De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar X waarin onder meer bekeken gaat worden of het platform, voorheen Twitter, genoeg doet om ‘desinformatie’ tegen te gaan.
Ook wordt gekeken naar de blauwe vinkjes, het verificatiesysteem van X. De NOS schrijft daarover dat die voor de overname door Elon Musk voorbehouden waren aan bijvoorbeeld politici, sporters, filmsterren en journalisten, en dienden als teken dat het account ‘authentiek’ was.
Musk heeft er een abonnement aan gekoppeld en tegenwoordig worden accounts met blauwe vinkjes steeds vaker in verband gebracht met onjuiste informatie, klaagt de NOS.
Eén keer raden wat eruit gaat komen
“NOS laat doorschemeren dat blauwe vinkjes eigenlijk weer voorbehouden moeten blijven aan ‘politici, sporters, filmsterren en journalisten’ omdat dat vroeger gewoon nog betekende dat die altijd gelijk hadden,” constateert jurist Sietske Bergsma. “Busted (terwijl het in werkelijkheid gaat over de authenticiteit van persoonsgegevens).”
“EU-Inquisitie start proces tegen X,” zegt wetenschapper Ferdinand Meeus. “Het gaat over vrije meningsuiting of ‘de meningen goedgekeurd door de EU’.”
“Eén keer raden wat eruit gaat komen,” reageert moleculair bioloog Peter Borger op het onderzoek. “Het antwoord staat al vast, namelijk, zoals bij elke pseudoscience.” Hij vraagt zich af waarom ze überhaupt nog onderzoek gaan doen als het antwoord al vast staat.
Democratie loopt groot gevaar
De nieuwe Digitale Diensten Wet (DSA) maakt het mogelijk om het onderzoek te doen. Deze wet werd vorig jaar ingevoerd en bepaalt dat sociale media genoeg moeten doen tegen onder meer de verspreiding van ‘ongewenste berichten’.
Arts Jona Walk zegt daarover: “Wanneer de overheid mag beslissen wat ‘juiste’ en ‘onjuiste’ informatie is, en welke ‘ongewenste berichten’ moeten worden verwijderd, loopt de democratie groot gevaar.”
Ze is benieuwd hoe dit zich gaat uitspelen. Frankrijk heeft eerder al laten zien dat ze bereid zijn extreem repressieve maatregelen te nemen in dit soort situaties: zij blokkeerde Rumble geheel toen het platform weigerde namens de overheid te censureren, merkt Walk op.
Pure hypocrisie
“Dit is ronduit griezelig,” zegt professor Tijl De Bie over de procedure die de Europese Commissie heeft opgestart. ‘Desinformatie’ valt fundamenteel niet objectief te definiëren, en kan de Commissie dus niet bestrijden zonder een Ministerie van Waarheid te worden, benadrukt hij. “Het is pure hypocrisie.”
In de procedure wordt dan ook nergens duidelijk gemaakt met welke ‘desinformatie’ X niet correct zou omgaan, laat staan waarom dat ‘desinformatie’ zou zijn.
“Het gaat volgens onze politici in de Commissie om informatie die u ertoe zou kunnen brengen om ‘foute’ dingen te denken en te zeggen, en godbetert, op ‘foute’ (lees: andere) mensen te willen stemmen. Als dat niet tot ongerustheid noopt, dan weet ik het niet meer,” schrijft professor De Bie.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.