rsz oorlog tegen contantHoe vaak sta je niet bij een Geldmaat waar mensen je mopperend vertellen dat deze weer eens stuk is of geen geld geeft?
Ook zijn ze op sommige momenten vaker buiten werking dan andere en ook dat is geen toeval.


Het volgende is een bijdrage van een lezer en laat zien hoe geniepig de aanval op contant geld in ons land plaatsvindt.

Het afgelopen jaar werden wij geconfronteerd met wel heel erg veel 'spontane' uitval van de pinautomaten in de stad. 16 keer maarliefst gaf de Geldmaat het volgende beeld te zien:


Dat betekent dat er elke maand minstens één keer sprake was van korte of langdurige uitval. Maar we hadden vorig jaar meer langdurige uitval dan ooit tevoren. Dat wil zeggen dat de geldmaat méér dan een paar dagen buiten werking was. Het is dan opvallend te noemen op welke momenten de pinautomaat buiten werking stond... In de week voor Sinterklaas bijna een hele week. En plotseling in de week ná de goede Sint, werkte deze dan toevallig weer, om precies een week later, in de week voor Kerstmis weer spontaan buiten werking te zijn. Opvallende momenten nietwaar. Precies de tijden dat mensen massaal naar de winkel rennen om de inkopen voor de feestdagen te doen.

"Ja, iedereen loopt nu te pinnen" verzuchtte de mevrouw aan de balie bij de Bruna, waar tegenwoordig de Geldmaat te vinden is. Ik herinner me dat in onze stad bij de Rabobank drie pinautomaten stonden in een speciale ruimte met een schuifdeur. Dat werden door de jaren twéé automaten, daarna nog maar één, en inmiddels is de hele bank weg. Dat de pinautomaat nu in een boekwinkel staat, tussen het winkelend publiek, is alleen maar voor extra veiligheid.

Je zou aan kunnen voeren, dat het in zulke tijden druk is in de winkel. Niet vreemd dat het geld dan op is. Maar er staat in onze stad nóg een automaat bij de Plus en dat is zo'n internationale met een blauw scherm waar je eerst op een vlagje moet drukken. Dingen die soms de neiging hebben om je bankpasje in te slikken, en bovendien staan ze middenin de supermarkt. Is het dan een toevalligheid dat op precies dezelfde tijden óók deze automaten buiten werking stonden als de Geldmaat? Andere aanbieder, toch hetzelfde probleem met uitval. Dat is raar, tenzij je doorhebt wat hier werkelijk gaande is.

Wanneer je dan met mensen begint te praten waaróm dat zo is, dan krijg je van de meesten het antwoord; "Goh, nu je dat zegt- ik had daar nog niet bij stil gestaan". Je ziet dan in de ogen van mensen ineens een kwartje vallen, en is de gedachte in mijn hoofd alleen maar; ben ik dáárvoor nou op Aarde? Want ik schud kennelijk veel mensen uit hun onbewuste staat van zijn. Waaruit blijkt dat veel mensen aan de oppervlakte leven en de diepere gronden van het waaróm van dingen niet beseffen, totdat je dat zegt.

Het is duidelijk, het gaat hier werkelijk om de grote wens van banken om elke geldstroom te controleren met digitaal geld. Geld dat in werkelijkheid niet eens meer bestaat. En wat is er nou een mooier moment voor 'spontane' uitval van de pinapparaten, dan in de weken nét voor de feestdagen. De klodderstroom aan uitgaven met pinpassen is nu voor het grootste deel keurig elektronisch vastgelegd, en zó willen ze het graag.

Ik bewaar daarom steeds meer contant geld in een doosje, en ik gebruik dat in deze situaties. Dat is wat u ook kan doen tegen de banken die steeds vaker de mensen op deze manier naar het digitale geld zullen dwingen. Je kunt wachten op de dag dat pinautomaten helemaal worden uitgezet, door de één of andere voorbedachte omstandigheid.

En dat is de dag waarop je vrijheid volledig weg zal zijn.