woensdag 11 december 2024

Falen van de groene energie: Groot-Brittannië geeft dit jaar ruim £1 miljard (Pond) uit om windparken uit te schakelen en gascentrales op te starten

12/10/2024 // Cassie B. // 1,4K Views

Tags: absurdontwakengrote overheidklimaatveranderingenergievoorzieningfinance riotbrandstofvoorzieningoverheidsschuldgreen livingGreen New Dealgroene tiranniewaanzingeldhoeveelheidstaatsschuldpowerstroomnethernieuwbare energiestomUKwindenergiewindparken


·         Britse windenergiekosten: Groot-Brittannië heeft dit jaar ruim £1 miljard uitgegeven om windparken uit te schakelen en gascentrales te starten, wat de financiële last van de integratie van hernieuwbare energie benadrukt.

·         Mismatch van de netwerkinfrastructuur: Ondanks een toename van de offshore windcapaciteit met 50% in de afgelopen vijf jaar, heeft de netwerkinfrastructuur geen gelijke tred gehouden, wat heeft geleid tot overbelasting van het elektriciteitsnet en het stilleggen van windparken.

·         Verouderde regels voor het energiesysteem: De regels voor het energiesysteem in het Verenigd Koninkrijk zijn verouderd, waardoor exploitanten gedwongen worden windparken te sluiten en gascentrales te starten, waardoor de doelstellingen voor het koolstofarm maken worden ondermijnd en de energierekening wordt verhoogd.

·         Politieke en ecologische zorgen: De terugkeer van de nieuwgekozen president Donald Trump zou de ambitieuze plannen voor het koolstofarm maken van het Verenigd Koninkrijk in gevaar kunnen brengen, wat vragen oproept over de toekomst van investeringen in windenergie.

·         Voorzichtig verhaal voor beleidsmakers: De ervaring van Groot-Brittannië dient als waarschuwing voor andere landen over de gevaren van overhaast groen beleid zonder de juiste infrastructuur en planning.

In de race om hernieuwbare energie te omarmen is Groot-Brittannië in een kostbare situatie terechtgekomen. Windenergie, ooit geprezen als het wondermiddel voor onze energieproblemen, blijkt nu een aanzienlijke financiële last te zijn. Groot-Brittannië heeft  ruim £1 miljard uitgegeven alleen dit jaar al om windparken uit te schakelen en gascentrales op te starten, in een grimmige herinnering dat overhaaste beslissingen zonder goede planning tot rampzalige gevolgen kunnen leiden.

Dat is niet verrassend windenergie faalt om zijn beloften waar te maken. Regeringen hebben, gedreven door de ijver om de doelstellingen voor een netto-nul doelstelling te verwezenlijken, blindelings aangedrongen op alternatieve energie zonder de nadelen volledig in overweging te nemen. Het Britse energienetwerk, ontworpen voor een ander tijdperk, heeft moeite om de sterke stijging van de windenergie het hoofd te bieden. Het resultaat? Er wordt een recordhoeveelheid windenergie verspild en consumenten betalen de rekening.

Groot-Brittannië heeft zijn offshore windvloot de afgelopen vijf jaar met 50% vergroot en is van plan deze de komende vijf jaar te verdubbelen. De netinfrastructuur is echter niet in hetzelfde tempo uitgebreid. Deze mismatch heeft ertoe geleid dat de exploitant v/d windparken heeft betaald om ze uit te schakelen, vooral die in Schotland, om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. De ironie is voelbaar: terwijl Groot-Brittannië Schotse windparken betaalt om te sluiten tijdens winderige omstandigheden, betaalt het tegelijkertijd voor gas aangedreven centrales in het zuiden om te stoken. Dit absurde scenario benadrukt de gebrekkige logica van het overhaasten van hernieuwbare energie zonder rekening te houden met het grotere geheel.

Het probleem wordt verergerd door de Britse energiesysteemregels, die verouderd zijn en slecht toegerust zijn om in real-time om te gaan met de complexiteit van het balanceren van vraag en aanbod. Om de lichten aan te houden, wordt de exploitant gedwongen verafgelegen windparken te sluiten en gas gevoede centrales dichter bij de vraagcentra op te starten. Dit ondermijnt niet alleen hun misplaatste doelstellingen voor het koolstofarm maken maar verhoogt ook de energierekening, waardoor het voor consumenten moeilijker wordt om te profiteren van de aangeprezen voordelen van hernieuwbare energie.

Clem Cowton, directeur externe zaken bij Octopus Energy Group, bekritiseert terecht de “verouderde regels” van het energiesysteem. De schuld moet echter niet alleen bij de regels liggen, maar ook bij het gebrek aan vooruitziendheid en planning. De waanzinnige haast om de doelstellingen voor een netto nul te bereiken heeft geresulteerd in een slechte planning, waarbij weinig tot geen rekening is gehouden met de praktische aspecten van het integreren van grootschalige windenergie in het bestaande elektriciteitsnet.

Een waarschuwend verhaal

Deze situatie zou als waarschuwend verhaal moeten dienen voor andere landen die soortgelijke energietransities overwegen. Windenergie wordt, net als elektrische voertuigen, vaak afgeschilderd als een wondermiddel voor onze milieuproblemen. De realiteit is echter veel complexer. Windenergie is duur, schadelijk voor het milieu en, zoals Groot-Brittannië ontdekt, vaak inefficiënt. Consumenten betalen niet alleen voor de bouw van deze windparken, maar ook voor hun tekortkomingen. De vraag blijft: wie zal de kosten dragen van de deconstructie van deze windparken als de klimaatveranderingscrisis, net als de COVID-19-pandemie, zijn urgentie verliest?

De dreigende terugkeer van de nieuwgekozen president Donald Trump naar het Witte Huis heeft zojuist een bom geplaatst onder de Net Zero-obsessie van Labour. Nu het door Trump geleide Amerika de tegenovergestelde richting inslaat, kunnen de ambitieuze plannen voor het koolstofarm maken van Groot-Brittannië met een nog groter politiek gevaar worden geconfronteerd.

De ervaring van Groot-Brittannië met windenergie is een kostbare les in de gevaren van overhaast groen beleid. Regeringen moeten hernieuwbare energie met voorzichtigheid benaderen en ervoor zorgen dat er infrastructuur en regelgeving aanwezig zijn om de transitie te ondersteunen en dat het werkelijk een beter alternatief is, wat niet het geval is bij windenergie. Blind aandringen op alternatieve energie zonder rekening te houden met de nadelen is niet alleen financieel onverantwoord, maar ondermijnt het ook de doelen die het wil bereiken. Het Britse windenergiefiasco van £1 miljard zou moeten dienen als een wake-up call voor beleidsmakers over de hele wereld.

Bronnen voor dit artikel zijn onder andere

Expose-News.com

Bloomberg.com

GBNews.com

https://www.naturalnews.com/2024-12-10-green-energy-failure-uk-wind-farms.html

Studie: Blootstelling aan PFAS in de vroege levensfase kan invloed hebben op economisch succes op de lange termijn

12/01/2025   Wat voor soort overheid dwingt mensen om tegen hun wil aan deze chemicaliën te worden blootgesteld ? Waarom mogen de bedrijven ...