Plotselinge overlijdens komen nog steeds vaak voor. Op de brancard van specialist postmortale zorg Edwin Spieard lag een man die nog geen 60 is geworden en absoluut niet van plan was om te gaan.
Er zal geen onderzoek worden gedaan naar de doodsoorzaak en door de huisarts is hartfalen als doodsoorzaak afgegeven. Een paar maanden eerder ging zijn vader. Deze man begon erg op te zwellen en te verkleuren. Zijn bloed was dik en stroperig. Zo stroperig dat het bloed bij een lichaamsdrainage aan de buitenkant van de naald blijft plakken op het moment dat hij de naald uit de overledene haalt.
Spieard had graag gewild dat deze man extra onderzoek had gekregen. Hij komt het tegenwoordig zo vaak tegen: dik en donker bloed na het overlijden.
Agema heeft nooit gereageerd
“Ik zou willen dat hier meer aandacht voor was,” schrijft hij op sociale media. “Zou er een relatie kunnen zijn met de dingen die ik in overledenen aantref en de oversterfte?”
Hij heeft minister van VWS Fleur Agema zijn hulp en expertise aangeboden, maar daar heeft ze nooit op gereageerd.
Spieard roept huisartsen op om obducties bespreekbaar te maken, zeker als het gaat om een plotseling overlijden.
Schrikbarend aantal
Er reageren meerdere mensen uit de uitvaartbranche op zijn bericht. Zo schrijft een medewerker van een crematorium: “Ik ben van mening dat de overheid de beerput dicht wil laten, hun fouten met de vaccinatierondes zeker niet aan het daglicht bloot willen stellen. De overledenen zijn zeker veranderd de laatste jaren (ik ben 25 jaar in de branche werkzaam) en de zogenaamde ‘plotselinge’ overlijdens zijn inderdaad toegenomen, een schrikbarend aantal.”
“Bedankt dat u hebt gedeeld,” zegt een uitvaartverzorger. Een ander voegt toe: “Goed inzicht.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.