dinsdag 4 februari 2025

Gepensioneerden verloren 97 miljard euro omdat Paul Rosenmöller het klimaat wilde redden


In 2023 bleek dat pensioenfonds ABP, dat dol is op groen beleggen en waar Paul Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) in het bestuur zit, over 2022 een rendement boekte van -17,6 procent (-96,9 miljard euro). Saillant detail: datzelfde jaar werd er 797 miljoen euro uitgetrokken voor prestatievergoedingen.

“Nog nooit in de (wereld)geschiedenis heeft één pensioenfonds in één jaar zoveel geld verloren van haar deelnemers!” merkte financieel expert Ab Flipse destijds op.

Het bericht circuleert op dit moment op sociale media, waar voormalig Kamerlid Harm Beertema vraagt: “Verloren wij gepensioneerden 97 miljard euro in 2022 omdat Rosenmöller het klimaat wilde redden?”

Hoogste tijd om het bestuur de laan uit te sturen

Flipse antwoordt bevestigend: “Het is ‘crimineel’ wat hier gebeurt. Ik snap niet dat de miljoenen ambtenaren dit accepteren.”

Hoogleraar Andreas Kinneging vindt dat Rosenmöller met onmiddellijke ingang uit zijn post ontheven moet worden. En aansprakelijk moet worden gesteld.

In de herfst van 2021 kondigde ABP aan uit ‘fossiel’ te stappen. “Als wetenschappelijke rapporten laten zien dat wij als mensheid de oorzaak zijn van de klimaatcatastrofe die op ons afkomt, hebben we ook als mensheid de verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Dat is mijn diepe, persoonlijke overtuiging,” zei ABP-topman Harmen van Wijnen.

Kinneging: “De voorzitter van het bestuur van het ABP is een klimaatextremist. Hoogste tijd om hem en het gehele bestuur de laan uit te sturen. Wie trekt die kar? Ik doe mee.”

Pure geldverkwisting

Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt voegt toe: “Deze oen belegt uw pensioen. Het lijkt wel het chanterende coronaherstelfonds, waar je alleen geld uit krijgt als je dat in ‘groen en digitalisering’ investeert. Referendum? Ja.”

Annemarie van Gaal schrijft in haar Telegraaf-column dat het ABP het uitvoerende werk grotendeels heeft uitbesteed aan APG, maar dat er toch nog 45 mensen werken. “Maar nu komt het: boven in dit kleine clubje van 45 medewerkers zetelen maar liefst drie uitvoerend bestuurders én daarnaast nog een niet-uitvoerend bestuur van dertien (!) personen met types als Paul Rosenmöller erin, die elkaar baantjes toeschuiven en per persoon bijna 80.000 euro per jaar krijgen om aanwezig te zijn bij een paar vergaderingen. Pure geldverkwisting. En waar wordt dit van betaald?”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Heroverweegt de EU eindelijk haar energieoorlog met Rusland?

02/03/2025 //  Willow Tohi  //  1,3K  Views Tags:  big government ,  BRICS ,  conflict ,  energy supply ,  EU ,  fuel supply ,  Global Sou...