zondag 18 december 2022

Wéér sneuvelt een complottheorie: ze gaan energie en autorijden nog veel duurder maken

 

Inwoners van de EU gaan aan de pomp en via hun gasrekening betalen voor de ‘broeikassen’ die ze uitstoten. De maatregelen maken deel uit van een pakket aan klimaatwetten dat onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement dit weekend overeen zijn gekomen.

De EU wil de CO2-uitstoot voor 2030 met 55 procent omlaag brengen. Burgers en bedrijven moeten betalen voor de CO2 die uit de uitlaat en de schoorsteen komt, via de energiebedrijven en de tankstations. Dat kan flink pijn doen.

Er is heel veel kritiek op de aangekondigde plannen. “Welke complottheorie is nog geen complotpraktijk geworden?” vraagt Jan Roos. “Die gekke wappies toch,” twittert zanger Tim Douwsma.

Ongelooflijk

PVV-leider Geert Wilders is boos. “Ze gaan energie, gas, autorijden nog veel duurder maken dan het al is. Wereldvreemde corrupte Brusselse lieden die geen idee hebben dat normale mensen nu al bijna failliet gaan in een koud huis. Ongelooflijk. De hoogste tijd voor Nexit,” schrijft hij.

“Begrijpen jullie nu waarom banken en vliegmaatschappijen [de CO2-uitstoot] al bijhielden?” vraagt commentator Eva Vlaardingerbroek.

Advocaat Hester Bais zegt: “Maar laten wij in het parlement lekker met elkaar gaan debatteren over het verbieden van politieke partijen.”

Belasten voor zuurstofgebruik

“De dictatoriale EU bepaalt dat we moeten gaan betalen voor onze CO2-uitstoot: het begin van een CO2-budget. Dat was toch een complottheorie?” aldus Raisa Blommestijn, presentatrice van Ongehoord Nieuws.

Europarlementariër Rob Roos (JA21) merkt op: “Niks haalbaar en betaalbaar. Het leven wordt onbetaalbaar.” En journalist Lammert de Bruin vraagt zich af: “Wanneer gaan ze ons belasten voor zuurstofgebruik?”

-----------------

Belga

 

Demir betreurt Europees akkoord over CO2-uitstootrechten

18/12/2022

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) betreurt het akkoord dat het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie in de nacht van zaterdag op zondag hebben gesloten over de hervorming van het systeem van CO2-uitstootrechten. Ze spreekt van "een Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen".

     Demir betreurt Europees akkoord over CO2-uitstootrechten  © Aangeboden door Belga

Door de hervorming van de uitstoothandel zal het aantal uitstootrechten sneller dan voorheen afgebouwd worden, wat ze duurder maakt. Bovendien worden tegen 2034 de gratis rechten afgeschaft. Ook wordt het systeem van uitstootrechten vanaf 2027 uitgebreid naar het vervoer en de verwarming van gebouwen. 

Het is geen verrassing dat Demir het akkoord afkeurt. De Vlaamse regering had vorig jaar bij de presentatie van de Europese voorstellen haar verzet tegen de invoering van uitstootrechten voor  gebouwen en wegtransport al duidelijk gemaakt. Daardoor kan België geen standpunt innemen aan de Europese onderhandelingstafel.  

"Vlaanderen staat inderdaad op de rem van de Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen. Een klimaatbeleid zonder een sociaal bloedbad. Dat moet de ambitie zijn", reageert Demir zondag. Ze verwijst naar een studie in opdracht van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap die stelt dat de maatregel bij een CO2-prijs van 100 euro per ton bij een gemiddeld Vlaams gezin zou leiden tot een verhoogde energiefactuur van zo'n 460 euro per jaar. 

Om de consumenten te ondersteunen, raakten de Europese onderhandelaars het wel eens over een sociaal klimaatfonds van 86,7 miljard euro, dat onder meer gespijsd zou worden via de  inkomsten uit de uitstootrechten. Maar volgens Demir zou Vlaanderen via dit systeem van 2026 tot 2030 zo'n 420 miljoen euro zien wegvloeien naar andere lidstaten.

Demir betreurt Europees akkoord over CO2-uitstootrechten (msn.com)


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...