05/04/2022
De inflatie in Europa loopt gierend uit de hand. Gisteren meldde ik dat het in Duitsland al naar de 50% gaat en dat is nog maar het begin. Een ongekende voedsel- en energiecrisis ontvouwt zich en de totale economische ineenstorting is nog slechts een kwestie van tijd.
Gisteren meldde NRC dat de klimaatminister, Jetten, zich gaat beraden over het stilleggen van de kolencentrales in verband met de zorgen over leveringszekerheid van gas en elektriciteit. Von der Leyen heeft Jetten van zijn hoofdpijndossier verlost en hij hoeft er niet langer over na te denken, want de ongekozen EU-dictator heeft de import van Russische kolen verboden.
Rusland is ‘s werelds op twee na grootste exporteur van thermische kolen en voorziet in ongeveer 18% van de wereldwijde vraag in 2020. Europa is hun grootste afnemer.
Heeft Europa een alternatieve bron van steenkool geregeld voordat het de Russische import verbood?
Vandaag maakte Von der Leyen een nieuw pakket van sancties tegen Rusland bekend. En ze zullen Europa meer pijn doen dan Rusland.
1 – Een verbod op de invoer van steenkool uit Rusland, met een waarde van 4 miljard euro per jaar, waardoor een andere belangrijke bron van inkomsten voor Rusland wordt afgesneden.
2 – Een volledig transactieverbod voor 4 belangrijke Russische banken, waaronder VTB, de op één na grootste bank van Rusland.
3 – Een verbod voor Russische en door Rusland geëxploiteerde schepen om EU-havens binnen te varen en een verbod voor Russische en Wit-Russische wegvervoerders.
4 – Verdere uitvoerverboden, ter waarde van 10 miljard euro, op cruciale gebieden: geavanceerde halfgeleiders, machines en vervoersuitrusting
5 – Specifieke nieuwe invoerverboden, ter waarde van 5,5 miljard euro.
6 – Gerichte maatregelen, zoals een verbod op deelname van Russische bedrijven aan overheidsopdrachten in de EU en uitsluiting van alle financiële steun, EU- of nationaal, aan Russische overheidsorganen.
Voorts werken de EU aan aanvullende sancties, onder meer op de invoer van olie …
Zelfmoordsancties
Een verbod op de import van Russische kolen (1) zal Rusland geen pijn doen. China, India en Pakistan staan in de rij om ze af te nemen.
Het verbod op Russische schepen om EU-havens binnen te varen (3) kent een aantal uitzonderingen zoals ze zegt in de video; ‘agriculturele producten, voedsel en energie’. En wat nou als Rusland tegenmaatregelen neemt en die producten niet meer levert.
Punt 3 is ook bedoeld om Rusland cruciale goederen te onthouden, zegt ze, net als punt 4.
Op zijn beurt zou Rusland de export van palladiummetalen – van vitaal belang voor elektronica kunnen stoppen. Rusland controleert 50 procent van de wereldmarkt. Dan zijn er de edelgassen – neon, helium, argon, xenon – essentieel voor de productie van microchips. Olie, voedsel, kunstmest, strategische metalen, neongas voor halfgeleiders, de lijst is lang.
Het is niet handig een grote grondstoffenproducent op deze manier aan te pakken. Er zijn zat gewillige andere afnemers, maar weinig alternatieve leveranciers. Dit is een schot in de eigen voet. Nu nog een schot in de andere voet en de wankelende EU valt om.
Terwijl EU-ambassadeurs dinsdag bijeenkomen om een nieuw voorstel voor Russische sancties te bespreken, drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock erop aan dat de EU haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen van Rusland “volledig zal beëindigen”, te beginnen met steenkool.
Natuurlijk is Duitsland een van de EU-economieën die het meest afhankelijk zijn van Russische energie. Duitsland moet zijn economie van Russische energie afhelpen zonder een grote binnenlandse crisis en “totale ineenstorting” te veroorzaken.
De Amerikaanse aandelenfutures kelderden op het nieuws omdat beleggers zich schrap zetten voor meer internationale gevolgen van de toenemende spanningen tussen Europa en de Russen, wat tot nog hogere energieprijzen zou kunnen leiden.
Het pakket voorziet niet alleen in een verbod op de invoer van Russische steenkool, maar ook in een invoerverbod op rubber, chemische producten en andere producten uit Rusland ter waarde van maximaal 9 miljard euro per jaar.
Als het voorstel wordt aangenomen, zouden dat de eerste energiesancties tegen Rusland zijn sinds het begin van het conflict in Oekraïne. Hoewel het geen betrekking zou hebben op olie en gas, zou een dergelijk verbod het zogenaamde “energietaboe” doorbreken, aldus Javier Blas van Bloomberg.
Hoewel thermische kolen lang niet zo kritisch zijn als olie en gas, is het toch een “grote zaak”, aldus Blas.
In de hele EU worden nog steeds kolengestookte elektriciteitscentrales gebruikt, hoewel de meeste lidstaten verwachten dat ze tegen 2030 volledig verdwenen zullen zijn. Rusland heeft de op één na grootste steenkoolreserves ter wereld. In 2020 heeft het land 328 miljoen ton steenkool gewonnen, waarmee het de op vijf na grootste producent ter wereld is. Volgens gegevens van Eurostat is bijna de helft van de steenkool in de EU afkomstig uit Rusland.
Bron: Visual Capitalist
Ondanks de grote afhankelijkheid van het land van Russische energie, heeft een Duitse regeringsbron (volgens Reuters) gezegd dat het land een verbod op de invoer van Russische steenkool zou steunen (zolang olie en gas met rust worden gelaten). De Duitse minister van Financiën Christian Lindner zei dat Duitsland “open staat voor alles” toen hem gevraagd werd naar het kolenembargo, en voegde eraan toe dat er meer stappen moeten worden ondernomen om de afhankelijkheid van Russische energie te doorbreken.
Ondertussen merkte WSJ op dat VS-functionarissen al in Brussel zijn om de handhaving van de sancties te bespreken en dat de volgende sanctieronde van de EU (wat de vijfde zou worden) zich niet zal bezighouden met olie en gas. WSJ merkte ook op dat er op dit moment geen plannen zijn om Gazprombank of Sberbank (die energiebetalingen door Europese bedrijven aan Rusland afhandelen) aan de sanctielijst toe te voegen.
In de afgelopen 24 uur hebben verschillende Europese leiders – met name de Franse president Emmanuel Macron – de roep om een verbod op de Russische export van energie (met name steenkool en gas) opgevoerd, volgens de FT.