zaterdag 11 januari 2025

Als de elektriciteit uitvalt

 oktober 11, 2024   17

 

   Image by freepik

Ooit was ik een groot voorstander van alles wat digitaal was, maar nu heb ik ernstige twijfels over het tempo waarin de mensheid de overstap van analoog naar de cloud heeft gemaakt. De hackings, uitval, datalekken en uitgebreide onderbrekingen maken het allemaal duidelijk. Toen drong het tot me door dat het gevaar zelfs nog groter is.

De meeste dingen die we tegenwoordig gebruiken zijn niet aan stresstests onderworpen. Ze zijn gecentraliseerd en hebben een single point of failure. En ze zijn erg kwetsbaar. Alles kan er in een oogwenk mee ophouden en er is geen enkele garantie dat het weer terugkomt, schrijft Jeffrey A. Tucker.

Een keerpunt kwam voor mij toen ik een kleine wasserij in een kelder in Manhattan bezocht. De eigenaresse gebruikte nog steeds een naaimachine uit 1948. Ze wilde niets te maken hebben met nieuwere modellen. Daarna ging ik meer letten op de machines van andere handelaars in mijn omgeving. Veel naaimachines waren 75 jaar oud en werkten nog steeds goed. Mijn schoenmaker gebruikt apparatuur die meer dan een eeuw oud is. Dit is niet ongewoon.

Ze kunnen allemaal nog zaken doen met een generator en een goede voorraad brandstof. Ze zijn voorbereid. Dit is ook de reden waarom mensen vasthouden aan hun oudere auto’s op brandstof zonder al die snufjes. Ze zijn betrouwbaarder en je kunt repareren wat kapot gaat. Het is beter om het oude ding goed te onderhouden dan over te stappen op een nieuw ding dat niet lang meegaat.

Tegenwoordig zijn maar weinig dingen gemaakt voor de lange termijn. We kopen smartphones en computers in de verwachting dat we over een paar jaar nieuwe kopen. Dingen repareren is steeds minder mogelijk. Huishoudelijke apparaten zijn hetzelfde: kaput in 5 tot 10 jaar. En zoveel apparaten zijn afhankelijk van digitale toepassingen om te werken. De werking van sloten op huizen, auto’s, ontstekingen, lichten en nog veel meer is volledig afhankelijk van een web van haken die vereisen dat alles perfect werkt.

Wat als het allemaal een kaartenhuis is?

Stel je eens voor dat alles uitvalt, niet voor een uur of een dag, maar voor weken. Of maanden. Dit is precies wat de mensen in de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door orkaan Helene ervaren. Zoals bekend heeft FEMA ondermaats gepresteerd, maar wat nog belangrijker is, het heeft in meerdere gedocumenteerde gevallen geprobeerd om particuliere inspanningen tegen te houden. Elon Musk moest de social media op om de overheid te smeken hem gratis internet te laten aanbieden omdat alle andere opties ophielden.

 

Het geld was op. Creditcards werkten niet meer. Geldautomaten deden het niet meer. Alle communicatie kwam tot stilstand. De enige manier om transacties te doen was met contant geld, zilver, goud of ruilhandel. Elektrische auto’s konden niet worden opgeladen. De sloten op deuren vielen dicht. Je had geen toegang tot je bank. Het internet was in een oogwenk verdwenen. Kortom, de hele 21e eeuw verdween in een oogwenk.

De enige uitweg uit deze puinhoop was met oude technologie. Benzine. Generatoren. Lucifers en kaarsen. Interne verbranding. Radio’s met handzwengel. contant geld. Boeken op fysiek papier. Papieren kaarten. Thermometers. Dekens. Brandhout. Uiteindelijk was overleven afhankelijk van analoge dingen en analoge vaardigheden. Voor alle methoden waarmee we de wereld opnieuw hebben proberen uit te vinden op manieren die niet afhankelijk zijn van “fossiele brandstoffen”, knowhow en elleboogvet, blijft het maar terugkomen.

Weet je nog tijdens de COVID-crisis toen iedereen plotseling geobsedeerd raakte door “touchless” dingen? Het sloeg allemaal nergens op, want het virus verspreidde zich niet op oppervlakken en dat ontdekten we al vrij snel. Maar touchless ging toch door en toen restaurants weer opengingen, moesten mensen een code scannen om toegang te krijgen tot een lijst met dingen die ze konden bestellen.

Klanten vonden het vreselijk en nu zijn de meeste plaatsen teruggekeerd naar fysieke menu’s. We gaan naar restaurants om te ontsnappen aan alles wat digitaal is, niet om er opnieuw in ondergedompeld te worden.

Er is iets grondig mis met de houding dat dingen aanraken vies en beneden onze waardigheid is. Het suggereert een onwil om de handen te gebruiken die God ons gaf om de wereld te verbeteren. Op theologisch niveau suggereert het een afkeer van de incarnatie: waarom zou God ooit mens zijn geworden als God “touchless” wilde zijn? Het suggereert zelfs een sekte-achtige afkeer van de fysieke wereld zelf.

Gelukkig lijkt het woord touchless zijn cache te hebben verloren. Toch onthult het woord zelf een gevaarlijk millenarische eschatologie, het geloof dat de geschiedenis op de een of andere manier op weg is naar een volledige ontsnapping aan de fysieke wereld en al haar beperkingen, inclusief de noodzaak om te werken en de onvermijdelijkheid van sterfelijkheid. Het is pure begoocheling. Een ramp bewijst dat.

 

De overheid houdt al tientallen jaren table-top oefeningen met het idee om zich voor te bereiden op grootschalige uitval van het elektriciteitsnet in het geval van een enorme weersgebeurtenis of een cyberaanval. Ik kan met 100 procent zekerheid voorspellen dat wat voor plannen ze ook hebben, geen van alle zal werken. Zoals onze ervaring met Helene suggereert, is de overheid in het geval van een noodsituatie misschien niet je vriend maar eerder een obstakel, zelfs een gevaarlijk obstakel.

Mijn vriend Mark Hendrickson heeft het ergste van de orkaan meegemaakt. Hij schrijft: “Ik had nog nooit zo lang zonder stroom gezeten en de ervaring onderstreepte op levendige wijze iets dat ik intellectueel al wist, als een abstracte theorie, maar nu op een diep, visceraal niveau voelde: hoe volkomen afhankelijk onze samenleving is van elektrische stroom.”

Het betekende voor hem een fundamentele heroverweging van alles.

“Toen ik thuis zat tijdens het grootste deel van de stroomstoring, leek de tijd te vertragen. Het leek alsof ik om de paar minuten een impuls had om de tv aan te zetten om te zien hoe het met de stormopruiming ging, maar-oops-geen tv. Of ik wilde online gaan en kijken welke teams sportwedstrijden hadden gewonnen, wat er in de wereld aan de hand was, of zelfs zoiets triviaals als mijn huidige banksaldo controleren met de toevoeging van de rentebetaling aan het einde van de maand. Oeps, geen internet.”

“Mijn gedachten gingen naar mijn lieve Amish vrienden en buren toen ik in Pennsylvania woonde. Onze rustige avonden thuis bij kaarslicht tijdens de stroomstoring waren nu een afspiegeling van hun avonden. Zonder de talloze afleidingen die elektronische apparaten bieden, is er meer tijd voor rustig lezen of directe menselijke interactie. In een maatschappij die steeds meer geatomiseerd raakt, lijkt een meer persoonlijke band aantrekkelijk. Hmmm … misschien moet ik nu, nu de stroom weer aan is, één avond per week kiezen om de elektronische wereld te verlaten.”

De bovenstaande scenario’s zijn allemaal afhankelijk van een ramp. Misschien gebeurt dat niet. De werkelijke reden dat we in een crisis terecht zouden kunnen komen zijn simpele inflatiekwesties. Het zou gewoon te duur kunnen worden om te gebruiken en te veel kosten om de auto’s op te laden of het licht te laten branden. Ik heb nu al vrienden wiens energierekeningen hoger zijn dan hun hypotheken van 10 jaar geleden. Op de een of andere manier denken mensen hier niet aan als ze een maximale vierkante meter kopen. Heb je 15.000 dollar extra om het te verwarmen en te koelen?

 

De meeste huizen tegenwoordig, en zeker de meeste kantoorcomplexen, zijn ontworpen om binnenlucht elektrisch te koelen en te verwarmen. We gebruiken geen gasovens meer en vertrouwen niet meer op briesjes. Open haarden zijn niet meer dan nostalgische ijdelheden.

Toen we tientallen jaren aan het bouwen waren, hield bijna niemand rekening met onvoorziene omstandigheden. We bouwden alsof er geen eventualiteiten waren waarop we ons moesten voorbereiden.

Er is nog een andere factor: gedwongen stroomrantsoenering door de overheid. Afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, elektrische auto’s die verbonden zijn met het internet en app-gestuurde dingen zijn allemaal heel gemakkelijk te controleren door een derde partij. Maar je zegt: deze bedrijven zijn allemaal privé en zullen zeker de bevelen van de overheid negeren. We weten nu dat dit niet het geval is. Private bedrijven worden onder de juiste omstandigheden armen van de staat. Ze zullen graag gehoorzamen om hun salaris binnen en buiten te laten rollen.

Mensen die het ergste van de orkaan hebben meegemaakt, kwamen oog in oog te staan met de staat van de natuur zonder alle gemakken die we als vanzelfsprekend hebben leren beschouwen. Voor mijzelf heeft het ervoor gezorgd dat ik over een aantal zaken ben gaan nadenken. Een voorraadje contant geld aanhouden is een goed idee. Een paar zakjes met zilveren dimes zijn ook essentieel. Het is aan te raden om voldoende dekens mee te nemen.

De belangrijkste manier om je voor te bereiden is om een sterk netwerk van vrienden te hebben. Uiteindelijk zullen menselijke banden duurzamer blijken dan het elektriciteitsnet.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/als-de-elektriciteit-uitvalt/

 

Als de elektriciteit uitvalt

  oktober 11, 2024   17       Image by freepik O oit was ik een groot voorstander van alles wat digitaal was, maar nu heb ik ernstige tw...