Ik hoorde dat Monsanto zijn zinnen had gezet op het gehele zuiden van Oekraïne, van Odessa tot Marioepol. Dat zegt Vasil Prozorov, voorheen werkzaam voor de Veiligheidsdienst van Oekraïne, in het tweede deel van de documentaireserie Agent Zelensky van Scott Ritter.
De grond werd verkocht aan bedrijven als Cargill en andere multinationals die in de regio opereerden, zegt voormalig Bondsdaglid Waldemar Herdt.
Bekijk de video:
Plan
Tot 2021 was er een moratorium van kracht op de verkoop van Oekraïense grond. President Zelensky had geld nodig en het IMF bood hem een lening aan. In ruil daarvoor moest hij het moratorium opheffen. Dat gebeurde in juli 2021.
Oekraïners waren bang dat buitenlandse bedrijven de grond zouden opkopen.
Volgens Herdt ligt er een plan om de voedselzekerheid in Europa te verkleinen om meer controle te kunnen uitoefenen op landen. De VS hebben het graan niet nodig, het gaat om controle, stelt het oud-Bondsdaglid.
Als je deze grond uit de voedselcyclus haalt, heeft Europa veel minder kans om zelfvoorzienend en onafhankelijk te worden, legt hij uit.
De komende 300 jaar
In 2022 bood BlackRock aan om Oekraïne te ‘helpen’ bij de wederopbouw. Herdt wijst erop dat deze vermogensreus een onvoorstelbare invloed heeft op zowel de Duitse als de Oekraïense politiek.
Een jaar later, in 2023, sloot Zelensky een deal met BlackRock. “Oekraïne zal de komende 300 jaar voor BlackRock en soortgelijke bedrijven werken, maar ook voor de Amerikaanse, Britse en Canadese overheid,” benadrukt Ritter.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.