In hoeverre heeft het World Economic Forum (WEF) invloed op het beleid van de Nederlandse regering? Forum voor Democratie is de enige politieke partij die deze betrekkingen onderzoekt en is voornemens ook in de toekomst de relatie tussen het WEF en de Nederlandse regering in kaart te brengen, schrijft het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van FVD.
Hoewel ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers het WEF typeerde als een ‘Zwitserse praatclub’, sprak premier Rutte eerder van ‘de meest invloedrijke top ter wereld’.
Uit correspondentie blijkt dat Rutte in 2016 zijn waardering heeft uitgesproken voor de manier waarop ‘de relatie tussen het WEF en Nederland is gegroeid’ in de afgelopen jaren. “Koningin Maxima en de leden van mijn kabinet hebben met veel genoegen deelgenomen aan de besprekingen in Davos en waarderen de zinvolle en aangename werkrelatie die wij het afgelopen jaar hebben gehad, en zien uit naar onze verdere samenwerking,” schrijft Rutte.
Al jarenlang innige contacten
Een jaar later, in 2017, zegt de premier dat ‘de reis naar Zwitserland, midden in de winter, voor mij altijd een genot en een hoogtepunt van het nieuwe jaar is’. Verder spreekt hij over ‘onze innige werkrelaties’ en stelt hij dat de bijeenkomst van 2017 een boost had gegeven aan de reeds uitstekende relatie tussen de Nederlandse regering en het WEF. Rutte benadrukt ‘het grote belang’ van het WEF voor de regering.
In 2018 prijst WEF-oprichter Klaus Schwab in een brief de bereidheid van Nederland om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN ‘het leidende beleidskader te maken voor het regeringsbeleid’. Nederland is daarin een voorbeeld voor de rest van de wereld. Datzelfde jaar schrijft Schwab in een brief aan Rutte dat ‘u en uw regering al vele jaren rolmodellen en grote vrienden van het Forum zijn’.
De documenten laten zien dat er al jarenlang innige contacten zijn tussen het WEF en meerdere Nederlandse bewindspersonen. Ook Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra zijn betrokken bij het WEF.
Zo wordt de democratie ondermijnd
In enkele gevallen is het WEF rechtstreeks betrokken bij politiek beleid en in één geval leidden de contacten tot een formele overeenkomst tussen het WEF en onze regering.
“Zo wordt de democratie ondermijnd,” zegt journalist Joost Niemoller in een reactie. “Het WEF is niet de vrijblijvende praatclub waarvoor coalitiepartners haar uitmaken. Hier wordt regeringsbeleid gemaakt! Waar de oppositie buiten wordt gehouden.”
Ex-verpleegkundige en artiest Marga Bult stelt: “Schwab is zoveel meer dan een praatclubje.” Journalist Eric van de Beek voegt toe: “Hoe het WEF vanuit Davos ons land aanstuurt.”