zondag 9 februari 2025

Antwoorden op lezersvragen: Hoeveel kosten goederen en diensten in Rusland?

 Op vrijdag riep ik lezers op om deel te nemen aan een “meedoen-campagne” en 24 uur later waren er al meer dan 100 reacties met suggesties en vragen onder het artikel. Nu zal ik de vragen van de lezers beantwoorden.

februari 9, 2025   3  

 


X5 Retail Group / Wikimedia / (CC BY-SA 2.0)

Vrijdag riep ik anti-Spiegel lezers op om deel te nemen aan een “meedoen-campagne” vanwege een Spiegel artikel met de kop “Rusland – centrale bank geeft sancties en zwakke roebel schuld voor hoge inflatie,” omdat Spiegel beweerde dat de bevolking en bedrijven in Rusland “lijden onder de hoge prijzen voor diensten en producten.” Omdat ik in Rusland woon, vroeg ik lezers om in de comments te schrijven welke prijzen voor welke goederen en diensten in Rusland hen interesseerden.

Na 24 uur had ik al meer dan honderd reacties ontvangen, waarop ik nu wil reageren. Maar eerst wil ik een paar algemene opmerkingen maken, schrijft Thomas Röper.

Inleidende opmerkingen

Ten eerste waren veel vragen helaas te algemeen en onnauwkeurig. Niemand kan antwoord geven op vragen als hoeveel een autoreparatie kost, omdat het overal ter wereld afhangt van wat voor soort auto het is, wat er kapot is en of je het laat doen in een erkende garage of bij een onafhankelijke garage.

Ten tweede waren er vragen over het verschil tussen Moskou en Sint Petersburg aan de ene kant en steden ver weg van Moskou aan de andere kant. Dat was niet het onderwerp en het kan niet in algemene termen worden beantwoord. Over het algemeen verschillen de prijzen voor goederen niet al te veel, het zijn de vrachtkosten die het verschil maken. Maar omdat de spoorwegen in Rusland goed ontwikkeld zijn, zijn deze niet al te groot. In de diepe provincies zijn de huren voor winkelruimte veel lager, waardoor de prijzen buiten de metropolen vaak lager zijn dan in Moskou. De grote uitzondering zijn de zeer afgelegen gebieden die alleen per vliegtuig kunnen worden bevoorraad, waar goederen aanzienlijk duurder zijn vanwege de hogere transportkosten.

Ik heb vaak verslag gedaan vanuit de provincies (zie bijvoorbeeld deze aflevering van Anti-Spiegel-TV of deze video’s op mijn Telegram-kanaal) en kan alleen maar zeggen dat de voorheen correcte bewering dat Moskou en Sint-Petersburg “etalages” zijn, terwijl de provincies wegkwijnen, nu totale onzin is (ik spotte ermee in deze video afgelopen zomer). Overigens denk ik er nu serieus over om van Sint-Petersburg naar de provincies te verhuizen als ik genoeg heb van het leven in de grote stad, want het is niet slechter om daar te wonen, maar het platteland is veel mooier.

De levensstandaard in Rusland

Natuurlijk moet je bij het vergelijken van prijzen ook rekening houden met je besteedbaar inkomen. Ik heb al vaak over dit onderwerp geschreven en zal het daarom hier slechts kort herhalen.

In Duitsland worden salarissen bruto weergegeven, terwijl ze in Rusland netto worden weergegeven. Dus als iemand in Duitsland 3000 euro verdient, klinkt dat natuurlijk veel meer dan wanneer iemand in Rusland 600 euro verdient. Maar de Duitser heeft geen 3.000 euro netto tot zijn beschikking, maar moet belastingen en sociale premies betalen en heeft andere hoge maandelijkse vaste kosten, vooral de huur.

De overgrote meerderheid van de Russen woont echter huurvrij omdat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie iedereen de flat waarin hij woonde kon privatiseren tegen een servicekostenvergoeding. En als de grootouders die hun flat 30 jaar geleden hebben geprivatiseerd overlijden, erven de kinderen of kleinkinderen de flat. Dit betekent dat elke Russische familie (bestaande uit grootouders, ouders en kinderen) meerdere schuldvrije appartementen heeft.

Er wordt ook veel gebouwd in Rusland, waardoor kinderen die van huis verhuizen of naar een andere stad verhuizen om te studeren, gemakkelijk betaalbare flats of kamers kunnen vinden om te huren. In Rusland worden appartementen gemeubileerd verhuurd, dus je hoeft geen meubels of zelfs serviesgoed te kopen als je verhuist, je kunt er meteen intrekken. Als je op zoek bent naar een appartement, zul je er binnen een paar dagen een vinden en kun je er meteen met je koffers intrekken. Er is geen woningnood in Rusland en de huurprijzen zijn veel lager dan in Duitsland.

Om een voorbeeld uit mijn eigen ervaring te geven: In Petersburg, waar ik woon, kun je voor 700 euro per maand een goede driekamerflat van 90 vierkante meter huren in een oud gebouw met vier meter hoge plafonds in de buurt van het stadscentrum. Eenkamerappartementen aan de rand van de stad, bijvoorbeeld voor studenten die hierheen zijn verhuisd, zijn overeenkomstig veel goedkoper.

Dit betekent, zoals we zullen zien als we bij de bijkomende woonkosten en andere vaste maandelijkse kosten komen, dat een gemiddelde Rus na aftrek van alle vaste kosten ongeveer evenveel geld heeft om van te leven als een Duitser na aftrek van belastingen, sociale premies, huur en andere vaste kosten, hoewel het grote verschil in salarissen iets heel anders suggereert.

Ik heb hier al vaak over bericht, dus ik link hier naar artikelen met meer details: Hier vind je informatie over steun voor gezinnen met kinderen in Rusland. Hier vind je informatie over de Russische gezondheidszorghier over het Russische onderwijssysteemhier vind je een vergelijking van pensioenen in Rusland en Duitslandhier vind je informatie over criminaliteit in Rusland en hier vind je een artikel over waarom veel Russen uit het Westen terugkomen naar Rusland.

Omdat er in de reacties veel vragen werden gesteld over onderwijs, gezondheidszorg enzovoort, zal ik je verwijzen naar de gelinkte artikelen en daar nu niet op ingaan.

Je kunt grofweg zeggen dat mensen in Duitsland en Rusland ongeveer evenveel hebben om van te leven na aftrek van alle belastingen en vaste lasten, want als iemand in Rusland in zijn appartement woont en bijvoorbeeld 600 euro verdient, heeft hij ongeveer 500 euro om van te leven na aftrek van vaste lasten.

In het algemeen vind ik de nog steeds bestaande vooroordelen dat Russen zo arm zijn grappig, omdat het meestal dezelfde mensen zijn die praten over hoe arm Russen zogenaamd zijn, die tegelijkertijd boos worden over het feit dat zoveel Russen op vakantie gaan naar hotels in Egypte of Turkije. Hoe is het mogelijk dat Russen berooid zijn en – om het bot te zeggen – niets te eten hebben, maar tegelijkertijd vrolijk op vakantie gaan naar het buitenland?

Maar nu komen we bij de prijzen in Rusland. Aangezien de roebel op dit moment 100 roebel voor één euro is, is de omrekening heel eenvoudig. Tot zover, tussen haakjes, de vermeende crash van de wisselkoers van de roebel die een paar weken geleden in het Westen werd gevierd. De roebel heeft zich sindsdien hersteld en staat weer op 100 roebel voor één euro, waar hij al ongeveer drie jaar redelijk stabiel is.

Voedsel

Ik zal voorbeelden geven van voedsel in telegramstijl en de prijzen geven voor goederen van een discounter (Pjaterotsjka), een “normale” supermarkt (Lenta) en de expressdienst van Yandex.

Ten eerste: in Rusland zijn koeriersbezorgingen onderdeel van het dagelijks leven. Je bestelt online en alles wordt thuisbezorgd, zelfs kleding en schoenen in verschillende maten, die je thuis past en dan alleen koopt wat je leuk vindt. De Yandex bezorgservice voor kleine bestellingen is bijzonder extreem, want als je aan het koken bent en je realiseert je bijvoorbeeld dat je geen zout hebt of dat je nog rijst nodig hebt, dan bestel je dat online en wordt het binnen 10 minuten bij je thuis bezorgd.

Je zult verbaasd zijn over de prijzen die deze bezorgdienst rekent, maar het feit dat Russen er bestellen en dat deze business sterk groeit laat ook zien dat Russen niet zo arm kunnen zijn als in het Westen wordt beweerd als ze tegen deze prijzen bestellen.

Ik noem alle prijzen in euro’s. Omdat het aanbod van producten in Russische winkels zo groot is, heb ik ze in mijn zoekopdracht gesorteerd op populariteit. Ik laat dus niet de laagste prijzen zien, maar de prijzen voor de populairste producten. Omdat de verpakkingsmaten in Rusland anders zijn dan in Duitsland, heb ik ze dienovereenkomstig omgerekend.

Belangrijk om te weten: In Rusland hebben alle supermarkten gratis klantenkaarten waarmee je op veel producten 30 procent of meer korting krijgt. Ik heb geen rekening gehouden met deze kortingen, maar de normale prijzen gebruikt, ook al zijn veel dingen in werkelijkheid veel goedkoper en koopt niemand ze tegen de normale prijzen omdat iedereen klantenkaarten heeft. Als je geen kaart bij je hebt, krijg je gratis een nieuwe bij de kassa en die is meteen geldig voor de huidige aankoop. (Ik begrijp het nut van het systeem overigens niet, maar het is wat het is…)

Je kunt er dus van uitgaan dat de meeste goederen in de praktijk een stuk goedkoper zijn dan ik hier heb aangegeven.

250 gram boter (discounter 2,20, supermarkt 2,20, Yandex bezorgdienst 2,90)

500 gram koffie (gemalen) (discounter 6,16, supermarkt 9,98, Yandex bezorgdienst 16,36)

1 kilo brood (gesneden in pak) (discounter 2,33, supermarkt 3,33, Yandex bezorgdienst 2,30)

1 liter appelsap (discounter 0,90, supermarkt 1,70, Yandex bezorgdienst 1,99)

1 kilo kipfilet (discounter 2,59, supermarkt 3,06, Yandex bezorgdienst 5,05)

1 kilo varkensnek (discounter 6,22, supermarkt 5,40, Yandex bezorgdienst momenteel niet op voorraad)

1 kilo citroenen (discounter 1,69, supermarkt 1,70, Yandex bezorgdienst 6,77)

1 kilo bananen (discounter 1,54, supermarkt 1,65, Yandex bezorgdienst levert geen vers fruit)

1 kilo appels (Granny Smith) (discounter 1,60, supermarkt 1,70, Yandex bezorgdienst levert geen vers fruit)

1 kilo uien (discounter 0,66, supermarkt 0,75, Yandex bezorgdienst levert geen verse groenten)

450 gram spaghetti (discounter 0,56, supermarkt 0,70, Yandex bezorgdienst 0,89)

200 gram Goudse kaas (discounter 2,88, supermarkt 2,77, Yandex bezorgdienst 2,65)

1 kilo aardappelen (discounter 1,08, supermarkt 1,00, Yandex bezorgdienst levert geen verse groenten)

Sigaretten: je kunt een pakje Marlboro krijgen vanaf 1,60, de prijzen schommelen soms tot 2,50)

Ik vond het interessant om deze prijsvergelijking te maken, omdat ik ten eerste verbaasd was over hoe duur Yandex is, omdat je je dat niet realiseert als je haastig een enkel product bestelt terwijl het thuis ontbreekt. Ik was ook verbaasd dat het prijsverschil tussen discounters en normale supermarkten in Rusland vrij klein is. Maar in de praktijk is de discounter toch goedkoper omdat de kortingen via de klantenkaarten het verschil maken.

De lijst laat zien dat veel voedingsmiddelen ongeveer even duur zijn als in Duitsland, maar dat andere (zoals vlees, uien of aardappelen) veel goedkoper zijn in Rusland. Het komt erop neer dat eten in Rusland merkbaar goedkoper is dan in Duitsland, hoewel individuele uitzonderingen de regel bevestigen.

Huisvesting

Ik heb al gezegd dat de meeste Russen schuldenvrij wonen en dat huisvesting in Rusland goedkoper is dan in Duitsland. Meer cijfers wil ik hier echter niet geven, omdat ze te veel verschillen. Net als in Duitsland hangt de prijs van een flat, te huur of te koop, af van de grootte van de betreffende stad en de locatie van de flat.

Vooral als je niet in de stad wilt wonen, maar er een beetje buiten, is wonen in Rusland veel goedkoper dan in Duitsland. Petersburg, een stad met 6 miljoen inwoners, kun je percelen van 1.000 vierkante meter (de normale grootte voor percelen in Rusland) krijgen voor relatief weinig geld. Nieuwe vrijstaande huizen in de buitenwijken van de stad kunnen voor minder dan 200.000 euro worden gekocht.

De bijkomende kosten voor huisvesting zijn erg laag in Rusland. Een kilowattuur elektriciteit kost ongeveer 7 cent en water en verwarming zijn net zo goedkoop.

Internet is ook erg goedkoop, maar er is altijd internet-kabel-tv met honderden kanalen in het pakket inbegrepen. Internet op 500 Mbit/s in een pakket met meer dan 200 tv-zenders kost tussen de 7 en 9 euro per maand in Sint-Petersburg, afhankelijk van de provider.

Benzine en diesel kosten momenteel ongeveer 70 cent per liter. Het openbaar vervoer is ook goedkoop, een reis met de metro in Sint-Petersburg kost 70 cent, hoewel er geen zones zijn, geldt de prijs voor de hele stad. Een maandkaart kost 27 euro.

En omdat ik hiernaar werd gevraagd in de comments: Nee, er is geen verplichte heffing voor omroepen in Rusland, zoals de GEZ.

Uitgaan

Taxi’s zijn erg goedkoop in Rusland, hoewel taxi’s in Rusland werken als Uber, wat betekent dat de prijzen schommelen afhankelijk van de vraag. Maar als je bijvoorbeeld van de buitenwijken van Sint-Petersburg naar het stadscentrum wilt (reistijd ongeveer een half uur), betaal je vrijwel altijd ruim onder de 10 euro. Dit is de reden waarom Russen graag spontaan afspreken ’s avonds, omdat niemand zich zorgen hoeft te maken over thuiskomen met bus of trein.

Lezers hebben vragen gesteld over prijzen in restaurants, die natuurlijk moeilijk in algemene termen te beantwoorden zijn. Maar ik zal een paar voorbeelden geven.

Als ik bijvoorbeeld veel werk heb en geen zin om zelf iets te eten te maken, bestel ik graag online bij een Chinees restaurant. Ik kan een lekkere portie van 300 gram zoetzuur varkensvlees (of soortgelijke gerechten) krijgen voor 4 tot 5 euro. In Rusland bestel je bijgerechten apart, dus een portie rijst krijg je er voor 1,30 euro bij. Dit zijn de prijzen in het restaurant, als ik het laat bezorgen betaal ik ook nog eens 2 euro voor de koerier, afhankelijk van het restaurant. Dus je krijgt de portie thuisbezorgd voor minder dan 10 euro.

Onlangs had ik een afspraak met vrienden in het centrum van de stad in een café waar ik al jaren af en toe naartoe ga omdat het erg lekker eten heeft, en ik had een erg lekkere Wiener schnitzel voor 7,90 euro.

Een blik op internationale ketens zoals Pizza Hut laat zien hoe groot het algemene prijsverschil is tussen Duitsland en Rusland in de horeca. De “Pepperoni Lovers” pizza kost 11,40 euro in Duitsland, maar slechts 5,59 euro in Rusland. Dit was een willekeurig voorbeeld, het prijsverschil is voor alle pizza’s hetzelfde.

Daarom zijn er in Rusland op elke hoek restaurants, bistro’s, cafés en bars, omdat het in Rusland zo goedkoop is dat mensen spontaan uit eten gaan, met vrienden afspreken voor een biertje of een kop koffie enzovoort. Eten is geen luxe in Rusland, maar een integraal onderdeel van het sociale leven en het dagelijks leven.

Een lezer vroeg naar de prijs van bioscoopkaartjes. Omdat ik al een hele tijd niet naar de bioscoop was geweest, heb ik dit nagevraagd. Afhankelijk van de film en het tijdstip kosten bioscoopkaartjes in Sint-Petersburg tussen de 2 en 7 euro.

Een lezer vroeg naar de etiketteringsvereisten voor allergenen en dergelijke. Ik ben hier niet bekend mee, maar voor zover ik weet is er geen etiketteringsplicht, althans dat is me nog nooit opgevallen. Dit is echter geen ernstig probleem in Rusland, omdat de kwaliteit van voedsel in Rusland veel hoger is dan in het Westen. Dit is misschien mijn subjectieve ervaring, maar ik heb al van een aantal bezoekers uit het Westen gehoord dat ze ineens veel minder of geen allergenenklachten meer hadden toen ze in Rusland aten en dingen konden eten die ze thuis niet konden eten. Ik weet niet waarom dit zo is, ik meld alleen wat ik keer op keer ervaar.

Diensten, medicijnen en de tandarts

Ik wil geen antwoord geven op de vraag over bezoekjes aan de kapper en dergelijke, omdat er in Rusland – net als in Duitsland – natuurlijk heel andere prijzen gelden. Over het algemeen is een bezoek aan de kapper, net als alle andere diensten, niet duur, vooral omdat er in Rusland op elke hoek kappers en schoonheidssalons te vinden zijn, omdat Russische vrouwen zoveel belang hechten aan hun uiterlijk en een of meerdere keren per maand gaan voor allerlei soorten manicures, pedicures enzovoort. Er zijn nauwelijks pure kapsalons in Rusland; het zijn vooral schoonheidssalons die allerlei diensten aanbieden.

Medicijnen zijn in Rusland erg goedkoop in vergelijking met Duitsland, maar dat komt vooral doordat de prijzen van medicijnen in Duitsland tot de hoogste ter wereld behoren. Dit komt door de manier waarop het Duitse gezondheidszorgsysteem is gestructureerd: Het garandeert farmaceutische bedrijven hoge winsten, die de zorgverzekeraars betalen met de bijdragen van hun leden. Dit is een aparte kwestie, maar veel vrienden uit Duitsland die mij bezoeken, kopen medicijnen in Rusland die ze zelf in Duitsland moeten kopen. Ze zijn hier in Rusland gewoon goedkoper.

Tot slot nog iets over tandartsen, want die zijn ook veel goedkoper in Rusland. Je kunt al een tandheelkundig implantaat met alles erop en eraan krijgen voor 400 of 500 euro. Als je het goedkoper wilt, moet je gewoon op zoek gaan naar een tandartskliniek die een kortingsactie houdt, dan kan het een stuk goedkoper. Ik heb net op internet gekeken en een tandartskliniek in Sint Petersburg adverteert momenteel met “4 implantaten voor 954 euro” inclusief levenslange garantie.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/antwoorden-op-lezersvragen-hoeveel-kosten-goederen-en-diensten-in-rusland/

 

Franse leider van extreemlinks Mélenchon roept in schokkende toespraak openlijk op tot Grote Vervanging

11/02/2025   In twee toespraken, die binnen 24 uur werden gehouden in de Franse stad Toulouse, sprak Jean-Luc Mélenchon enkele van de meest ...