Oprichter van het World Economic Forum Klaus Schwab opende vorige week de ‘Annual Meeting of the Global Future Councils’ in Dubai. Voor het eerst in meer dan een halve eeuw werd Schwab niet aangekondigd als ‘executive chair’ van het WEF.
Hoewel hij de toppositie in januari volgend jaar niet langer bekleedt, gaan de oude agenda’s en dystopische visies gewoon door.
Het WEF is van plan om westerse landen te veranderen in surveillance-samenlevingen, waarschuwt politiek commentator John Mac Ghlionn. “Een gevangenis vermomd als een wereld gebouwd op vooruitgang en duurzaamheid.”
Model
De Central Bank Digital Currency (CBDC) staat hierin centraal, schrijft hij voor Sky News. In een recente paper verwijst het WEF naar de Chinese digitale yuan als een model voor westerse landen.
De CBDC stelt overheden in staat om elke transactie te monitoren en te volgen. Financiële vrijheid wordt vervangen door constante surveillance. Het WEF prijst de Chinese digitale munt vanwege de ‘financiële inclusie’ omdat gemarginaliseerde groepen beter toegang zouden krijgen tot het financiële systeem.
Het WEF roept op tot samenwerking tussen overheden en de private sector. Gewone burgers worden er niet bij betrokken. De financiële systemen worden gevormd door miljonairs en miljardairs, merkt Ghlionn op.
Het ‘Schwabinisme’ blijft floreren
De digitale gevangenis begint vorm te krijgen, waarbij burgers steeds minder keuzevrijheid hebben en autoriteiten alles bepalen.
Schwab mag dan afstand doen van de troon, het ‘Schwabinisme’ – een kwaadaardige ideologie die pleit voor centralisatie en technocratisch bestuur – blijft floreren, besluit hij.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.