woensdag 5 februari 2025

Vanaf 10 februari staat de EU met UV-straling behandeld meelwormpoeder toe – verstopt in brood, pasta en snacks!

 EU zegt ja tegen wormenbrood & insectenpasta - maar waarom moeten we opeens zoveel insecten eten?

48


Europa, maak je klaar! Vanaf 10 februari kan je dagelijkse brood, pasta of kaas een nieuw ingrediënt bevatten – tot 4% UV-behandeld meelwormpoeder. De EU Commissie prijst het aan als een duurzame bron van proteïne, maar veel mensen vragen zich af: waarom moeten we opeens zoveel insecten eten?

Van larven tot “voedsel

Wat zit er echt achter deze nieuwe verordening? De larven van de meelkever worden eerst bestraald met UV-licht, daarna thermisch behandeld en verwerkt tot poeder – een ingrediënt dat nu in veel voedingsmiddelen mag voorkomen, bericht Uncutnews.

En dit is geen uitzondering. De EU heeft al verschillende insecten toegelaten als “nieuwe voedingsmiddelen”:

  • Gedroogde gele meelwormen (2021)
  • Treksprinkhanen in poedervorm (2021)
  • Tamme krekels in verschillende vormen (2022)
  • Larven van de graanschimmelkever (2023)

En dat alles onder het mom van duurzaamheid. Maar wat zit er echt achter?

Waarom ineens zoveel insecten?

De EU beweert dat insecten een duurzaam alternatief zijn voor vlees. Ze hebben minder water nodig , minder voer en produceren minder CO₂ dan runderen of varkens. Tegelijkertijd stijgen de voedselprijzen door stijgende energiekosten en nieuw klimaatbeleid.

Maar critici vragen zich af: wordt de bevolking geleidelijk omgeschakeld naar een nieuw dieet zonder dat er een echte keuze is? Veel van de nieuwe insectenproducten zijn niet duidelijk geëtiketteerd of zitten in bewerkte voedingsmiddelen zonder dat consumenten zich hiervan bewust zijn.

Gezondheidsrisico’s & allergieën

Hoewel de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) insecten als veilig beoordeelt, zijn er nog onbeantwoorde vragen:

  • Kruisallergieën: mensen die allergisch zijn voor schaaldieren zouden ook kunnen reageren op insecten.
  • Langetermijneffecten onbekend: Insecten bevatten chitine, een stof die voor mensen moeilijk te verteren is. De gezondheidseffecten op lange termijn zijn nauwelijks onderzocht.
  • Gebrek aan transparantie: Insectenmeel komt in veel producten voor onder onopvallende namen zoals “nieuwe eiwitbron” of “alternatieve eiwitten”.

Conclusie: duurzaamheid of gedwongen dieetverandering?

De EU prijst insecten als de toekomst van voeding, maar voor veel burgers voelt het meer als een geleidelijke verandering zonder echte keuze. Terwijl steeds meer traditionele voedingsmiddelen duurder worden of moeilijker te eten door regelgeving, wordt het kruipende voedsel op ons bord het nieuwe normaal.

Of dit echt een duurzame oplossing is – of gewoon weer een experiment ten koste van de consument – valt nog te bezien. Maar één ding is zeker: het nieuwe dieet komt eraan – of je het nu leuk vindt of niet.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 
https://www.frontnieuws.com/vanaf-10-februari-staat-de-eu-met-uv-straling-behandeld-meelwormpoeder-toe-verstopt-in-brood-pasta-en-snacks/

Franse leider van extreemlinks Mélenchon roept in schokkende toespraak openlijk op tot Grote Vervanging

11/02/2025   In twee toespraken, die binnen 24 uur werden gehouden in de Franse stad Toulouse, sprak Jean-Luc Mélenchon enkele van de meest ...