De wereld telt voor het eerst acht miljard mensen. Volgens schattingen van de VN is de mijlpaal dinsdag bereikt. De grens van zeven miljard mensen werd in 2011 bereikt.
Demograaf en ‘Agenda Contributor’ van het World Economic Forum Wolfgang Lutz zei in het Oostenrijkse tv-programma ZiB 2 dat er te veel mensen op aarde zijn en dat het aantal idealiter moet worden teruggebracht naar drie miljard.
Lutz droeg in het programma met trots zijn Agenda 2030-speldje op zijn revers. Volgens hem moeten we terug naar de situatie in de jaren zestig, toen de wereldbevolking uit zo’n drie miljard mensen bestond.
‘Ingrijpen’
Meer mensen betekent een grotere ecologische voetafdruk. Ze hebben meer energie nodig en meer ruimte voor voedsel. Het probleem is dat het voedsel de arme en snelgroeiende continenten niet bereikt en daar moet men dus ‘ingrijpen’.
Te veel kinderen brengt volgens Lutz gezondheidsproblemen met zich mee. Hij verwees naar gezinsplanning op Mauritius, waar de overheid gezinnen met veel kinderen vanaf de jaren zestig afschilderde als asociaal en gezinnen met weinig kinderen als gelukkig. Het gevolg was dat het aantal geboorten per vrouw binnen 10 jaar halveerde.
Grote droom
De professor van de Universiteit van Wenen verwacht dat de vruchtbaarheidscijfers op den duur overal instorten. In Zuid-Korea krijgt een vrouw bijvoorbeeld gemiddeld maar 0,7 kinderen, zei Lutz met een brede grijns.
Het belangrijkste doel is volgens hem dat de wereldbevolking tegen het einde van de 22e eeuw is teruggelopen naar drie miljard.
Mensen die steeds minder kinderen krijgen en steeds meer consumeren, dat is de grote droom van de globalisten.