Onlangs werd bekend dat het Openbaar Ministerie FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren gaat vervolgen, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing. De eerste zitting was op 20 december.
Van Meijeren zei in het openbaar dat hij hoopt dat mensen naar het parlement zullen trekken en daar niet meer weg zullen gaan, en dat boeren het recht hebben om in opstand te komen.
Het OM meent dat Van Meijeren daarmee de bevolking heeft aangezet tot het plegen van strafbare feiten. En volgens de wet is dat opruien.
(Video verwijderd? Klik hier...)
De overheid in het beklaagdenbankje
Van Meijeren heeft, zo mogen we aannemen, gedaan wat hij volgens zijn geweten moest doen, merkt oud-advocaat Frank Stadermann op. Dat verweer kan de rechter niet onbesproken laten, schrijft hij voor het tijdschrift Gezond Verstand en De Andere Krant.
Het strafproces zal het Kamerlid een podium geven om zijn kritiek op het regeringsbeleid breed uit te meten. Omdat hij dat doet vanuit zijn geweten, zullen het OM en de rechter daarop inhoudelijk moeten reageren. Daarmee wordt de overheid gedwongen voor haar beleid verantwoording af te leggen, iets waaraan zij tot nu toe heeft weten te ontkomen, merkt Stadermann op.
“Uiteindelijk is het dus de overheid die in het beklaagdenbankje terechtkomt. De werkelijke aanklager zal Van Meijeren blijken te zijn.”
Dat heeft de rechter niet begrepen
“Als Van Meijeren in redelijkheid kon denken dat in Nederland onze grondrechten worden geschonden en dat we geen rechtsstaat meer zijn, dan moet hij worden ontslagen van rechtsvervolging,” zei Stadermann in gesprek met Rico Brouwer van Potkaars.
“En om te kunnen beoordelen of Van Meijeren in redelijkheid mocht denken dat Nederland een dictatuur is of aan het worden is, moet hij die deskundigen horen,” vervolgde hij. “En dat heeft de rechter niet begrepen.” De verzoeken die het Kamerlid indiende om deskundigen te horen, werden door de rechter afgewezen.
We moeten nergens meer aan meewerken
“Heel zorgwekkend,” aldus Stadermann. “En het ergste vind ik dat zelfs de Hoge Raad erin meegaat. De Hoge Raad, die heel kritisch is op het functioneren van de rechterlijke macht in de Tweede Wereldoorlog en ook op het functioneren van de Hoge Raad zelf in de Tweede Wereldoorlog – de Hoge Raad zelf zegt nu ook: dat mag nooit meer gebeuren – ziet niet dat het weer gebeurt.”
We moeten volgens hem in verzet komen. “Dat moet geweldloos. We moeten het systeem platleggen. We moeten nergens meer aan meewerken.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.