In 2009 kwam de Daily Telegraph naar buiten met e-mails van de Climatic Research Unit van de University of East Anglia. Uit die e-mails kunnen schokkende conclusies worden getrokken.
De meest schokkende onthulling is hoe wetenschappers van het VN-klimaatpanel IPCC gegevens (proberen te) manipuleren. Temperaturen uit het verleden werden naar beneden bijgesteld en recente temperaturen naar boven ‘aangepast’, om de indruk te wekken van een versnelde opwarming.
Climategate 2.0
Ook schokkend was de meedogenloze manier waarop deze wetenschappers vastbesloten waren om collega’s met andere bevindingen het zwijgen op te leggen. Ze weigerden hun methoden en gegevens te openbaren en tijdschriften die het werk van hun critici publiceerden, werden in diskrediet gebracht.
Nu blijkt er een Climategate 2.0 te zijn, merkt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt op. De Britse weerdienst Met Office verzamelt middels meetstations temperatuurgegevens voor de VN, die de VN op haar beurt gebruikt voor haar IPCC-klimaatrapporten.
Bijna 85 procent
Het Met Office blijkt temperatuurdata te fabriceren. Het zuigt temperatuurgegevens van 100 niet-bestaande stations uit de duim.
Bijna 85 procent van alle meetlocaties is volgens de door de World Meteorological Organization en International Standards Organization gestelde eisen niet geschikt voor de rapportage van klimaatgegevens.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.