woensdag 8 november 2023

Afvalscharrelen: Het is niet alleen als de SHTF – Het is al een manier van leven voor velen

 november 5, 2023   3518   26  

 

Dit is een leuk weetje. Ongeveer één procent van de stedelijke bevolking in ontwikkelingslanden leeft van afvalscharrelen. En wereldwijd verdienen meer dan 15 miljoen mensen hun brood met het verzamelen van afval. Afval verzamelen is een miljardenindustrie en een manier van leven voor velen, zelfs in rijke landen, schrijft Fabian Ommar.

 

Het is ook een van de oudste economische activiteiten die we kennen, want leven is consumeren. Daarom produceren we afval door simpelweg te bestaan. Het soort afval en de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd veranderen voortdurend. Hoe rijker en meer verstedelijkt een samenleving wordt, hoe meer afval ze produceert. Veel mensen beschouwen afval verzamelen als een activiteit die alleen plaatsvindt na de SHTF, maar het is een manier van leven voor velen op deze planeet.

Afvalbeheer is cruciaal. De meeste mensen zijn gewoon tevreden met het feit dat hun afval elke dag op magische wijze aan de voorkant van hun huis verdwijnt en staan hier niet bij stil. Ik vermoed dat de samenleving in het algemeen een stuk kritischer en terughoudender (en respectvoller) zou zijn wat betreft consumptiegewoonten als een groter aantal mensen zich meer bewust zou worden van dit proces en de gevolgen ervan, maar ik dwaal af.

Wat er daarbuiten gebeurt

Afgaande op wat ik heb gezien, zijn de bovenstaande aantallen snel gegroeid sinds 2020. De sociale agenten met wie ik spreek, bevestigen dit. Het nieuws is slecht, maar geeft nog steeds geen accuraat beeld.

Tenten zijn overal.

Ik heb veel meer gezinnen ontmoet die hun baan, inkomen en huis zijn kwijtgeraakt. Ze staan nu op straat en proberen te overleven. De meeste mensen die ik heb gesproken, geven toe dat ze nooit hadden gedacht dat het zover zou komen, maar benadrukken dat zo denken een vergissing is. Het kan en gebeurt overal, met iedereen. Wat ook relevant is, is dat het iedereen treft, niet alleen degenen die uit hun huis worden gezet. Deze situatie heeft ontwikkelingen die de hele samenleving zullen beïnvloeden.

Ik moet bekennen dat ik, ondanks het feit dat ik sinds 2008 een zwaardere inzinking had voorspeld, altijd heb gehoopt dat het nooit zover zou komen en voor zovelen. Maar nu lijkt het erop dat het niet zal stoppen en nog erger zal worden voordat het weer omslaat, helaas.

Waarom en hoe houdt afvalscharrelen verband met preppen en overleven?

Wanneer grondstoffen schaars worden, gaan mensen overal op zoek naar spullen. We gaan van nature van de makkelijkste naar de moeilijkste weg om te krijgen wat we willen of nodig hebben. Met andere woorden, we beginnen boodschappen te doen in de dichtstbijzijnde supermarkt en gaan uiteindelijk afvalscharrelen als de situatie verslechtert.

Mensen scharrelen voor voedsel om te eten, voor kleding om te dragen en voor apparaten om te gebruiken. Velen leven van het verzamelen en verkopen van schroot en recyclebare materialen. Scharrelen gebeurt overal en altijd, maar neemt exponentieel toe tijdens een crisis of een andere SHTF. Dus ja, het is echt een overlevingsactiviteit.

“Het afval van de een is de schat van de ander”

Veel spullen die nog in goede staat verkeren en bruikbaar zijn, worden voortdurend weggegooid. Sommige weggegooide spullen zouden door de armen als puur goud worden gezien. Scharrelen is een productieve manier voor stedelijke preppers om spullen te verwerven die gebruikt, gerecycled, hergebruikt of verkocht kunnen worden.

De meeste mensen willen er niet eens aan denken

Dat is begrijpelijk: scharrelen draait om afval en daar houdt niemand van. Instinctief weten we dat het ongezond is. Maar meestal wordt het gezien als onaangenaam en op de een of andere manier afstandelijk en ver van hun realiteit. En toch is het tegelijkertijd zo dichtbij.

Er zijn dus serieuze mentale en sociale barrières. Ik pleit ervoor om in andere termen te denken. Scharrelen is een laatste redmiddel, maar naar mijn mening een legitieme en waardige activiteit – vooral in vergelijking met de optie die velen kiezen (misdaad, voor het geval dat niet duidelijk is). Het is moeilijk en brengt risico’s met zich mee, maar het kan van pas komen in moeilijke tijden.

“Ik heb zoveel gedaan met zo weinig dat ik nu alles kan doen met niets.”

 

Dat horen we vaak als we op straat zijn, vooral bij de have-nots. Degenen die aan de rand van de maatschappij staan (of hebben gestaan) weten dat maar al te goed. Jarenlang heb ik afvalscharrelaars (of “catadores”, zoals we ze hier noemen) gevolgd en met hen omgegaan. Dat doe ik nog steeds af en toe. Ik heb in afval gerommeld op zoek naar voedsel, “spullen” en zelfs geprobeerd om recyclebare spullen te verzamelen en te verkopen. Ik heb een paar keer gedaan alsof ik afval aan het rapen was om uit de problemen te komen (daar ga ik hieronder verder op in).

De meeste afvalscharrelaars hebben een dikke huid en zijn gehard door jarenlange strijd op straat

Sommige afvalscharrelaars stelen voornamelijk metalen onderdelen van openbare verlichtingsarmaturen, putdeksels, leuningen, elektriciteitsdraden, zelfs delen van standbeelden en gedenkplaten uit het burgerlijk patrimonium om te verkopen als schroot of aan verkopers op tweedehands- of zwarte markten. Gietijzeren, stalen of koperen onderdelen, vooral koper, wegen nogal wat en zijn van hoge waarde.

Maar dat is op de meeste plaatsen een misdaad en kan worden bestraft door de wet of door “volksrechtspraak”. Het is niet ongewoon dat iemand wordt neergeschoten of zwaar wordt mishandeld als hij wordt betrapt op het stelen van privé-eigendommen of openbare apparaten en nutsvoorzieningen. Het is ook riskant: misdadigers raken gewond en worden zelfs geëlektrocuteerd als ze bijvoorbeeld elektrische bedrading proberen te stelen.

Meestal hebben afvalscharrelaars geen tijd of zin om zich aan de veiligheidsregels te houden en zwerven ze door de stad op zoek naar spullen om in hun levensonderhoud te voorzien. Het is op zijn zachtst gezegd fysiek erg zwaar. Met lege handen terugkomen betekent geen eten op je bord.

Er zijn niet veel regels, maar de paar regels die er zijn moeten worden nageleefd, anders kunnen er represailles volgen. Je moet ook voorzichtig zijn met de autoriteiten en andere straatmensen. Het is tenslotte het hond-eet-hond leven van de grote stad. Net als iedereen kunnen en worden afvalscharrelaars aangevallen, beroofd en opgelicht.

Afvalscharrelen heeft vier belangrijke praktische aspecten: wat, hoe, waar en wanneer

Wat is het soort spullen dat je kunt zoeken. Meestal voedsel, recyclebare materialen (karton, plastic, glas, metalen, oude banden, enz.), bouwmaterialen, kleding, meubels en apparaten, boeken, oude platen, afgedankt gereedschap, speelgoed, enz.

Hoe heeft te maken met de veiligste en meest productieve manieren om afval te scharrelen, met behulp van bescherming (handschoenen, misschien een stofmasker en een veiligheidsbril), het juiste gereedschap (een koevoet, een prikstok, enz.) en de transportmiddelen voor de verzamelde spullen.

Waar is met betrekking tot de meest gunstige plaatsen om te zoeken naar elk type materiaal. Iemand kan bijvoorbeeld voedsel vinden rond markten, eetgelegenheden en commerciële ruimtes. Recycleerbare materialen en materialen vind je meestal op bouwterreinen. Apparaten, meubels, kleding, enz. worden vaker gevonden in woonwijken.

Wanneer heeft betrekking op de beste tijd, week, maand en jaar om de gewenste spullen te vinden. Wanneer is bijvoorbeeld de beste tijd om verschillende materialen op verschillende momenten en plaatsen weg te gooien/verzamelen? Het kost tijd om dat voor elkaar te krijgen, maar als je dat eenmaal voor elkaar hebt, neemt de productiviteit aanzienlijk toe.

De sociale, fysieke, mentale en psychologische barrières

Een ander belangrijk aspect van afvalscharrelen is het stigma. Als je een “schepsel van de straat” bent, stel je bijna niets voor en ben je onzichtbaar voor een groot deel van de samenleving. Tegelijkertijd ben je een potentieel doelwit voor een ander. Ik zal hier niet veel dieper op ingaan. Als je een prepper bent, ken je je doelen en grenzen, dus ik zal me richten op de praktische aspecten van het scharrelen.

Zoals verwacht is het zowel mentaal als fysiek zwaar. In het begin lijkt het misschien een uitdaging of een onderbreking van de routine. Maar het is echt hard werken. Het is ook psychologisch belastend: zelfs mensen die geboren zijn of leven op vuilnisbelten en in ellendige omstandigheden vinden het niet prettig om met afval om te gaan. Het is iets waar we alleen maar aan gewend raken door noodzaak en contact.

 

Fysiek is het altijd veeleisend. Afhankelijk van sommige aspecten, riskant en zelfs gevaarlijk (er is een felle competitie net als bij elke andere activiteit). Zelfs de geuren zijn heel anders dan wat de meeste mensen ervaren. Het is geen raketwetenschap, maar het is zeker niet iets voor gevoelige mensen.

Daarom stel ik in mijn boek voor dat we het nu proberen als alles “normaal” is en we steun kunnen vinden als dat nodig is (bijvoorbeeld bij een ongeluk). Om een idee te hebben, een gevoel van wat er voor nodig is, hoe we het moeten doen en hoe we het aanpakken.

Enkele tips voor beginnende afvalscharrelaars

Zoals bij elk vak, kost het jaren en veel hard werk om iets te leren en je erin te bekwamen. Dat is hier niet de bedoeling – tenzij je van plan bent om een recyclingbedrijf te beginnen of fulltime afvalscharrelaar te worden. Maar als je het wilt proberen voor je preppingdoeleinden, zijn hier wat tips om je op weg te helpen:

·         Begin langzaam met je eigen afval (als je er zelf nog niet mee omgaat natuurlijk). Als je gevoeliger bent, draag dan rubberen handschoenen en een masker. Helpen met het afval kan zelfs punten opleveren bij je partner en de huisbaas.

·         Als het stigma je zorgen baart, begin dan een inzamel-/recyclingsprogramma in je gebouw of buurt. Dit wordt meestal positief ontvangen door andere mensen en zorgt ervoor dat we met afval omgaan zonder dat anderen denken dat we gek zijn (of verklappen dat we preppers zijn).

·         Het verzamelen van aluminium blikjes in vuilnisbakken in de stad is een ander goed, relatief eenvoudig begin. Het risico is klein, er is bijna geen tegenstand en het vergt fysiek niet veel. Maar het brengt ons op straat en in contact met vuilnis en afval.

Gereedschap om afval te scharrelen

Koop een goede, stevige plastic tas om je spullen in te doen. Dit is prima voor bier- en frisdrankblikjes en papier of karton in het algemeen, maar niet genoeg voor puntige of te zware voorwerpen. Je zult zware spullen in bolderkarren moeten dragen, maar dat is een ander niveau, dus dat laat ik achterwege.

De koevoet is het “officiële” scavenger-gereedschap. Het is erg nuttig en veelzijdig. Maar op de meeste plaatsen wordt het niet al te goed gezien door mensen en autoriteiten: het is te “professioneel” en kan natuurlijk ook als wapen worden gebruikt. Hier in de buurt kan het verdacht zijn als een avalscharrelaar wordt betrapt op het gebruik of zelfs het dragen van een koevoet, omdat hij wordt gebruikt om openbare en particuliere eigendommen te vernielen. Let op deze waarschuwing; ik neem aan dat het in de meeste beschaafde plaatsen hetzelfde is.

Toch hebben we iets nodig om in het afval te porren en het om te draaien, zowel om veiliger naar spullen te zoeken (pas op voor glas, puntige en metalen voorwerpen, chemicaliën, etc.) als om dieren en insecten weg te jagen. Een bezemsteel is een alternatief – die kun je trouwens gemakkelijk in het afval vinden. Sommige afvalscharrelaars hier gebruiken oude krukken. Ik heb een opvouwbare blindenstok gebruikt. Wat ook maar werkt.

Op straat zijn kan op veel manieren onveilig zijn, ongeacht je sociale status

Armen en daklozen kunnen het slachtoffer worden van geweld in de stad, omdat ze er meer aan worden blootgesteld. Ook al betekent het behoren tot de lagere regionen van de samenleving geen onzichtbare mantel of vrijgeleide tegen criminelen en andere gevaren, het maakt iemand een minder interessant doelwit voor profiteurs in het algemeen. Er valt niet veel te verdienen aan iemand die vuilnisbakken scharrelt voor de kost (tenminste als alles normaal is).

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen en zeggen dat er een zeker risico zat aan wat er gebeurde, vooral de tweede keer. Het was echt het tegenovergestelde van wat wij preppers en survivalisten voorstaan (“Zorg dat je niet bent waar gevaar is”). Maar het is wat het is, en ik ben hier om het te vertellen, dus dit werkt om wat straatdynamiek te illustreren, misschien in gedachten houden als dingen op een dag een kookpunt bereiken.

 

Doen alsof ik aan het scharrelen was heeft me twee keer uit de problemen gered

Op een keer kwam er een groep misdadigers mijn kant op in een laan waar mensen dagelijks worden beroofd voor hun smartphone. Ik zag dat ze me in de gaten hielden. Dus, zonder te laten merken dat ik ze opmerkte, draaide ik me nonchalant om naar een vuilnisbak en begon wat blikjes te plukken terwijl ik ze volgde met mijn perifere visie. Ik merkte dat ze hun interesse verloren, van houding veranderden en een andere kant opgingen. Ik bleef doorgaan tot ze naar de andere kant van de laan gingen.

Een andere situatie deed zich voor tijdens de protesten vlak voor de afzetting van voormalig president Roussef, toen de pleinen en lanen in de buurt van mijn huis het toneel waren van protesten en rellen. Ondanks de onrust bleef ik mijn uitstapjes maken (ik geef toe dat dit riskant is) en op de een of andere manier kwam ik er middenin terecht (nog riskanter, ik weet het). De politie kwam in botsing met de relschoppers en ik zocht bescherming achter een lantaarnpaal met een prullenbak. Ik denk dat het de menigte niet kon schelen dat iemand midden in de chaos bierblikjes uitpikte (als ze me al opmerkten). Nadat ze waren gepasseerd, ging ik de andere kant op en weg.

Recyclingmarkt en -industrie

De recyclage-industrie is enigszins gebiedsspecifiek, maar om te zien hoe het werkt, heb ik me erin verdiept en uiteindelijk verkocht ik aluminium blikjes, karton en zelfs metaalafval van bouwplaatsen aan coöperaties. In principe verzamel je spullen en breng je ze naar de recyclingcentra. Het wordt gewogen en je krijgt contant betaald op basis van de dagtarieven voor elk materiaal.

Dat is het eenvoudige gedeelte. Maar zoals altijd komt er veel meer bij kijken. Ik ben een paar keer aangesproken door andere “catadores” die me probeerden te intimideren en me van hun terrein weg wilden duwen. Sommigen hebben vaste routes en vaste leveranciers die we moeten respecteren. Maar verder is er geen territorium. Als er een geschil ontstaat, moet je jezelf verdedigen (of weggaan, wat een verstandigere optie kan zijn).

Stortplaatsen zijn gevaarlijk en ongezond en liggen meestal buiten de stad. Toch wonen en werken er veel mensen. Sommige zijn verboden terrein, dus werknemers doen hun werk ’s nachts met een hoofdlamp of zaklamp. Het is een hard, zwaar leven voor hele families. Ik heb enkele afvalscharrelaars ontmoet die alleen spullen oppikken die gerecupereerd kunnen worden, bijvoorbeeld oude afgedankte meubels. Anderen nemen kapotte computers of speelgoed, ornamenten en kunst mee. Zij werken samen met reparatiebedrijven (of hebben zelf een reparatiebedrijf) om deze spullen te recupereren en te verkopen.

Wat zijn jouw gedachten over afvalscharrelen?

Dit artikel is een uittreksel uit mijn boek over overlevingstraining op straat, gebaseerd op mijn ervaringen op straat. Ik hoop dat het anderen helpt te leren over, na te denken over en misschien meer open te staan voor het idee als het misgaat. We weten maar nooit.

Hoe denk jij over “dumpster diving“, recyclen en afvalscharrelen? Heb je hier ervaringen mee die je met andere lezers wilt delen? Laten we erover praten in het commentaargedeelte.

Over Fabian:

Fabian Ommar is een 50-jarige arbeider uit de middenklasse in São Paulo, Brazilië. Hij is geen supertactisch of hoogopgeleid militair survivaltype, maar een doorsnee vent die al sinds zijn jeugd aan zelfredzaamheid en buitenactiviteiten doet. Fabian kiest er ook voor om de praktische kant van het balanceren tussen een leven in de grote stad en op het platteland of in de wildernis in praktijk te brengen. Sinds de economische wereldcrisis van 2008 traint en helpt hij anderen in zijn omgeving om beter voorbereid te zijn op de “constante, langzaam brandende SHTF” van het leven in een derdewereldland.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/afvalscharrelen-het-is-niet-alleen-als-de-shtf-het-is-al-een-manier-van-leven-voor-velen/

AfD-leider Alice Weidel wil dat er verantwoording wordt afgelegd na ‘vele vaccindoden’

Er waren zo veel vaccindoden en zo veel mensen met bijwerkingen, zei AfD-leider Alice Weidel donderdagavond tijdens  een bijeenkomst in Hamb...