27/11/2024
In de EU zullen sigaretten in de toekomst verdwijnen uit openbare ruimtes. Het Europees Parlement wil ook een streng rookverbod invoeren op straat, in parken, in de buitenruimtes van restaurants en op de trottoirs ervoor . Omdat het tegen 2040 een nieuwe ‘tabaksvrije generatie’ wil creëren, zoals de krant Bild meldt.
Met behulp van onder meer deze maatregel zou het aantal rokers in alle staten van de Europese Unie onder de vijf procent moeten komen. Volgens officiële statistieken rookt momenteel één op de vier EU-burgers. Duitsland zit net onder het gemiddelde (23 procent). Het percentage is het hoogst in Griekenland met 42 procent en het laagst in Zweden met zes procent, meldt Junge Freiheit.
Europarlementariërs zien aerosolen als een gevaar
Reden: Gezondheidsrisico’s van passief roken en de aerosolen die door roken worden uitgestoten. Deze zijn vooral gevaarlijk voor kwetsbare groepen. Het gaat om de gezondheid van 450 miljoen inwoners van de Europese Unie, benadrukken de Kamerleden van verschillende fracties die de motie in stemming brengen. Op overtredingen moeten boetes staan.
De Vereniging van de Duitse Rokende Tabaksindustrie gaat de barricades op en spreekt van “weer een voorbeeld van zinloze overregulering”. En verder: “Het is genoeg!” De secretaris-generaal van de Taxpayers Association of Europe, de Europese belastingbetalersvereniging, Michael Jäger, heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Hij noemde de stap richting Bild “inconsistente en hypocriete politiek”. Jäger: “De EU moet eindelijk stoppen met proberen elk aspect van ons leven te reguleren!”
20 miljard belastinginkomsten in Duitsland
De Duitse staat verdient jaarlijks bijna 20 miljard euro aan de verkoop van tabak. Naast de 14,7 miljard euro aan tabaksaccijns is er 5,2 miljard euro aan BTW. Het belastingaandeel in de verkoopprijs van een pakje sigaretten bedraagt nu 61,5 procent.
Daniel Caspary, voorzitter van de CDU/CSU-groep in het Europees Parlement, benadrukt dat de EU helemaal geen wetgevende competentie op dit gebied zou hebben. Critici beschuldigen de EU er bovendien van de inkomsten uit de tabaksbelasting niet consequent voor preventie en schadebestrijding te gebruiken.
Ook de Bond van de Europese belastingbetalers uitte bedenkingen. Het zou onduidelijk zijn hoe zo´n verbod gehandhaafd zou moeten worden en welke economische gevolgen dit voor betrokken branches zoals gastronomie en toerisme zou kunnen hebben.
Ondanks de protesten zal er over de resolutie gestemd worden – de uitvoering zou echter in handen van de lidstaten blijven.
Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.