in vivo processes. Nat. Methods. 2008;5:171–3. [PMC free article] [PubMed]
Hansen N, et al. Serotonin transporter deficiency protects mice from mechanical allodynia and heat hyperalgesia in vincristine neuropathy. Neurosci. Lett. 2011;495:93–7. [PubMed]
Sheen JH, Woo JK, Dickson RB. c-Myc alters the DNA damage-induced G2/M arrest in human mammary epithelial cells. Br. J. Cancer. 2003;89:1479–85. [PMC free article] [PubMed]
Paull KD, et al. Display and analysis of patterns of differential activity of drugs against human tumor cell lines: development of mean graph and COMPARE algorithm. J. Natl. Cancer Inst. 1989;81:1088–92. [PubMed]
Holbeck SL, Collins JM, Doroshow JH. Analysis of Food and Drug Administration-approved anticancer agents in the NCI60 panel of human tumor cell lines. Mol. Cancer Ther. 2010;9:1451–60. [PMC free article] [PubMed]
Kai K, et al. Species and sex differences in susceptibility to olfactory lesions among the mouse, rat and monkey following an intravenous injection of vincristine sulphate. Toxicol. Pathol. 2006;34:223–31. [PubMed]
Thompson J, et al. Synergy of topotecan in combination with vincristine for treatment of pediatric solid tumor xenografts. Clin. Cancer Res. 1999;5:3617–31. [PubMed]
Silverman JA, Deitcher SR. Marqibo(R) (vincristine sulfate liposome injection) improves the pharmacokinetics and pharmacodynamics of vincristine. Cancer Chemother. Pharmacol. 2013;71:555–64. [PMC free article] [PubMed]
Bai RY, Staedtke V, Aprhys CM, Gallia GL, Riggins GJ . Antiparasitic mebendazole shows survival benefit in 2 preclinical models of glioblastoma multiforme. Neuro Oncol. 2011;13:974–82. [PMC free article] [PubMed]
Vuitton DA. Benzimidazoles for the treatment of cystic and alveolar echinococcosis: what is the consensus? Expert Rev. Anti. Infect. Ther. 2009;7:145–9. [PubMed]
Pantziarka P, Bouche G, Meheus L, Sukhatme V, Sukhatme VP. Repurposing Drugs in Oncology (ReDO): mebendazole as an anti-cancer agent. Ecancermedicalscience. 2014;8:443. [PMC free article] [PubMed]
Davis A, Dixon H, Pawlowski ZS. Multicentre clinical trials of benzimidazole-carbamates in human cystic echinococcosis (phase 2). Bull. World Health Organ. 1989;67:503–8. [PMC free article] [PubMed]
Gutin PH, et al. Phase II study of procarbazine, CCNU, and vincristine combination chemotherapy in the treatment of malignant brain tumors. Cancer. 1975;35:1398–404. [PubMed]
Grunberg E. Experimental tumor inhibitory activity of procarbazine. In: Carter SK, editor. Proceedings of the Chemotherapy Conference on Procarbazine. Bethesda. MD: US Govt. Printing Office; 1970. pp. 9–17.
Shapiro WR . Studies on the chemotherapy of experimental brain tumors: evaluation of 1- (2-chloroethyl)-3-cyclohexyl-1-nitrosourea, vincristine, and 5-fluorouracil. J. Natl. Cancer Inst. 1971;46:359–68. [PubMed]
Lassman LP, Pearce GW, Gang J. Sensitivity of intracranial gliomas to vincristine sulphate. Lancet. 1965;1:296–98. [PubMed]
Smart CR., et al. Clinical experience with vincristine (NSC-67574) in tumors of the central nervous system and other malignant diseases. Cancer Chemother. Rep. 1968;52:733–41. [PubMed]

Articles from Molecular Medicine are provided here courtesy of The Feinstein Institute for Medical Research at North Shore LIJ

.permissions@oup.com.

1 Reactie op "Mebendazole (MBZ) een antiparasieten middeltje blijkt uitstekend medicijn tegen verschillende vormen van kanker en nagenoeg zonder bijwerkingen."

  • Marc-Arthur Vehent :
    Onlangs sprak ik iemand die Mebendazole (Vormex) heeft ingenomen tegen prostaatkanker, nadat hij middel een tijdje had gebruikt constateerde men bij een onderzoek dat de prostaatkanker vrijwel op volledig verdwenen was, deze man slikt nu regelmatig (preventief) mebendazole en voelt zich zeer goed , alle klachten aangaande de prostaatkanker blijven momenteel weg

Topdierenarts onthult: ‘Vaccins voor dieren zijn ontworpen om onze huisdieren te euthanaseren’

  december 29, 2024 58      jaminriverside / Pixabay E en Amerikaanse topdierenarts heeft het plan onthuld om huisdieren in het land s...